joi, 13 septembrie 2007

Monumentul eroilor şi martirilor Bucovinei

La atelierul de pe strada Cernăuţi al sculptorului Mircea Dăneasă (atelierul estival unde artistul dispune de spaţiu de lucru în aer liber) a avut loc ieri, la ora prânzului, vizionarea oficială şi recepţia celei de-a doua faze de execuţie a Monumentului eroilor şi martirilor Bucovinei. Procesul verbal de recepţie a fost semnat de viceprimarul Angela Zarojanu şi de doi directori din cadrul Primăriei Suceava, Mihail Jitariuc şi Florin Cerlincă.
Lucrarea executată la scara 1/2 (care cântăreşte în lutul de modelaj cca. 1,5 tone), în realizarea căreia Mircea Dăneasă şi-a clarificat pe deplin conceptul plastic monumental la nivel de detaliu, marchează o nouă etapă în calendarul de lucru şi îl înscrie pe autor în procesul final de elaborare. Angela Zarojanu a apreciat realizarea artistică a lucrării şi a subliniat faptul că este cu atât mai încântată cu cât monumentul este opera unui artist sucevean.
Monumentul, pentru care Primăria Suceava a organizat cu mai bine de un an în urmă un concurs de proiecte, urmează să fie transpus în formă finală (scara 1/1) şi executat din beton, pentru a fi amplasat în centrul municipiului, în Piaţa „22 Decembrie”, pe axa dintre Casa de Cultură şi Cetatea de Scaun. Conceput şi proiectat pentru a se integra în actualul ansamblu arhitectural al perimetrului respectiv, monumentul, care prin simbolismul crucii îmbinat cu cel al zborului sugerează reînvierea, exprimă generic motivul eroismului.
Cu câteva zile în urmă artistul plastic Ion Mândrescu (unul dintre puţinii sculptori români care a reuşit să încheie un contract pe termen lung cu o galerie pariziană, autorul lucrării în bronz „Omul, spaţiul, timpul”, pe care statul român a achiziţionat-o şi a donat-o Consiliului Europei de la Strasbourg), care l-a vizitat pe Mircea Dăneasă la atelier, aprecia lucrarea ca fiind „foarte expresivă, foarte plastică” şi sublinia faptul că „are tridimensionalitate şi tot ce-i trebuie unei sculpturi” accentuând că „la dimensiunea la care se prefigurează, va avea şi mai multă expresivitate şi va trăi intens în spaţiul în care va fi amplasată”.

0 comentarii: