marți, 7 august 2007

Cetatea Suceava a învins la Bacău

La capătul celei mai consistente prestaţii din intersezon, Cetatea a reuşit să se impună cu 2-1 în amicalul susţinut sâmbătă, în deplasare, cu FCM Bacău. Chiar dacă au început mai bine partida, sucevenii s-au văzut conduşi pe tabela de marcaj încă din minutul 16, Tănasă învingându-l pe Roheţki cu o precisă lovitură de cap. Elevii antrenorilor Marian Pană şi Florin Cristescu au egalat în startul reprizei secunde prin Celpan, care a transformat impecabil o lovitură liberă de la 18 metri. Golul victoriei sucevene a fost reuşit de Homneac, care a speculat o pasă măiastră a aceluiaşi Celpan. Cetatea a evoluat în alcătuirea Roheţki – Ungureanu, Nicolau, Streinu – Butnaru, Cojenel, Onciu, Celpan, Homneac – Colban, Iordache. Pe parcursul întâlnirii au mai intrat Apetri, Mitruc, Botezatu, Breniuc, Stănescu şi Corneanu. Miercuri sucevenii vor disputa încă un joc de pregătire, în deplasare cu CFR Paşcani.

Circulaţie reluată la Grinţieş, după ploile torenţiale din nordul Moldovei

Circulaţie reluată la Grinţieş, după ploile torenţiale din nordul Moldovei

Marţi 07 august 2007, 06:39

Ministrul Mediului, Attila Korodi, şi directorul general adjunct al Administraţiei Naţionale Apele Române, Ovidiu Gabor, s-au deplasat în comuna nemţeană Grinţieş, afectată de viituri la sfârşitul săptămânii. În zonă, circulaţia autovehiculelor a fost reluată luni. Autorităţile au construit un pod de lemn pentru ca oamenii din deal să se poată aproviziona.

În două case, apa a avut o jumătate de metru. Drumul a fost blocat de copaci căzuţi, iar viitura a distrus două poduri din beton şi 30 de podeţe. Un tânăr a ajuns în apele Bistricioarei. El încerca să-şi salveze calul care, speriat de viitură, a căzut în pârâu şi a fost luat de ape.

Ploile torenţiale au afectat, duminică noaptea, judeţul Suceava. Zeci de gospodării au fost inundate, iar traficul rutier a fost blocat pe drumul dintre Câmpulung Moldovenesc şi Gura Humorului.

"Am avut opt localităţi inundate, peste 100 de gospodării sunt afectate... Bucovina este ruptă în două, de fapt, varianta de lucru a podului este ruptă în două, podul era oricum în lucru pe DN 17 care e în reabilitare..", a spus Orest Onofrei, prefectul judeţului Suceava.

În comuna Ostra, satul Târnicioara, pârâul Brăteasca a ieşit din matcă blocând cu aluviuni pe o porţiune de circa 15 metri Drumul Judeţean 177A, care leagă oraşul Frasin de oraşul Broşteni, la kilometrul 21+800 metri.

Circulatia a fost restrictionata pe DN17 in Suceava

Circulatia a fost restrictionata pe DN17 in Suceava

06 August 2007

Circulatia pe DN17 intre localitatile Campulung Moldovenesc si Frasin (Suceava) a fost inchisa, podul situat in localitatea Vama fiind afectat partial de o viitura, a anunatat luni, Compania de Autostrazi.

Din cauza ploilor abundente, pe raul Moldovita s-a format o viitura in urma careia a fost afectat un pod amplasat pe DN17, la km 202+758, situat in apropierea localitatii Vama din judetul Suceava. Podul a reprezentat o varianta provizorie, de serviciu, pana la refacerea structurii initiale, lucrare prevazuta intr-un proiect de reabilitare a DN17.

Circulatia vehiculelor se poate desfasura pe trasee ocolitoare. Astfel, pentru vehiculele cu masa totala mai mica de 12 tone este recomandata folosirea variantei DN 17A: Campulung Moldovenesc - Vatra Moldovitei – Sucevita – intersectia DN 17A cu drumul national 2E. Soferii vehiculelor cu masa totala mai mare de 12 tone pot folosi ca atlernativa DN 17A: Campulung Moldovenesc - Vatra Moldovitei – Sucevita - Marginea – Radauti – Dornesti – intersectia DN 17A cu DN 2 sau DJ 177A: Frasin - Stulpicani - Ostra – Holda – intersectia DJ 177A- DN 17B; DN 17B: intersectia DJ 177A- DN 17B - Vatra Dornei.

Conducatorii auto sunt rugati sa respecte semnalizarea rutiera provizorie si indicatiile agentilor de circulatie. Restrictia va fi ridicata dupa efectuarea lucrarilor de consolidare care sa permita circulatia tuturor autovehiculelor in conditii de siguranta.

Suceava: podul care leaga Moldova de Ardeal s-a surpat

Suceava: podul care leaga Moldova de Ardeal s-a surpat

07 August 2007

Podul de peste raul Moldova, de pe DN 17, ce face legatura intre Moldova si Ardeal, s-a surpat ca urmare a ploilor torentiale din noaptea de duminica spre luni, anunta NewsIn.

Podul este in localitatea suceveana Vama, si face legatura, in interiorul judetului dintre Gura Humorului si Campulung Moldovenesc.

Circulatia a fost deviata pentru Campulung si Vatra Dornei prin Suceava - Radauti - Sucevita, iar pentru Vatra Dornei si Brosteni prin Frasin-Tarnita.

Tot in comuna Vama au fost inundate si opt gospodarii.

Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a declarat ca Bucovina este rupta in doua, in urma surparii podului de la Vama, si in aceste conditii sectorul turistic este grav afectat. Acesta a mentionat ca nu se stie cand se va putea trece la repararea podului, mai ales ca prognoza meteorologica nu este deloc imbucuratoare.

De asemenea si podul provizoriu care face legatura intre orasul Gura Humorului si comuna Cacica, prezinta riscul de a se prabusi, a anuntat Inspectoratul de Politie Judetean Suceava.

Potrivit Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Bucovina" Suceava, la Sasca Mare, comuna Cornu Luncii, circa 50 gospodarii (curti si gradini) au fost inundate si se lucreaza la evacuarea apei, la Iacobeni un podet a fost colmatat in urma caruia au fost inundate doua gospodarii (curti si gradini), iar in orasul Gura Humorului au fost inundate sase curti si gradini. De asemenea, sunt monitorizate doua gospodarii din Negrileasa si cate una din Stulpicani si scheia.

Din fericire nu au fost victime omenesti, iar pagubele materiale sunt in curs de evaluare, numarul total al gospodariilor afectate de inundatii fiind de aproape 200.

Administratia Nationala de Meteorologie a emis autoritatilor sucevene o atentionare Cod Galben de furtuna. Potrivit avertizarii, pana joi, instabilitatea atmosferica va fi accentuata si vor fi ploi cu caracter torential, intensificari ale vantului, descarcari electrice si izolat caderi de grindina.

Traficul rutier interzis pe un pod in pericol de prabusire

Traficul rutier interzis pe un pod in pericol de prabusire

07 August 2007

Podul provizoriu ce face legatura intre orasul Gura Humorului si comuna Cacica risca sa se prabuseasca, in urma ploilor abundente cazute in noaptea de duminica spre luni, astfel incat traficul greu nu va putea fi deviat pe aceasta ruta, a informat Inspectoratul de Politie al judetului Suceava.

Potrivit sursei citate, in noaptea de duminica spre luni, in urma ploilor torentiale cazute pe raza comunei Vama, raul Moldova a iesit din matca si a inundat opt gospodarii, iar podul provizoriu de pe DN 17, ce face legatura intre orasul Gura Humorului si municipiul Campulung Moldovenesc, s-a surpat.

Circulatia a fost deviata in zona pentru Campulung Moldovenesc si Vatra Dornei prin Suceava - Radauti - Sucevita, iar pentru Vatra Dornei si Brosteni prin Frasin - Tarnita. Pana la remedierea situatiei si redarea traficului celor doua zone, politia face apel la conducatorii auto sa respecte restrictiile de circulatie impuse, in special pentru traficul greu pe podul ce face legatura intre orasul Gura Humorului si Cacica, pentru a se evita prabusirea acestuia.

Peste zece localitati ramase in bezna si sute de gospodarii inundate, in urma ploilor de duminica noaptea

Peste zece localitati ramase in bezna si sute de gospodarii inundate, in urma ploilor de duminica noaptea

07 August 2007

In urma ploilor torentiale inregistrate in noaptea de duminica spre luni au fost afectate de inundatii 14 localitati, iar alte 15 au ramas fara alimentare cu energie electrica, transmite corespondentul ROMPRES. Potrivit unui bilantal al Prefecturii Suceava, este vorba despre localitatile Ostra, Sadova, Rotunda, Liteni, Corni, Cumparatura, Tisauti, Lisaura, Ipotelti, Veresti, Buda, Zvoristea, Dealu, Stanca si Sancuta.

Au fost inundate 108 gospodarii (curti, constructii si anexe gospodaresti), doua poduri si noua punti pietonale au fost distruse, opt podete avariate, 3,15 kilometri de drum comunal si 1,07 km de drum judetean afectate, un stalp de retea electric de medie tensiune distrus, 10 hectare de faneata inundate, trei suri si trei adaposturi de animale distruse prin trasnet, 0,06 kilometri de drum forestier afectat, doua blocuri si o hala a METRO inundate.

Potrivit prefectului de Suceava, Orest Onofrei, comitetele locale pentru situatii de urgenta din localitatile afectate intervin pentru inlaturarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase si monitorizeaza situatia creata. Au fost luate masuri de semnalizare a podului rupt de pe DN 17 (E576) si devierea circulatiei rutiere pe rute ocolitoare. Echipele sucursalei Suceava a E.ON Moldova lucreaza pentru remedierea defectiunilor din retea.

Mort in accident rutier dupa ce a adomit la volan

Mort in accident rutier dupa ce a adomit la volan

07 August 2007

Un bacauan a murit si alti trei pasageri au fost raniti intr-un accident de circulatie produs, luni, pe Drumul National 2, pe raza comunei Darmanesti, transmite corespondentul ROMPRES.

Potrivit Inspectoratului de Politie Judetean Suceava, conducatorul auto, de 31 de ani, a adormit, din cauza oboselii, la volanul unui autoturism Lancia, inmatriculat in Italia, si s-a izbit de un copac de pe marginea acostamentului.

In urma impactului, conducatorul auto a decedat, iar cei patru pasageri - un barbat de 34 ani si doua femei de 23 si 25 de ani -, toti din municipiul Bacau, au suferit rani ce necesita ingrijiri medicale. Conducatorul auto purta centura de siguranta.

Turismul din Bucovina grav afectat de ruperea podului de la Vama, sustine prefectul

Turismul din Bucovina grav afectat de ruperea podului de la Vama, sustine prefectul

07 August 2007

Turismul din Bucovina grav afectat de ruperea podului de la Vama, sustine prefectul

Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a declarat, luni, ca Bucovina este rupta in doua dupa ce, din cauza ploilor torentiale cazute in noaptea de duminica spre luni, s-a surpat podul de la Vama, de pe DN 17, ce face legatura dintre Gura Humorului si Campulung Moldovenesc.

Potrivit prefectului, scoaterea din circulatie a acestui pod afecteaza grav si sectorul turistic din zona. Orest Onofrei a precizat ca nu se stie cand vor demara lucrarile de reparare a podului, cu atat mai mult ca prognoza meteo nu este deloc imbucuratoare. In urma surparii podului de la Vama traficul a fost deviat pentru Campulung si Vatra Dornei prin Suceava - Radauti - Sucevita, iar pentru Vatra Dornei si Brosteni prin Frasin - Tarnita.

Administratia Nationala de Meteorologie a emis o avertizare cod galben pentru judetul Suceava. Potrivit avertizarii, pana joi instabilitatea atmosferica va fi accentuata si vor fi ploi cu caracter torential, intensificari ale vantului, fenomene electrice si izolat caderi de grindina.

Ploile si vijelia le-au distrus podul

Ploile si vijelia le-au distrus podul

Ploile torentiale cazute in noaptea de duminica spre luni au produs ravagii in 14 localitati din judetul Suceava. Peste 600 de gospodarii au fost izolate, iar podul de pe Drumul National 17 a fost rupt in doua si drumul deviat pana cand constructia va fi refacuta.

14 localitati afectate de inundatii, 15 localitati ramase fara curent si doua poduri distruse de ploi. Acesta este bilantul furiei naturii ce s-a abatut, in noaptea de duminica spre luni, in judetul Suceava.

In comuna Ostra, satul Tarnicioara, paraul Brateasca a iesit din matca, blocand cu aluviuni pe o portiune de 15 metri Drumul Judetean 177/A, dintre orasele Frasin si Brosteni, la km 21.

600 de gospodarii au ramas izolate

In comuna Vama, raul Moldova a avariat podul de pe Drumul National 17 (E 575), ce leaga orasul Gura Humorului de municipiul Campulung Moldovenesc, traficul rutier fiind deviat. Localnicii asistau neputinciosi, ieri, in fata dezlantuirii naturii care i-a lasat fara pod. Nimeni nu-si putea inchipui ca un pod, chiar si provizoriu construit anul trecut, putea fi luat de prima viitura.

Ruperea podului s-ar fi produs in jurul orei 3.00, imediat dupa ce peste acesta ar fi trecut un TIR si un autobuz. Satenii sunt suparati pe constructorul SCCF Iasi, despre care spun ca a facut o lucrare de mantuiala.

In Rasca, 250 de locuinte au ramas izolate si 4 podete au fost avariate. In comuna Vatra Moldovitei, 350 de gospodarii sunt si ele izolate, la fel ca alte 40 in comuna Frumosu.

E cautat tanarul luat de viitura

Autoritatile din judetul Neamt au inceput sa il caute pe tanarul de 21 de ani, din comuna Grinties, care a fost luat de viitura, sambata seara, in timp ce incerca sa-si salveze calul din calea apelor.

Furtuni şi viituri în nordul Moldovei

Furtuni şi viituri în nordul Moldovei
de Laura Toma

Podul de beton din localitatea Vama, judeţul Suceava, a fost ...
După ploile torenţiale din ultimele două zile, apele învolburate au rupt podurile din mai multe sate ale judeţului Suceava

Ploile torenţiale din ultimele două zile au inundat mai multe zone din ţară, între care Suceava, Alba şi Neamţ au fost cele mai afectate. În 13 localităţi din Suceava s-au înregistrat ieri pagube importante, aproape o sută de gospodării fiind inundate de viituri, un drum judeţean blocat şi un acoperiş de şcoală surpat.

Numai în satul Sasca Mare din comuna Cornu Luncii au fost inundate 50 de gospodării, iar în Ostra şi Vama, peste 30 de gospodării. În Ostra, cinci gospodării au rămas izolate din cauza unui pod de beton care a fost rupt de ape.

În mai multe localităţi sucevene incendiile produse de trăsnete au distrus adăposturi de animale şi depozitele de furaje. Şi în Alba o casă a fost dărâmată de o explozie a unei pungi de gaz metan. Dezastrul a fost provocat din cauza unei erori a celor de la Electrica. Unul dintre stâlpii aflaţi în apropierea casei avea sudat cablul de împământare direct de conducta de gaz. Un trăsnet a lovit stâlpul, ţeava a fost fisurată şi gazul metan a ieşit pe lângă pereţii casei, acumulându-se în bucătăria acesteia. Când proprietarul a aprins lumina, suflul exploziei a spulberat întreaga clădire, dar oamenii au scăpat cu răni uşoare.

Tot ieri s-a aflat numele tânărului care a dispărut duminică sub apele furioase ale torenţilor. Ştefan Ichim, 21 de ani, din Grinţieş este unica victima omenească din Neamţ. Se afla într-o căruţă împreună cu alte două persoane.

Însoţitorii au coborât din căruţă, iar Ichim a rămas să ducă atelajul în curte. Însă la trecerea peste podeţ, caii s-au speriat din cauza zgomotului făcut de pârâul Grinţieşul Mare, s-au tras brusc într-o parte şi au răsturnat căruţa. Ştefan Ichim a fost luat de viitură şi "îngropat" sub trunchiuri de copaci, tuburi de la poduri şi podeţe sau grinzi. Ultimul bilanţ din Neamţ numără 320 de gospodării inundate, două poduri din beton rupte şi 340 de podeţe din lemn avariate.

Potrivit ANM, începând de astăzi şi până în noaptea de miercuri spre joi, în Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei şi Carpaţii de Curbură vor cădea ploi torenţiale, iar cantităţile de apă vor depăşi 20-25 de litri pe metrul pătrat. Pe arii restrânse, cantităţile de apă vor fi cuprinse între 45 şi 50 de litri pe metrul pătrat, ceea ce impune codul galben în aproape jumătate de ţară.

Suceava sub teroarea apelor


Moldova - Suceava, sub teroarea apelor
Dan Pricope
Marti, 07 August 2007
» Asupra judetului Suceava s-au abatut ploi torentiale, care au produs numeroase pierderi.

» Raurile s-au umflat si au iesit din matca.

» Bilantul inundatiilor pentru intregul judet era catastrofal.

Ploile torentiale cazute in judetul Suceava au inundat circa 30 de gospodarii, trei gospodarii au fost lovite de fulger, aluviunile au blocat un drum judetean, iar alimentarea cu energie electrica a fost intrerupta in localitatea miniera Ostra. Raul Moldova si-a iesit din matca si a inundat opt gospodarii din comuna Vama. Potrivit Biroului de Presa al Inspectoratului de Politie Judetean Suceava, tot in localitatea Vama un pod de pe E 576 (DN 17) ce trecea peste raul Moldova s-a surpat, iar din aceasta cauza circulatia intre orasele Gura Humorului si Campulung Moldovenesc a fost deviata pe un traseu cu 80 de kilometri mai lung. Un alt pod dintre orasul Gura Humorului si Cacica prezinta riscul de a se prabusi. Bilantul inundatiilor pentru intregul judet era catastrofal. Nu mai putin de 14 localitati au fost afectate de inundatii. In alte 15 localitati a fost sistata alimentarea cu energie electrica. Subsolurile a doua blocuri, din care unul in centrul Sucevei, au fost inundate, acelasi lucru fiind constatat si la hala complexului comercial METRO Cash&Carry. "Comitetele locale pentru situatii de urgenta din localitatile afectate intervin pentru inlaturarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase si monitorizeaza situatia creata", se arata intr-un comunicat al Cancelariei prefectului de Suceava.

Gospodarii inundate, un drum blocat si un pod surpat

Gospodarii inundate, un drum blocat si un pod surpat

07 August 2007

Gospodarii inundate, un drum blocat si un pod surpat

Peste 20 de gospodarii au fost inundate, zeci de animale s-au inecat, un drum a fost blocat si un pod surpat in urma ploilor torentiale cazute in noaptea de duminica spre luni in judetul Suceava, transmite corespondentul ROMPRES.

Potrivit IPJ Suceava, pe raza comunei Ostra, paraul Baisescu a iesit din matca si a inundat 17 gospodarii si anexe, iar doua bovine si peste 100 pasari au fost inecate.

Drumul judetean 177A, la km 21+800 metri, a fost blocat cu aluviuni pe o portiune de 15 metri. Alimentarea cu energie electrica in comuna este intrerupta. Si in comuna Vama, raul Moldova a iesit din matca si a inundat opt gospodarii.

Podul de pe DN 17, care face legatura intre orasul Gura Humorului si municipiul Campulung Moldovenesc, s-a surpat, circulatia fiind deviata pe DN 17A, pe ruta Gura Humorului - Radauti - Sucevita - Moldovita - Vatra Moldovitei - Sadova.

Furtunile au produs pagube de peste 5 milioane RON

De peste 5 milioane lei au produs pagube Consiliului Judeţean Suceava ploile din 4 – 5 august, prin afectarea mai multor segmente de drumuri judeţene, a anunţat purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor.

Cele mai importante prejudicii s-au înregistrat pe raza localităţii Ostra, pe drumul care face legătura între localităţile Frasin – Broşteni, unde carosabilul a fost acoperit cu aluviuni pe o lungime de peste 50 de metri.

Nechifor a arătat că „s-a intervenit imediat pentru a reda circulaţiei rutiere drumul respectiv”, în condiţiile în care sunt probleme pentru a asigura rute ocolitoare la cea clasică afectată de avarierea podului de pe raza comunei Vama, rută care a şi fost închisă de autorităţi.

„Intervenţiile au fost prompte şi cu sprijinul Direcţiei Judeţene Drumuri şi Poduri am reuşit să asigurăm un trafic în condiţii de securitate cerute”, a arătat Nechifor. El a subliniat că „la o primă estimare pagubele se cifrează la peste 50 de miliarde de lei vechi, prejudicii produse pe drumurile judeţene aflate în administrarea Consiliului Judeţean Suceava”.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a precizat că administraţia judeţeană este pregătită să intervenă prin Direcţia de drumuri acolo unde se va impune, în condiţiile în care „potrivit ultimelor informaţii, până joi, judeţul Suceava a primit cod galben, anunţându-se iarăşi ploi”.

Aversele abundente au produs pagube în 14 localităţi sucevene fiind inundate peste 108 de locuinţe şi gospodării rurale, mai multe poduri şi podeţe au fost avariate s-au colmatate, precum şi drumuri comunale au fost blocate de aluviuni. De asemenea, s-a raportat: 15 localităţi afectate de lipsa alimentării cu energie electrică(Ostra, Sadova, Rotunda, Liteni, Corni, Cumpărătura, Tişăuţi, Lisaura, Ipotelti, Vereşti, Buda, Zvoriştea, Dealu, Stânca, Sâncuţa); 108 gospodării inundate (curţi construcţii şi anexe gospodăreşti); 9 punţi pietonale distruse; 8 podeţe avariate; 2 poduri distruse; 3,15 km drum comunal afectaţi; 1,07 km drum judeţean afectaţi; ; 1 stâlp reţea electrică medie tensiune distrus; 10 ha. teren fâneaţă inundaţi; 3 şuri şi 3 adăposturi de animale distruse prin trăsnet; 0,06 km drum forestier afectat; 2 blocuri afectate prin inundare; Hală METRO inundată.

MAE analizează posibilitatea de transformare a unor puncte de trecere simplificată a frontierei cu Ucraina în puncte de trecere internaţionale

MAE analizează posibilitatea de transformare a unor puncte de trecere simplificată a frontierei cu Ucraina în puncte de trecere internaţionale, la solicitarea autorităţilor sucevene, dar la iniţiativa administraţiei Regiunii ucrainene Cernăuţi.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că reprezentanţii ministerului au anunţat că se interesează de această posibilitate, avându-se în vedere faptul că „este de utilitate majoră” această transformare, deşi, în momentul de faţă, ”traficul nu este de natură să determină modificarea rangului”.

„Important este faptul că s-a înţeles din partea acestui minister nevoia ca între Suceava şi Cernăuţi sau România şi Ucraina să existe mai multe coridoare de trecere şi sperăm ca în viitor apropiat să avem realizate aceste demersuri şi astfel traficul de persoane şi de mărfuri să crească în partea de nord a României”, a declarat Nechifor.

El a subliniat că, dacă MAE îşi va da acordul pentru modificarea punctelor de trecere simplificată a frontierei la rangul de internaţional, dezvoltarea ulterioară a proiectelor cu finanţare europeană dintre Suceava şi Cernăuţi, în special a celor pe infrastructură, va cunoaşte un nou reviriment.

Guvernul a alocat ajutoare de urgenţă pentru suceveni

Guvernul a alocat ajutoare de urgenţă pentru suceveni


(ASIS) - Guvernul a aprobat acordarea unor ajutoare de urgenţă în valoare totală de 587.900 lei, de care vor beneficia 419 familii şi persoane singure.

Astfel, a fost stabilită alocarea a 452.900 lei pentru un număr de 377 de familii şi persoane singure din 30 de judeţe, care se află în situaţii de extremă dificultate. Familiile şi persoanele singure sînt din judeţele Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Caraş-Severin, Călăraşi, Constanţa, Dîmboviţa, Dolj, Galaţi, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Ilfov, Mureş, Neamţ, Prahova, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vîlcea, Vrancea şi din Bucureşti. Pentru stabilirea nivelului de ajutorare s-au efectuat anchete sociale pentru evaluarea situaţiei socio-materiale. (L.D.)

Subvenţii pentru culturile de toamnă

Subvenţii pentru culturile de toamnă

(ASIS) - Conducerea Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală anunţă subvenţionarea motorinei, seminţelor, pesticidelor şi îngrăşămintelor necesare culturilor din toamna acestui an.

Directorul executiv, Dragoş Juravle, spune că pentru un hectar de grîu suma alocată este de 500 de lei, pentru unul de rapiţă de 400 de lei, iar în cazul altor culturi sprijinul se ridică la 450 de lei. Potrivit dl Juravle, suprafaţa pentru care se acordă ajutorul este, la nivel naţional, de 2 milioane hectare cu grîu, 400.000 de hectare cu rapiţă şi 350.000 hectare alte culturi. Sprijinul financiar are scopul de a diminua efectele produse de seceta excesivă şi prelungită, care a afectat suprafeţe extinse de culturi agricole înfiinţate în toamna anului trecut şi primăvara aceasta. Subvenţia se dă prin atribuirea de bonuri valorice nominale, care vor fi distribuite pînă pe data de 30 septembrie. "Acordarea acestor bani este condiţionată de înfiinţarea culturilor cu seminţe certificate, respectiv de utilizarea tehnologiilor adecvate şi asigurarea culturii", a spus dl. Juravle. (L.D.)

Criză de sînge!

Criză de sînge!


(ASIS) - La Centrul de Transfuzii Sangvine nu există nici o pungă de sînge din grupa AB IV, cu Rh negativ.

Directorul centrului, Maria Pilat, a declarat că pentru rezolvarea unui caz în care s-a solicitat această grupă, rudele unui bolnavului au fost sfătuite să apeleze la mass-media. Aceasta a mai spus că la celelalte grupe de sînge, stocurile sînt la limită, deoarece în perioada verii, la Centrul de Transfuzie se prezintă în general donatorii fideli. (I.B.)

Vulpe moartă

Vulpe moartă


(ASIS) - Autorităţile sanitar-veterinare au intrat în alertă, după ce un cetăţean a sesizat duminică seară că a descoperit o vulpe moartă în zona "Curcubeul" din reşedinţa de judeţ.

Şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare, Petrea Dulgheru, a declarat că după efectuarea analizelor de laborator s-a stabilit că animalul nu era turbat. (I.B.)

O furtună a rupt Bucovina în două!

O furtună a rupt Bucovina în două!


Sinistră şi neagră, aşa descriu localnicii din comuna suceveană Vama noaptea de duminică spre luni.

Autorităţile locale din zonă ştiau că s-a primit avertizarea "cod galben" şi că e posibil să fie furtună, dar nu se aşteptau ca efectele să atît de devastatoare. Problemele au început cu o pană de curent. Comuna a rămas în beznă vreme de trei ore. "Cînd e întuneric, parcă mai cumplite se văd fulgerele. Urît a mai fost, a tunat de se zguduiau munţii şi tremurau geamurile. Nu a plouat peste tot la fel de tare, în unele părţi din comună era ca o ploaie de vară obişnuită, în rafale, de nu erau tunetele nici nu credeam că e furtună", ne-a spus o localnică.

Apele pîrîului Fundoi din satul Strîmtura au crescut şi s-au revărsat. Au fost afectate cel puţin 10 gospodării, apa a intrat în case şi a cuprins fîntînile. Cea mai grea lovitură a primit-o însă podul rutier din comună, de peste rîul Moldova, ce face legătura între oraşul Gura Humorului şi municipiul Cîmpulung Moldovenesc, care s-a surpat în jurul orei 3 dimineaţă. "A venit apa mai mare şi s-a auzit zgomot mai puternic, dar am crezut că e de la tunete, ca atunci cînd se rup norii la fulgerele mari. Noi ne făceam cruce în casă cu ochii la cer şi podul era surpat", ne-a spus o gospodină căreia încă nu-i vine să îşi creadă ochilor grozăvia. Primarul comunei, Dorin Preutescu, ne-a spus că numai printr-o minune nu s-a produs o nenorocire. "Era un autocar pe pod atunci. Omul a trecut, a simţit că se mişcă podul şi a sunat la 112. Imediat m-au sunat pe mine şi Poliţia. Împreună am luat măsuri şi s-a oprit circulaţia, aşa că nu au fost victime. Dacă nu se putea interveni imediat, vă daţi seama că, fiind acolo o porţiune semaforizată, puteau să se afle cîteva maşini pe pod în orice clipă", ne-a spus primarul. Localnicii dau vina pe constructorul podului, însă acesta nu era decît o construcţie provizorie, menită să asigure fluidizarea circulaţiei pînă la finalizarea noului pod rutier. Acesta urma să înlocuiască vechiul pod construit de austrieci, care a rezistat nu mai puţin de un secol. Localnicii povestesc şi acum că, la trecerea a 100 de ani de la ridicarea podului, constructorul a trimis autorităţilor din comună o scrisoare prin care anunţa că a expirat garanţia şi că nu îşi mai asumă răspunderea pentru calitatea construcţiei. "Lucrul făcut nemţeşte e pe o sută de ani. Cel românesc pe 100 de ceasuri", spun cu amărăciune vămenii. Podul vechi a avut şi el probleme de rezistenţă, sesizate din timp de autorităţile locale şi judeţene. Pentru a nu fi pus în pericol, o vreme a fost semaforizat şi s-a limitat traficul. Ulterior, podul urma să fie refăcut integral, concomitent cu reabilitarea DN 17. Vechiul pod impozant a fost desfăcut bucăţi şi circulaţia rutieră se făcea pe un singur fir, pe podul provizoriu care tocmai s-a prăvălit duminică noapte. "Situaţia este gravă. Podul vechi trebuie refăcut integral, întrucît specialiştii au estimat că pilele nu ar rezista la o simplă reparaţie. De aceea s-a recurs la podul provizoriu. Apa a săpat, a dărîmat o pilă şi s-a rupt podul provizoriu. Nu a fost viitură foarte mare, dar a fost destul ca să distrugă. Din cîte am vorbit cu specialiştii ieşeni care se ocupă de construcţia podului mare, va dura cam trei săptămîni pînă se va putea relua circulaţia pe vechiul traseu", ne-a mai spus primarul.

În prezent, circulaţia rutieră este deviată pe două rute. Cei ce vin dinspre Vatra Dornei şi vor să ajungă la Suceava trebuie să meargă prin Sadova, pe DN 17A, pe traseul Trei Movile-Palma-Rădăuţi sau prin Vama, pe DJ 176 pe traseul Frumosu-Vatra Moldoviţei-intersecţia cu DN 17ABRădăuţi. Ocolul este de circa 50 kilometri, iar comuna Vama şi municipiul Cîmpulung Moldovenesc, precum şi firmele cu activitate în zonă vor resimţi în următoarele zile efectele costurilor suplimentare. "Am avut opt localităţi inundate, Stulpicani, Ostra, Iacobeni, Şchie, Gura Humorului, peste 100 de gospodării sînt afectate în această zonă. Bucovina este ruptă în două, de fapt, varianta de lucru a podului este ruptă în două, podul era oricum în lucru pe DN 17", ne-a spus prefectul Orest Onofrei. Şi podul provizoriu care face legătura între oraşul Gura Humorului şi comuna Cacica, la intrare în Cacica, lîngă staţia Peco, stă să cadă.

Case trăsnite şi drumuri blocate

Şi în comuna Ostra drumul judeţean 177A a fost blocat cu aluviuni pe o porţiune de 15 metri, aduse de pîrîul Băişescu. Acelaşi curs de apă a inundat 17 gospodării şi anexe din comună, fiind înecate două bovine şi peste 100 păsări, iar în satul Tărnicioara sub apele pîrîului au ajuns 5 gospodării. Tot în comuna Ostra alimentarea cu energie electrică este întreruptă. În municipiul Suceava ploile au inundat subsolul Blocului Union din centru, o hală în construcţie de la Centru Comercial Metro şi terasa blocului T96. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Bucovina", la Sasca Mare, comuna Cornu Luncii, circa 50 gospodării au fost inundate şi se lucrează la evacuarea apei, la Iacobeni un podeţ a fost colmatat în urma căruia au fost inundate două gospodării, iar la Gura Humorului au fost inundate 6 curţi şi grădini. Descărcările electrice înregistrate în timpul furtunii au provocat şi incendii în trei gospodării din satele Vornicenii Mari şi Liteni şi în comuna Moara.

Nota de plată, la Neamţ

Ieri, Prefectura Neamţ a anunţat bilanţul prăpădului care s-a abătut asupra judeţului în seara zilei de 4 august şi au prezentat soluţia provizorie pentru scoaterea din izolare a celor 300 de case din satul Grinţieşul Mare. Peste podul distrus de viituri se va improviza o platformă din lemn rotund de aproximativ 12 metri lungime, care se va prelungi pe cele 2 maluri. "Echipele de specialişti au evaluat pagubele produse în comunele Farcaşa, Grinţieş şi Poiana Teiului la valoarea de 2.380.000 lei, dintre care 2.170.000 lei reprezintă infrastructura afectată, iar 210.000 lei, gospodăriile populaţiei", ne-a spus prefectul Toader Mocanu.

• • •

Acesta ar putea fi doar începutul. Meteorologii au instituit cod galben de furtună în Moldova, cu instabilitate atmosferică accentuată pentru astăzi şi mîine. Astăzi vor fi ploi cu caracter torenţial, cantităţile de apă depăşind local 20-25 l/mp, iar vîntul va avea intensificări de pînă la 50-70 km/h. Mîine va ploua abundent. (ASIS)

Trenul personal Suceava-Cacica şi acceleratul Galaţi-Cluj au zdrobit maşinile a doi şoferi neatenţi

Trenul personal Suceava-Cacica şi acceleratul Galaţi-Cluj au zdrobit maşinile a doi şoferi neatenţi


(ASIS) - Duminică au avut loc două accidente feroviare în judeţ, ambele cauzate de neatenţia şoferilor.

Poliţiştii suceveni ne-au precizat că, duminică, în jurul orei 17.50, Mihai A. - şeful trenului personal 5736, care circula pe ruta Cacica-Suceava, a semnalat faptul ca la trecerea la nivel cu calea ferată nepăzită, aflată în locul numit Valea Popei, de pe raza satului Părhăuţi, comuna Todireşti, a surprins şi avariat un autoturism care a încercat să traverseze. La faţa locului s-au deplasat lucrători de la Postul de Poliţie Todireşti şi din cadrul Serviciului Poliţiei Transporturi Feroviare Suceava, care au constat că S. Dragoş, de 57 ani, din comuna Todireşti, în timp ce conducea autoturismul marca VW Pasat, nu s-a asigurat la trecerea la nivel cu calea ferată şi a fost surprins de trenul personal 5736. Un alt accident feroviar a avut loc în oraşul Liteni. Astfel, Emanuel M., de 25 ani, din municipiul Suceava, în timp ce conducea autoturismul marca Dacia 1300 pe DJ 208/C, la bariera de trecere la nivel cu calea ferată din oraşul Liteni nu a respectat semnalele optice şi acustice, intrînd în coliziune cu trenul accelerat GalaţiBCluj. În urma impactului, conducătorul auto şi B. Ioan, de 30 ani, din comuna Tudora, judeţul Botoşani, pasager în autoturism, au suferit leziuni uşoare însă nu a fost necesară internarea în spital. În ambele cazuri, cercetările sînt continuate de Serviciul Poliţiei Transporturi Suceava. (I.B.)

Membrii reţelei de clonat carduri bancare rămîn după gratii

Membrii reţelei de clonat carduri bancare rămîn după gratii


(ASIS) - Curtea de Apel Suceava a respins ieri recursurile înaintate de cei 5 inculpaţi arestaţi sîmbătă, 4 august, de Tribunalul Botoşani, în dosarul reţelei de clonat carduri bancare.

Titus Felciuc, de 53 de ani, din Bucureşti şi botoşănenii Leonard Pintilei, de 36 de ani, Daniel Stîncescu, de 28 de ani, Daniel Matei, de 32 de ani şi Răzvan Ciobanu, de 20 de ani rămîn în arestul IPJ-ului din judeţul vecin, prin sentinţă definitivă. Interesant este faptul că, deşi s-ar putea presupune, dată fiind amploarea afacerilor ilicite ale reţelei, că grupul ar dispune de mulţi bani, nici unul dintre inculpaţi nu a avut avocaţi angajaţi, statul român asigurîndu-le asistenţa judiciară obligatorie. Reamintim că faţă de Dumitru Claudiu Rotaru, de 25 de ani, Tribunalul Botoşani a luat măsura interdicţiei de a părăsi ţara. Gruparea era structurată pe 3 paliere: Leonard Pintilei (zis Leo) şi Titus Felciuc procurau aparatura necesară copierii benzii magnetice a cardurilor şi confecţionau dispozitivele, Daniel Matei (zis Mafia) şi Răzvan Ciobanu procurau şi verificau conturile de credit obţinute prin intermediul internetului, folosind metoda fishing, iar ulterior le furnizau celorlalţi membri ai grupării, Daniel Stîncescu şi Cristian Felciuc (frate cu Titus) erau ultima verigă a benzii şi cea mai importantă, ei acţionau pe teritoriul Irlandei, folosind cardurile-clonă pentru a extrage sume de bani din ATM-uri. O parte din membrii grupării urma să se deplaseze şi în Croaţia pentru extinderea afacerii. Pe 3 august, sub coordonarea procurorului şef al DIICOT B Biroul Teritorial Botoşani, cu sprijinul BCCO Suceava, IPJ Botoşani B DPIR, BCCO Iaşi, DGCCO B Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice, SRI Botoşani, a fost organizată o acţiune în forţă, ocazie cu care au fost efectuate 7 percheziţii domiciliare şi au fost în executare 9 mandate de aducere. Au fost confiscate două unităţi de computer, două monitoare LCD, un hard disk, 5 laptopuri, 4 aparate foto, 10 carduri bancare, 4 carduri de memorie, 203 CD-uri şi DVD-uri, 11 telefoane mobile, 17 cartele SIM, un skimmer (o aparatură sofisticată de clonat carduri), un dispozitiv tavan bancomat, 4 casete mini DVD, un pistol cu aer comprimat, mai multe înscrisuri bancare, componente electronice ce puteau fi folosite la confecţionarea de dispozitive de citire a datelor de pe carduri bancare, precum şi suma de 4.000 de euro. (B.B.)

Sucevenii nu vor să-şi crească prin telefon copiii

Sucevenii nu vor să-şi crească prin telefon copiii


(ASIS) - Judeţul Suceava se află pe un loc fruntaş în topul migraţiei elevilor în străinătate, respectiv pe locul 5. Din evidenţele Inspectoratului Şcolar Judeţean, numărul copiilor pentru care părinţii plecaţi la muncă au solicitat transferul la şcoli din Italia şi Spania a trecut de 400. An de an, părinţii conştientizează că educaţia celor mici nu se poate face într-o vacanţă de o lună, pe Internet sau la telefon, şi, pe măsură ce situaţia lor materială s-a echilibrat, au hotărît să-şi ia copiii aproape.

Sucevenii nu vor să-şi crească prin telefon copiii

"E o treabă bună ca părinţii să-şi ia copiii cu ei, chiar dacă se micşorează numărul elevilor din şcolile noastre. Este ştiut că aceşti copii aveau mari probleme, aveau performanţe scăzute, pentru că nu prea le mai poartă cineva de grijă. Nu puţine au fost cazurile cînd elevii sufereau de depresii, de dorul părinţilor plecaţi, şi de aici, o serie de consecinţe deloc fericite asupra prestaţiei lor la şcoală", ne-a spus inspectorul adjunct Daniel Hrenciuc.

Foarte mulţi dintre elevii suceveni învaţă în clase special organizate în zona oraşului Torino din Italia, unde s-a constituit o comunitate puternică, de circa 250.000 de români, majoritatea din localităţile Bucovinei. Echivalarea studiilor din România cu cele din Italia este floare la ureche pentru copiii români. Un elev de clasa a VII-a de la noi poate urma lejer cursurile clasei a IX-a în Italia, de aceea integrarea lor în noul sistem de învăţămînt se face foarte uşor. (O.Ş.)