marți, 20 noiembrie 2007

Premierul Tăriceanu cuprins de fiori după evenimentele de săptămâna trecută


Actualitate



tariceanuAflat la sfârşitul săptămânii trecute la Suceava, primul ministru Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că potrivit sondajelor de opinie „de trei săptămâni se vede că referendumul este inutil”, adăugând că Guvernul a aprobat prin asumarea răspunderii legea privind votul uninominal. „Am mai spus acest lucru, este un capriciu al preşedintelui.

Are posibilitatea să îl organizeze, să îl organizeze. Guvernul a făcut ceea ce este necesar pentru ţinerea referendumului în bune condiţii dar problema votului uninominal este închisa. Este multă demagogie pe acest subiect” a declarat premierul Tăriceanu.

Primul ministru a menţionat că reforma clasei politice nu se face prin schimbarea sistemului electoral, pentru că tot aceeaşi oameni care sunt acum în politică vor participa şi la viitoarele alegerii În opinia acestuia reforma clasei politice este un proces de durată, o selecţie a unor alte elite. „Se vor schimba garniturile care au apărut după Revoluţie, după căderea comunismului, dar acest lucru necesită timp.

Nu înseamnă că eu sunt împotriva votului uninominal. Din contră, mi-am asumat răspunderea pe acest subiect. Subliniez că votul uninominal trebuie să respecte voinţa electoratului.

Nu putem lăsa ca jumătate din voturile electoratului să se piardă şi acest electorat să nu fie reprezentat. Acesta este motivul pentru care am făcut o anumită propunere pentru votul uninominal. Chiar şi în Franţa, unde se merge pe votul uninominal în scrutin majoritar în două tururi, încep discuţiile pentru renunţarea la acest sistem, pentru că este extrem de păgubos. Din acest punct de vedere, într-o Europă modernă, în care drepturile individului şi ale minorităţilor sunt bunuri câştigate şi se luptă pentru păstrarea lor, nu e normal ca, noi, o ţară nou intrată, să spunem: nu ne interesează punctele de vedere minoritare sau minorităţile.

Le dăm afară, le trimitem la plimbare. Acest lucru nu este absolut normal şi, din acest punct de vedere, nu am nici cel mai mic motiv de a ezita, de a spune, foarte clar că un sistem de vot uninominal trebuie să respecte voinţa electoratului” a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.

Referindu-se la votul pentru alegerile pentru Parlamentul European, premierul Tăriceanu a declarat că sunt foarte importante pentru că vom trimite un număr important de parlamentari care vor trebui să poată să ne reprezinte cu demnitate şi curaj. „Dar ceea ce s-a întâmplat în această săptămână îmi dă mari fiori, mari semne de întrebare.În momentul în care în Parlamentul European se votează o rezoluţie, care este în favoarea României şi pe care trebuia să o susţinem, parlamentarii Partidului Democrat se fofilează şi dispar de la vot.

Dacă acesta este Partidul Democrat care observ că are o cotă înaltă în preferinţele electoratului, atunci, cred că este cazul să tragem un mare semnal de alarmă şi să punem un mare semn de întrebare în ceea ce priveşte capacitatea Partidului Democrat de a reprezenta interesele românilor. Dacă vor să reprezinte interesele Partidului Popular în Parlamentul European este cu totul altceva, dar atunci să nu ceară votul românilor” a mai adăugat Călin Popescu Tăriceanu.

0 comentarii: