miercuri, 12 decembrie 2007

Război al declaraţiilor între şeful DSVSA şi primarul din Vicovu de Sus


Sanatate



dulgheru petrea Şeful Direcţiei Sanitară.- Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, Petrea Dulgheru a precizat marţi, că instituţia deţine documente privind rezultatele acţiunii de control organizată sâmbătă dimineaţă în hala de carne a pieţei oraşului Vicovu de Sus, în urma căreia au fost semnalate o serie de nereguli, fiind depistată şi o persoană ce vindea carne de cal. Pe de altă parte autorităţile locale din oraş contestată vehement cele susţinute de conducerea DSVSA Suceava. Primarul oraşului Vicovu de Sus, Gheorghe Schipor şi şeful de post din localitate comisarul şef Ilie Huţanu susţin că veterinarii nu au confiscat nici măcar un kilogram de carne din hală. Mai mult, edilul oraşului bagă mâna în foc că în piaţa din oraşul său nu se vinde carne de cal, şi spune că declaraţiile lui Petrea Dulgheru cu privire la acest aspect sunt pure invenţii.

Cât priveşte hala de carne a oraşului, primarul susţine că este dotată cu gresie, faianţă şi apă caldă, fiind departe de a fi un focar de infecţie, cum au stabilit sanitar-veterinarii, iar piaţa este dotată cu un grup sanitar performant. Edilul mai menţionează că hala a fost dată spre folosinţă către trei agenţi economici din oraş, iar de autorizare aceştia trebuie să răspundă, nu administratorul pieţei.

În schimb, şeful DSVSA Suceava a revenit marţi cu o serie de precizări afirmând că, toate neregulile semnalate au suport real şi pot fi susţinute cu documente. Petrea Dulgheru spune că, deşi acţiunea de control a fost anunţată în prealabil, primarul şi poliţiştii nu s-au prezentat în Piaţă decât în momentul în care inspectorii DSVSA Suceava au încheiat acţiunea de control, fapt care explică de ce nu cunosc situaţia reală din piaţa pe care o gestionează. Petrea Dulgheru menţionează că inspectorii veterinari au fost însoţii de jandarmi din Suceava şi de la pichetul din Vicov.

La începutul controlului directorul Petrea Dulgheru, pentru a nu fi recunoscut de comercianţi s-a deghizat lipindu-şi o mustaţă şi s-a îmbrăcat cu suman şi căciulă de miel pe cap, achiziţionând carne de vita, de porc şi de cal în valoare de 150 lei. Imediat după această acţiune, controlul a fost preluat şi aprofundat de echipa de inspectori ai DSVSA Suceava. „Aceştia contrar afirmaţiilor susţinute de primar şi şeful Postului de Poliţie din Vicovu de Sus au surprins mai mulţi comercianţi ilegali care vindeau carne de porc şi de vită fără a fi supusă expertizării sanitar- veterinare, fără a purta marca de sănătate, fără a avea documente sanitare veterinare, respectiv certificate sanitar veterinare care să garanteze salubritatea cărnii. Au fost luate declaraţii vânzătorilor ilegali, carnea din hala a fost confiscată şi conform legislaţiei sanitare veterinare a fost dirijată spre incinerare la SC Super Star SRL din Rădăuţi” spune Petrea Dulgheru, care a mai adăugat că potrivit documentelor a fost confiscată o cantitate de 65 kg carne, cât despre „condiţiile dezastroase în care se vindea carnea din Piaţa Vicovu de Sus au fost filmate de echipa de inspectori ai DSVSA Suceava” putând fi vizionate.

Primăria Vicovu de Sus a mai fost sancţionata cu amendă, Hala pentru vânzarea cărnii a fost închisă până la remedierea deficientelor, iar redeschiderea acesteia numai cu acordul Primăriei, fără aprobare sanitară veterinară, este considerată de conducerea DSVSA Suceava, „un atentat grav la sănătate publică”.

0 comentarii: