marți, 20 noiembrie 2007

Aprecieri daneze asupra unui proiect de succes din Vatra Dornei


Pe 10 noiembrie, Vatra Dornei a fost gazda unei delegatii oficiale a Agentiei Daneze pentru Protectia Mediului – DEPA, aflati intr-o vizita de studiu si monitorizare in localitatile din Romania, unde Ministerul Mediului si Enerigiei din Danemarca a implementat proiecte de succes.

Incepand din anul 1991, Ministerul Mediului si Energiei din Danemarca a contribuit la protejarea mediului in tarile din Europa Centrala si de Est, sprijinind astfel limitarea poluarii regionale si globale. In Romania, Guvernul Danez a implemnetat mai multe programe de protectia mediului in diverse sectoare specifice: controlul poluarii, calitatea apei si alimentarea cu apa potabila, calitatea aerului, managementul deseurilor, managementul resurselor naturale.
In cadrul colaborarii romano - daneze, in anul 2001 Romania a semnat un memorandum ce prevedea promovarea unui proiect numit "Rumegus 2000". Proiectul avea ca obiectiv principal protejarea mediului prin evitarea poluarii albiilor raurilor si schimbarea caracteristicilor chimice ale solului si implicit a florei pasunilor si fametelor prin depozitarea necontrolata a rumegusului precum si reducerea fenomenului efectului de sera datorat gazelor degajate in urma fermentarii rumegusului depozitat. Obiectivul secundar a fost asigurarea incalzirii locuintelor si apei calde menajere in cinci localitati turistice din Romania. Dintr-un numar de 15 solicitari de finantare, au fost selectate cinci proiecte, printre care si Vatra Dornei.
Practic vorbind, se punea problema constuirii unor centrale termice care foloseau drept combustibil rumegusul.
Scopurile, obiectivele specifice si strategiile proiectului au fost urmatoarele:
- de a sprijini comunitatile locale in atenuarea poluarii provenite din prelucrarea primara a lemnului;
- de a reduce depozitarea necontrolata a rumegusului in albiile raurilor si in natura in general, si in felul acesta de a reduce impactul asupra naturii cauzat de activitatile de prelucrare a lemnului;
- de a promova folosirea biomasei pe o scara mai larga in Romania;
- de a raspandi si dezvolta rezultatele proiectului biomasei implementate, in cinci orase selectate - Vatra Dornei, Intorsura Buzaului – Judetul Covasna, Gheorgheni si Vlahita – Judetul Harghita si Huedin – Judetul Cluj.
Dintre cele cinci localitati selectate, la Vatra Dornei a fost construta centrala termica pe rumegus cu capacitatea cea mai mare din tara si din Europa – 18 MW. Conceptul proiectului a fost dezvoltat de Agentia Daneza pentru Protectia Mediului (DEPA) prin Grue & Hornstrup Consulting Engineers, Agentia Romana pentru Conservarea Energiei (ARCE) si comunitatile locale.
Prin implementarea acestui proiect, la inceputul lunii aprilie 2004, in municipiul Vatra Dornei a fost pusa in functiune o centrala termica pe rumegus, investitie de 4,5 milioane de euro.
Urmare a finalizarii acestei investitii, peste 2500 de familii si un numar important de institutii publice, precum si 2 baze de tratament si circa 1500 spatii de cazare, beneficiaza de avantajele unui serviciu modern de furnizare a energiei termice in regim centralizat, la costuri scazute, ce nu mai necesita subventie.
”Este un proiect de succes al comunitatii dornene, dar, iata, sambata am aflat ca acest proiect este si pe lista proiectelor de succes a Guvernului Danez. Acest lucru a fost posibil si datorita unei echipe de profesionisti care lucreaza la exploatarea acestui obiectiv, care prin pricepere si munca sustinuta reusesc sa mentina functionarea centralei termice la parametrii proiectati. Nu este un lucru deloc usor sa stii ca ai responsabilitatea asigurarii cu caldura a orasului, aici la Vatra Dornei unde temperatura medie anuala se situeaza in jurul valorii de 5 grade Celsius, iar in perioada cea mai mare dintr-un an temperaturile sunt de ordin negativ. Vestea ca eforturile noastre sunt apreciate la nivel european, ne onoreaza dar in acelasi timp ne obliga sa pastram standardele atinse, pentru ca, iata Europa este cu ochii pe noi!”, spune primarul municipiului Vatra Dornei, Constantin Hutanu.
Centrala termica pe rumegus a fost proiectata si constuita pentru a asigura 40% din necesarul de caldura din Vatra Dornei, urmand ca principala sursa de producere a energiei termice sa fie centrala termica cu cogenerare, cu o capacitate de 20 MW energie termica, construita prin programul „Utilitati si Mediu la Standarde Europene in judetul Suceava”. Pentru acest program comunitatea dorneana a angajat un credit extern de 10,4 milioane euro.
”La ora actuala functionam cu mult peste capacitatea maxima de productie a centralei termice pe rumegus, tocmai datorita faptului ca nu s-a pus in functiune centrala termica cu cogenerare, care speram sa functioneze inca din anul 2006. Din pacate, datorita unor neintelegeri dintre conducerea Ecoterm Gaz Bucovina – administratorul proiectului si constructorul Petrom Service, lucrarile la conducta de inalta presiune Frasin – Vatra Dornei sunt sistate de peste 1,5 ani, iar reluarea acestor lucrari nu poate fi preconizata in viitorul apropiat. Acest lucru face ca problema asigurarii agentului termic in Vatra Dornei sa ramana o problema deosebit de grea, in conditiile in care piata exploatarii lemnului inregistreaza un regres si in conditiile in care nu peste mult timp vom fi obligati sa platim rambursari la creditul contractat. Este o responsabilitate enorma asumata de catre executivul Primariei din Vatra Dornei, asigurarea centralei cu necesarul de rumegus – peste 100.000 mc/an, cu toate riscurile care decurg din faptul ca nu avem asigurata o sursa alternativa de producere a energiei termice si nici nu putem asigura necesarul de caldura pentru intreg orasul!”, conchide primarul municipiului Vatra Dornei, Constantin Hutanu.

0 comentarii: