miercuri, 19 septembrie 2007

Războiul nervilor şi al nesimţirii în reabilitarea termică a Sucevei

• Primăria Suceava va recurge la măsuri dure contra celor ce blochează înlocuirea conductelor de termoficare

• Maşinile parcate pe stradă vor fi ridicate şi duse la cimitirul de maşini, de unde vor putea fi recuperate contra-cost

• Chioşcurile construite abuziv pe reţelele de utilităţi vor fi înlăturate cu forţa, dacă proprietarul refuză să ia măsuri

• Firmele care nu termină la timp lucrările contractate vor fi penalizate cu 0,1%- 0,5% pe zi, din valoarea lucrărilor neefectuate

Municipalitatea suceveană va recurge la acţiuni de forţă, acolo unde este cazul, pentru ca lucrările de înlocuire a conductelor de termoficare şi de modernizare a punctelor termice să nu mai fie întârziate de indiferenţa şi chiar nesimţirea unor cetăţeni şi patroni de chioşcuri, care au blocat execuţia lucrărilor în mai multe zone din oraş.
Întregul program de refacere a reţelelor de termoficare ar putea fi dat peste cap, încât nu doar că venirea iernii ne va surprinde cu zeci de gropi – capcană, ce nu vor putea fi astupate, ci şi cu apartamente lăsate fără pic de căldură, la temperaturi cu mult sub 0 grade Celsius, ca urmare a încăpăţânării prosteşti a unor suceveni de a nu permite echipelor de lucru să îşi facă treaba, aşa cum era prevăzut.

Schimbarea conductelor – blocată de cei ce nu vor să renunţe la locurile de parcare

Un exemplu clar de nesimţire a fost constatat chiar şi ieri dimineaţă, când lucrările de înlocuire a conductelor vechi de termoficare de pe strada Luceafărului au fost blocate din cauza autoturismelor parcate pe stradă, deşi proprietarii acestora au fost informaţi din timp că trebuie să elibereze zona.
“Pe când verificam ieri lucrările care se execută în oraş, am avut neplăcuta surpriză de a vedea că lucrările de pe strada Luceafărului nu mai puteau înainta din cauza unor maşini parcate peste zona unde trebuiau să fie înlocuite conductele de termoficare. E vorba de două maşini, cu numerele de înmatriculare SV 01 PIA şi SV 01 CNL, ai căror proprietari au fost rugaţi de şefii de echipă să le mute în altă parte cu puţin timp înainte să ajung eu, dar care au refuzat categoric. Am mers şi eu la uşa lor şi deşi am insistat, nici unul nu a vrut să deschidă. E absurd ca din cauza încăpăţânării unor persoane care nu vor să rămână fără locurile de parcare înfiinţate abuziv pe spaţiul public, să nu poată fi făcute lucrări care sunt în beneficiul tuturor sucevenilor”, a declarat primarul Ion Lungu, iritat de cele constatate în teren.
Pentru ca situaţia să nu se mai repete, municipalitatea suceveană e decisă să ia măsuri aspre contra celor ce îi sfidează astfel pe toţi sucevenii interesaţi ca lucrările să fie finalizate cât mai repede, să poată beneficia din nou de apă caldă şi de căldură la iarnă.
“Vom acţiona împreună cu Poliţia Comunitară şi Direcţia Domeniului Public, iar oriunde vom mai descoperi situaţii în care unele persoane refuză să elibereze zona de autoturisme parcate, care stau în calea lucrărilor de înlocuire a reţelelor de utilităţi, vom ridica maşinile şi le vom duce direct la cimitirul de maşini din Iţcani, de unde le vor putea lua doar după ce vor plăti costurile transportării acestora şi depozitării lor”, a avertizat primarul Sucevei.
Directorul Termica, Constantin Plăcintă, a precizat că problema blocării lucrărilor de refacere a reţelelor de termoficare din cauza maşinilor parcate pe stradă a apărut în mai multe zone din oraş, numai la punctul termic A1 apărând întârzieri de o săptămână din această cauză.

Tupeu de chioşcar

O altă situaţie anormală a fost constatată tot în cartierul George Enescu, unde patronul unui chioşc construit pe un teren subtraversat de reţele de termoficare nu le-a permis echipelor de lucru să îşi facă treaba, decât dacă vor lucra pe dedesubt, fără să îl mute din loc.
“Asemenea lucru e imposibil, nu e vorba de o ţeavă oarecare, ci de conducte de mari dimensiuni care trebuie înlocuite. Patronul chioşcului înregistrat pe firma SC Serinova SRL a refuzat să îşi mute chioşcul de acolo, blocând total lucrarea. În primul rând, acel chioşc nu avea ce căuta acolo, să fie construit deasupra unor reţele de utilităţi. E clar că în acest caz au fost făcute abuzuri, dar cine mai ştie acum cine sunt vinovaţii. Vom verifica autorizaţia acelui chioşc, iar dacă este provizorie, îl vom scoate de acolo de urgenţă” a precizat Ion Lungu. Aceeaşi măsură va fi aplicată în toate cazurile asemănătoare care vor fi descoperite atunci când vor începe lucrările şi în alte zone.
“Fac apel la cetăţeni să dea dovadă de înţelegere şi să nu mai blocheze lucrările de reabilitare a sistemului termic. Fiecare oră de întârziere într-un loc provoacă întârzieri în cascadă la toate lucrările din oraş. Dacă nu se face ceva, riscăm să ne prindă iarna total descoperiţi, în imposibilitatea de a furniza căldură la timp”, a adăugat Ion Lungu.

Probleme neprevăzute

Pe lângă întârzierea cu care au ajuns banii destinaţi refacerii sistemului de termoficare al Sucevei, motiv pentru care şi lucrările necesare au fost începute tocmai în toamnă, piedicile se ţin lanţ în calea efectuării la timp a acestora. Pe de o parte, planurile întocmite nu au coincis de multe ori cu situaţia de pe teren, fiind întâlnite tot felul de obstacole, de la trasee diferite de cele existente pe hartă, la existenta în zonă a altor reţele de utilităţi, care le blocau pe cele de termoficare. Tocmai de aceea, conducerea ACET a fost criticată de primar pentru lipsa de cooperare cu Termica, mai ales că în multe zone conductele de apă caldă se intersectau cu cele de apă rece, fiind necesare intervenţii comune.
Şi condiţiile climaterice dau bătăi de cap firmelor care execută lucrările de refacere a sistemului de termoficare, în unele zone, precum intersecţia Mărăşeşti, pământul de pe marginea şanţurilor săpate prăbuşindu-se, ca urmare a ploilor abundente.

Penalităţi pentru firmele care nu vor termina la timp lucrările contractate

Conform proiectului de modernizare a sistemului de termoficare, lucrările de înlocuire a conductelor de apă caldă şi căldură ar trebui finalizate până la data de 15 octombrie, deşi, în cazul a 7 puncte termice, acestea au început abia în luna septembrie.
“Am solicitat conducerii Termica să se implice direct pentru ca firmele care execută lucrările să respecte termenele stabilite. Nu vreau ca la 15 octombrie să fim în imposibilitate de a furniza apa caldă sau căldură sucevenilor, mai ales dacă iarna se va face simţită până atunci. De asta am implicat Primăria în aceste lucrări, să verificăm în permanenţă cum se lucrează, facem comandamente aproape zilnic, să rezolvăm problemele apărute şi cerem tuturor sucevenilor şi firmelor din Suceava să dea dovadă de înţelegere şi să ne sprijine în acest demers, pentru că tot ce se face e în binele comunităţii. Pe de altă parte, nu vom tolera ca firmele care au prins lucrări să îşi bată joc de noi. Toate cele care vor întârzia lucrările, din vina lor, nu a proiectanţilor sau a altor factori neprevăzuţi, vor trebui să plătească. În plus, vor fi trecute pe lista neagră, a firmelor care nu vor mai putea obţine contracte cu Primăria Suceava ori cu societăţile subordonate Consiliului Local”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.
Directorul societăţii de termoficare a Sucevei, Constantin Plăcintă, a precizat că pentru fiecare zi de întârziere, firmelor care se fac vinovate de acest lucru li se vor încasa penalităţi cuprinse între 0,1% şi 0,5%/zi, în funcţie de tipul de lucrări efectuate şi de contractele semnate cu fiecare firmă în parte.


Mii de suceveni vor avea din nou apă caldă zilele următoare

Cel târziu la finele acestei săptămâni, mii de suceveni racordaţi la punctele termice Cuza Vodă III, Intersecţie Mărăşeşti şi Liliacul, unde deja au fost efectuate lucrările de modernizare, vor avea din nou apă caldă. Din păcate, nu toţi locatarii blocurilor racordate la cele trei puncte termice vor putea să se bucure de revenirea apei calde săptămâna aceasta, pentru că aproape jumătate din ei vor trebui să mai aibă răbdare până săptămâna viitoare.
“În zonele respective am avut tot felul de probleme, de la diferenţe mari între proiect şi ce exista pe teren, până la conducte blocate de existenţa altor conducte, de apă rece. Tocmai de aceea vom da drumul la apă caldă numai la jumătate din blocuri în cursul acestei săptămâni, iar de săptămâna viitoare vor beneficia cu toţii de acest serviciu”, a declarat directorul Termica, Constantin Plăcintă. Nici apa caldă non-stop nu va veni chiar din prima zi, pentru că mai sunt necesare o serie de ajustări la echipamentele noi montate în punctele termice, dar în maxim două săptămâni şi această problemă va fi rezolvată.
Tot de săptămâna aceasta apa caldă va reveni şi la robinetele sucevenilor racordaţi la punctele termice Centru 1 şi Parc, în vreme ce la celelalte două puncte termice afectate de înlocuirea magistralei I de termoficare - Tipografie (A4) şi Tudor Vladimirescu, apa caldă va reveni la finele săptămânii viitoare.
La celelalte 7 puncte termice care vor fi modernizate – Zamca 5, Obcini 3, George Enescu 4/2, Mihai Viteazu 1, Pompieri, Colegiu Naţional Ştefan cel Mare şi A1, apa caldă ar trebui să revină din data de 15 octombrie, deşi sunt încă multe semne de întrebare în privinţa finalizării la timp a lucrărilor respective.

0 comentarii: