luni, 17 decembrie 2007

Cronica Luna Amara la Suceava



Acum mai bine de sapte ani in urma, pe vremea cand Radio 3 mai emitea in eter, pe la tara fiind, am auzit intamplator o emisiune in care se promova o trupa careia i se prevedea un viitor stralucit. Acea trupa era Luna Amara si abia isi cristalizase formula si numele. Atunci am ascultat pentru prima data Folclor si Gri Dorian. Dupa o perioada relativ scurta avea sa apara o compilatie cu noul val de trupe rock romanesti produsa de Soft Records.

Mi-am cumparat-o si pe ea am descoperit din nou cele doua piese, ajunse acum de baza in repertoriul baietilor. De atunci a trecut mult timp si s-au intamplat multe. Luna Amara a plecat la drum cantand grunge, insa cu timpul stilul lor a devenit unul mai complex cu multe influente si prezenta trompetei este ceva fara de care nu se poate concepe muzica formatiei.


Luna Amara


Este ca fluierul sau oboiul pentru trupele de black folk ambient din spatiul ex-sovietic. Tot cu trecerea timpului, Luna Amara a devenit si o voce care ia atitudine permanent si se implica in foarte multe campanii de protest sau sustinere. Notorietatea trupei isi are o mare pondere tocmai in insistenta (pentru unii sacaitoare, pentru altii admirabila) cu care diferiti membri ai ei se implica si nu de putine ori iau cuvantul pe canalele media. Oamenii stiu ce fac si bravo lor pentru implicare si lucrurile pe care le fac voluntar.


Luna Amara

Iata ca pe 14 decembrie 2007, cand iarna s-a instalat serios, dupa o serie de concerte in Iasi, Luna Amara a ajuns si la Suceava. Faptul ca in Suceava s-au intamplat doua concerte rock la un interval de o saptamana e un lucru cu totul exceptional. Concertul s-a tinut in acelasi Club 60, intrarea tot 10 lei si spectatori pe la 200. Desi concertul era programat la 21, baietii au ajuns cu jumatate de ora intarziere, probabil iarna le-a bagat bete in roate. Au executat o proba scurta de sunet, cam 10 minute si concertul a inceput dupa trei sferturi de ora peste timpul stabilit. Sunetul bun, oleaca cam tare, cum se practica pe la noi.


Luna Amara

Pentru mine varfurile concertului au fost piesele Intunecare, Dizident si finis coronat opus, dragostea la prima auditie Gri Dorian, cantata la bis si de toata sala, pacat ca tocmai in timpul acestei piese eram intr-o discutie aprinsa cu fosta amanta virtuala a lui Pasare, pe teme de Basescu, Tokes si alte gunoaie de teapa lor.

Desi nu era cine stie ce cald in sala, dupa trei piese curgea din Fagadar apa ca din Zidane in minutul zece al unui meci de mondiale, iar la Rosu aprins, cantec receptat excelent de public, Blidaru s-a gandit sa aprinda o tigara, instigand in acest mod minorii de langa scena la gesturi similare de un mimetism ridicol, astfel ca in timp ce pe la alte concerte se ofera celor de pe scena o gura de bere, acum i se ofereau solistului, chitaristului si trompetistului, tigari, refuzate totusi de cetateanul cu spirit civic.


Luna Amara

Recital la inaltime, echilibrat, au fost prezente in playlist atat piese noi, cat si piese vechi, piese lente sau blegi si piese dure cu mesaj protestatar evident, cam putine pentru mine, care as fi dorit sa aud si Folclor si Se-ntampla-n RO. Se vede ca oamenii canta de atata timp, au o usurinta evidenta de a umbla cu instrumentele si soul din Suceava a fost excelent si a beneficiat de o reactie a publicului neasteptat de entuziasta pentru starea de fapt de acolo.


Luna Amara

Aceeasi problema persistenta in Club 60, masa pusa exact in fata scenei, unde si de aceasta data, una din moacele scarbite de saptamana trecuta si-a organizat un comandou de colivarese si se uitau ca la panorama la oamenii care incercau sa faca atmosfera de concert. Publicul s-a dezmortit si a inceput sa migreze in fata cam pe la piesa a 6-a si neavand loc din cauza mesei colivareselor, s-au asezat undeva in partea stanga intre tejghea si trupa. Stateau ingramaditi pe trei randuri ca in autobuzele ceausiste si-si dadeau capuri si coate in gura.


Luna Amara

Daca e vorba de astfel de sonoritati, la rubrica „Te cunosc dupa sandale Cenusareaso” avem o duduie echipata cu papuci de gutaperca si turul pantalonilor undeva jos de tot.


Cenusareasa din Suceava

Nefiind mare adept al genului muzical pe care-l abordeaza, insa fiind de acord cu multe din punctele mesajului trupei, am zis sa sparg gheata si sa merg la primul concert Luna Amara live de pana acum. Baietii mi-au lasat o impresie foarte buna, atat pe partea muzicala si de interpretare, cat si pe cea umana. Oameni modesti, fara fite si figuri in cap, concentrandu-se exact pe ce au de facut. Felicitari Luna Amara.

0 comentarii: