luni, 26 noiembrie 2007

Pietonii, victimele firmelor de reabilitare a drumurilor

Cîmpulung Moldovenesc


Un tînăr de doar 22 de ani şi-a pierdut viaţa şi un localnic de 46 de ani a ajuns în spital. Ambii au fost loviţi de maşini pentru că au circulat pe carosabil.

Accidentele s-au petrecut pe principala stradă din Cîmpulung Moldovenesc, săptămîna trecută. Aparent, nici una dintre victime nu avea ce căuta pe drum, pentru că municipiul are trotuare. În realitate, acestea sînt cam peste tot necirculabile din cauza săpăturilor mai bine sau mai prost astupate, gropilor rămase, denivelărilor sau movilelor de pămînt. Cîmpulungenii sînt siliţi adesea să circule şi pe carosabil. Cîteodată au ghinion. Ultimul ghinion.

Localnicii, cu edilii lor locali în frunte, sînt de mult timp iritaţi de modul în care diferitele firme care lucrează la reţeaua de apă, la telefonie sau la reabilitarea drumului, înţeleg să şi respecte proprietatea publică, dacă tot lucrează pe banul public. Accidentul de luni, în care un tînăr a fost acroşat şi ucis pe loc de remorca unui autocamion a turnat gaz peste focul nemulţumirii legate de trotuarele făcute praf, iar joi după-amiază, cînd un alt localnic a fost lovit cu maşina de un elev de la Grupul Şcolar Silvic, cîmpulungenii aflaţi prin preajmă au strigat în stradă că tot ce se întîmplă este "mizerie pe banii publici, care a ajuns prea departe şi pune lumea în pericol". Viceprimarul Ovidiu Tudorici şi un consilier local, aflaţi întîmplător în zonă, au auzit cu urechile lor acuzaţiile furioase ale oamenilor. "Nu ştiu pînă unde vor să ajungă. Au lucrat în bătaie de joc, au făcut praf drumul şi trotuarele şi nesimţirea ajunge să ne omoare. Ar trebui să ştim şi noi cîţi trebuie să mai moară dintre noi ca să se termine odată lucrările", ne-a declarat unul dintre martori, Dumitru Vlădeanu. Oficial nu se poate spune încă dacă accidentele au fost cauzate de starea trotuarelor. În cazul tînărului decedat, cercetările continuă, mai sînt martori de audiat şi în funcţie de declaraţiile lor se vor întocmi sau nu dosare penale pentru responsabilii lucrărilor care au împiedicat victima să circule legal. În cazul bărbatului rănit, cercetările au stabilit că se afla în stare de ebrietate şi că în zona în care s-a produs accidentul era un pic de loc de trecere pe trotuar, dar reprezenta doar o "cărare". Localnicilor nu le poate însă nimeni zdruncina convingerea că firmele în cauză sînt, în ambele cauze, vinovaţii morali şi că edilii locali nu au făcut nimic pentru a preveni astfel de situaţii. Mai mult, cîmpulungenii sînt tentaţi acum să asocieze orice accident cu starea drumului şi a trotuarelor şi au ajuns să se teamă să circule.

Teama a pătruns şi în instituţiile de învăţămînt. Conducerea Grupului Şcolar Silvic a comunicat oficial de cîteva zile elevilor că mersul pe jos spre şcoală a devenit periculos şi ce reguli trebuie să respecte în deplasare. "Sigur că sîntem îngrijoraţi, mai ales pentru copiii navetişti. Pericolul nu poate fi negat, există acum şi pentru pietoni şi am încercat să îi prevenim pe elevii noştri şi să îi instruim. Situaţia în care se află drumurile şi trotuarele poate genera evenimente nedorite şi iată că s-au şi întîmplat astfel de cazuri. Considerăm că ar trebui să se ia măsuri urgent de către cei abilitaţi", ne-a declarat directorul Grupului Şcolar Silvic, Cristian Cuciureanu. Firmele care execută lucrări în municipiu au fost avertizate şi amendate de poliţişti de nenumărate ori. S-au adunat sancţiuni de peste 5.000 de lei pentru existenţa gropilor, ocuparea trotuarelor şi semnalizarea rutieră necorespunzătoare, dar situaţia continuă. Primăria a fost informată despre toate aceste neajunsuri, a trimis adrese oficiale firmelor dar i s-a răspuns că au fost semnate contractele cu ministerele şi edilii locali, nefiind parte contractuală, nu au dreptul să se amestece. Pentru că lucrările sînt încă în termenele de derulare, neplăcerile cîmpulungenilor vor continua.

0 comentarii: