luni, 17 decembrie 2007

PD şi PLD s-au unit sperând că au creat polul de dreapta


Politica



boc-stolojan Democraţii şi liberal-democraţii din România au decis că nu are rost să mai meargă separat pe scena politică şi s-au „luat” cu acte în regulă. Prin intermediul a trei evenimente politice care au avut loc în aceeaşi zi, în acelaşi loc, la Palatul Parlamentului, PD s-a transformat în PD-L, PLD s-a desfiinţat prin decizia a peste 900 de delegaţi din ţară şi a decis să fuzioneze prin comasare cu PD-L iar cele două partide au fuzionat şi au dat naştere la PD-L cu Theodor Stolojan şi Emil Boc pe post de principale voci.

În sala „I.C. Brătianu” a Palatului cei de la PLD s-au întrunit pentru a vota „vărsarea” în PD-L, cu promisiunea fermă venită din partea lui Stolojan şi locotenenţilor săi că adevăratul liberalism pentru care s-au înfiinţat în urmă cu 9 luni va fi reprezentat în viitorul PD-L. Deşi a existat o oarecare emulaţie pro-fuziune în spatele sălii erau suficiente voci care blamau decizia luată şi mai ales faptul că trebuie să devină colegi cu oamenii lui Vasile Blaga sau Adriean Videanu. Preşedintele organizaţiei judeţene a PLD Suceava, deputatul Dumitru Pardău a spus la Congres că fuziunea este una „necesară”. „Este pentru prima dată după 1990 când se renunţă la competiţia între, sau în interiorul forţelor de centru dreapta. Nu este un lucru uşor dar o parte dintre noi am mai făcut echipă cu cei din PD în 2004 şi lucrurile au mers bine. Începând de astăzi vom rămâne în istoria post-decembristă a României ca partidul liberal care a participat la crearea primei forţe politice puternice de centru dreapta. Pentru aceasta este nevoie de cumpătare, muncă precum şi de viziune politică. Tocmai de aceea vă rog să daţi dovadă de înţelepciune, de realism politic deoarece acest proiect politic este primul în România care pune mai presus de interesele personale sau de grup, mai presus de orgolii, interesele României”, a spus liderul sucevean.

Cu un etaj mai sus, în sala „Al. I. Cuza” delegaţii PD din ţară, şi ei în număr de aproximativ 1000 spuneau da, cu jumătate de gură, însă fără prea multe comentarii, înfiinţării PD-L şi primirii în rândurile lor, cu drepturi depline, a PLD-iştilor. Promisiunea a fost clară, în teritoriu PD va avea 19 locuri iar PLD doar 10. Cu excepţia a 7 judeţe care însă nu au fost nominalizate. Promisiunea liderului Emil Boc a fost că noua formaţiune va reforma România „din temelii” după ce va ajunge la guvernare, începând cu 2008. „Împreună, în PD-L vom guverna România la nivel local şi naţional. Astăzi finalizăm construcţian politică începută în 2003 de Stolojan şi Băsescu. Prin crearea PD-L vom reda românilor speranţa de a se guverna în interesul cetăţenilor. PDL va deveni altenativa actualei guvernări corupte”, a explicat Emil Boc.

În final, pe imnul PD-ului, noul partid s-a lansat în viaţa politică sperând să poată comasa nu numai doctrinele ci şi modul de lucru care le-a caracterizat până acum în teritoriu, deşi la plecare au existat multe persoane care efectiv plângeau şi nu se împăcau cu ideea că nici PD şi nici PLD nu mai există.

0 comentarii: