marți, 30 octombrie 2007

Sucevenii sunt atraşi de comorile dacice

Sucevenii sunt atraşi de comorile dacice


Expoziţia „Comori dacice” – care prezintă celebrele brăţări ale regilor daci la Muzeul de Istorie Suceava - merge destul de bine, potrivit directorului Complexului Muzeal Bucovina, Emil Ursu. „Se bucură de aprecierea tuturor vârstelor, maximul de vizitare fiind de peste 250 de persoane pe zi. Ca împărţire pe vârste, marea parte a vizitatorilor individuali au între 25-50 ani”, spune directorul Ursu. De la el am mai aflat că toţi vizitatorii cu care s-a discutat s-au declarat mulţumiţi şi au încurajat instituţia culturala suceveană să mai aducă la Suceava piese celebre sau de excepţie. Pînă ieri, vizitatorii au fost din judeţele Suceava, Botoşani şi, în număr redus, din Regiunea Cernăuţi - au fost peste 40 de cernăuţeni veniţi special – precizează domnul Ursu. „Evident, sunt prezente numeroase grupuri de la şcolile sucevene şi din Botoşani. Luni au fost la expoziţie copii cu dizabilităţi şi din centrele de plasament, care beneficiază de gratuitate. Chiar dacă nu în număr mare, sunt vizitatori care vin după orele 18:00, fapt care ne obligă la respectarea programului anunţat iniţial, adică pînă la orele 22:00”, a mai povestit el. Date fiind toate acestea, directorul CMB se declară mulţumit de impactul expoziţiei, cu precizarea că va fi refăcut afişajul stradal şi din şcoli, tocmai pentru o mai bună mediatizare. Cele nouă brăţări din aur masiv, recuperate de autorităţile române Franţa, Gemania şi din SUA, sunt expuse în Sala Tezaur a Muzeului de Istorie, sub pază militarizată. Tariful de intrare este de 4 lei, iar brăţările vor rămâne la Suceava până pe data de 4 noiembrie.

Daune provocate spatiilor verzi de reabilitarea termica

Daune provocate spatiilor verzi de reabilitarea termica

Presedintele Organizatiei Municipale a Partidului Social Democrat Suceava, consilierul local Virginel Iordache, a solicitat, luni, institutiilor de mediu sa evalueze pierderile provocate spatiilor verzi in urma lucrarilor de reabilitare a termoficarii si sa dispuna masuri pentru refacerea acestora.


Iordache a solicitat, totodata, primarului liberal Ion Lungu aducerea la stadiul initial al terenurilor, parcarilor si locurilor de joaca ce au fost afectate de investitiile in termoficare. Consilierul social democrat a mai solicitat primarului sa initieze o campanie de plantare de arbori si arbusti ornamentali pentru schimbarea peisagistica a Sucevei.

„Comorile dacice” apreciate de suceveni şi botoşăneni


Timp Liber



bratara.dacicaCelebrele brăţări ale regilor daci expuse la Muzeul de Istorie Suceava în cadrul expoziţiei „Comori dacice” se bucură de aprecierea sucevenilor de toate vârstele, mare parte a vizitatorilor individuali fiind între 25-50 ani. Potrivit directorului Complexului Muzeal „Bucovina” Suceava, Emil Ursu vizitatorii care s-au perindat de la deschidere şi până în prezent au fost din judeţele Suceava, Botoşani şi, în număr redus, din Regiunea Cernăuţi. „Au fost peste 40 de cernăuţeni veniţi special” a precizat directorul Ursu, care a mai adăugat că sunt prezente numeroase grupuri de la şcolile sucevene şi din Botoşani. Luni, expoziţia a fost vizitată de copii cu dizabilităţi şi din centrele de plasament, care beneficiază de gratuitate.

Valoarea de asigurare a pieselor este de 1,8 milioane de lei, fiecare dintre brăţări cântărind între 900 şi 1100 g, în total fiind 12 kilograme de aur.

Tariful de intrare este de 4 lei, iar brăţările vor rămâne la Suceava până pe data de 4 noiembrie. Programul de vizitare este 8,00-22,00, iar accesul se face în grupuri de 10 persoane.

Cabanele de vânătoare ale Direcţiei Silvice „extrem de solicitate” pentru Sărbătorile de iarnă


Actualitate



Recent intrate în circuitul turistic, cabanele de vânătoare ale Direcţiei Silvice Suceava sunt extrem de solicitate spre închiriere, mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă. Anul acesta, prima solicitare de închiriere pentru Revelion a venit încă din luna februarie, iar din primăvară au fost ocupate în totalitate.
“Solicitările au venit din toată ţara, cele mai multe fiind totuşi cele din Bucureşti, Iaşi, Suceava şi Constanţa. Rezervarea s-a făcut după principiul primul venit, primul servit. După ce nu a mai rămas nici o cabană liberă, am primit o mulţime de cereri şi pentru închirierea cantoanelor de vânătoare. Acestea nu sunt în circuitul turistic şi au fost rezervate doar personalului Regiei Naţionale a Pădurilor, din alte judeţe”, a declarat şeful Direcţiei Silvice Suceava, Valerian Solovăstru.
Tarifele practicate pentru perioada Revelionului sunt aceleaşi ca şi în timpul anului, 65 - 75 de euro pe zi de persoană, în funcţie de gradul de confort. Deşi sunt situate în zone retrase, înconjurate de pădure, toate cabanele sunt racordate la reţeaua de energie electrică şi toate camerele au baie sau duş şi WC comun.
Cele 11 cabane ale Direcţiei Silvice Suceava, intrate în circuitul turistic, au în medie un număr de 4 camere de cazare, cele mai mari fiind Barnar – 6 camere, Sadău – 7 camere şi Crujana – 9 camere. Unele camere sunt prevăzute cu mai multe paturi, încât capacitatea de cazare diferă mult de la una la alta.

Cabanele vânătoreşti devenite pensiuni de 2 şi 3 margarete sunt:
Cabana Dârmoxa – Ocolul Silvic Broşteni
Cabana Barnar – Ocolul Silvic Crucea
Cabana Branişte – Ocolul Silvic Frasin
Cabana Valea Putnei – Ocolul Silvic Pojorâta
Cabana Codrul Voievodesei – Ocolul Silvic Marginea
Cabana Ursoaia – Ocolul Silvic Putna
Cabana Sadău – Ocolul Silvic Falcău
Cabana Botoşana – Ocolul Silvic Stulpicani
Cabana Crujana 1 – Ocolul Silvic Pătrăuţi
Cabana Crujana 2 – Ocolul Silvic Pătrăuţi
Cabana Valea Brodinei – Ocolul Silvic Brodina

Destituirea lui Dăscăliuc cerută de ASP în raportul final trimis ministrului Sănătăţii


Sanatate



dascaliuc Destituirea managerului general al Spitalului Judeţean Suceava este măsura propusă de conducerea Autorităţii de Sănătate Publică Suceava în Raportul final privind controlul efectuat la unitatea spitalicească judeţeană, şi care va ajunge pe masa ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu şi a prefectului de Suceava, Orest Onofrei. Concluzia raportului final semnat de directorul executiv al ASP Suceava Odette Nicolae şi a directorului adjunct Financiar Contabil, Firuţa Bosancu precizează că este vorba despre un „management defectuos din partea managerului general al Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Ioan cel Nou” Suceava”.

Biroul Audit din ASP Suceava a demarat, o acţiune de control în urmă cu două săptămâni după ce s-a aflat de existenţa a zeci de miliarde de lei vechi – fonduri alocate de CAS Suceava necheltuite.

La începutul săptămânii trecute, prin Ordin al Prefectului a fost demarată o altă verificare de către o comisie mixtă formată din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului judeţului Suceava, Autorităţii de Sănătate Publică Suceava şi ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Suceava.

„Analizând execuţia bugetului de asigurări de sănătate (spital + ambulator) pentru primele trei trimestre, am constatat că suma cheltuită de către unitatea sanitară în această perioadă este mult mai mică decât cea prevăzută. La Titlul II – Bunuri şi servicii – suma neconsumată la data de 30.09.2007 este de 3.695.548 lei, calculată ca diferenţă între prevederi bugetare la 9 luni – 17.539.611 lei şi total plăţi la 9 luni din contul de execuţie – 13.844.063 lei. De asemenea, disponibilul aflat în cont la data de 30.09.2007 din bugetul asigurărilor sociale de sănătate ( spital + ambulator) a fost de 6.773.678 lei, din care cheltuieli de personal achitate la 15.10.277 în valoare de 2.181.276 lei” se precizează în raport. Sume necheltuite în primele 9 luni s-au înregistrat la aproape toate articolele, de la materiale de curăţenie, reparaţii curente, materiale sanitare, medicamente până la dezinfectanţi şi hrană.

De exemplu la capitolul reparaţii curente au rămas 8,4 miliarde de lei vechi necheltuite, la hrană 3,7 miliarde, la medicamente 2,8 miliarde de lei vechi, dezinfectanţi 1,4 miliarde, materiale sanitare 4,1 miliarde de lei vechi. Potrivit raportului Spitalul Judeţean de Urgenţă „ Sf. Ioan ce Nou” Suceava este singurul spital din judeţ care nu a întocmit Planul de dezvoltare a spitalului pe perioada mandatului, elaborat, conform nevoilor de servicii medicale ale populaţiei din zona arondată, în baza propunerilor consiliului medical. „Deşi activitatea serviciilor de aprovizionare şi administrativ este defectuoasă , spitalul nu a organizat concurs de ocupare a postului de director administrativ conform Ordinului MSP Nr. 558 publicat în MO nr. 226 din 03.04.2007.

Deşi toţi şefii de secţie au susţinut examenul de ocupare a postului prin concurs, nu s-a întocmit contractul de administrare între şefii de secţie şi managerul spitalului conform Ordinului MSP Nr. 320 publicat în MO 136 din 23.02.2007. În anexa la contractul de administrare managerul trebuia sa negocieze cu şefii de secţie indicatorii de performanţă specifici, lucru care până în momentul de faţă nu s-a realizat” se mai stipulează în document. Tot aici se mai menţionează că nu s-au întocmit machetele pe secţii ale bugetului de venituri şi cheltuieli, prin care şefii de secţie ar fi trebuit să cunoască bugetele de care dispun şi în consecinţă să cheltuiască eficient sumele ce le revin.

De la începutul anului 2007 Serviciul de Inspecţie Sanitară de Stat a efectuat la Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Ioan cel Nou” Suceava un număr de 26 de controale igienico-sanitare care s-au soldat cu 15 avertismente şi 8 amenzi în valoare de 9.100 lei, ceea ce denotă o lipsă de preocupare pentru conformarea la normele igienico-sanitare în vigoare., se mai spune în finalul raportului.

duminică, 28 octombrie 2007

În urma unui control de audit ASP a concluzionat că directorul Spitalului Judeţean practică un management defectuos


Sanatate



directorul Spitalului Judeţean, Costică Dăscăliuc „Management defectuos” a directorului general al Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, este concluzia Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Suceava în urma controlului de audit efectuată la unitatea spitalicească. Deoarece existau informaţii privind o serie de sume necheltuite de către Spitalul Judeţean Suceava la data de 30 septembrie 2007, în valoare de 6.773.678 lei (67,7 miliarde de lei vechi), Biroul Audit din ASP Suceava a demarat, la solicitarea directorului executiv interimar, dr. Odette Nicolae, o acţiune de control începând cu data de 16.10.2007. La aceeaşi uitate sanitară, la începutul săptămânii a fost demarată, din Ordinul Prefectului Judeţului Suceava, o acţiune de control efectuată de către o comisie mixtă formată din reprezentanţi ai Prefecturii Suceava, ai ASP Suceava şi ai CJAS Suceava.

Potrivit directorului ASP Suceava, Odette Nicolae în cursul zilei de vineri, ASP Suceava a înaintat ministrului Eugen Nicolăescu un raport preliminar privind controlul efectuat de ASP Suceava la unitatea sanitară judeţeană, urmând ca raportul final, cu propuneri de măsuri către Ministerul Sănătăţii Publice, să fie înaintat atât către minister, cât şi Instituţiei Prefectului, la încheierea acţiunii de control.

„Concluzia de etapă este cea a existenţei unui management defectuos din partea managerului general al Spitalului Judeţean de Urgenţă- Sf. Ioan cel Nou Suceava” precizează Odette Nicolae. În aceste condiţii directorul spitalului judeţean se află la un pas de a fi destituit.

Pe de altă parte, înainte de a afla rezultatele controlului, directorul Spitalului Judeţean, Costică Dăscăliuc declara miercuri, că urma să semneze la ASP Suceava un act adiţional la contractul de management pentru negocierea indicilor de performanţă a managementului spitalicesc pe 2007. Acesta mai preciza că necesitatea semnării actului este dată de apariţia valorii indicatorilor medii la nivel de ţară, raportaţi la realizările de anul trecut.

Un polonez a acroşat semaforul electric din faţa Primărie Gura Humorului

Un tânăr din Polonia ce conducea un autotractor a acroşat semaforul din faţa Primărie din Gura Humorului. Potrivit IPJ Suceava, joi, în jurul orelor 18.45, pe strada Republicii din oraşul Gura Humorului, P. Lukasz, în vârstă de 27 ani, cetăţean polonez, posesor al permisului de conducere pentru categoriile B, C , E, în timp ce conducea un autotractor ce avea ataşată o semiremorcă, a acroşat cu partea superioară a prelatei furgonului semaforul electric situat în faţa primăriei.

În urma acroşării, semaforul nu a fost distrus, fiind doar răsucit pe bara de susţinere şi nu au fost produse pagube.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest rezultatul fiind negativ şi a fost sancţionat contravenţional pentru că a circulat pe un sector de drum pe care nu avea acces.

Control amplu a IRPC în Bazar şi Centru Comercial „Zimbru”


Actualitate



bazarul SuceveiBazarul din Lunca Sucevei şi Centrul Comercial „Zimbru” Suceava au fost „scotocite” de inspectori ai OJPC Suceava, Botoşani, Neamţ şi Iaşi într-o acţiune de supraveghere a pieţei de produse şi servicii, în scopul protejării intereselor legitime ale consumatorilor. Potrivit Inspectoratului Regional de Protecţie a Consumatorilor (IRPC) Iaşi au fost verificaţi un număr de 53 operatori economici care comercializează produse alimentare, nealimentare şi prestează servicii în locaţia „Bazar Suceava şi în Complexul Zimbru” din Suceava. În cadrul acţiunii s-au constatat abateri privind legislaţia în vigoare la toţi cei verificaţi, aplicându-se un număr de 56 sancţiuni contravenţionale din care 53 amenzi în valoare totală de 60.500 lei şi 3 avertismente.

Au fost verificate 4 unităţi de alimentaţie publică - unde s-a constatat lipsa elementelor de identificare şi caracterizare a produselor şi preparatelor culinare oferite: denumire produs, cantitate netă, nerespectarea condiţiilor de păstrare şi de depozitare a produselor alimentare, a vecinătăţii, lipsa afişării preţurilor preparatelor oferite consumatorilor. La una dintre unităţi au fost găsite 4 kg piept de pasăre refrigerat şi Kaizer de porc, expirate de 3 zile. Societatea a fost sancţionată contravenţional cu amendă, s-a dispus oprirea definitivă şi au fost retrase din circuitul consumului uman.

„De la vorbe la fapte” la capitolul gestionarea deşeurilor

În cadrul unei conferinţe de presă comune, reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava, Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu şi Consiliului Judeţean au abordat problematica gestionării deşeurilor din judeţul Suceava. Sub deviza „De la vorbe la fapte”, directorul executiv al APM, Vasile Oşean, a declarat că, în prezent, sunt în curs de aplicare măsurile prevăzute în Planul regional de gestionare a deşeurilor pentru Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, intrat în vigoare în luna aprilie a acestui an.

Astfel, un prim pas a fost făcut prin arondarea localităţilor la cele două depozite mari ce vor fi ridicate la Moara şi Pojorâta, dar şi asocierea Consiliului Judeţean cu consiliile locale cuprinse în sistem. În acelaşi timp, mai multe localităţi urbane, dar şi din mediul rural, au, ori sunt pe cale de a organiza, sisteme de colectare selectivă a deşeurilor.

Pe de altă parte, în judeţ se derulează şi patru proiecte cu specific finanţate din fonduri PHARE. „Implementarea planului regional va aduce schimbări importante în ceea ce priveşte modul de gestionare a deşeurilor. Acestea se referă la separarea la sursă a deşeurilor periculoase, colectarea selectivă a celor bio-degradabile şi voluminoase, extinderea ariei de acoperire cu servicii de salubritate la sate şi închiderea şi ecologizarea depozitelor neconforme”, a menţionat Oşean.

Gheorghe Nichiforel, şeful compartimentului de specialitate al Consiliului Judeţean, a scos în evidenţă că, în scopul materializării proiectului „Managementul integrat al deşeurilor din judeţul Suceava”, cele 113 unităţi teritorial-administrative s-au asociat cu Consiliul Judeţean, fiind constituită şi unitatea de implementare a proiectului. Din aceasta fac parte specialişti în domeniile gestionării deşeurilor, economic şi juridic, acesta precizând că, în judeţ, există 177 de depozite mici care nu sunt în concordanţă cu standardele europene. De asemenea, Nichiforel a prezentat şi calendarul de închidere a rampelor de gunoi menajer din municipiile şi oraşele mari, termenele fiind, cel mai devreme decembrie 2008 şi, cel mai târziu, finele lui 2011.

Constantin Harasim, şeful Comisariatului regional al Gărzii de Mediu s-a exprimat din punctul de vedere al autorităţii de control şi supraveghere a modului în care legislaţia de mediu este respectată şi aplicată. „România poate fi sancţionată pentru neîndeplinirea în termen a obligaţiilor asumate pe linia punerii în aplicare a planului de gestionare a deşeurilor. Probabil că acest lucru va conduce şi la analizarea realizării la timp şi de către alte instituţii, autorităţi publice locale, a acestor măsuri. Misiunea Gărzii de Mediu este să urmărească încadrarea în termene şi respectarea legii”, a explicat Harasim, adăugând că demersurile de conformare la normele europene trebuie accelerate.

Amenda OJPC aplicată producătorului TERMICA, fără suport şi cu iz de „comandă”

termicaConducerea societăţii TERMICA SA Suceava şi-a exprimat nemulţumirea vineri, faţă de acţiunea OJPC Suceava de a amenda producătorul şi furnizorul de căldură şi apă caldă în regim centralizat cu suma de 8.000 de lei pentru faptul că s-au programat lucrările de refacere a reţelei de distribuţie în sezonul rece, fiind afectaţi serios consumatorii. Managerul societăţii, Constantin Plăcintă a declarat vineri, presei că „amenda” este una fără suport şi are un iz de „comandă”.

„Din punctul meu de vedere TERMICA ar trebui să primească o diplomă pentru modul cum şi-a protejat consumatorii de agent termic. Termica a ridicat cu mult ştacheta serviciului de furnizare a căldurii şi apei calde faţă de ceea cea fost în urmă cu câţiva ai în Suceava. Protecţia consumatorului înseamnă şi un preţ bun la populaţie iar acum, la Suceava gigacaloria e printre cele mai ieftine din ţară”, a explicat cu destulă supărare Plăcintă. Acesta a întrebat dacă există vreun mare furnizor de servicii din Suceava care să ofere un cadru mai bun şi mai larg de plată a serviciilor aşa cum se petrece cu cele de căldură şi apă caldă.

„Care societate oferă termene de plată atât de generoase ca Termica? Noi suntem cel mai bun protector al consumatorilor noştri prin faptul că am sponsorizat sucevenii cu zeci de miliarde de lei, am iertat de datorii şcoli, grădiniţe.”, a mai spus directorul Termica Suceava.

Nemulţumirea managerului de la Termica rezidă şi în faptul că eforturile conjugate ale sale şi ale primarului Ion Lungu au fost anulate de un gest care „nu-şi regăseşte nici într-un sens justificarea”. Acesta a făcut apel la înţelegere din partea suceveilor în ce priveşte termenele de finalizare a procesului de înlocuire a ţevilor de transport a căldurii şi apei calde. „Nu vrem să schimbăm caii în mijlocul râului.

Trebuie să încheiem operaţiunile şi apoi vom trage linia şi vom analiza cine se face vinovat. Nu primarul trebuie tras la răspundere pentru întârzieri pentru că responsabilitatea pentru întreg proiectul este a lui TERMICA”, a ţinut să precizeze Plăcintă. Acesta a mai spus că analiza finală a proiectului trebuie începută cu managerul de la Termica şi este dispus să-şi pună fotoliul la bătaie în cazul în care sunt identificate neglijenţe ce aparţin echipei de la societatea de termoficare.

joi, 25 octombrie 2007

Momentul folcloric a salvat balul de la "Economic"

• Scenetele de pantomimă şi numerele de dans au fost în exces • Daniela Samsonescu şi Alin Ţabrea au fost aleşi Miss şi Mister Boboc.
• Spectacolul folcloric oferit de ansamblul liceului a fost punctul culminant al serii • Alexandra Ungureanu a făcut un playback de o rară fineţe

Marţi 23 octombrie a.c., începând cu orele 18.00, elevii Colegiului Economic "Dimitrie Cantemir" din Suceava au organizat Balul Bobocilor 2007. Organizatorii şi-au imaginat spectacolul ca pe un concurs de CV-uri, în urma căruia se vor stabili cei doi câştigători. Momentul ridicării cortinei a fost anunţat de mesajul pe care îl aud călătorii din metroul bucureştean, doar că următoarea staţie de oprire era "Economic". Oarecum dezorientat, un tânăr echipat cu lanţ gros la gât şi o halteră în mâna dreaptă, pe care o ridica într-un mod sugestiv, dă cu ochii de reprezentanţii "firmei", tineri îmbrăcaţi a la Money Channel. Personajul îşi dă seama că nu prea are ce căuta acolo şi că locul lui e pe undeva pe la vreo firmă de pază şi protecţie şi pleacă. Acest moment introductiv a avut pretenţia de a arăta publicului ce fel de oameni nu sunt doriţi în "firma" elevilor de la "Cantemir".
Odată lucrurile stabilite, au fost invitaţi în scenă candidaţii pentru titlul de Miss şi Mister Boboc. Prezentatorii, dintre care unii aveau mari probleme în a citi de pe foi, au trecut în revistă CV-urile concurenţilor. Apariţia lor a fost una fără prea multe fiţe, însă fără mare personalitate. Băieţii au preferat o ţinută lejeră, de stradă, iar fetele, cele mai multe dintre ele, una tipică de discotecă. Alături de participanţii la concurs a mai apărut un cuplu costumat în haine de scandal. Cei doi ţineau morţiş să fie concurenţi şi să participe la probe.
Tinerii s-au retras pentru a pregăti prima probă. A urmat o repriză de dans plictisitoare pe ritmuri R&B, prea puţin gustată de public.
Prima scenetă de pantomimă, care a amuzat publicul, denumită "O angajare atipică", a avut în prim plan un cetăţean, fan declarat al echipei de fotbal Dinamo, lucru nu prea gustat de numeroşii fani ai lui Bănel Nicoliţă din sală. Acest om voia să fie angajat şi pentru asta avea de trecut un test. Testul consta în întrebările pe care câteva domnişoare, îmbrăcate după standardele multinaţionalelor cu profil economic, le adresează succesiv candidatului. Din scenetă nu puteau lipsi bodiguarzii cu cagule pe cap, un laitmotiv al spectacolului. Dinamovistul încearcă să mimeze răspunsuri cât mai convingătoare, împrumutând în repetate rânduri fragmente de "efect" din repertoriul manelistic. În cele din urmă candidatul este respins şi dat afară din sediul instituţiei de oamenii de la pază.
Tot în acelaşi decor, elevii de la "Economic" au realizat sceneta cu titlul "Un pedagog de şcoală nouă". O corcitură între cunoscuta schiţă a lui Caragiale şi replici actuale deloc inspirate ale elevilor. Varianta actuaIă şi feminină a lui Marius Chicoş Rostogan, împreună cu "loazele" sale, a avut de trecut peste o inspecţie inopinată. Răspunsurile elevilor la întrebările profesoarei au fost prea puţin amuzante, cele mai multe slabe de-a dreptul. Marele dezavantaj al acestei reprezentaţii a fost faptul că vocile actorilor erau înregistrate şi redate publicului prin mijloace tehnice. Oamenii din sală ar fi preferat o scenetă jucată pe bune, nu doar mimată.
Până la prima probă a celor înscrişi în concurs, au intrat în scenă nişte tineri îmbrăcaţi neinteresant, ce s-au fâţâit de colo colo. Acest număr a fost denumit pompos "Prezentare de modă."
Proba de dans a concurenţilor a fost una atipică. Fiecare cuplu şi-a ales muzica pe care se descurca cel mai bine. Unii au preferat rap-ul, costumându-se în haine spintecate neglijent, alţii au dansat pe ritmuri slow, îmbrăcaţi elegant. Câţiva concurenţi băieţi s-au deghizat în sultani, iar partenerele lor în cadâne şi pe o melodie orientală au dansat cu mişcări specifice acestui gen. Alte cupluri au ales aerobicul şi dansul contemporan pentru a-şi demonstra calităţile de dansatori. Costumele şi muzica ţigănească, cu care o parte a concurenţilor au hotărât să impresioneze juriul, au avut o mare priză la public. De popularitate s-au bucurat şi cuplurile care au folosit muzica populară pentru a se exprima în dans, chiar dacă în cazul băieţilor costumul tradiţional a fost completat cu pantaloni de stofă. De la această probă nu puteau lipsi candidaţii din afara concursului. Aceştia au luat pe ei bundiţe şi sub deviza "Eu cânt şi tu asculţi" s-au strâmbat şi schimonosit cât au putut de mult pe piesa Pita cu slănină de la Cumătrii.

• Elevii de la "Economic" au taxat savuros orgoliul prostului ajuns în funcţie

Mari amatori ai basmelor povestite de sfioasa Şeherezada sau doar înfocaţi privitori ai canalului Taraf TV, organizatorii au programat un moment de dans arăbesc, foarte gustat şi îndelung aplaudat de publicul spectator, format aproape în totalitate din elevii Colegiului Economic "Dimitrie Cantemir" din Suceava.
A urmat cea mai reuşită scenetă de pantomimă a serii. Un elev ce se dorea a fi un sultan purta pe cap o basma aranjată într-un anume fel, care trebuia să provoace în imaginaţia privitorului viziunea unui turban. Sultanul avea pe el bundiţă populară românească şi nu putea fi introdus în scenă decât de o cadână cu mişcări lascive şi aceeaşi muzică orientală, devenită deja idee fixă pentru Balul Bobocilor 2007 de la "Economic". Pe inserţii sonore din filmul Mihai Viteazul, îşi face intrarea în scenă şi un voievod român - Mihai Viteazul. Derularea sonorului din film continuă şi anunţă prezenţa turcilor năvălitori câtă frunză şi iarbă. Voievodul încearcă să apeleze la fraţii Buzescu, însă aceştia erau ocupaţi, şi decide să-l înfrunte pe sultan în luptă dreaptă. Ca în basme, se bat în săbii până acestea se frâng, apoi trec la mitraliere de jucărie cu care se ochesc pe replicile din jocul pentru PC Counter-Strike. Mai apoi, când pe sonor sunt introduse replici din filmele cu mafioţi ale lui Sergiu Nicolaescu, băieţii mimează celebrele şi banalele de acum "Nu trage dom' Semaca" şi "Un fleac. M-au ciuruit". Săbiile, puştile, pistoalele şi cuţitele sunt înlocuite cu lasere ca în Războiul stelelor, numai că partea de sunet, foarte amuzantă, era dintr-o foarte apreciată reclamă. A fost de departe cea mai bună scenetă pregătită de elevi.
Participanţii la concurs au realizat apoi un şpagat temporal între Epoca de Piatră şi perioada contemporană. O parte dintre participanţi s-au costumat după modelul Flinstones şi au dansat pe muzica din desenul animat respectiv. A doua epoca istorică abordată a fost cea interbelică, a Micului Paris, pe străzile căruia bobocii au ieşit la promenadă însoţiţi de muzica lui Cristian Vasile. A mai fost evocată Epoca de Aur, în care se punea accentul pe munca degeaba şi unii tineri, costumaţi în pionieri, mimau că dau cu sapa, iar alţii cu mapa în mână îi evaluau, pe muzica marşului "1 mai", compusă de Ciprian Porumbescu. Evidenţierea perioadei contemporane a fost una anostă, fără prea mari momente de strălucire.
După încă un număr slăbuţ de dans, pe scenă au venit nişte tineri care caricaturizau un mahăr influent, cu lanţuri de câteva kilograme la gât şi cămaşă roz, doi băieţi zburdalnici şi relaţiile acestora cu poliţia. Totul se termină cu bine atunci când se umblă la bani şi aceştia ajung în buzunarele oamenilor legii.
Ideea fixă a omului de pază a fost imortalizată şi în sceneta "Braţ de fier". Dialogurile şi cazurile prezentate au fost foarte veridice. A fost taxat în primul rând orgoliul prostului ajuns pe funcţie, însă faptul că dialogurile erau pe hard-ul unui calculator a scăzut mult din valoarea acestui număr.

• per ansamblu, spectacolul elevilor, deşi a avut câteva culmi demne de profesionişti, a fost unul anost şi stângaci

Au apărut intempestiv pe scenă cei doi din afara concursului şi pe melodia lui Celine Dion de pe coloana sonoră a Titanicului s-au mai maimuţărit câteva momente.
În program a urmat apoi defilarea concurenţilor pentru a-şi etala ţinutele elegante. Prezentatorii, care între timp şi-au schimbat costumele, asortându-le cu cele ale concurenţilor, au anunţat deschisă proba de cultură generală, intitulată "Dineu de afaceri". Defilarea şi proba efectivă s-au desfăşurat pe muzica lui Bryan Adams, până când s-a blocat laptopul şi muzica a fost înlocuită cu una total nepotrivită. Întrebările adresate concurenţilor în urma numărului ales de ei au fost ceva mai logice şi mai solicitante, chiar dacă unele de o nefericită banalitate şi întâlnite permanent în concursurile de miss. De un umor involuntar ce merită menţionat a fost răspunsul dat de o domnişoară întrebării: "Pe cine ai lua ca partener de afaceri dintre vedete şi de ce?" Răspuns: "Oana Zăvoranu, pentru că are gura mare".
Pe perioada cât juriul a deliberat, elevii Ansamblului Folcloric Bucovina al Colegiului Economic "Dimitrie Cantemir" din Suceava au oferit de departe cea mai bună prestaţie a serii. Au început cu jocuri tradiţionale din zonă, apoi solistele au interpretat extraordinar cântece mai puţin cunoscute, însă au ridicat sala în picioare. Pentru că erau pe o scenă din Suceava, nu puteau să sară peste imnul local "Cântă cucu'n Bucovina", cântec ce a emoţionat într-un mod aparte audienţa. Momentul folcloric a fost încheiat prin alte dansuri tradiţionale ale elevilor îmbrăcaţi în frumoase şi autentice straie populare.
Câştigătorii concursului din acest an au fost desemnaţi Miss Boboc - Daniela Samsonescu şi Mister Boboc - Alin Ţabrea.
După încă un moment de umplutură a venit vremea invitaţilor elevilor, Alexandra Ungureanu şi Crash. Ei şi-au făcut apariţia după un lung şi plictisitor intro. Alexandra a încercat să salute lumea ce abia o aştepta şi unii erau aproape în delir, dar avea microfonul închis şi oricât s-ar fi chinuit să răcnească nu o auzea nimeni. Ea era însoţită pe scenă de doi băieţi, care încercau să intre în ritmul muzicii. Aceşti băieţi, Crash pe numele lor, se ascundeau după două dispozitive cu multe potenţiometre, ale căror rotaţie se solda cu un efect Doppler asupra difertelor game de frecvenţă ale sunetului. De remarcat că din când în când unul din flăcăii de la dispozitive ieşea în faţă şi se învârtea în jurul Alexandrei. După prima piesă s-a gândit cineva să dea drumul şi microfonului Alexandrei şi fata a încercat să cânte peste pozitiv. Cum această activitate presupune ceva efort, de la piesa a doua încolo s-a limitat la a ţipa "Hei-hei" şi "Hai Suceava." Pe scurt, un playback de o rară fineţe al Alexandrei Ungureanu.
Bilele albe ale show-ului au fost în primul rând recitalul de muzică populară, al elevilor din Ansamblul Folcloric Bucovina al Colegiului Economic "Dimitrie Cantemir" din Suceava şi faptul că participanţii la concursul pentru titlul de Miss şi Mister au fost solicitaţi şi prezentaţi publicului în diferite ipostaze, pentru ca juriul să-şi poata face o opinie concludentă asupra prestaţiei lor.
Printre punctele slabe se pot enumera majoritatea părţilor evenimentului, care au fost date de pe calculator, deşi cu potenţial şi amuzante, astfel încât factorul uman implicat în scenete îşi pierdea mult din valoare. Se mai pot contabiliza la acest capitol: problemele tehnice, microfoniile, neconcordanţele, ideile fixe şi banalitatea în general. Pe lângă lanţuri, pot fi trecute în bagajul de calităţi al "generaţiei hamburger" şi Counter-Strike-ul, manelele, tăria pumnului şi muzica orientală. Per total, spectacolul elevilor de la "Economic", deşi a avut câteva culmi demne de profesionişti, a fost unul anost şi stângaci, mai slab calitativ decât cel de zilele trecute de la "Petru Rareş".

Societatea de termoficare din Suceava a fost amendată de OJPC

Societatea de termoficare din Suceava a fost amendată pentru că ţine zeci de mii de oameni în frig. Protecţia Consumatorului a sancţionat cu 8.000 de lei furnizorul de căldură, pentru că a încălcat drepturile oamenilor.

Societatea a explicat că n-a terminat încă reparaţiile, aşa că şi în zilele următoare 20.000 de suceveni vor sta în frig. Asta în ciuda legislaţiei care prevede că întreţinerea şi repararea instalaţiilor se fac numai în sezonul cald.

Conform legii, furnizarea căldurii este obligatorie dacă timp de trei zile consecutiv temperaturile medii nu trec de 10 grade Celsius. În ultimele zile, la Suceava termometrele n-au arătat mai mult de 2 grade.

miercuri, 24 octombrie 2007

Grand Prix “Cristina Casandra” la Suceava

La finalul acestei săptămâni municipiul Suceava va fi gazda primului concurs de atletism organizat sub numele celei mai titrate atlete la acest moment din judeţul nostru, Cristina Casandra. Atleta Clubului Sportiv Municipal Suceava este principalul sponsor al acestui Grand Prix, la finalul căruia va oferi premii în bani şi echipamente sportive pe lângă cele oferite de organizatori, mai exact DSJ Suceava, CSM Suceava şi Asociaţia Judeţeană de Atletism. În concurs au fost invitaţi sportivi de la toate categoriile de vârstă, dintre care aproximativ 20 de medaliaţi în competiţiile interne din acest an, dar şi copii ce îşi doresc să participe şi să practice acest sport. În afara atleţilor din judeţ, la startul competiţiei vor fi şi prezenţi sportivi din Botoşani. „De mai mult timp ne gândim să organizăm un astfel de concurs. Sperăm să ne atingem scopul de a promova atletismul, dar şi de a atrage cât mai mulţi copii care să vină pe urmele noastre”, a declarat soţul şi antrenorul Cristinei, mărşăluitorul Silviu Casandra. Dacă vremea va fi prielnică, Grand Prix-ul se va desfăşura pe pista stadionului Areni, în caz contrar concursul se va muta în sala de atletism a CSM Suceava.

FC Cetatea Suceava - Sucevenii sunt buni şi la polo

Partida dintre Cetatea şi FCM II Bacău s-a disputat pe o ploaie sâcâitoare care a scufundat practic sub apă gazonul de pe Areni. În ciuda acestui impediment, fotbaliştii celor două formaţii au practicat un joc de un bun nivel, care a fost apreciat de puţinii spectatori prezenţi la stadion. Sucevenii au avut o şansă uriaşă să se desprindă pe tabela de scor încă din minutul 5, însă Celpan a ratat cu uşurinţă un penalty, pe care în prealabil tot el îl obţinuse. Un alt moment important al primei reprize s-a petrecut în minutul 11, când, plecat din poziţie de ofsaid, Liutek a fost faultat de Roheţki în suprafaţa de pedeapsă. Din fericire goal-keeperul sucevean a avut un reflex extraordinar şi a reuşit să respingă şutul trimis de Dornescu de la punctul cu var. După acest debut în trombă de partidă, lucrurile s-au liniştit treptat, elevii lui Marian Pană având dificultăţi să se apropie periculos de poarta lui Luca. Cetatea a reuşit totuşi să intre în avantaj la pauză, după ce Tomaz a marcat în minutul 45 cu execuţie de fineţe, preluare pe piept şi şut plasat de la marginea careului de 16 metri. În partea secundă fotbaliştii gazdă s-au remarcat mult mai mult în ofensivă, Dicher spre exemplu irosind trei mari ocazii de gol în decurs de doar cinci minute. După ce Pitaru l-a dezmorţit puţin pe Roheţki cu un şut bunicel din colţul careului mare, sucevenii şi-au majorat avantajul în minutul 73. Celpan a centrat ca la carte din lovitură liberă, iar juniorul Halip a înscris cu o lovitură plasată de cap. Ultima mare ocazie de gol a meciului i-a aparţinut lui Homneac, care a şutat în transversală la capătul unei impetuoase acţiuni personale. Cetatea a evoluat în alcătuirea Roheţki – Leuciuc, Ungureanu, Nicolau, Halip – Cojenel (70 Homneac), Onciu, Celpan, Apetri (89 Moldovan) – Dicher, Tomaz (89 Lupu).

Liga a III-a - Fălticenenii nu-şi mai revin

Liga a III-a


Partida dintre Ceahlăul II şi Juventus a început practic de la scorul de 1-0, nemţenii izbutind să treacă în avantaj încă din minutul 2, prin Gafiţa. La jumătatea primei reprize se făcuse deja 2-0, după ce Gheorghiu a marcat profitând de o neglijenţă a lui Pânzariu. După revenirea de la cabine fălticenenii s-au trezit brusc şi au reuşit să-şi creeze câteva bune ocazii de a marca, însă au avut ghinion la finalizare. Mai mult, în minutele de prelungiri Ceahlăul a mai punctat o dată prin suceveanul Daniel Cristescu, care a urcat scorul la un categoric 3-0. Juventus a jucat în formula Zaharie – P. Bosancu, Sava, Berezoschi, Ciopraga (46 Matei), Cozma – Pantea, Şuleru (77 Munteanu), Pânzariu (60 Zaremba), O. Bosancu – Prisacă.

Liga a III-a - Încă o înfrângere pentru Rarăul

Liga a III-a


Rarăul a pierdut meciul de Bârlad contând pentru etapa a XI-a, scor 2-0 şi a coborât până pe penultimul loc în clasament. Prima repriză a disputei a fost una foarte echilibrată, însă câmpulungenii au avut ghinionul să primească gol la singura incursiune ofensivă a gazdelor, produsă în minutul 25. Partea secundă a fost dominată teritorial de Rarăul, elevii pregătiţi de Relu Buliga ratând câteva bune oportunităţi de a egala prin Gherine, Lazăr şi mai ales Paraschiv, a cărui lovitură de cap a fost respinsă de pe linia porţii de un apărător advers. Spre ghinionul oaspeţilor, bârlădenii nu au fost la fel de risipitori şi au marcat al doilea gol pe contraatac, cu zece minute înainte de final. Rarăul a evoluat în alcătuirea Axinte – Talancă, Paraschiv, Ilie – Andriuc, Mândrilă, Sârbu, Lazăr – Plecanciuc, Muscar, Gherine.

Rugby - Meci decisiv pentru accederea în play-off

După victoria destul de lejeră obţinută sâmbătă, pe teren propriu, în faţa Braşovului, suceveni joacă astăzi la Timişoara, o partidă ce ar putea decide în mare măsură a treia candidată din seria a II-a la turneul play-off, unde va întâlni cele mai puternice echipe din ţară. Misiunea formaţiei CSM Bucovina nu va fi una uşoară şi asta pentru că întâlnesc o echipă ce şi-a întărit lotul cu jucători ce au evoluat în sezonul trecut la Arad. Cu un lot aproape complet, excepţie făcând Flutur, accidentat în prima etapă, sucevenii au plecat la Timişoara cu gândul la punctele ce le-ar consolida poziţia a treia în clasament. La acest meci va fi prezent şi antrenorul Constantin Vlad, cel care se află în cantonament cu naţionala de tineret, cu care va participa la începutul lunii viitoare la Campionatul European din Belgia. „Trebuie să ne jucăm şansa şi să credem în ea. Nu va fi deloc uşor, de aceea trebuie să luptam tot meciul. Sper doar să avem parte de un arbitraj corect. Mai sunt meciuri, mai este şi returul, aşa ca orice este posibil”, a declarat tehnicianul Constantin Vlad. De cealaltă parte, timişorenii nu se gândesc decât la victorie, astfel că şi-au motivat suplimentar jucătorii, promiţându-le chiar şi prime în cazul unui rezultat pozitiv. “Suntem conştienţi că este meciul care va decide un loc în play-off şi sper ca noi să fim acolo. Aceste este obiectivul echipei noastre, urcarea în play-off şi de aceea ne dorim o victorie si nu oricum, ci cu punct bonus”, a ţinut să precizeze antrenorul Timişoarei, Danuţ Borzas. Înaintea partidei, gazdele au anunţat că terenul se va prezenta în condiţii destul de bune, în ciuda ploii ce a căzut în ultima vreme.

Creatoarele de hăinuţe pentru păpuşi

Prezentări de modă pentru păpuşi Barbie. Asemenea evenimente sunt organizate de fetiţe de doar câţiva anişori, care frecventează cercul de confecţii de la Palatul Copiilor Suceava. Inedit este însă faptul că fetiţele sunt cele care concep şi confecţionează ţinutele vestimentare cu care manechinele lor, păpuşile Barbie, vor urca pe scenă.

Profesoara lor, maistrul instructor Ileana Voinoiu, povesteşte cu mândrie despre ceea ce iese din mâinile micilor creatoare de modă pentru păpuşi. „Păpuşile sunt îmbrăcate după gustul creatoarelor, iar ţinutele vestimentare sunt realizate din bucăţi de material rămase de la lucrări mai mari, pe care fetele le îmbină şi le asortează în aşa fel încât ele să devină haine pentru păpuşi”.

Croitoresele acestor ţinute vestimentare în miniatură sunt eleve în clasele I-IV, iar profesoara lor spune că fetiţele au venit la cerc fără să aibă cunoştinţe de croitorie şi fără să ştie că vor face haine pentru păpuşi. „Nu am făcut o selecţie specială pentru a forma clasa. Fetele au venit, cele care au îndrăgit cercul, au rămas, iar paradele de modă cu păpuşi sunt pentru ele un eveniment foarte important”, a declarat Ileana Voinoiu.

Fetiţele se ocupă atent de ţinutele pe care modele lor le vor purta la prezentare, îşi accesorizează atent creaţiile şi fac multe repetiţii şi probe înainte de lansarea „colecţiei”. Parada de modă este foarte atent gândită de micile creatoare, care urcă pe scenă cu modelele în braţe, pe un fond muzical bine ales.

La parada din luna decembrie a anului trecut fetiţele au urcat pe scenă pe melodia „Ghiţă” a Cleopatrei Stratan. Păpuşile aparţin micilor creatoare şi fiecare dintre ele are un nume şi o poveste. Maistrul instructor Ileana Voinoiu a precizat că „la organizarea paradei de modă pentru păpuşi ne ajută foarte mult şi profesoara Mihaela Schiotis care le învaţă pe fetiţe să meargă pe scenă pe ritmul muzicii”.


Ţinute de zi şi de seară, realizate de eleve



Cercul de confecţii de la Palatul Copiilor nu este frecventat numai de micuţele creatoare de haine în miniatură pentru păpuşi.

În atelierul cercului iau „naştere” haine adevărate, ţinute de zi şi de seară, croite şi cusute de eleve de până la 18 ani. Instructorul Ileana Voinoiu a spus că elevele de clasele V-VIII realizează ţinute vestimentare de zi, iar cele din clasele IX-XII realizează rochii de seară, care cer o anumită experienţă în executarea lor.

Pe lângă faptul că sunt creatoare de ţinute vestimentare, fetele de la cercul de confecţii sunt şi manechine. Anual, acestea urcă pe scena Casei de Cultură şi îşi poartă creaţiile.

Un lucru deosebit este şi faptul că creatoarele de modă de la palatul Copiilor execută ţinute vestimentare impecabile, folosind materiale vechi, din hainele bunicilor sau părinţilor, sau din haine achiziţionate de la magazinele second-hand. Fetele fac haine noi din lucruri vechi, folosind materiale pretenţioase şi mai dificil de lucrat, precum dantela sau taftaua, dar şi materiale obişnuite. Profesoara Ileana Voinoiu povesteşte că puţine dintre fetele care vin la cerc au noţiuni elementare de croitorie, şi cele mai multe o iau de la zero, fără să fi lucrat vreodată cu maşina de cusut.


Hobby-ul a devenit meserie



Multe dintre fostele membre ale cercului de confecţii fac bani din acest hobby. Fetele realizează pentru prieteni sau cunoscuţi ţinute vestimentare pentru anumite ocazii, dar execută şi costume speciale pentru carnavaluri şi baluri mascate ale copiilor de grădiniţă, iar din mâinile lor ies haine care înfăţişează personaje de poveste.
Dacă toate fetele frecventează cercul de confecţii pentru că a face haine este un hobby pentru ele, unele dintre ele şi-au transformat acest hobby în meserie. Maistrul instructor Ileana Voinoiu a spus că unele dintre fostele ei eleve au terminat facultăţi de profil, altele lucrează în ateliere de croitorie, iar una dintre ele intenţionează să-şi deschidă propriul atelier.

7 suceveni s-au calificat în finala Concursului naţional „Floare de Colţ”

În finala Concursului Naţional „Floare de Colţ”- ediţia a V-a, care se va desfăşura în perioada 16-18 noiembrie, la Bucureşti, s-au calificat şi 7 suceveni.

Dintre cei 56 de copii şi tineri cu vârste între 14 şi 18 ani din sistemul de protecţie sucevean, concurenţi care s-au bătut pentru un loc în finala concursului la faza judeţeană, desfăşurată sâmbătă, 20 octombrie, 7 s-au clasat pe locurile întâi, câte un câştigător la fiecare secţiune din concurs.

La secţiunea creaţie literară, pe prima poziţie s-a clasat Florina Iulia Cojocariu (16 ani), de la Centrul de Plasament „Visătorii” Fundu Moldovei. În domeniul informatică, premiul I a fost obţinut de Simona Nistor, care locuieşte într-un apartamentul de tip familial din Fălticeni.

Secţiunea muzicală a fost reprezentată cel mai bine de Alin Florin Paval (trompetă), în vârstă de 15 ani, aflat în plasament la asistentul maternal profesionist Elena Alexa, din Liteni. La secţiunea talent special, pe prima poziţie s-a clasat Ştefania Cristina Lefter, de la Centrul Şcolar Suceava.

Cea mai bună dansatoare s-a dovedit a fi Ionela Manuela Ciocan, care se numără printre beneficiarii unui apartament de tip familial din Fălticeni. Ea va reprezenta Suceava la faza naţională a concursului „Floare de Colţ”. Centrul de tip familial „Colţ Alb” a trimis în concursul judeţean o tânără foarte talentată la pictură, Cristina Nistor (17 ani), care şi-a propus să obţină un premiu important şi la Bucureşti. Secţiunea sport a fost adjudecată de Daniela Bejenariu (judo), o adolescentă în vârstă de 15 ani, de la Centrul Şcolar Gura Humorului. Acest concurs are ca scop descoperirea şi promovarea copiilor talentaţi din sistemul de protecţie a copilului şi a celor cu dizabilităţi, aflaţi în evidenţa Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava.


Suceava, în topul câştigătorilor la „Floare de Colţ”



La prima ediţie, desfăşurată în anul 2003, suceveanca Lăcrămioara Lungu a câştigat locul II pe ţară la secţiunea muzică - oboi. În prezent, ea este studentă la Conservatorul din Bucureşti. La ediţiile precedente, câte 27 de copii au câştigat, în fiecare an, premii în valoare totală de 65.000 de euro. La a III-a ediţie, locul I pe ţară a fost câştigat de o elevă a Şcolii Speciale Câmpulung Moldovenesc, în vârstă de 16 ani, Adriana Cepişcă, aflată în plasament familial. Tânăra a beneficiat de o bursă lunară de 300 de euro, timp de un an, şi o excursie în Franţa, de două săptămâni. Ediţia a IV-a ediţie a concursului „Floare de colţ” l-a avut ca şi câştigător absolut - locul I pe ţară la secţiunea ştiinţe umaniste – pe Alin Ichim (16 ani), orfan de ambii părinţi, aflat în plasament la Centrul de tip familial „Colţ Alb” Suceava. Alin a câştigat 1.500 de euro, bani pe care îi păstrează pentru când va fi student.

Brăţările dacice au „detronat” comorile din „Sala Tezaur”

Brăţările de aur ale regilor daci, care sunt la dispoziţia publicului vizitator sucevean începând de astăzi, au „detronat” temporar celelalte comori ale Muzeului de Istorie. Cele 9 piese de podoabă, care cântăresc împreună cca. 12 kg, sunt expuse în „Sala Tezaur”, special amenajată pentru a permite publicului contactul cu valorile de patrimoniu. Toate piesele existente în „Sala Tezaur” au fost depuse în depozitul-tezaur al muzeului, o încăpere asupra căreia directorul general al Complexului Muzeal Bucovina, Constantin-Emil Ursu, se pronunţă cu discreţie, spunând că acolo „sunt păstrate, în condiţii de absolută siguranţă şi de microclimat controlat, cele mai valoroase obiecte”.



Inelul lui Bogdan Vodă, reîntors în depozit



Brăţările, care au sosit luni după-amiază, sub paza Poliţiei şi a Jandarmeriei, de la Muzeul Unirii din Iaşi, pot fi văzute de astăzi în „Sala Tezaur” a Muzeului de Istorie din municipiul Suceava. Pentru prezentarea lor au fost scoase piesele expuse până acum, între care se afla şi inelul-talisman al lui Bogdan Vodă, 24,73 gr aur prelucrat cu mare măiestrie artistică.

Bijuteriile, care fac parte dintr-un tezaur descoperit prin braconarea sitului Căprăreasa de pe Dealul Grădiştei, din preajma fostei capitale a statului dac, Sarmizegetusa, au fost recuperate, răscumpărate şi repatriate de statul român prin Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC).

Aflate parţial în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR) şi parţial la dispoziţia Parchetului de pe lângă Curtea de Apel şi a Poliţiei din Alba Iulia, brăţările sunt clasate în inventarul patrimoniului cultural naţional la clasa „Tezaur”.



Manipulate numai cu mănuşi



Brăţările au ajuns la Suceava însoţite de Aurelia Lazăr, conservator general în cadrul MNIR, care a avut misiunea de la le prelua de la muzeul ieşean şi a le preda lui Mihai Spânu, conservatorul general al CMB Suceava. Aşa cum ne-a declarat ea, pentru fiecare piesă recuperată s-a alcătuit iniţial câte un dosar care cuprindea datele de identificare şi toate documentele cu privire la repatriere şi răscumpărare, dosare care au fost trimise apoi la Guvern pentru a fi aprobat transferul către MCC, care, la rândul lui, le-a încredinţat MNIR.

Aurelia Lazăr a făcut precizarea că aceste inestimabile valori de patrimoniu au un regim special de manevrare, fiind manipulate cu multă grijă, numai cu mănuşi, pentru a proteja piesele şi pentru a evita orice posibilă tensionare.



Aurul provine din Munţii Orăştiei



Piesele de aur, de formă plurispiralică, au cele două extremităţi aplatizate şi decorate cu incizii. Raritatea extremă a acestor podoabe din aur, dimensiunile lor excepţionale, perfecţiunea execuţiei, locul şi circumstanţele descoperirii conduc la ipoteza că brăţările erau purtate în cadrul unor ceremonii fastuoase, care îmbinau factorul politic cu cel religios.

Primele patru brăţări au fost identificate anul trecut, într-o colecţie particulară. Ele au fost expertizate, recuperate şi repatriate în data de 8 ianuarie 2007. Expertiza, efectuată la Institutul de Fizică Atomică, a confirmat faptul că brăţările sunt făcute din aur care provine din exploatările din Munţii Orăştiei.

Ulterior, o altă brăţară a fost descoperită de către Poliţia franceză în expoziţia Bienalei Anticarilor de la Paris. În luna iunie a.c., încă o piesă a fost recuperată de la un hunedorean, iar în luna august s-a mai adăugat un lot de trei brăţări descoperite la un colecţionar american.



12 kg de aur



Luate fiecare în parte, brăţările se identifică prin următoarele date:

Brăţara 1 - greutate de 987 gr, cu 6,5 spirale din tijă circulară cu extremităţile aplatizate în bandă decorată cu un model alcătuit din câte 7 palmete, cu linii în formă de brăduţ, în continuarea cărora se află câte o placă triunghiulară cu motive zoomorfe;

Brăţara 2 - 1080 gr, cu 7,5 spirale şi extremităţile în formă de bandă cu 7 palmete identice;

Brăţara 3 - 1121 gr, cu 7,8 spirale, decorată cu 7 palmete, cu motivele zoomorfe de la extremităţi cu animale cu ochii situaţi pe margini şi gura marcată printr-o incizie;

Brăţara 4 - 930 de gr, cu 6,5 spirale şi cu registrul palmetelor continuat de câte o placă dreptunghiulară;

Brăţara 5 - 764,94 gr, cu 6,5 spirale - piesă care a fost expusă şi identificată de Poliţia franceză la Bienala Anticarilor de la Paris;

Brăţara 6 - 1062,55 gr, cu 4,5 spirale, cu extremităţile aplatizate şi plăci cu motive în formă de şarpe - a fost recuperată de IGP la Baia Mare;

Brăţara 7 - 1196, 03 gr, cu 6,75 spirale, cu plăcile dreptunghiulare din continuarea palmetelor terminate cu motive zoomorfe în formă de cap de şarpe;

Brăţara 8 - 1136,03 gr, cu 5,5 spirale, decorată cu palmete şi linii în interior, cu plăcile terminate cu motive zoomorfe;

Brăţara 9 - 682,3 gr, cu 5,75 spirale, piesă descoperită în SUA, ca şi brăţările 7 şi 8 - aduse în ţară la data de 2 august a.c.

Având în vedere faptul că brăţările au fost descoperite în proximitatea capitalei de la Sarmizegetusa, podoabele reflectă rangul excepţional pe care l-au avut cei ce le-au comandat şi le-au purtat, în cadrul ierarhiei social-politice şi religioase a statului dac. Specialiştii consideră că sunt podoabe şi însemne de rang regal.

Medicii suceveni plâng după miile de euro investite în cabinete

Medicii suceveni, care intenţionau să cumpere de la Primărie spaţiile în care au funcţionat până acum cu chirie, sunt revoltaţi de blocarea procesului de vânzare. Reacţia este urmarea deciziei Curţii Constituţionale de a declara Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 110/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea 236/2006, ca fiind neconstituţională, deci neaplicabilă.

Medicii care îşi desfăşoară activitatea în cabinetele din policlinicile şi dispensarele din Suceava, aflate în proprietatea Consiliului Local, au făcut, timp de câteva luni, în baza legii amintite, toate demersurile necesare pentru a deveni proprietarii acestor spaţii. Aflaţi la câteva zile de semnarea contractelor de vânzare-cumpărare cu Primăria Suceava, medicii se declară mai mult decât surprinşi de decizia de neconstituţionalitate.

Revolta medicilor este, în opinia acestora, cu atât mai bine întemeiată, cu cât au investit sume colosale în reabilitarea spaţiilor din policlinici, pe care le-au preluat într-o stare jalnică, şi au cheltuit foarte mult cu achiziţionarea de echipamente medicale performante.

„Prima întrebare care se pune este de ce nu s-a aplicat legea până acum, o lege care a fost aprobată în 2006. De ce, de la bun început, nu s-a stabilit o relaţie corectă între prestatorul de servicii medicale, care este medicul, şi cei care cumpără aceste servicii medicale. Stomatologii au fost împinşi la privatizare, pentru că dotarea cabinetelor la standarde europene costă aproximativ 80.000 de euro. Vorbim de standarde care pot să ofere linişte atât medicului, cât şi pacienţilor”, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi din Suceava, dr. Ioan Costea.


12.000 de euro pentru modernizarea unui cabinet din Policlinica Areni



O parte din medicii care lucrează în Policlinica Areni au avut curajul să investească mii de euro în reabilitarea şi modernizarea spaţiului în care îşi desfăşoară activitatea, crezând în promisiunile autorităţilor că vor avea posibilitatea să-şi cumpere aceste cabinete. Blocarea vânzării a venit ca o bombă pentru aceştia.

„După ani de muncă, uneori neplătită, nu merităm şi noi şansa de a cumpăra aceste spaţii? În Suceava s-au vândut spaţii comerciale la preţuri derizorii şi nimeni nu a avut nimic de zis. În aceste spaţii s-a muncit în condiţii foarte grele, iar noi am investit sume mari pentru a le aduce la starea în care sunt acum”, a explicat dr. Angelica Alaci.

Potrivit acesteia, renovarea şi modernizarea cabinetului pe care îl împarte cu un coleg de aceeaşi specializare, a costat aproximativ 400 de milioane de lei vechi, undeva aproape de 12.000 de euro. Aproximativ 7.500 de euro a costat numai aparatura medicală de specialitate, restul sumei acoperind cheltuielile de renovare şi manopera acesteia, începând cu montarea geamurilor şi a uşilor termopan şi terminând cu tavan fals, pardoseală specială, mobilier sau centrală termică. În aceeaşi policlinică, doctorul Dorin Cocişiu a investit 106 milioane de lei vechi pentru a reabilita cabinetul pentru care acum plăteşte chirie Primăriei.


Medicii suceveni ameninţă cu procesele sau cer concesionarea spaţiilor



Unii medici din Suceava au avut reacţii mai dure faţă de decizia Curţii Constituţionale şi ameninţă că vor acţiona în instanţă autorităţile locale, pentru a-şi recupera sumele investite. Pe de altă parte, sunt şi medici care speră că Guvernul va reveni cu o altă ordonanţă în baza căreia cabinetele medicale să poată fi cumpărate.

„Dacă statul doreşte servicii de calitate, atunci să şi ofere condiţii de muncă de calitate. Putem însă să mergem la infinit. Guvernul dă o lege, iar Primăriile nu o aplică. Dacă tot ce s-a vândut în oraşul nostru s-a vândut la preţul pieţei, sunt de acord ca şi cabinetele medicale să fie vândute la preţul pieţei”, este de părere dr. Ioan Costea.

Preşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi din Suceava crede că cea mai bună variantă atât pentru medici, cât şi pentru consiliile locale ar fi concesionarea spaţiilor destinate serviciilor medicale, pe o perioadă de până la 40 de ani, în funcţie de cât are fiecare medic până la vârsta de pensionare.

Dezbateri pe tema discriminării persoanelor cu HIV

Fundaţia „Alături de Voi” (ADV) România organizează, astăzi, începând cu ora 10:00, la „Sala Balada” a Hotelului Continental Suceava, o dezbatere pe tema „O comunitate informată – o comunitate implicată”. Obiectivele dezbaterii sunt: conştientizarea autorităţilor locale că discriminarea persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA există şi se manifestă în cele mai variante forme, creşterea gradului de informare a reprezentanţilor autorităţilor publice locale cu privire la infecţia cu HIV – boala SIDA şi legislaţia în vigoare.

La dezbatere sunt invitate autorităţile locale, judeţene, reprezentanţi ai instituţiilor publice locale care au tangenţă cu domeniul HIV/SIDA, ONG-uri cu activitate pe domeniu, persoane infectate şi afectate de HIV/SIDA.

Această dezbatere se desfăşoară în cadrul campaniei de informare publică „O comunitate informată – o comunitate implicată”, iniţiată de Fundaţia „Alături de Voi România”, în parteneriat cu Liga Studenţilor Electrotehnici Iaşi.

Campania se desfăşoară în perioada 1 iunie - 30 noiembrie, în 8 judeţe, şi are ca scop prevenirea discriminării faţă de persoanele care trăiesc cu HIV. Finanţarea campaniei vine de la Uniunea Europeană, prin programul PHARE (90.790 de euro) şi co-finanţare de la ADV România (10.088 de euro).

Robert Marian lipseşte de la şedinţele Colegiului Prefectural

Prefectul judeţului Suceava, Orest Onofrei, i-a atras atenţia şefului Casei Judeţene de Pensii Suceava, Robert Marian, că ar trebui să fie prezent la şedinţele lunare ale Colegiului Prefectural, la care ar trebui să participe toţi şefii instituţiilor deconcentrate din judeţ. Nemulţumirea a apărut după ce la şedinţa de ieri a Colegiului ar fi trebuit să fie prezentat şi să se discute un subiect legat de protecţia socială a lucrătorilor migranţi. Onofrei a declarat că, deşi prezenţa şefilor de instituţii la aceste şedinţe este obligatorie, Robert Marian a trimis un alt reprezentant din conducerea Casei de Pensii. „Prezentarea informaţiilor legate de lucrătorii migranţi, precum şi discuţiile pe marginea acestui subiect s-au amânat pentru următoarea întâlnire a Colegiului Prefectural, deoarece domnul Robert Marian nu a fost prezent, el nefiind la prima abatere de acest fel”, a declarat Orest Onofrei.

Prefectul judeţului Suceava a atras atenţia că Robert Marian a lipsit la ultimele trei şedinţe ale Colegiului Prefectural, în condiţiile în care prezenţa la întâlniri nu este opţională.

La rândul său, directorul Casei Judeţene de Pensii Suceava, Robert Marian, a declarat că lipsa de la şedinţa de ieri a Colegiului Prefectural nu a fost intenţionată. „Nu se pune problema de rea-voinţă. Am fost plecat la Bucureşti, de unde m-am întors azi (n.r. ieri) dimineaţă şi, din cauza unor probleme de sănătate, nu am fost la serviciu”, a declarat Robert Marian. El a spus că în locul său, la şedinţa Colegiului Prefectural a participat directorul economic al Casei de Pensii, iar materialele care trebuiau prezentate, şi la care face referire Orest Onofrei, au fost transmise Prefecturii. Nu în ultimul rând, Robert Marian a spus că nu a participat la ultimele trei şedinţe ale Colegiului deoarece fie a fost plecat la Bucureşti în interes profesional, fie a fost în concediu.

Sex cu minore, în hoteluri de la marginea Sucevei

Mai multe minore din judeţul Botoşani, fugite de acasă sau provenind din familii destrămate, au fost aduse la Suceava, pentru a se prostitua. Chiar dacă unele nu au fost de acord să-şi vândă corpul pe bani, persoanele care profitau de pe urma lor au avut grijă să bage spaima în ele. Partidele de amor aveau loc într-un hotel din zona Gării Burdujeni, precum şi în alte hoteluri şi pensiuni de la marginea Sucevei. Pentru clienţii mai cu dare de mână, minorele puteau fi „închiriate” şi la domiciliu. Judiciariştii Poliţiei au intrat pe fir şi au destrămat întreaga reţea.


Prostituate fără buletin



Oferta cu prostituatele minore nu a dus lipsă de clienţi, prin aşternutul adolescentelor cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani trecând sute de bărbaţi, de la turişti dornici de aventuri, la comercianţi veniţi din alte judeţe la Bazarul Suceava. Lăcrămioara G., în vârstă de 17 ani, din municipiul Vatra Dornei, povesteşte cum a ajuns să fie jucăria sexuală a zeci de bărbaţi. Printr-o amică, adolescenta l-a cunoscut în vara lui 2005 pe Marius Răuţ, poreclit „Garcea”, un tânăr în vârstă de 24 de ani, din municipiul Suceava. Cei doi s-au întâlnit în zona Gării Burdujeni, unde „Garcea” i-a cerut să-l însoţească până la internatul Liceului Industrial Nr.1. Aici, tânărul s-a întâlnit cu doi indivizi şi i-a cerut Lăcrămioarei să meargă cu ei, să întreţină relaţii sexuale. „Am acceptat de frică să nu fiu bătută. Am întreţinut cu aceştia relaţii sexuale normale şi orale. Am rămas toată noaptea în apartament cu cei doi tineri, aceştia povestindu-mi că i-au dat lui Garcea câte 400.000 de lei (n.r.-vechi) de fiecare, pentru a se culca cu mine”, mărturiseşte Lăcrămioara.

A doua zi dimineaţă, în faţa apartamentului în care rămăsese peste noapte, era aşteptată de „Garcea” şi de un frate de-al acestuia, un anume „Jerry”. „Garcea mi-a adus diverşi bărbaţi cu care am întreţinut relaţii sexuale, fie într-un hotel din zona gării (n.r.-Burdujeni), fie în apartamentele clienţilor. Estimez că în perioada cât am stat la acesta, aproximativ o lună, am avut aproximativ 50 de clienţi. Nu am primit nici un ban..., dar clienţii spuneau că i-au dat lui Garcea”, mai afirmă adolescenta. Lăcrămioara îşi aminteşte că, în puţinele momente când ieşea din casa proxenetului, era supravegheată îndeaproape de rude ale acestuia.


„Clienţii plăteau pe mine câte 100-150 de lei şi chiar sume în euro”



Prostituatele minore erau ţinute fie în nişte apartamente închiriate de pe strada „Jean Bart”, fie cazate, pentru perioade scurte de timp, în hotelurile în care aveau loc partidele de sex contra cost. Clienţii erau racolaţi fie de Marius Răuţ, fie de tot felul de amici de-ai acestuia, care-şi făceau veacul în zona Gării Burdujeni. „Cereau de la 100 de lei la 150 de euro, în funcţie de client şi de cerinţele acestuia. Adolescentele nu erau deloc urâte, iar preţul era pe măsură. Le prosteau, le aduceau la Suceava sub fel de fel de pretexte şi aici, pe unele ameninţându-le cu acte de violenţă, le puneau să se prostitueze”, mărturisesc surse din rândul anchetatorilor. Andreea Luminiţa D. (16 ani), din Dorohoi, a ajuns să se prostitueze la Suceava direct de la Centrul de plasament „Floare de colţ” de la Botoşani. „Am fugit de la Centru cu o colegă de şcoală, Sabina. Ajunse în cartierul Burdujeni, Sabina mi-a făcut cunoştinţă cu Marius Răuţ. Acesta ne-a dus la un hotel şi după ce ne-a cazat, mi-a propus să mă dea la produs. Neavând bani şi nici alte posibilităţi, am acceptat. Începând cu a doua zi, Garcea mi-a adus, în medie, câte 3-4 clienţi pe zi, cu care întreţineam relaţii sexuale, fie la hotelul la care stăteam, fie la alte hoteluri şi pensiuni din zonă. Clienţii plăteau pentru mine câte 100-150 de lei şi chiar sume în euro. Banii îi lua Marius Răuţ, după ce negocia cu clientul şi acesta mă vedea”, sunt fragmente din declaraţiile date în faţa oamenilor legii de Andrea Luminiţa D..

Agăţată în parc, în Botoşani



Petronela C. (15 ani), din Botoşani, era fugită de acasă de mai multă vreme. Spre sfârşitul lunii mai a acestui an, minora se plimba printr-un parc din centrul vechi al Botoşaniului, moment în care, povesteşte ea, a fost acostată de doi indivizi. Marius Răuţ şi fratele său, „Jerry”. Cei doi au convins-o pe minoră să meargă cu ei la Suceava, că-i va fi mult mai bine cu ei. „M-au cazat la un hotel din Burdujeni. Marius mi-a propus să întreţin relaţii sexuale contra cost cu diverşi bărbaţi. Primii clienţi i-am avut chiar în hotel. Doi fraţi gemeni... au dat câte 150 de lei fiecare pentru a face sex cu ei. Apoi, împreună cu o fată Andreea, am fost la o pensiune din Salcea, unde am stat toată noaptea în compania a doi bărbaţi. Cu un bărbat am fost într-o altă zi la o cabană din zona Mitoc. Şi tot aşa... Cât am stat la Suceava, acesta mi-a asigurat cazare şi mâncare, însă niciodată nu mi-a dat din banii pe care îi obţinea în urma întreţinerii de relaţii sexuale cu bărbaţii pe care el mi-i prezenta”, s-a destănuit Petronela.

În spatele gratiilor



Zvonul că tot mai mulţi clienţi calcă pragul unor hoteluri şi pensiuni de la periferia Sucevei, însoţiţi de fel de fel de minore, dispuse contra unei sume de bani să le ofere plăceri de o noapte, a ajuns şi la urechile poliţiştilor. După o monitorizare de câteva luni a reţelei, timp în care oamenii legii au adunat probe, anchetatorii au pus mâna pe proxenet şi pe prostituate şi le-au adus la sediul Poliţiei. Deşi Marius Reuţ dădea din umeri şi nega cu vehemenţă acuzaţiile aduse, iar adolescentele se jurau că-s „fete cuminţi”, în cele din urmă minorele au recunoscut cu ce se ocupă şi au dat declaraţii în faţa anchetatorilor.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au început zilele trecute urmărirea penală în acest caz, punându-l sub acuzare pe Marius Răuţ pentru săvârşirea infracţiunii de proxenetism. Răuţ, poreclit „Garcea”, se află în prezent în penitenciar, în urma unei tâlhării pentru care a fost găsit vinovat.
Anchetatorii consideră că lista numelor cu învinuiţi nu se va opri doar la acest personaj.

Recidiva: fiul unui deputat de Suceava acuzat de ucidere din culpa, condamnat pentru viol

Recidiva: fiul unui deputat de Suceava acuzat de ucidere din culpa, condamnat pentru viol
Fiul deputatului PSD de Sucea-va, Petru Tarniceru, a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare, fiind acuzat de viol, lipsire de libertate si raspândire de materiale obscene. Tånarul de 21 de ani era deja condamnat definitiv la 3 ani si 8 luni de
inchisoare dupa ce, aflat la volan sub influenta bauturilor alcoolice, a accidentat mortal o fetita de sapte ani.

Lucian Constantin Tarniceru, in varsta de 21 de ani, fiul deputatului Petru Tarniceru, a fost condamnat zilele trecute la trei ani de inchisoare cu executare. Inca din anul 2004, Lucian, poreclit de colegi „Lucifero” sau „Il Luce”, era judecat alaturi de un alt tânar, Andrei Dragomir, pentru viol, lipsire de libertate si raspândire de materiale obscene, intr-un dosar aflat pe rolul instantei din localitatea suceveana Vatra Dornei.

De asemenea, in acelasi dosar a fost condamnat si un unchi de-al lui Lucian Tarniceru, Gavril Tarniceru, acesta din urma primind sase luni de inchisoare cu suspendarea conditionata a pedepsei. Potrivit anchetatorilor, in cursul anului 2004, Lucian Tarniceru si Andrei Dragomir au sechestrat, in
perioade diferite, trei adolescente din localitate, pe care le-au obligat sa intretina relatii sexuale cu ei.

In timp ce erau fortate sa faca sex cu ei, cei doi protagonisti au facut fotografii, o parte dintre acestea fiind raspândite printre elevii Liceului Teoretic „Ion Luca” din Vatra Dornei, unitate de invatamânt la care invatau si victimele.

Sentinta nu este definitiva
Perversiunile sexuale aveau loc in diferite locatii din orasul-statiune, fie intr-un apartament, intr-un restaurant, la sediul unei firme sau chiar pe pârtia din localitate.

Surse din rândul anchetatorilor sustin ca la unul dintre violuri a luat parte si Gavril Tarniceru, unchiul tânarului. Sentinta judecatorilor din Vatra Dornei nu este definitiva, putând fi atacata de inculpati.

„Doi dintre ei, Tarniceru si Dragomir, au formulat deja apel”, ne-a declarat, ieri, presedintele Judecatoriei Vatra Dornei, Codrina Iosana Martin, precizând ca si al treilea inculpat mai poate declara apel, intrucât termenul legal nu a expirat. Totodata, presedintele Judecatoriei Vatra Dornei ne-a mai spus ca atât Tarniceru, cât si Dragomir au fost condamnati si la plata a 17.500 de lei fiecare, reprezentând despagubiri morale datorate victimelor.

Fetita de sapte ani, spulberata de bolidul lui «Lucifero»
In septembrie anul trecut, Lucian Constantin Tarniceru gonea prin Botosani la volanul unei Skoda Octavia imprumutate de la un prieten. El a strivit sub rotile masinii, pe care o conducea cu aproape 150 de km/h, o fetita de sapte ani, Evelina Bâlba. Copila a fost pur si simplu smulsa de lânga mama si târâta aproape 100 de metri sub rotile masinii. Micuta a murit pe loc, iar Lucian Tarniceru a fugit pe un drum de tara. A fost prins câteva minute mai târziu de un echipaj de politie dupa ce masina a fost reperata de aparatele de termoviziune din dotarea Politiei de Frontiera. Ulterior s-a stabilit ca in momentul accidentului Lucian Tarniceru era sub influenta bauturilor alcoolice, având o alcoolemie de 0,25 la mie.

Internat la Neuropsihiatrie
Deputatul PSD de Suceava i-a angajat fiului sau nume ilustre, cel putin acum câtiva ani, când detineau functii importante în Ministerul Public. Este vorba de Gheorghe Suhan, cel care a detinut functia de procuror adjunct al Parchetului National Anticoruptie, devenit între timp Directia Nationala Anticoruptie, dar si de Corneliu Ursache, decanul Baroului de Avocati Botosani. In incercarea de a-l scoate basma curata, aparatorii lui Lucian Tarniceru au invocat la un moment dat faptul ca clientul lor este bolnav si a fost internat la Spitalul de Neuropsihiatrie Socola din Iasi în trei rânduri. Rudele fetitei s-au temut ca totul va fi musamalizat, iar fiul deputatului va scapa nepedepsit. „Il Luce” a fost insa condamnat la inchisoare cu executare.

Pedeapsa cu suspendare s-a transformat in pedeapsa cu inchisoare
Tarniceru a fost condamnat definitiv si irevocabil la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru ucidere din culpa si la 2 ani si 2 luni pentru fuga de la locul faptei. Intrucat fiul deputatului sucevean mai avea o condamnare de 8 luni cu suspendare, pronuntata in primavara acestui an de Judecatoria Vatra Dornei pentru savârsirea infractiunii de furt calificat, si era in perioada de incercare, pedeapsa cu suspendare s-a transformat in pedeapsa cu inchisoare. In total, Lucian Constantin Tarniceru are de ispasit o condamnare de 3 ani si 8 luni de inchisoare, din care a ispasit doar sase luni. Procesul a durat aproximativ jumatate de an, iar toate incercarile avocatilor de a-l elibera pe fiul deputatului sucevean au fost in zadar.

FOTBAL. Liga a V-a » Scorul etapei a 9-a la Vama


Sport



După desfăşurarea etapei a )-a nu s-au petrecut răsturnări spectaculoase în clasamernt, dar trebuie semnalizată o grupare de forţe la vârful ambelor clasamente

SeriaI

Nord Bucovina Frătăuţii Noi – Avântul Volovăţ 3 - 1 ( 2 – 0)

Ori echipa din Frătăuţi este în ascensiune de formă, ori Avântul trece printr-o perioadă mai slabă. În ambele formaţii s-au regăsit la ultima întâlnire jucătorii de bază şi poate doar lipsa lui Serafim Rusu din primul unsprezece al Avântului să fie una din cauzele evoluţiei mai slabe a elevilor lui Gheorghiţă Vicol. Au jucat formaţiile: Nord Bucovina: Pleşca – Rusu, Costeniuc, Marocico, Crăciun, Bucevchi, Hura, Moisuc, Boboc, Cornea, Nastasi. Au mai intrat: Cârdei şi Isopescu.

Avântul: Berbenciuc – Fl. Morariu, Grămadă, Grigoriciuc, I. Moraru, Antonovici, Ursachi, Moneaga, Nichitean, Olenici, Bocancea. Au mai intrat: Clipa şi Pânzaru

Polul Nord Falcău – Bucovina Calafindeşti

6 – 2 ( 4 – 0)

Am vorbit până acum despre echipele de top din campionat, dar ne-am oprit de această dată la două echipe mici, dar care sperăm să ajungă mari. Pentru cine nu ştie, Falcău este o frumoasă localitate bucovineană în care fotbalul a fost îndrăgit cu mulţi ani în urmă. Sponsorul echipei, Aurel Lungu, este hotărât să readucă acest sport în prim planul activităţii tinerilor. A schimbat faţa bazei sportive şi urmează construirea unei tribune şi instalaţiile auxiliare. Radu Cotos, fost fotbalist al CSM –ului din anii 85 are o grupă de copii şi juniori, dintre care l-am remarcat pe Virgil Preda născut în 1990, tineri care într-un an, doi vor face echipă frumoasă. Se remarcă şi la echipa din Calafindeşti o atitudine de promovare a tineretului, având în teren 4, 5 jucători aflaţi la vârsta junioratului. Au jucat formaţiile: Polul Nord: R.Cotos – V. Preda, G. Ursaciuc, S.Ursulean, Dumitriu, I. Ursaciuc, D. Burlă, Balan, Klipper, Juravle, D. Melan. Bucovina: Morari – Lavric, Timiuc, Racolţa, Cioban, M.Lăzurcă, V. Lăzurcă, Hauca, Alexei, Diaconescu, Andrei. A mai intrat S. Lăzurcă.

Golurile au fost marcate de I.Ursaciuc (min. 4, 16), Preda (min.18, 29, 90) şi D. Burlă (min. 70) şi respectiv Morari (min.76) şi Diaconescu (min.85).

Seria a II-a

Bradul Vama – Forestierul Frumosu 11 – 1 (5 – 0)

Bradul, una dintre fruntaşele seriei a prins o zi foarte bună şi a marcat gol după gol, dintre care 6 fiind doar opra golgeterului echipei C. Beldie. Oaspeţii, o echipă foarte tânără, n-a prea contat nici in atac, nici în apărare. Au jucat: Bradul: Lupuleac – Boinceanu, D. Bercea, Bradu, Manole, Beldie, M. Bercea, Leopac, A. Rotaru, Badea, Andrei. Au mai intrat: N. Rotaru, Tâmpescu, şi Iroftei. Forestierul: A Niga – Solcan, Munteanu, Chiruţ, Şigănescu, Trotuş, Vaman, Scripcă, Lupan, Băituc, S. Vaman, A mai intrat Niga.

Golurile au fost marcate de Andrei (min.4), Beldie (min. 10, 27, 41, 50, 57, 65), Leopac (min.43, 75), Badea (min.86), Lupuleac (min. 90+2), respectiv S. Vaman.

Avântul Frasin – Moldova Drăguşeni

Frăsinenii şi-au văzut de joc şi în această etapă şi au învins fără probleme o echipă destul de incomodă, menâinându-se astfel în fruntea clasamentului. Au jucat : Avântul : Căilean – Bilan, Pircu, soroceanu, Sahlean, Lupaşcu, Dranca, Mândrilă, O. Gemănari, Tureschi, I. Gemănari. Au mai intrat: Corleciuc, Ştefancu, Drelciuc, Hanuseac. Moldova : Grumăzescu – Grigoraş, Lefter, Nedelcu, A. Groza, Mihăilă, Trofin, Roantă, Pleşcan, Popa, M. Groza.

Golurile au fost marcate de I Gemănari (min.4), Tureschi (min.11), Soreoceanu (min. 52), Pircu (min 53, 82), O.Gemănari (min 58) şi Drelciuc (min. 77).

FOTBAL.Liga a V-a » Clasament


Sport



Clasament

Seria I

1. Releul Mihoveni 9 7 2 0 38‑17 23

2. Locomotiva Dorneşti 9 7 0 2 46‑20 21

3. Ştiinţa Mitoc 9 6 1 2 36‑22 19

4. Viitorul Adâncata 9 6 1 2 28‑19 19

5. Flacăra Vicov 9 5 1 3 51‑33 16

6. Avântul Volovăţ 9 5 1 3 24‑14 16

7. N.B. Frătăuţii Noi 9 5 1 3 21‑26 16

8. Locomotiva Zvoriştea 9 5 0 4 30‑11 15

9. Unirea Horodnic 9 4 2 3 27‑23 14

10. Recolta Fântânele 9 4 1 4 34‑29 13

11. Progresul Frătăuţii Vechi 9 3 3 3 23‑15 12

12. Polul Nord Falcău 9 3 1 5 20‑20 10

13. FC Marginea 9 2 1 6 14‑28 7

14. Constr. Dărmăneşti 9 2 0 7 22‑40 6

15. Bucovina Calafindeşti 9 0 1 8 11‑31 1

16. Şcoala Fotbal Rădăuţi 9 0 0 9 7‑73 0

Seria a II‑a

1. Avântul Frasin 9 7 2 0 44‑10 23

2. Bucovina Vama 9 7 1 1 36‑10 22

3. Pleşul Bogdăneşti 9 6 1 2 23‑15 19

4. Inter Capu Câmpului 9 5 3 1 29‑11 18

5. Voinţa Stroieşti 9 5 1 3 25‑15 16

6. CSM Rarăul II C‑lung 9 4 3 2 23‑13 15

7. Şomuzul Preuteşti 9 5 0 4 20‑20 15

8. Steaua Dumbrăveni 9 4 2 3 22‑15 14

9. Moldova Drăguşeni 9 4 1 4 15‑17 13

10. Bistriţa Broşteni 9 4 0 5 24‑18 12

11. Victoria Păltinoasa 9 3 2 4 16‑16 11

12. Victoria Solca 9 3 1 5 21‑34 10

13. FC Pojorâta 9 2 1 6 9‑29 7

14. Forestierul Frumosu 9 1 2 6 11‑45 5

15. Voinţa Liteni‑Moara 9 1 0 8 9‑42 3

16. Progresul Salcea 9 0 2 7 14‑31 2

Mobilier şcolar în valoare de 26 miliarde de lei vechi va ajunge în şcoli


Invatamant



În urma unei licitaţii organizate de Inspectoratul Şcolar Suceava privind livrarea de mobilier şcolar unităţilor şcolare din judeţ, câştigătoare a fost desemnată societatea comercială „Global Desing” Suceava. Potrivit purtătorului de cuvânt al IŞJ Suceava, Laura Hacman, contractul cu firma „GLOBAL DESIGN” va fi semnat după 29 octombrie dacă nu vor apărea contestaţii din partea celorlalţi trei competitori.

Aceasta a spus că mobilierul va fi distribuit cu prioritate unităţilor şcolare în care nu s-au mai făcut de mult timp astfel de achiziţii. „Livrarea se va face către şcolile care au depus solicitări, în funcţie de necesităţi. Poate unele şcoli au nevoie doar de scaune, sau catedre, sau bănci iar pentru grădiniţe există module. Pentru mobilier şcolar, Ministerul Educaţiei a repartizat judeţului 26,7 miliarde de lei vechi.

Şase zone din judeţ fără curent electric din cauza ninsorilor


Actualitate



retele.elecrice.interventieConsumatorii din şase zone ale judeţului au rămas marţi, fără curent electric, în urma condiţiilor meteo deosebite (ninsoare, ploaie, vânt puternic, depuneri de chiciură), fiind înregistrate multe avarii ale instalaţiilor de distribuţie a energiei electrice din judeţul Suceava. Potrivit E.ON Moldova avariile au fost determinate în primul de căderea de vegetaţie, îngreunată de zăpada de mare densitate, peste liniile aeriene ce au produs ruperi de conductoare şi de elemente de izolaţie şi susţinere a conductoarelor.

Astfel, de la orele prânzului a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică la consumatori din zonele: Slatina, Cornu Luncii, Mălini, Găineşti, Văleni, Pojorâta.

Echipele E.ON Moldova Distribuţie au intervenit pentru remedierea avariilor şi pentru reluarea alimentarii cu energie electrică. „Intervenţiile s-au desfăşurat în condiţii deosebit de dificile, atât din cauza condiţiilor meteo, cât şi din cauza accesului dificil în unele zone - mai ales în zona Văleni, unde au avut loc alunecări de teren.

La ora 17.00 a fost reluată alimentare cu energie electrică în majoritatea zonelor cu excepţia a două posturi de transformare din zona Văleni ce deservesc aproximativ 60 consumatori, precum şi un grup izolat de consumatori din zona Pojorâta.

Echipele E.ON Moldova lucrau marţi seară, în continuare, în pofida condiţiilor meteo nefavoarbile, pentru reluarea alimentarii cu energie electrică la toţi consumatorii.

Ocolul silvic bisericesc al Protopopiatului Fălticeni sancţionat cu avertisment


Actualitate



PadureÎn cadrul unei acţiuni comune realizată de comisarii judeţeni de mediu şi lucrători ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, aceştia din urmă au aplicat o sancţiune cu avertisment S.C. OCOLUL SILVIC SILVA-BUCOVINA S.R.L.- Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor- Protopopiatul Fălticeni pentru depozitare de material lemnos pe malurile şi în zona de protecţie a pârâului Slatina.

Potrivit Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Suceava controlul a avut ca obiect verificarea activităţilor de exploatare masă lemnoasă desfăşurate pe teritoriul Ocolului Silvic Silva- Bucovina fiind verificată zona bazinului hidrografic al pârâului Ostra şi a afluenţilor: pr. Slatina, pr. Porcăreţ şi pr. Cornadiu – pe teritoriul administrativ al comunei Ostra.

În urma deplasării în teren s-au constatat depozitări de resturi de exploatare şi lemn rotund secţionat pe malul stâng al pârâului Slatina; buşteni, cioate, resturi de exploatare în albiile pâraielor Slatina şi Ostra – antrenate de viitura din 05-06 august 2007.

De asemenea în zona parchetului de exploatare a masei lemnoase aferent partizii nr. 195 – U.P. IV Bucovina, u.a. 58B – cu un volum brut de 860 mc (Natura produsului; principale codru; Tratament: tăieri rase pe parchete mici), s-a constatat existenţa unor depozitări de lemn rotund secţionat în vecinătatea platformei primare, cu sprijin direct pe vegetaţia lemnoasă pe picior ( din specia Alnus incana – arin) cu rol de consolidare a taluzului drumului forestier Slatina, din vecinătatea pr. Slatina; pe o lungime de cca. 60 m ( 2 tronsoane: primul de cca. 20 m, al doilea de cca. 40 m) şi o înălţime medie de cca. 12 m, drumul forestier Slatina a fost distrus (terasament surpat) de viitura din 05-06 august 2007; din această cauză, întrucât masa lemnoasă exploatată nu poate fi scoasă la drumul auto forestier şi în platforma primară, se impune reabilitarea drumului forestier Slatina sau devierea traseului de apropiat materialul lemnos prin parchetul în exploatare – prin amenajarea unui drum de coastă, aceasta nemaipunând defrişare de vegetaţie lemnoasă.

Fondul forestier este administrat de către S.C: OCOLUL SILVIC SILVA-BUCOVINA S.R.L. începând cu luna aprilie 2006, fiind preluat de la R.N.P. – D.S. Suceava – O.S. Stulpicani. După această dată, S.C. OCOLUL SILVIC SILVA- BUCOVINA S.R.L. a executat lucrări de regularizare a unor cursuri de apă şi apărări de maluri (pr. Arşiţa Băisescului, pr. Păltiniş, pr. Ascunsă, pr. Glodete) – din fonduri financiare proprii (cca. 390.000 RON).

Un control asemănător a fost realizat şi la S.C. OCOLUL SILVIC BISERICESC ILIŞEŞTI S.R.L.- Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor – Protopiatul Suceava, însă neregulile constatate au fost mult mai puţine. Aici s-a verificat zona bazinului hidrografic al pârâului Voroneţ (afluent de dreapta al râului Moldova) – în zona Voroneţ şi amonte, fiind depistaţi buşteni, cioate, resturi de exploatare în zona albiei pârâului Voroneţ şi a afluenţilor: pr. Slătioara şi pr. Brusturosu – antrenate de viitura din 05-06 august 2007 iar în parchetele de exploatare aferente partizilor contractate în zonă, datorită intemperiilor şi cailor de acces (scos-apropiat) impracticabile, nu se desfăşurau activităţi de exploatare masă lemnoasă. În urma viiturii din 05-06 august 2007, au fost afectate (degradate parţial) un număr de 3 drumuri forestiere (D.F.. Brusturosu, D.F. Slătioara – administrate de către R.N.P.- D.S. Suceava – O.S. Gura Humorului şi D.F. + comunal Axial Voroneţ) – pe o lungime totală de cca. 150 m.Din această cauză, întrucât masa lemnoasă exploatată nu poate fi scoasă la drumul auto, se impune reabilitarea acestora.

Cornuri învechite în programul guvernamental „Cornul şi Lapte”


Actualitate



cornuri invechiteElevii şi preşcolarii din zonele Suceava-Rădăuţi-Siret-Fălticeni au primit cornuri învechite în cadrul Programului guvernamental „Cornul şi Laptele”, după ce firma producătoare a modificat termenul de expirare. Potrivit Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Suceava, firma de panificaţie „PARISIENNE a la VYS” din Fălticeni implicată în programul guvernamental „Corn şi lapte”, derulat la nivelul judeţului Suceava, a fost amendată cu 4.000 de lei pentru distribuirea de cornuri cu termenul de valabilitate depăşit.

Sancţiunea a fost aplicată după confirmarea unei reclamaţii potrivit căreia, termenul de valabilitate inscripţionat pe ambalajul cornurilor este de 72 de ore, în loc de 48,cum ar trebui. Această firmă în asociere cu o altă societate fălticeneană – „BUZDEA COM”, „PARISIENNE a la VYS”, împarte cornuri preşcolarilor şi elevilor din zona Suceava-Rădăuţi-Siret-Fălticeni.

Poliţist din Câmpulung trimis în judecată pentru accidentarea a doi soţi pe trecerea de pietoni


Actualitate



Un lucrător de poliţie judiciară din Câmpulung Moldovenesc a fost trimis în judecată de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava pentru vătămare corporală din culpă după ce, beat fiind la volan, a accidentat doi soţi ce traversau strada pe trecere de pietoni. Agent şef adjunct de poliţie Filimon G., din comuna Todireşti, domiciliat în Câmpulung Moldovenesc, în timp ce se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, în data de 22 decembrie 2006, şi conducea autoturismul proprietate personală marca „VW Golf” cu numărul de înmatriculare SV 07 HSM, pe reţeaua stradală din Câmpulung Moldovenesc, nu a acordat prioritate de trecere soţilor Ovidiu şi Daniela B., care se angajaseră în mod regulamentar în traversarea părţii carosabile pe Calea Bucovinei, prin loc special amenajat, pentru trecerea de pietoni, semnalizată cu indicator şi marcaj, acroşându-le şi aruncându-le pe carosabil, producându-le leziuni ce au necesitat pentru vindecare un număr de 50

Potrivit comunicatului de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava acesta nu a putut fi acuzat şi de părăsirea locului faptei fără încuviinţarea poliţiştilor. După producerea accidentului rutier, învinuitul recunoscându-şi culpa, cu propriul autoturism a transportat victimele la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc, întrucât a fost obligat de împrejurările în care s-a aflat – lipsa oricărui alt mijloc de transport a victimelor – să de deplaseze la unitatea spitalicească, după care imediat s-a reîntors la locul faptei.