marți, 20 noiembrie 2007

Suma alocată de MEdCT judeţului în acest an a fost 67.148 mii lei


Invatamant



Ministrul Cristian Adomniţei Ministrul Cristian Adomniţei a vizitat la sfârşitul săptămânii trecute, mai multe unităţi şcolare din judeţul Suceava, respectiv din Vatra Dornei, Şaru Dornei, Dorna Candrenilor, Iacobeni şi Ciocăneşti. În şcolile din aceste localităţi MECT a investit, în 2007, sume importante de bani atât pentru reabilitare, cât şi pentru obiective noi. Pentru întreg judeţul Suceava, suma alocată în acest an se ridică la 67.148 mii lei. Ministrul a vizitat şantierele în lucru, s-a interesat de stadiul în care se află lucrările, de procentul de absorbţie a fondurilor alocate şi le-a solicitat atât primarilor prezenţi, cât şi directorilor de şcoli şi inspectorului general din judeţul Suceava, Lucian Lungu, să grăbească lucrările, deoarece, în caz contrar, există riscul de a pierde finanţarea.

Un exemplu pozitiv de absorbţie rapidă a fondurilor, datorită derulării rapide a lucrărilor, îl reprezintă Grupul Şcolar Agricol Dorna Candrenilor, care până la sfârşitul anului 2007, va reuşi să folosească întreaga sumă acordată de MECT, de 1.832 mii lei. Grupului şcolar i s-a mai alocat şi o sumă de 748 mii lei pentru dotarea cu echipament auto. Ministrul Adomniţei le-a spus profesorilor de aici că a dorit ca în 2007 absolut toate unităţile de învăţământ de profil să beneficieze de camioane cu remorcă, tractoare cu remorcă şi autoturisme, dar doar 20 de şcoli au putut fi acoperite. Ministrul a precizat că, în 2008, toate unităţile vor avea dotări auto, iar laboratoarele de practică vor fi îmbunătăţite.

Cele mai multe unităţi din localităţile vizitate de ministru nu au aviz sanitar de funcţionare, din cauza lipsei utilităţilor sanitare sau a lipsei apei curente, iar încălzirea se face cu lemne. Cristian Adomniţei a atras atenţia asupra acestor neajunsuri şi le-a precizat profesorilor că aceste probleme vor fi soluţionate numai prin participarea activă a primăriilor şi consiliilor locale şi prin aplicarea soluţiilor corecte.

Ministrul a declarat că preocuparea lui ţine şi de asigurarea necesarului de microbuze şcolare, care reprezintă o problemă deosebită mai ales pentru zonele izolate. Pentru 2008, prin alocarea a 1000 de mijloace de transport şi rezolvarea problemelor tehnice pentru cele deja alocate se vor satisface toate cererile la nivel de ţară, după ce în 2007 a fost aprobată, prin ordin de ministru, achiziţionarea a 800 de microbuze. Până în acest moment, toate regiunile din România au primit sau urmează să primească microbuzele, cu excepţia zonei de NV a ţării, unde, după trei licitaţii, nu a fost declarat nici un câştigător.

Ministrul Cristian Adomniţei le-a mai spus cadrelor didactice din unităţile de învăţământ sucevene că, în paralel cu celelalte proiecte menţionate, va continua şi programul de informatizare a şcolilor şi de dotare cu calculatore, astfel încât toţii copiii, de la clasa I până la clasa a XII-a, să poată beneficia de acest sistem de învăţare. Vizita ministrului Cristian Adomniţei s-a încheiat în comuna Ciocăneşti, unde a fost invitat să inaugureze un „muzeu-atelier viu” dedicat artei populare bucovinene.

În comuna Ciocăneşti a avut loc, în luna iunie, un tragic eveniment. Doi copii şi şoferul microbuzului şcolar au murit, iar alţi şapte elevi au fost grav răniţi, după coliziunea cu un camion. „Legătura noastră, a mea şi a dumneavoastră, s-a născut în durere. Sper însă ca, în timp, această durere să se atenueze. Vă mulţumesc pentru că m-aţi invitat, într-un moment de bucurie pentru comunitatea dumneavoastră şi, aşa cum am făcut-o şi prima oară când ne-am cunoscut, vă asigur de tot sprijinul meu, atât personal, cât şi în calitate de ministru al Educaţiei”, a declarat ministrul Adomniţei.

0 comentarii: