vineri, 7 septembrie 2007

Lichidări în familie la Tribunalul Suceava

• În decursul timpului, Liliana Axente, soţia judecătorului Teodor Axente, a primit mai multe dosare de lichidare a unor firme intrate în faliment

• Chiar dacă Ordonanţa 86/2006 prevede că situaţiile asemănătoare celei în care se află familia Axente sunt de incompatibilitate, soţul a continuat să profeseze la diferite secţii ale Tribunalelor din Suceava şi Botoşani

• Deputatul Mircea Grosaru, asociat al unei firme concurente celei deţinute de soţia judecătorului Teodor Axente, a atacat vehement această situaţie şi a declarat că a sesizat conducerea Tribunalului Suceava despre starea de incompatibilitate în care se află Liliana Axente

• În aceeaşi situaţie de incompatibilitate se află un alt lichidator, Ovidiu Călin, fost director în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava

Pe principiul banii familiei trebuie drămăluiţi aşa cum trebuie, soţia unui judecător din Suceava şi-a exercitat meseria de practician coordonator (n.r. – funcţie similară celei de administrator) la o firmă de lichidare judiciară fără să ţină cont că este în incompatibilitate. Atât prevederile Ordonanţei 86/2006, cât şi ale Legii 254/2007 au fost încălcate în mod repetat de Liliana Axente, fapt care a fost semnalat recent şi conducerii Tribunalului Suceava, acolo unde Teodor Axente îşi exercită profesia de judecător.
Reprezentanţii Uniunii Naţionale a Practicienilor în Reorganizare şi Lichidare (UNPRL), filiala Suceava, au cerut acum ceva vreme tuturor celor 23 de lichidatori care au firme în judeţ să-şi exprime poziţiile faţă de eventualele încălcări ale legislaţiei în vigoare. Liliana Axente nu a menţionat că ar fi în stare de incompatibilitate cu soţul ei, sperând probabil că lucrurile vor continua ca şi până acum. Totuşi, reprezentanţii UNPRL Suceava au ajuns la concluzia că atât Liliana Axente, cât şi Ovidiu Călin, un fost director la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava, reprofilat între timp în lichidator, sunt în stare de incompatibilitate.

• Naşa Liliana Axente a primit de la finul Dorin Neagu, judecător sindic, mai multe dosare de lichidare

Tonul acuzaţiilor la adresa celor doi a fost dat de deputatul Mircea Grosaru, asociat la o firmă concurentă. „E foarte clar şi limpede ce spune legea, iar cei doi sunt în incompatibilitate din toate punctele de vedere. Nimeni nu are nimic cu ei, dar legea trebuie respectată. Dacă lor li se pare normal ca soţul sau finul să-i dea lucrări soţiei sau naşei înseamnă că lucrurile merg cu totul anapoda. Toată lumea ar trebui să pornească de pe picior de egalitate, inclusiv cele două persoane, şi mă refer aici la Liliana Axente, soţia judecătorului Teodor Axente, şi la Ovidiu Călin, fost director la Finanţe”, a declarat Mircea Grosaru. Atât el, cât şi ceilalţi reprezentanţi ai UNPLR Suceava au susţinut că Liliana Axente şi Ovidiu Călin au încălcat prevederile OUG 86/2006 şi ale Legii 254/2007, iar actele întocmite de cei doi în dosarele pe care le au sunt lovite de nulitate.
Liliana Axente a devenit lichidator în cursul anului 2000, când a preluat societatea Insolventul. Câţiva ani mai târziu, Teodor Axente a ajuns judecător la Tribunalul Suceava, după ce profesase anterior ca judecător la Curtea de Conturi. În cursul anului 2006 a fost emisă Ordonanţa 86, care stipula că orice practician în insolvenţă nu-şi poate practica meseria la tribunalele specializate şi curţile de apel unde soţul îndeplineşte funcţia de judecător. Ori, din momentul apariţiei acestor reglementări, Teodor Axente a profesat câteva luni şi la Tribunalul Suceava, după cum singur recunoaşte. „Pentru a se evita orice discuţie, în momentul apariţiei Ordonanţei 86 din 2006 am cerut să fiu transferat la o altă instanţă. De atunci şi până acum am profesat la Tribunalul Botoşani şi la Judecătoria Fălticeni, iar în această vară, pe timpul vacanţei judecătoreşti, din lipsă de personal, şi la Tribunalul Suceava. Din punctul meu de vedere totul s-a făcut legal”, a mărturisit judecătorul Teodor Axente. Acesta a negat şi faptul că finul său, judecătorul Dorin Neagu, fost judecător sindic până în decembrie anul trecut, i-ar fi atribuit dosare soţiei sale, Liliana Axente.
Totuşi, se pare că lucrurile nu stau chiar aşa, iar înainte de a fi schimbat din funcţia de judecător sindic, Dorin Neagu i-a făcut cadou mai multe dosare naşei sale.
În acest moment, firma Insolventul, la care Liliana Axente este practician coordonator, are peste 30 de dosare în lucru. Specialiştii în domeniu spun însă că nu numărul dosarelor contează, ci mărimea firmelor care trebuie lichidate. Şi aceasta pentru că procentul pe care-l încasează firma care se ocupă cu lichidarea judiciară încasează un procent de 10% din valoarea tranzacţiei. Ori, tranzacţiile importante aduc şi bani frumoşi în buzunarul celor care se ocupă cu finalizarea procedurilor de lichidare.

• Ovidiu Călin: „Sunt compatibil în toate dosarele primite înainte de 30 iulie 2007”

Şi cealaltă persoană acuzată de incompatibilitate, Ovidiu Călin, crede că acuzaţiile care i se aduc sunt nefondate. Acesta a declarat că se consideră compatibil în dosarele pe care le-a primit de la instanţa suceveană până pe 30 iulie 2007, data când a intrat în vigoare Legea 254/2007, dosare pe care crede că trebuie să le finalizeze deoarece legea nu se aplică retroactiv. Mai mult, spune Ovidiu Călin, funcţia de director la DGFP Suceava, care l-ar face incompatibil cu prevederile Legii 254, a deţinut-o până în 2001, iar în intervalul 2001-2005 a fost doar simplu funcţionar. „Cunosc faptul că unii colegi ai mei au considerat că sunt incompatibil, dar trebuie să existe prezumţia de nevinovăţie. Până când nu se vor pronunţa Comisia de Disciplină de la Suceava şi de la nivel central şi instanţa de judecată consider că orice măsură de suspendare a mea ar fi în afara legii”, a declarat Ovidiu Călin. Ca fapt divers, trebuie spus că şeful Comisiei de Disciplină a UNPRL Suceava este chiar Ovidiu Călin, iar firma pe care acesta o conduce, Euroconturi, a primit din 2005 şi până în prezent peste 30 de dosare pentru lichidarea unor societăţi din judeţ.


Judecătorul Axente, mutat la Fălticeni

Contactat telefonic, preşedintele Curţii de Apel Suceava, Cezar Hâncu, a declarat că ştie despre acuzaţiile aduse de Uniunea Naţională a Practicienilor în Reorganizare şi Lichidare, filiala Suceava şi a luat deja o serie de măsuri. Mai exact, începând de marţi, judecătorul Teodor Axente a fost mutat la Judecătoria Fălticeni, acolo unde va prezenta începând de luni, când va reveni din concediu. „Din punctul nostru de vedere nu este nici un fel de problemă privind incompatibilităţile. Totul s-a rezolvat, iar dacă reprezentanţii UNPRL Suceava au constatat încălcări ale propriei legi de organizare a activităţii trebuie să şi le rezolve aşa cum cred de cuviinţă”, a spus Cezar Hâncu.

0 comentarii: