vineri, 30 noiembrie 2007

Finanţările operaţionale regionale, soluţia tuturor problemelor


Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) va organiza o întîlnire cu primarii localităţilor urbane din judeţ, pentru a discuta pe marginea accesării fondurilor disponibile prin Programul Operaţional Regional (POR).

"Vom purta discuţii cu primarii oraşelor şi municipiilor, urmînd a se stabili ce proiecte vom promova, în aşa fel încît să nu existe o luptă neloială între solicitanţii din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, din care facem şi noi parte, şi care să nu ducă la nimic bun", a spus preşedintele CJ, Gavril Mîrza, adăugînd că omologii săi au în vedere un demers similar. Şeful administraţiei judeţene a precizat că POR este deja operabil, portofoliul de proiecte, pe Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, fiind de circa 500 de milioane de euro. Plafonul pentru la Axa 2, "Infrastructură" este de 143 de milioane de euro, punîndu-se "oarecum, problema de a mulţumi toate judeţele şi localităţile care solicită finanţări pe această cale". Gavril Mîrza a evidenţiat că, la Axa 1 "Dezvoltare urbană", sînt accesibile 225 milioane euro, unităţile administrativ–teritoriale trebuind să se îndrepte şi înspre aceste fonduri. Din Regiunea de Dezvoltare Regională Nord-Est fac parte judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Vaslui, Bacău şi Neamţ.

Trichineloză la Panaci


Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) a atenţionat vînătorii şi alţi potenţiali consumatori să nu consume carne de mistreţ decît după efectuarea examenului trichineloscopic.

"Este ştiut faptul că unii dintre aceştia ignoră, în repetate rînduri, obligaţiile privind efectuarea testelor şi, pe de altă parte, nu aşteaptă rezultatul lor, expunîndu-se la un pericol deosebit de mare. Atenţionăm toate instituţiile şi persoanele implicate în acţiunile de vînătoare, să anunţe medicii veterinari competenţi teritorial, în vederea examinării post-mortem a animalelor", a spus şeful instituţiei, dr Petrea Dulgheru. D-sa a făcut aceste precizări după ce, zilele trecute, în comuna Panaci a fost înregistrat un caz trichineloză la un porc mistreţ. Animalul a fost împuşcat pe fondul de vînătoare nr 4 Buciniş, gestionat de Asociaţia Judeţeană a Vînătorilor şi Pescarilor Sportivi Vatra Dornei. După efectuarea testelor, proba a fost depistată pozitiv, fiind declarată infestarea cu trichinella spiralis.

Primăria Suceava, datoare cu peste 56 de milioane lei


La sfîrşitul celei de-a doua decade a acestei luni, Primăria Suceava avea de încasat de la debitorii persoane fizice şi persoane juridice, 28,17 milioane lei, populaţia datorînd bugetului local 5,25 milioane lei.

Viceprimarul Angela Zarojanu a precizat că, în urma acţiunilor în instanţă, un număr de 23 de dosare de judecată se află în faza executării silite, suma de recuperat fiind de 275.000 lei. Fundaţiilor umanitare li s-a întocmit un număr de 192 de dosare de executare silită, acestea datorînd municipalităţii 246.000 de lei. De asemenea, în executare se află 5 organizaţii locale a partidelor politice, acestea fiind datoare cu 12,830 lei. Totodată, pe numele a 25 de operatori de maxi-taxi au există 25 de dosare de executare, pentru suma de 128,89 milioane lei. În evidenţa Primăriei mai figurează şi 110 titluri executorii cu debitori aflaţi în procedura reorganizării sau falimentului, aceştia trebuind să onoreze către puşculiţa locală nu mai puţin de 18,95 milioane lei. La toate sumele menţionate se mai adaugă încă 3,75 milioane lei, cu titlul de sancţiuni contravenţionale neachitate. Pe de altă parte, la 20 noiembrie, municipalitatea suceveană avea datorii de 56,27 milioane lei, dintre care 55,27 milioane lei la lucrării de bunuri, prestări servicii, ajutoare de încălzire şi subvenţii la energie termică, 1,66 milioane lei pentru lucrării de execuţie.

CJ vrea să pună la plată firma austriacă Strabag


Ieri, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Gavril Mîrza, a anunţat că va cere Ministerului Dezvoltării revederea contractului şi solicitarea de daune materiale firmei austriece Strabag AG, care a cîştigat licitaţia de reabilitare a reţelelor urbane de apă şi canalizare din judeţ.

D-sa şi-a exprimat din nou nemulţumirea vizavi de desfăşurarea anevoioasă a lucrărilor din cadrul Programului SAMTID. "A venit iarna şi zăpada, iar Programul SAMTID nu este finalizat. Mă declar din nou nemulţumit de faptul că firma Strabag şi-a bătut joc de această lucrare, nerealizările afectînd 3 municipii şi 4 oraşe", a spus şeful administraţiei judeţene, adăugînd că execuţia este la sub 60 la sută din prevederi. Aceasta, în ciuda faptului că termenul de finalizare, după o amînare suferită în urmă cu un an, a fost stabilit pentru 20 septembrie 2007. Dl Mîrza a evidenţiat că, în urma acestei întîrzieri, pe lîngă faptul că populaţia nu beneficiază de servicii de calitate, creşterea preţurilor la materiale folosite, face ca acest proiect să devină mai scump. "Ori, toate aceste lucruri au efecte negative asupra judeţului nostru", a reliefat preşedintele CJ.

Sucevenii vor plăti şi sporurile salariale ale angajaţilor Primăriei


Ieri, consilierii locali au aprobat includerea de principiu în bugetul pe anul viitor a sumelor necesare acordării de sporuri salariale angajaţilor Primăriei Suceava.

Decizia este urmarea noilor clauze din contractul colectiv de muncă în negociere cu Sindicatul liber al salariaţilor din cadrul instituţiei. Astfel, lucrătorii urmează a beneficia de spor de fidelitate şi loialitate cuprins între 5 şi 25 la sută, cel mai mare acordat la o vechime de peste 15 ani de zile în slujba executivului. De asemenea, se acordă un spor de 10 la sută pentru personalul care lucrează sistematic cu publicul, mărimea acestuia fiind proporţională cu durata muncii prestate în condiţiile respective. Totodată, în scopul menţinerii sănătăţii şi securităţii în muncă, angajaţii vor primi un sprijin lunar brut de 400 de lei. Din total, 200 de lei reprezintă indemnizaţia de hrană, care are menirea de asigura un randament cît mai ridicat la locul de muncă. Celelalte 200 de lei vizează menţinerea în parametri normali a sănătăţii angajaţilor, banii urmînd să acopere consultaţii şi analize, altele decît cele făcute anual la medicul de medicina muncii. Nu în cele din urmă, angajaţii Primăriei vor fi fericiţii beneficiari ai primelor de Paşte şi Crăciun, fiecare dintre ele ajungînd la nivelul unui salariu mediu brut pe ţară.

Cum se-mpart milioanele de euro cu Transgaz la Suceava?

• compania va prelua conductele de gaz, dar ar putea plăti o redevenţă către CJ Suceava • pînă în prezent s-au realizat lucrări de 9 milioane de euro

Recent, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a precizat că societatea de stat TRANSGAZ va prelua, fără plată, reţelele de gaz realizate în cadrul celui mai mare proiect de investiţii derulat în Bucovina "Suceava - utilităţi şi mediu la standarde europene". Amintim că iniţiatorul megaproiectului, dar şi titularul de contract este Consiliul Judeţean Suceava. "Consiliul Judeţean nu pierde nimic dacă TRANSGAZ, societate cu capital de stat, va prelua conductele de gaz realizate cu credit extern prin proiectul Suceava- utilităţi şi mediu la standarde europene", ne-a precizat ieri şeful administraţie judeţene, Gavril Mîrza. Domnia sa a lămurit astfel decizia ministrului Economiei, de preluare de către TRANSGAZ a investiţiei din judeţul Suceava. "Dacă firma de stat preia întreg proiectul pe componenta de gaz, atunci va trebui să returneze societăţii Bucovina-Eco-Term-Gaz, care gestionează implementarea investiţiei, suma cheltuită pînă în prezent cu realizarea conductelor magistrale şi să suporte din fonduri proprii construirea celorlalte reţele. Dacă nu, atunci Consiliul Judeţean rămîne proprietarul conductelor montate pînă acum, iar TRANSGAZ va fi proprietarul reţelelor pe care le va realiza din fonduri proprii. Consiliul Judeţean va încasa o redevenţă pentru transportul gazelor prin conductele sale, bani care vor acoperi rambursarea creditului angajat de la Deutsche Bank Londra. Am tratat de aproape un an problema realizării conductei, ce mai este de executat, de către TRANSGAZ din fondurile lor. În acest fel, suma de bani alocată pentru ce era de executat de acum înainte rămîne la Consiliul Judeţean şi poate fi utilizată şi pentru alte lucrări prevăzute în contract. Conducta care este realizată pînă la această dată nu trece automat la TRANSGAZ fără nici un ban, aşa cum s-a dat de înţeles", a detaliat preşedintele Consiliului Judeţean. Amintim că pînă la această dată s-au montat peste 100 de kilometri de conductă şi mai sînt de montat încă 85 de kilometri. Conducte de gaze naturale au apărut pe traseele: Frasin – Cîmpulung Moldovenesc, Cîmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei şi Păltinoasa – Rădăuţi. În cadrul implementării proiectului "Suceava – utilităţi şi mediu la standarde europene" s-au cheltuit, pînă la această fază de execuţie, aproximativ 9 milioane de euro numai pe componenta de extindere a reţelelor de gaze naturale.

Starea partiilor


  • ALBAC (AB) - 12 CM - nu se schiaza
  • ANINOASA (HD) - 15 CM - nu se schiaza
  • ARIESENI (AB) - 120 CM - SE SCHIAZA
  • AZUGA (PH) - 20 CM - SE SCHIAZA
  • BABANA (AG) - nu se schiaza
  • BAIA BORSA (MM) - 40 CM - SE SCHIAZA
  • BAILE HARGHITA (HG) - 80 CM - SE SCHIAZA
  • BAILE HOMOROD (HG) - 25 CM - nu se schiaza
  • BAILE SUGAS (CV) - 24 CM - SE SCHIAZA
  • BAISOARA (CJ) - 40 CM - SE SCHIAZA
  • BALEA LAC (SB) - 130 CM - SE SCHIAZA
  • BORSA (MM) - 45 CM - SE SCHIAZA
  • BRAN (BV) - 5 CM - nu se schiaza
  • BUSTENI (PH) - 10 CM - nu se schiaza
  • C-LUNG MOLDOVENESC (SV) - 3 CM - nu se schiaza
  • CARLIBABA (SV) - 30 CM - SE SCHIAZA
  • CAVNIC (MM) - 100 CM - SE SCHIAZA
  • CHEILE BUTII (HD) - nu se schiaza
  • CIUMANI (HG) - 15 CM - nu se schiaza
  • COMANDAU (CV) - 35 CM - SE SCHIAZA
  • DURAU (NT) - nu se schiaza
  • FELEAC (CJ) - nu se schiaza
  • GHELINTA (CV) - nu se schiaza
  • HIDISELUL DE SUS (BH) - nu se schiaza
  • IASI (IS) - nu se schiaza
  • IZVOARE (MM) - 30 CM - SE SCHIAZA
  • IZVORUL MURES (HG) - nu se schiaza
  • MADARAS (HG) - 30 CM - SE SCHIAZA
  • MERESTI (HG) - nu se schiaza
  • MIERCUREA CIUC (HG) - nu se schiaza
  • MOECIU (BV) - nu se schiaza
  • MOGOSA (MM) - 40 CM - SE SCHIAZA
  • MUNTELE MIC (CS) - 100 CM - SE SCHIAZA
  • PALTINIS (SB) - 30 CM - SE SCHIAZA
  • PARAUL RECE (BV) - 5 CM - nu se schiaza
  • PARING (HD) - 100 CM - SE SCHIAZA
  • PASUL VALCAN (HD) - 10 CM - nu se schiaza
  • PIATRA FANTANELE (BN) - 50 CM - SE SCHIAZA
  • PIATRA NEAMT (NT) - nu se schiaza
  • POIANA BRASOV (BV) - 35 CM - SE SCHIAZA
  • PRAID (HG) - nu se schiaza
  • PREDEAL (BV) - 30 CM - SE SCHIAZA
  • RANCA (GJ) - 70 CM - SE SCHIAZA
  • RAU DE MORI (HD) - 20 CM - SE SCHIAZA
  • SACELE (BV) - 1 CM - nu se schiaza
  • SANMARTIN (HG) - nu se schiaza
  • SANT (BN) - 40 CM - SE SCHIAZA
  • SEMENIC (CS) - 100 CM - SE SCHIAZA
  • SINAIA (PH) - 40 CM - SE SCHIAZA
  • SOVATA (MS) - 50 CM - SE SCHIAZA
  • STANA DE VALE (BH) - 120 CM - SE SCHIAZA
  • STRAJA (HD) - 110 CM - SE SCHIAZA
  • SUCEVITA (SV) - 10 CM - nu se schiaza
  • SUIOR (MM) - 35 CM - SE SCHIAZA
  • TOLVAJOS (HG) - nu se schiaza
  • TOPLITA (HG) - 30 CM - SE SCHIAZA
  • VALEA RECE (HG) - nu se schiaza
  • VATRA DORNEI (SV) - 30 CM - SE SCHIAZA

“Transgaz” preia investiţia la conducta Suceava - Câmpulung Moldovenesc

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat la Suceava că a dispus companiei „Transgaz” să preia integral investiţia privind conducta de gaz metan pe tronsonul Suceava – Gura Humorului - Câmpulung Moldovenesc.
Vosganian a mai spus că „Transgaz” a purtat, deja, discuţii cu Consiliul Judeţean Suceava privind această investiţie care se ridică la aproximativ 15-20 de milioane de euro. Ministrul Economiei şi Finanţelor a dat asigurări că, până la sfârşitul anului 2009, investiţia va fi încheiată, după ce a întârziat din cauza unor probleme de natură financiară.
Varujan Vosganian a explicat că „Transgaz” va fi proprietarul acestor conducte şi va primi sumele aferente, în contul transportului gazelor naturale. „Se poate spune că procedurile de preluarea se află în desfăşurare, iar ce s-a cheltuit rămâne bun cheltuit”, a precizat Vosganian. Acesta a adăugat că, astfel, se va rezolva „punctual” o problemă, iar câmpulungenii vor avea în sfârşit căldură, de a cărei lipsă suferă de mai bine de zece ani. Totodată, Vosganian a afirmat că s-au stabilit principalele proiecte de investiţie ale „Transgaz” pentru a-cest an şi pentru semestrul unu al anului 2008.
Obiectivul primordial este concentrarea pe modernizarea zonelor extreme ale conductei, unde fie presiunea gazului nu este la cotele standard, fie reţelele sunt deficitare. Vosganian a mai precizat că este vorba despre mai multe zone ce urmează a fi racordate la sistemul de alimentare cu gaz metan. „Giurgiu, de exemplu, va fi racordat la reţeaua de gaz, până la sfârşitul lunii în curs, după care urmează Dobrogea de Sud, respectiv Negru Vodă, Mangalia şi Constanţa. De asemenea, prelungirea conductei Iaşi - Târgu Frumos - Hârlău, ce a început la 1 octombrie pe tronsonul Hârlău - Botoşani - Dorohoi - Siret, va fi finalizat până în vara 2008.

Amor la 13 in Campulung Moldovenesc

Libertate prost înţeleasă. Lipsa responsabilităţii. Modernism înţeles greşit. Sunt factorii care influenţează mentalitatea copiilor de azi. Aflăm de dovezile lor de teribilism tot de la ei, pentru că doar aşa ştiu să se facă auziţi. Sunt elevii liceeni de azi. Un alt caz de film porno cu actori minori s-a făcut auzit la Câmpulung Moldovenesc.

„O elevă de clasa a VI-a a fost înregistrată întreţinând raporturi sexuale cu patru colegi de şcoală”, a titrat „Monitorul de Suceava”. Minora era virgină înaintea acestui incident. Povestea a ieşit la iveală în momentul în care protagonista a fost şantajată că imaginile cu pricina vor circula prin şcoală. De teamă, copila i-a reclamat pe băieţi, susţinând că a fost violată. Un adevărat scenariu XXX cu o elevă în clasa a VI-a şi alţi patru colegi de şcoală, cu vârste cuprinse între 14 şi 15 ani, a ajuns pe mâinile oamenilor legii.

„Monitorul de Suceava” relatează întreaga poveste a tinerei virgine care, de ruşine, a declarat că a fost violată, însă s-a dovedit că fata a fost de acord cu propunerea băieţilor. Din ziarul sucevean am aflat că, spre sfârşitul anului trecut, părinţii unei minore în vârstă de 13 ani, elevă la o şcoală generală din Câmpulung Moldovenesc, au reclamat la Poliţie că fata lor a fost victima unui viol, autorii fiind un coleg de clasă şi alţi trei adolescenţi. Audiată de poliţişti, minora cu pricina le-a povestit oamenilor legii că totul s-a întâmplat pe data de 3 octombrie 2006, întrun apartament din Câmpulung. În imobilul cu pricina stătea în gazdă un coleg de clasă al minorei, care, spune aceasta, a invitat-o la el, împreună cu o prietenă de-a ei. Aceasta din urmă nu a mai ajuns şi fata a rămas singură în apartament cu colegul ei de clasă. La un moment dat, lor li s-au alăturat alţi trei adolescenţi, colegi de şcoală. Minora susţine că cei patru au consumat băuturi alcoolice şi, după mai multe pahare date peste cap, s-au luat de ea, propunându-i să întreţină raporturi sexuale. Deşi i-a refuzat, spunându-le că e virgină, cei patru au obligat-o să facă sex cu fiecare dintre ei, scenele fiind înregistrate pe telefonul mobil al unuia dintre autori. În urma cercetărilor, poliţiştii au aflat că întreaga poveste a fost inventată. Minora, care era întradevă r virgină înaintea „violului”, a făcut sex de bunăvoie cu cei patru adolescenţi, au declarat autorităţile pentru ziarul sucevean.

Primele semne de întrebare au apărut în momentul în care medicii legişti, după ce au examinat-o pe minoră, au concluzionat că aceasta nu prezintă indicii care să pledeze pentru o infracţiune de viol. Deşi în primă fază nu le-a spus nimic părinţilor de viol, această variantă a fost preferată, în momentul în care unul dintre cei patru tineri i-a propus să repete aventura din apartamentul colegului de clasă, ameninţând-o că altfel va răspândi imaginile filmate cu ea prin şcoala la care învaţă.

În prezent, deşi acuzaţia de viol nu mai stă în picioare, cei patru adolescenţi tot nu au scăpat, ei fiind acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de act sexual cu o minoră, pedepsită cu închisoarea de la 3 la 10 ani.

APIA: 18.000 de cazuri de supradeclarare a terenurilor în Suceava

Sute de agricultori din Suceava riscă să fie excluşi de la plata subvenţiilor europene, întrucât au declarat că au în posesie suprafeţe de teren mult mai mari decât în realitate. Conform datelor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Suceava, pentru 18 mii de terenuri proprietarii au declarat suprafeţe mai mari ca să primească bani mai mulţi.

Pentru fiecare hectar de teren din zona de munte, subvenţia este de 100 de euro, iar pentru terenurile din zona de şes, cuantumul acesteia este de 50 de euro pe hectar. APIA Suceava le-a cerut fermierilor care au declarat suprafeţe mai mari să aducă documente justificative. Cei care nu pot să prezinte aceste documente, vor fi excluşi de la plată.

Agricultorii spun că s-au văzut nevoiţi să declarare suprafeţe mai mari, întrucât subvenţiile sunt prea mici.

Astfel de raportări s-au făcut în mai multe judeţe ale ţării. Din acest motiv, Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură de la Bucureşti a decis să facă verificări suplimentare în 20 de judeţe.

Money from budget for unfinished ISPA projects

On Wednesday, the Government approved to complete by 500 million euros the funds for unfinalised ISPA projects, declared on Thursday the Minister of Economy and Finance (MEF), Varujan Vosganian, at a seminar organised by Finnmedia on the theme "Structural funds in Romania". The minister mentioned that the supplement was also necessary to cover the currency risk caused by the depreciation of the national currency. "The execution of the projects financed under the ISPA pre-accession funds for which fund supplementations were approved will be very strictly monitored, the Minister said. The ISPA programme, together with Phare and SAPARD, is part of the pre-accession funds. Over the period 2000-2006, 42 environmental projects financed from ISPA (Pre-accession Structural Instrument) funds were approved. ISPA funds financed 29 water/wastewater projects (in the counties of Galaţi, Hunedoara, Suceava and Caraş-Severin), seven projects in the integrated waste management (in the counties of Bacău and Argeş) and six technical assistances for the preparation of environmental projects, with the aim of strengthening institutional capacity. The total amount of the approved project is almost 1.45 billion euros, of which 1.045 euros ISPA grant, around 195.35 million euros EIB loans, approximately 110.95 million EBRD loans and 99.99 million euros from other sources (local budgets, state budget). The countries that applied for money must also implement the projects that are granted financial assistance under ISPA. The Minister of Economy and Finance, Varujan Vosganian, recommends the Romanian authorities to cooperate with foreign consultants in the management of European funds, asserting that, in Romania, there is no strong enough expertise as regards making up projects financed under such funds. "As relates to certain components, the capacity to make up projects is weaker, and the Romanian authorities should work with international consultants, banks or companies", Vosganian said. The Minister reaffirmed that Romania would not be a net beneficiary of European funds this year, as long as it would receive 1.5 billion euros by the end of the year, representing structural funds, pre-accession and Schengen facility funds, while its contribution to the European Union budget would be 1.1 billion euros. Last week, the Minister said he was expecting Romania to absorb between 2.5 and 3 billion euros from EU funds next year, as compared to 1.5 billion euros this year.

CJ Suceava şi Petromservice caută soluţii de împăcare

CJ Suceava a început discuţiile cu reprezentanţii Petromservice în vederea rezilierii pe cale amiabilă a contractului ce prevede realizarea de conducte de înaltă presiune de transport a gazelor naturale, după ce Transgaz va prelua această componentă a proiectului judeţean de utilităţi, a informat ieri Mediafax. Gavril Mîrza, preşedintele Consiliului Jude-ţean Suceava, a declarat că au fost începute negocierile cu Petromservice pentru rezilierea în mod amiabil a contractului de execuţie pentru lucrările de aducţiuni de gaze ce trebuie realizate prin proiectul "Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene", după ce Transgaz a anunţat că va prelua toată reţeaua deja construită şi va finaliza lucrările prevăzute în proiect. Acesta şi-a exprimat speranţa că în urma negocierilor se va reuşi rezilierea pe cale amiabilă a contractului cu Petromservice. El a arătat că nu poate fi recepţionată magistrala Frasin-Câmpulung Moldovenesc, care este finalizată, deoarece nu există un operator de gaze naturale astfel încât să se poată face recepţia finală. Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a anunţat în urmă cu două săptămâni, la Suceava, că Transgaz va prelua reţeaua de gaze naturale construită până în prezent în judeţul Suceava prin proiectul "Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene" şi va continua investiţiile prevăzute în acest proiect. Gavril Mîrza a explicat ulterior că, în urma discuţiilor cu reprezentanţii Transgaz, s-a stabilit că această societate va continua investiţiile în cadrul proiectului pe componenta de magistrale de gaz natural, reprezentând conducte de înaltă presiune pe traseul Câmpulung Moldovenesc - Vatra Dornei şi Gura Humorului - Rădăuţi. El a menţionat că prin proiect au fost construite până în prezent conducte cu o lungime totală de 101 kilometri. Acesta a mai spus că problema majoră este lipsa unui operator al distribuţiei gazelor naturale în judeţ, pentru că nicio localitate nu poate beneficia încă de această investiţie. Pentru execuţia reţelei de transport a gazelor naturale, licitaţia de execuţie a fost câştigată de consorţiul format de firmele Petroservice Bucureşti şi Stroytransgaz Moscova.

Lista lui Pană

Chiar dacă a avut la dispoziţie un lot de 24 de jucători, antrenorul Marian Pană s-a folosit cu predilecţie în prima jumătate a sezonului de un nucleu de 14-15 fotbalişti. „Nu înseamnă că ceilalţi jucători nu au valoare, însă am început campionatul cu motoarele în plin şi nu-şi avea rostul să schimb din mers un mecanism care mergea foarte bine. Poate că la modul în care s-au pregătit, unii meritau să joace mai mult, însă obiectivul strict pe care-l avem ne-a forţat să tratăm lucrurile cu maximă atenţie şi seriozitate”, a declarat tehnicianul sucevean. Cu toate că de obicei se fereşte de aprecierile individuale, Marian Pană a acceptat de această dată să facă o scurtă caracterizare a jucătorilor reprezentativi ai Cetăţii în prima parte a campionatului.

Andrei Roheţki – A avut evoluţii foarte bune. Este un portar tânăr, serios şi valoros care are tot viitorul în faţă.

Viorel Gheorghe – Şi-a făcut din plin datoria când a fost solicitat. Este un portar matur, pe care ne putem baza.

Vlad Leuciuc şi Ovidiu Halip – Ambii şi-au făcut treaba peste aşteptări, profitând din plin de şansa care li s-a oferit.

Constantin Ungureanu – Este un jucător de bază pentru noi, cu evoluţii constant bune. Are totuşi unele momente când intră în panică, având tendinţa să gafeze foarte uşor.

Marian Nicolau – Şi-a onorat banderola de căpitan, a fost stâlpul apărării. Este liderul echipei, atât pe teren cât şi în vestiar.

Cristian Cojenel – Inconstant, însă îl cunosc foarte bine şi ştiu că poate mult mai mult.

Marius Onciu – A evoluat foarte bine, a fost o surpriză plăcută pentru mine. S-a achitat perfect de sarcini pe un post greu, cum este cel de închizător.

Florin Apetri – A evoluat oscilant, sub valoarea sa. Este poate jucătorul de care am tras cel mai mult. Aştept mai mult de la el în retur.

Tomaz – A jucat bine, iar în momentul în care se va acomoda şi mai bine, randamentul său va creşte simţitor.

Vasile Dicher – Acelaşi jucător de bază, imprevizibil, care nu are însă deocamdată realizări pe măsura forţei şi a efortului pe care-l depune.

Vespazian Colban – Atât timp cât a jucat, a făcut-o foarte bine. Din păcate accidentările nu l-au lăsat să arate tot ce poate.

Ştefan Iordache – Poate deveni cel mai important marcator al nostru, cu condiţia să-şi dorească mai mult lucrul acesta. A fost şi el mult timp indisponibil.

Tudor Homneac – Jucător cu reale calităţi, însă inconstant în exprimare. Poate să facă saltul valoric uşor, depinde numai de el.

Dănuţ Mitruc – Atât cât a jucat şi-a făcut datoria. Experienţa lui a fost utilă echipei.

Fabian Butnaru – Nu a primit foarte multe şanse, însă este un jucător puternic şi serios pe care ne putem baza în continuare.

Sucevenii joacă un meci decisiv pentru play-off

Mâine, în etapa a XI-a a campionatului naţional de volei, divizia A2, echipa locală CSMU LPS Suceava joacă acasă, în sala Unirea, o partidă hotărâtoare pentru accesul în play-off. În meciul care va începe de la ora 11.00, elevii antrenorului Victor Pancu evoluează în compania AS NIRO Bucureşti, singura contracandidată la locul 4, ultimul care asigură calificarea în faza a doua a campionatului. „Pe ordinea de zi avem doar victoria. După ce au bătut liderul băieţii au un moral foarte bun şi sunt optimist că ne vom impune”, ne-a declarat Victor Pancu. Unul dintre jucătorii de bază, ridicătorul Sasu, s-a accidentat uşor la antrenamentul de miercuri, dar se speră că va fi recuperat până la ora meciului.

Trei meciuri în opt zile pentru Universitatea Suceava

La o săptămână după remiza de la Bacău, pentru jucătorii echipei locale de handbal CS Universitatea Suceava urmează opt zile de foc în care vor disputa nu mai puţin de trei meciuri oficiale cu care vor încheia şi turul de campionat. Duminică, studenţii vor juca pe teren propriu, cel mai abordabil meci dintre cele trei, în compania ultimei clasate, Romvag Caracal. La numai trei zile, universitarii au o deplasare foarte grea la Reşiţa, acolo unde vor întâlni, miercuri, formaţia clasată în acest moment pe prima poziţie a clasamentului, ce are în componenţă nu mai puţin de patru suceveni, Rohozneanu, Irimescu, Ciubotariu şi Pancu. Duminica viitoare, în ultima etapă din turul Ligii Naţionale, elevii lui Petru Ghervan şi Leonard Bibirig vor disputa pe teren propriu un meci la fel de dificil ca cel de la Reşiţa, în compania campioanei en-titre, HCM Constanţa. Înaintea acestui tur de forţă Universitatea stă destul de bine la capitolul jucători valizi, singura excepţie fiind portarul Iulian Andrei, care a făcut o pauză până ieri din cauza unor dureri ale musculaturii intercostale, motiv pentru care este incert la meciul de duminică. „În ciuda programului foarte încărcat din acest final de tur vom aborda toate cele trei meciuri la victorie şi de aceea vom încerca să obţinem cele şase puncte puse în joc. În această săptămână ne-am pregătit intens pentru toate cele trei partide, deoarece în cursul săptămânii viitoare nu vom avea timp să facem ceva special. Atmosfera în echipă este una foarte bună şi sper să terminăm prima parte a campionatului cu fruntea sus. Dacă la începutul sezonului ne-am propus să obţinem 13 puncte şi să ne clasăm în primele şapte echipe, acest tur ne-a demonstrat că putem mai mult şi de aceea orice punct câştigat ne va ajuta în retur, atunci când meciurile vor fi mult mai grele şi imprevizibile”, a declarat antrenorul formaţiei CS Universitatea Suceava, Petru Ghervan.

Tratament în străinătate, pe banii statului

Scandalul produs la nivel naţional în jurul formularului E112, în baza cărora asiguraţii cu boli grave ce nu pot fi trataţi în România au dreptul la asistenţă medicală în clinici din străinătate, a determinat autorităţile sanitare locale să ofere mai multe detalii în acest sens. Purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava, Anda Sălăgean, a arătat că există o serie de condiţii pe care solicitantul trebuie să le îndeplinească pentru a i se elibera un astfel de document. Potrivit sursei citate, formularul E112 nu se dă decât în două situaţii, prima fiind cea în care asiguratul îşi transferă reşedinţa pe teritoriul unui alt stat membru UE şi necesită menţinerea dreptului la prestaţiile de boală – maternitate acordate până la momentul transferului în România.

A doua este cea în care asiguratul urmează să efectueze un serviciu medical cuprins în pachetul de servicii medicale de bază din România, dar acesta nu-i poate fi acordat la timp, iar starea curentă de sănătate şi evoluţia probabilă a bolii nu suferă amânare.

Solicitări verbale, nereveniri cu documentaţia

În 2007, la CAS Suceava, aproximativ 20 de persoane au solicitat informaţii privind actele de care au nevoie pentru eliberarea formularului E 112. Deşi au primit lămuririle necesare, nici un solicitant nu a revenit ulterior cu documentaţia.

„Au existat cereri verbale din partea unor asiguraţi care doreau eliberarea acestui formular pentru servicii medicale sau investigaţii de înaltă complexitate, care se efectuează doar în centre specializate din Europa, dar aceste servicii nu sunt cuprinse în pachetul de servicii medicale de bază de care beneficiază asiguraţii din sistemul de asigurări sociale de sănătate din România şi, prin urmare, nu puteau fi decontate pe baza acestui formular.

De asemenea, au existat solicitări pentru decontarea unor operaţii sau tratamente pe care pacientul putea să le facă în clinicile de specialitate din România, dar au dorit să le facă în străinătate, însă nici acestea nu pot fi decontate, atâta timp cât pot fi accesate în România în timp util”, a punctat Anda Sălăgean.

La anul, buget de 348 milioane de lei

Sursa citată a mai spus că, în acest an, a fost înregistrată o singură cerere pentru eliberarea formularului E112, la sfârşitul lunii august, prin care asiguratul solicita, pe baza recomandării emise de medicul curant specialist în oncologie de la Spitalul Judeţean Suceava, tratament cu un medicament ce poate fi acordat în România doar cu aprobarea Comisiei de expertiză a CNAS.

Având în vedere aceste date, dosarul pacientului a fost trimis spre analiză acestei comisii, care şi-a dat avizul pentru tratamentul cu medicamentul respectiv, pentru perioada solicitată. Aparţinătorul pacientului a fost informat de CAS Suceava în acest sens şi a primit o copie după aprobarea CNAS, dar totuşi a refuzat să efectueze tratamentul în ţară, deoarece terapia era deja începută în Franţa.

De menţionat că, în 2007, la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate au fost alocate 20 de milioane de lei pentru toate prestaţiile medicale acordate asiguraţilor români într-un stat membru al Uniunii Europene, atât pe baza cardului european de asigurări de sănătate, a formularului E112, cât şi a celorlalte formulare europene. În anul 2008, suma propusă spre aprobare, cu aceeaşi destinaţie, este de 348 de milioane de lei.

Documentele necesare

Asiguraţii care solicită formularul E112 vor depune la Casa de Asigurări de Sănătate de care aparţin următoarele documente: cerere, copie a actului de identitate sau, după caz, a certificatului de naştere, un raport medical care va conţine recomandarea pentru efectuarea tratamentului în străinătate, numai pentru cea de a doua situaţie, dosarul medical din care să rezulte diagnosticul pacientului şi faptul că serviciul medical solicitat nu poate fi efectuat într-un interval de timp normal în nici una din unităţile sanitare din România, precum şi o confirmare scrisă din partea unităţii sanitare din statul membru al Uniunii Europene, din care să rezulte disponibilitatea de a acorda respectivul serviciu medical în perioada indicată de persoana solicitantă.

În situaţia în care asiguratul îşi schimbă reşedinţa va prezenta şi un înscris medical din care să rezulte că deplasarea nu aduce prejudicii stării de sănătate sau primirii tratamentului medical.

Casa de Asigurări de Sănătate nu intervine în întocmirea raportului medical sau a evaluării medicale a pacientului, neavând atribuţii în acest sens, opinia medicală fiind cea care primează.

16.000 de suceveni au solicitat subvenţii la căldură

Aproape jumătate din familiile care locuiesc în municipiul Suceava vor beneficia iarna aceasta de subvenţii la plata facturilor de încălzire. Numărul total al cererilor de subvenţie la căldură depuse la Primăria Suceava se ridică la aproximativ 16.000, din care cea mai mare parte – 12.400 de solicitări, sunt din partea sucevenilor care beneficiază de căldură în sistem centralizat.

Acestora li se adaugă aproape 2600 de beneficiari de subvenţii care se încălzesc utilizând centralele pe gaz metan, precum şi aproape 1000 de familii care au primit bani pentru achiziţionarea lemnelor de foc.

Numărul beneficiarilor de subvenţii la căldură este cu mult mai mic decât anul trecut, când au fost înregistrate peste 18.000 de cereri.

De subvenţiile la căldură pot beneficia toţi sucevenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare sau care au centrale de apartament, dacă veniturile nete pe membru de familie sunt mai mici de 500 de lei.

Sucevenii care nu au depus la timp cererile de subvenţie pentru prima lună de iarnă – noiembrie, vor putea beneficia de ajutorul de încălzire pentru lunile următoare, dacă vor depune cereri de acum înainte.

Schimbări majore în criteriile de acordare a locuinţelor ANL

Locuinţele ANL pentru tineri vor fi repartizate în alte condiţii decât până în prezent, fiind posibile schimbări mari de situaţii în cadrul listelor de priorităţi existente.

Noile criterii de acordare a locuinţelor ANL au fost discutate astăzi în cadrul şedinţei de Consiliu Local. Primele repartiţii, în baza acestora, se vor face în prima parte a anului 2008, pentru apartamentele din cele şase blocuri care sunt în curs de finalizare în cartierul Privighetorii.

Pentru prima dată, au şansa de a obţine astfel de locuinţe şi tinerii care au depăşit vârsta de 35 de ani, dacă au depus cererea înainte de împlinirea acesteia şi dacă repartiţia locuinţelor se face în cel mult 12 luni de la depăşirea limitei de vârstă.

Punctaje speciale pentru anumite categorii

Una din principalele modificări aduse criteriilor de repartizare a locuinţelor ANL se referă la acordarea unor punctaje speciale pentru cei cu situaţii locative sau sociale deosebite.

Astfel, tinerilor proveniţi din centrele de plasament şi care au împlinit 18 ani li se acordă 15 puncte – punctajul maxim care poate fi obţinut la vreun criteriu de ierarhizare a cererilor.

O noutate o reprezintă şi acordarea a 10 puncte pentru tinerii care au adoptat sau adoptă copii, în vreme ce tinerilor evacuaţi din casele naţionalizate li se acordă 5 puncte.

Condiţii necesare

În afară de limita de vârstă, pentru ca o persoană să poată beneficia de locuinţe ANL trebuie să nu deţină sau să nu fi deţinut o altă locuinţă proprietate personală sau o locuinţă cu chirie, de la stat, iar titularul cererii trebuie să îşi desfăşoare activitatea în municipiul Suceava sau pe o rază de maxim 10 km distanţă de municipiu.

Viceprimarul Sucevei, Angela Zarojanu, a precizat că o mare importanţă la acordarea locuinţelor o vor avea criteriile de departajare.

“Ţinând cont de faptul că în prezent avem depuse aproape 1200 de cereri pentru locuinţe, vor avea şanse mai mari cei care au depus această cerere cu mai mult timp în urmă şi care au grijă să-şi actualizeze dosarele. Se punctează foarte mult vechimea cererii şi pregătirea profesională a solicitanţilor”, a precizat Angela Zarojanu.

Numărul copiilor – o influenţă neglijabilă

Faptul că locuinţele ANL nu sunt pentru persoane cu cazuri sociale reiese clar din punctajele foarte mici care se acordă celor cu copii.

Astfel, dacă un tânăr provenit dintr-un centru de plasament primeşte 15 puncte din start, pentru o familie care are 4 copii nu se acordă decât 5 puncte, iar pentru cei care au mai mult de 4 copii, li se acordă câte un punct în plus de fiecare. Tinerii cu un copil primesc 2 puncte, iar cei cu 2 copii, 3 puncte. Pentru alte persoane aflate în întreţinere se mai pot obţine 2 puncte.

În continuare se acordă două puncte pentru bolile de care suferă solicitantul sau oricare alt membru al familiei.

Vechimea cererii – punctaj mai mare ca niciodată

Dacă până acum vechimea cererii pentru obţinerea unei locuinţe nu influenţa aproape deloc listele de repartiţii, odată cu modificarea criteriilor, situaţia se schimbă total. Astfel, pentru cereri de până la 1 an se acordă 1 punct, între 1 şi 2 ani – 3 puncte, între 2 şi 3 ani – 6 puncte iar între 3 şi 4 ani – 9 puncte. Pentru fiecare an de vechime care trece de 4 ani se acordă câte 4 puncte.

Starea civilă a solicitantului poate influenţa de asemenea acordarea unei locuinţe, dar într-o măsură mai mică, pentru cei căsătoriţi acordându-se 10 puncte, iar pentru cei necăsătoriţi – 8 puncte.

Situaţia locativă este de asemenea importantă, pentru cei care stau în chirie fiind acordate 10 puncte iar pentru cei care stau cu părinţii ori alte rude – 7 puncte. Punctaj se acordă şi pentru suprafaţa locuibilă, cel mai mult – 10 puncte, obţinând cei cărora le revine mai puţin de 8 metri pătraţi de persoană.

Solicitanţii care nu au nici studii şi nici pregătire profesională primesc doar 5 puncte, iar pentru cei cu şcoală generală, dar fără pregătire profesională, se acordă 8 puncte.

Persoanele cu studii medii primesc 10 puncte, în vreme ce solicitanţii cu pregătire profesională, care au şi studii medii, primesc 13 puncte. Solicitanţii cu studii superioare primesc 15 puncte.

Noile criterii vor fi aplicate de anul viitor, odată cu aprobarea lor de către ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, care finanţează realizarea tuturor locuinţelor ANL.

Taxele din Bazar, motiv de ceartă în Consiliul Local

Taxe mai mari pentru comercianţii din Bazar, în funcţie de amplasarea chioşcurilor, în paralel cu eliminarea taxei de intrare, de 0,5 lei, pentru cumpărători. Această propunere, venită din partea consilierului PSD Vasile Iosub, a inflamat spiritele din Consiliul Local, părerile pro şi contra fiind adeseori condimentate cu tot felul de acuzaţii reciproce.

Propunerea consilierului social – democrat l-a deranjat cel mai tare pe primarul Ion Lungu, care i-a replicat că aceste modificări de taxe ar fi trebuit discutate în vară, atunci când au fost aprobate taxele şi impozitele locale, în plus, explicându-i că o asemenea măsură ar lăsa municipalitatea fără banii necesari modernizării Bazarului.

“Vom putea lua o decizie privind eliminarea taxei de intrare abia după ce vom finaliza modernizarea Bazarului”, a spus Lungu, care le-a reproşat consilierilor PSD faptul că nu au luat o asemenea decizie în timpul mandatului trecut, când erau la putere.

Banii „negri” din Bazar

Discuţiile stârnite au readus pe tapet problema încasărilor „suspecte” de la intrarea în Bazar, consilierii PSD susţinând că au văzut cu ochii proprii cum banii nu ajung în încasările Primăriei, ci în buzunarele taxatorilor.

“Am fost recent în Bazar împreună cu alţi doi consilieri locali, Iosub şi Caşu, pentru a vedea lucrările de modernizare şi am rămas uimiţi să constatăm că imediat ce am fost recunoscuţi, taxatorii i-au întors din drum pe toţi cei care stăteau puhoi la intrare, cu banii în mână, şi i-au trimis să cumpere bilete. Până atunci, nici unul nu luase vreun bilet. E clar că taxa de intrare este un mijloc de obţinere de bani negri, un mijloc de corupţie. Intrarea trebuie să fie liberă, ca în orice alt centru comercial”, a solicitat liderul grupării PSD, Virginel Iordache.

Nu au lipsit nici acuzaţiile electorale, Vasile Iosub spunându-i primarului că „vorbeşte din gât, nu din creier” şi că din această cauză a şi fost taxat la alegerile europarlamentare.

În replică, Ion Lungu le-a reamintit PSD-iştilor că această taxă este veche de patru mandate şi le-a cerut să nu mai facă pe „lupul moralist, că ştiţi prea bine ce aţi făcut cu aceşti bani în mandatul trecut”, referindu-se la finanţarea echipei de fotbal Foresta Suceava şi la scandalul datoriilor lăsate în urmă de aceasta.

În cele din urmă, conflictul izbucnit s-a stins de la sine, singura concluzie fiind cea de recalculare a taxelor din Bazar altă dată, cel mai probabil, la jumătatea anului viitor.

Şoferii lăsaţi fără permis, cu 30% mai mulţi decât anul trecut

Agenţii Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava au lăsat fără permis de conducere, în primele nouă luni ale acestui an, peste 1700 de şoferi, creşterea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut fiind de 30%.

Deşi odată cu modificarea legislaţiei rutiere, abaterile pentru care se reţine permisul de conducere s-au înmulţit, poliţiştii spun că numărul mai mare al şoferilor rămaşi fără permis nu se datorează acestui aspect.

Asta deoarece mare parte din şoferi şi-au pierdut dreptul de a conduce tot pe baza abaterilor „standard”: viteză excesivă, consum de alcool ori depăşire pe linie continuă.

De altfel, jumătate din numărul total de permise reţinute în primele nouă luni ale acestui an au fost ridicate pentru viteză excesivă. Explicaţia poliţiştilor este simplă: atâta timp cât accidentele grave au drept principală cauză viteza, iar în judeţ numărul evenimentelor rutiere grave a crescut de la 120, anul trecut, la 165 în acest an, acţiunile de control cu aparatul radar trebuie continuate într-un ritm alert.

De precizat că 72 dintre şoferii rămaşi în primele nouă luni ale acestui an fără permis de conducere şi-au pierdut dreptul de a şofa pentru că au acumulat 15 puncte de penalizare.

În baza unei recente modificări de lege, conducătorii auto care contestă la Judecătorie sancţiunea primită îşi reprimesc permisul de conducere până ce instanţa se pronunţă definitiv asupra corectitudinii cu care a acţionat agentul constatator.

Braconajul cu ecranul şi setca, la modă în judeţ

Braconajul cu ecranul şi setca a devenit o adevărată modă pe râurile şi lacurile de acumulare din judeţ. Poliţiştii au constatat, în acest an, o creştere spectaculoasă a numărului celor care deţin şi folosesc plase pentru braconarea peştelui.

S-a ajuns astfel, în numai 9 luni de zile, la întocmirea a peste 200 de dosare penale la infracţiuni privind fondul piscicol, faţă de doar 47 câte se înregistraseră în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Parte dintre cei care s-au ales cu dosare penale au fost surprinşi în flagrant braconând, în timp ce alţii au fost surprinşi cu plase de vânzare.

Puietul, măcelărit de plasticul din plase

Chiar dacă nu are efectul braconajului cu dinamită sau curent electric, pescuitul cu plasele monofilament distruge serios fondul piscicol. Poliţiştii din judeţ au confiscat nu mai puţin de 2600 de metri plase pescuit de la începutul anului.

„În general, le montează seara şi vin să le ridice în zorii zilei. Nu este însă o regulă generală, adesea oamenii noştri dând peste astfel de braconieri şi în miezul zilei. Unii nu îşi întrerup activitatea nici măcar acum, pe timp de iarnă”, a arătat comisarul Vasile Gabor, şeful Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice al Poliţiei Suceava.

Misiunea de a-i prinde pe cei care braconează peştele nu aparţine doar oamenilor legii de la acest compartiment, ei ieşind în faţă deoarece sunt cei care adună şi contabilizează metrii de plase de pescuit confiscaţi.

Comisarul Gabor spune că pescuitul cu plase monofilament „distruge puietul, îl măcelăreşte şi îl omoară”.

Cea mai recentă infracţiune la fondul piscicol a fost constatată de poliţişti pe 17 noiembrie. Ovidiu Lucian I., de 21 de ani, din Ipoteşti, a fost prins în timp încerca să vândă 10 plase pentru pescuit tip setcă şi ecran.

„Nu numai folosirea, ci şi confecţionarea, deţinerea sau scoaterea la vânzare a plaselor se consideră infracţiune”, a avertizat şeful Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice.

Cum se braconează cu ecranul şi setca

Cel mai adesea, poliţiştii adună din confiscări ecrane şi setci monofilament. Braconajul cu ecranul este foarte simplu. De vârful unui bâţ se ataşează ecranul, o plasă deasă în formă triunghiulară. Plimbată prin apă, plasa agaţă peştele, care, odată prins, greu se mai poate elibera.

Mult mai profitabil pentru braconieri este pescuitul cu setca. Lungă de 100 sau 200 de metri, şi cu o lăţime de minimum 1,5 metri, setca se întinde în apă pe lateral. Este foarte eficientă şi în apele curgătoare şi în cele stătătoare, agăţând cu uşurinţă şi puiet dar şi peşti mari.

Dosare penale fără finalitate

La fel ca şi în cazul altor infracţiuni, şi la cele piscicole, dosarele penale nu prea au finalitate. Conform legii, producerea, importul, confecţionarea, deţinerea sau folosirea uneltelor de pescuit plasă cu monofilament constituie infracţiune şi se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 300 şi 500 de milioane de lei vechi. În realitate, dacă dosarul se finalizează, se aplică amenzi mult mai mici, de ordinul milioanelor de lei vechi.

Bani de la Guvern pentru consolidarea Cetăţii de Scaun

Ministerul Culturii va acorda 20 de miliarde de lei vechi pentru reabilitarea şi consolidarea Cetăţii de Scaun a Sucevei, printr-o decizie care va fi pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern săptămâna viitoare.

Vestea a venit din partea Ministrului Culturii, Adrian Iorgulescu, care l-a sunat pe primarul Ion Lungu în timpul şedinţei de Consiliu Local de ieri după-amiază.

“Ministrul Culturii mi-a spus că a aprobat acordarea sumei de 20 de miliarde de lei vechi pentru lucrări de consolidare şi refacere a Cetăţii de Scaun, în baza demersurilor făcute de noi şi având în vedere faptul că în luna februarie se împlinesc 720 de ani de la atestarea documentară a Sucevei. Aşteptăm acum hotărârea de Guvern, pentru că mai departe este vorba de implicarea Complexului Muzeal Bucovina, care gestionează acest monument istoric şi are întocmite proiecte de consolidare”, a declarat primarul Ion Lungu.

Locuri de muncă în Germania

Oferta de locuri de muncă pentru persoanele care doresc să lucreze în străinătate s-a îmbogăţit, în această săptămână, cu 365 de posturi vacante în Germania.

Angajatorii germani oferă, în cadrul convenţiei bilaterale încheiate între Republica Federală Germania şi statul român, locuri de muncă pentru solicitanţii care doresc un contract de muncă cu durata de un an, cu drept de prelungire de încă 6 luni, în meseriile: lăcuitor automobile (4 locuri), asistent medical sau îngrijitor bătrâni (femei sau bărbaţi, 137 locuri), lăcătuş, frezor (25 locuri), crescător animale sau agricultor calificat (4 locuri), zidar (30 locuri), specialist/tehnician pentru grădinărit şi peisagistică (6 locuri), specialist în agricultură-legumicultură ( 5 locuri), desenator tehnic/ inginer/ constructor/ tehnician/ construcţii de maşini (40 locuri), frizer/ hair-stillist cu experienţă în domeniul cosmeticii şi designului pe unghii (14 locuri), lăcătuş mecanic/instalaţii (100 locuri).

Pentru ocuparea acestor locuri de muncă, angajatorii din Germania pretind calificări în domeniile menţionate, precum şi cunoştinţe de limba germană, motiv pentru care înscrierea în baza de date se face în urma susţinerii unei testări pentru verificarea cunoştinţelor în această limbă. Date suplimentare cu privire la condiţiile testării şi a înscrierii în vederea selectării se pot obţine la sediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava, din strada Tudor Vladimirescu f.n. sau la telefon 530128.

Cărţi scumpe şi rare în biblioteca Universităţii Suceava

Biblioteca Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava se poate lăuda cu o serie de cărţi rare, foarte scumpe, achiziţionate de-a lungul timpului.

Potrivit bibliotecarului şef al universităţii, profesorul Tereza Moroşan, „biblioteca are o colecţie de peste 12.000 de unităţi de carte rară, iar 24 dintre acestea fac parte din patrimoniul cultural naţional”.

Cele mai multe dintre aceste volume valoroase sunt în limba germană, iar preţul unor asemenea cărţi poate ajunge şi la zeci de milioane de lei vechi.

Un exemplu în acest sens îl reprezintă Biblia de la Bucureşti, un volum tipărit în 1795 şi care este evaluat la 30 de milioane de lei vechi.

O hartă cerească realizată în anul 1656, una dintre cele mai rare din lume, se află de asemenea în biblioteca universităţii din Suceava. Harta a fost achiziţionată acum aproximativ 30 de ani, iar la data cumpărării ei, costul ei era mai mare decât preţul unei maşini.

Cele 24 de volume aflate în patrimoniul cultural naţional valorează, potrivit unei evaluări realizate de specialişti în domeniu, 207 milioane de lei vechi.

Bibliotecarul şef al universităţii a precizat că „cele mai multe dintre cărţile rare existente în bibliotecă au fost achiziţionate de universitate, cu zeci de ani în urmă”.

În biblioteca Universităţii „Ştefan cel Mare” se află la ora actuală şi publicaţiile străine. Tereza Moroşan a precizat că „anual, din fondurile rectoratului, se investesc aproximativ 40.000 de euro pentru achiziţionarea de publicaţii străine”.

În ceea ce priveşte dotarea anuală cu volume şi titluri noi, Tereza Moroşan a spus că „biblioteca universităţii achiziţionează anul peste 4000 de cărţi, stasuri, descrieri de invenţii şi hărţi”.

Per total, în biblioteca Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava există acum peste 90.000 de mii de titluri de carte, ceea ce înseamnă 280.000 de publicaţii.

IPJ Suceava despre Halaicu: „Un caz singular”

Castane fierbinţi. Conducerea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava a remis ieri un comunicat de presă prin care se delimitează de acţiunile comisarului Ioan Halaicu, filmat cu telefonul mobil în timp ce lovea cu sălbăticie un suspect adus în biroul său pentru audieri. „Facem precizarea că acesta este un caz singular semnalat în cadrul unităţii noastre de poliţie, iar conducerea IPJ Suceava nu tolerează astfel de comportamente prin care sunt semnalări ale încălcării deontologiei profesionale”, se arată în comunicatul de presă.

Tot aici se arată că fapta s-a petrecut în cursul anului 2006 şi nu în această primăvară, cum eronat a apărut în ziarul nostru. Acest aspect a fost clarificat de superiorii şefului Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Suceava, care au efectuat o anchetă internă după ce filmuleţul le-a fost livrat de un „prieten” al comisarului Ioan Halaicu.

„La data de 18 septembrie 2006, comanda IPJ Suceava a fost sesizată despre faptul că un lucrător al Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Suceava ar avea un comportament abuziv în efectuarea cercetărilor, fiind pus la dispoziţie un CD reprezentând imagini filmate cu un telefon mobil. În baza dispoziţiei şefului IPJ Suceava, a fost iniţiată de urgenţă procedura cercetării prealabile în acest caz, pentru clarificarea acestor aspecte. Chiar în aceeaşi zi, materialul a fost înaintat, conform competentei, către Parchetul Curţii de Apel Suceava, întrucât din vizionarea imaginilor, se constată faptul că, la data de 31 mai 2006, lucrătorul de poliţie a avut un comportament abuziv în timpul audierii unei persoane”, sunt concluziile conducerii IPJ Suceava.

După ce cazul a fost preluat de procurori, conform legii, Poliţia a suspendat cercetarea prealabilă până la finalizarea anchetei de către Parchet.

„În conformitate cu prevederile Legii nr. 360/2002 privind statutul poliţistului, până la soluţionarea cauzei, IPJ Suceava nu poate dispune nici o măsură administrativă, însă în situaţia în care se va dispune punerea în mişcare a acţiunii penale şi sesizarea instanţei de judecată în legătură cu săvârşirea vreunei fapte penale, poliţistul urmează să fie pus la dispoziţia unităţii”, se mai arată în comunicatul de presă al IPJ Suceava.

Ce s-a întâmplat de fapt

Filmuleţul care a dus la demararea acestei anchete îl înfăţişează pe comisarul Ioan Halaicu în timp ce îl loveşte şi umileşte pe un bărbat de etnie rromă, adus la sediul IPJ Suceava pentru că ar fi încercat să înşele o vânzătoare când aceasta îi schimba o bancnotă.

În imaginile înregistrate cu telefonul mobil se poate auzi cum bărbatul „anchetat” urlă de durere după ce primeşte un baston la picioare. Suspectul cerşeşte mila poliţistului, dar fără nici un folos.

„Picioarele lipite. Aplecat”, îi cere Halaicu, iar răspunsul bărbatului se aude smerit: „Dar, nu am făcut nimic”. Reacţia este dură: „Cum nu, mă? Eşti şi impertinent”, după care se poate observa cum bărbatul este aşezat în genunchi, cu spatele la persoanele prezente, pe un scaun din biroul poliţistului pentru a fi croit din nou fără milă la picioare.

La scenele de violenţă au participat şi alţi colegi de-ai comisarului Halaicu, anumite remarci lăsându-se cu râsete ale poliţiştilor.

Halaicu, cercetat pentru purtare abuzivă

Între timp, procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava au început urmărirea penală împotriva comisarului Ioan Halaicu. Acesta este cercetat pentru purtare abuzivă, faptă prevăzută de articolul 250 din Codul Penal.

„Ameninţarea săvârşită de către un funcţionar public se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau amendă penală. Lovirea sau alte acte de violenţă săvârşită de către un funcţionar public se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă”, se arată în Codul Penal.

În momentul declanşării urmăririi penale am încercat să luăm şi un punct de vedere al comisarului Ioan Halaicu.

„Ce am avut de declarat am declarat la Parchet. Dacă sunt vinovat va stabili instanţa de judecată”, a spus ofiţerul la vremea respectivă.

Joacă în curtea şcolii, transformată în dosar penal

O bulgăreală între elevi, în curtea şcolii, s-a transformat într-un dosar penal, după ce o adolescentă s-a lovit puternic la cap, fiind transportată de urgenţă la o clinică din Iaşi. Pe numele elevilor vinovaţi s-a deschis un dosar penal, vizat de cercetările oamenilor legii fiind şi profesorul care ar fi trebuit să-i supravegheze pe adolescenţi în timpul pauzei.

Toată povestea s-a petrecut miercuri dimineaţă, la şcoala generală „Iorgu Toma” din comuna Vama. Elena C., în vârstă de 14 ani, elevă în clasa a VII-a, a ieşit în prima pauză, în curtea şcolii. La un moment dat, trei colegi de-ai ei (Alexandru B., Daniel C. şi Dumitru N.) au început să arunce cu bulgări în ea. O joacă aparent banală, însă, era cât pe ce să se transforme într-o tragedie, în momentul în care cei trei colegi au trântit-o la pământ pe Elena C., aceasta lovindu-se cu capul de beton. Deşi a revenit în clasă, minora acuza dureri puternice de cap, în jurul orei 11:00, spunându-le colegilor de clasă că îi este rău şi că pleacă acasă.

Durerile nu au încetat, motiv pentru care adolescenta a fost dusă de părinţi la spitalul din municipiul Câmpulung Moldovenesc, pentru a primi îngrijiri medicale. Medicii de aici au constatat că starea elevii este una destul de gravă şi, fiind suspectă de „fractură os parietal stânga”, minora a fost urcată imediat într-o ambulanţă şi transportată la Clinica de Neurochirurgie Iaşi.

Poliţia caută vinovaţii

Contactat telefonic în cursul zilei de ieri, şeful Poliţiei municipiului Câmpulung Moldovenesc, subcomisarul Dan Zoltan Apopei, ne-a declarat că în acest caz s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă.

„O să extindem cercetările şi asupra profesorului care era de serviciu şi în atribuţiile căruia intră, se pare, şi supravegherea elevilor în pauză”, a declarat Apopei, precizând că anchetatorii au făcut o adresă către Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava pentru a le trimite cu exactitate atribuţiile care le revin cadrelor didactice.

Şeful poliţiştilor câmpulungeni ne-a mărturisit că, dacă se va dovedi că profesorul care era de serviciu în acea zi are o parte de vină pentru ceea ce s-a întâmplat, acesta riscă să fie pus sub acuzare pentru neglijenţă în serviciu.

Totodată, Apopei s-a arătat surprins şi de faptul că accidentul elevei le-a fost adus la cunoştinţă poliţiştilor de către medicii de la spital şi nu, aşa cum era normal, de către conducerea unităţii de învăţământ unde a avut loc nefericitul eveniment.

„Cercetările sunt continuate pentru a se stabili împrejurările concrete producerii evenimentului şi în funcţie şi de evoluţia stării victimei să se dispună procedural”, se precizează într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

Mîrza sugerează Ministerului Dezvoltării să ceară daune firmei STRABAG

Preşedintele Consiliului Judeţean, Gavril Mîrza, şi-a revărsat din nou nemulţumirea asupra firmei austriece STRABAG care execută lucrări de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apă în şase localităţi sucevene, lucrări finanţate prin programul SAMTID.

Mîrza a acuzat ritmul total nesatisfăcător în care se derulează lucrările şi depăşirea termenului de dare în funcţiune a investiţiilor, care a fost 20 septembrie 2007.

Şeful administraţiei judeţene a solicitat Ministerului Dezvoltării, care este titularul investiţiilor, să revadă contractele de execuţie a lucrărilor şi să ceară daune materiale firmei austriece.

„Termenul de dare în funcţiune după o amânare de anul trecut era data de 20 septembrie 2007, şi la această dată doar 60% din lucrări sunt executate. Sigur, de aici toate celelalte consecinţe, populaţia nu beneficiază de apă de calitate, iar creşterea unor preţuri la materiale pe plan mondial face ca acest proiect să devină mai scump, şi am în vedere mai ales materialele din oţel şi cimentul. Or toate aceste lucruri au consecinţe negative asupra judeţului nostru şi solicit Ministerului Dezvoltării să revadă contractul şi eventual să se îndrepte cu solicitări de daune materiale firmei STRABAG care nu şi-a îndeplinit condiţiile contractuale stabilite iniţial”, a declarat Mîrza.

De menţionat că localităţile beneficiare ale programului SAMTID sunt: Fălticeni, Siret, Gura Humorului, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc şi Solca.

Costul total eligibil al proiectului este de 10,527 de milioane de euro, la care se adaugă TVA de un milion de euro. Aproape 4 milioane de euro, echivalentul a 37,5% din costurile totale, sunt asigurate din fonduri PHARE, 1,315 milioane de euro, însemnând 12,5% din costuri, de la bugetul de stat, iar diferenţa de 5,263 de milioane de euro, adică 50% din costurile totale dintr-un împrumut pe care fostul Minister al Integrării Europene l-a angajat de la Banca Europeană de Investiţii.

Carcalete s-a întors în CL Rădăuţi

După două luni, Petru Carcalete şi-a reluat locul în Consiliul Local Rădăuţi. În debutul şedinţei ordinare de joi, 29 noiembrie, secretarul municipiului, Haralambie Herghiligiu, a prezentat certificatul nr. 354/A/ 16.11.2007, eliberat de Tribunalul Suceava, secţia Comercială, contencios administrativ şi fiscal, în care se arată că se „suspendă executarea Hotărârii nr. 111 din 27.09.2007 a Consiliului Local Rădăuţi până la soluţionarea irevocabilă a cauzei”.

Reamintim că Petru Carcalete şi-a pierdut calitatea de consilier în luna septembrie, în baza Sentinţei nr. 2598, irevocabilă, a aceluiaşi Tribunal Suceava.

Atunci, Tribunalul a admis reclamaţia Instituţiei Prefectului judeţului Suceava şi a obligat CL Rădăuţi „să ia act prin hotărâre de încetare de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului consilierului local Carcalete Petru şi să declare vacant locul deţinut”. Dată fiind situaţia, timp de două luni Consiliul local a luat decizii cu 18 consilieri, în loc de 19.

Toate aceste acţiuni în instanţă au pornit din momentul în care Petru Carcalete, ajuns consilier pe listele PNL, a optat pentru trecerea la PLD.

Asistenţii comunitari, învăţaţi cum să fenteze HIV/SIDA

Asistenţii comunitari din judeţ au fost instruiţi la sediul Autorităţii de Sănătate Publică, cu privire la modul în care pot acţiona pentru evitarea îmbolnăvirilor prin HIV/SIDA, iniţiativa fiind un preambul la Ziua mondială de luptă împotriva acestei boli, marcată la data de 1 decembrie, a cărei temă în anii 2007 şi 2008 este leadership-ul (asumarea conducerii).

„De la debutul epidemiei, experienţa a demonstrat foarte clar că progresele semnificative în răspunsul la infecţia HIV au fost înregistrate atunci când exista un puternic şi dedicat leadership. Liderii se disting prin acţiune, inovaţie şi viziune, prin exemplul lor personal şi perseverenţa cu care fac faţă obstacolelor şi provocărilor. Cu toate acestea, liderii de opinie nu sunt întotdeauna persoanele aflate în funcţiile cele mai înalte. Leadership-ul trebuie demonstrat la fiecare nivel pentru a evita îmbolnăvirea, respectiv în familie, în comunitate, la nivel naţional şi internaţional. Cel mai bun leadership în problema HIV/SIDA a fost demonstrat de organizaţiile societăţii civile. Alegerea leadership-ului ca temă a următoarelor două Zile internaţionale de luptă anti-SIDA va ajuta la încurajarea acestuia la toate nivelurile şi sectoarele societăţii. OMS speră că aceasta va inspira şi sprijini din diferite grupuri şi reţele de la nivel local şi internaţional”, a explicat directorul executiv al Autorităţii de Sănătate Publică Suceava, doctorul Odette Nicolae.

În lume, peste 25 milioane de oameni au murit din cauza HIV/SIDA. În 2006, au fost infectate cu virusul mortal 4,3 milioane de persoane. Răspândirea HIV este accelerată din cauza faptului că, anul trecut, au fost infectate mai multe persoane decât în oricare dintre anii anteriori. Aceasta, contrar promisiunilor făcute de lideri de a oferi servicii care să scadă rata de infecţie şi rata deceselor prin HIV.

Spectacol extraordinar de Ziua Naţională a României

De Ziua Naţională a României, sâmbătă, 1 Decembrie, începând cu ora 16:00, va avea loc, la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava, un spectacol extraordinar „Cânt şi joc pe plai străbun”.

Spectacolul va fi deschis de Corul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Mitropolit Dosoftei”, dirijor preot Lucian Tablan Popescu, urmat de Cvartetul „Ciprian Porumbescu” al Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu” Suceava.

În program sunt incluse momente artistice susţinute de Formaţia de muzică folk „Simbol” a Palatului Copiilor, instructor Valentin Ianoş, formaţia de dans modern a Palatului Copiilor, instructor profesor Mirela Duminică, formaţia de dans de societate a Şcolii Populare de Arte „Ion Irimescu” Suceava, instructor profesor Viorica Iosif.

Fanfara Primăriei Municipiului Suceava, dirijor Trifan Leancă, va susţine un scurt recital, urmat de artiştii Ansamblului „Ciprian Porumbescu”, dirijor Viorel Leancă, coregrafia Costinel Leonte, regia tehnică Ion Vizitiu, maestru sunet Dorel Dumbravă, realizator profesor Emil Havriliuc.

După spectacolul din Sala Mare, unde intrarea este liberă, sucevenii sunt invitaţi pe esplanada Casei de Cultură, unde vor fi aprinse luminile în bradul de Crăciun. Organizatorii (Consiliul Judeţean Suceava, Prefectura Judeţului Suceava, Primăria Municipiului Suceava, Casa de Cultură şi Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu”) le-au pregătit sucevenilor, după aprinderea luminilor din brad, un spectaculos foc de artificii.

Tâlharul le-a răspuns poliţiştilor de pe telefonul victimei

Un tânăr din municipiul Suceava, autorul unei tâlhării într-o scară de bloc din Burdujeni, a fost prins de poliţişti în timp record, după ce a fost sunat de oamenii legii pe telefonul pe care-l luase de la victimă.

Toată povestea s-a petrecut în seara zilei de miercuri, atunci când, în jurul orei 22:00, Cristian S., în vârstă de 25 de ani, s-a dus să-şi viziteze prietena. Când a intrat în blocul acesteia, de pe strada „Jean Bart”, tânărul a fost lovit cu putere în cap, pierzându-şi pentru câteva momente cunoştinţa. Când şi-a revenit, victima, mecanic auto la un service auto din Şcheia, şi-a dat seama că agresorul i-a scotocit prin buzunare şi i-a luat suma de 280 de lei şi telefonul mobil. Cristian S. a reclamat cele întâmplate la <112>, în scurt timp un echipaj al Secţiei de Poliţie Burdujeni ajungând la locul faptei.

Deşi victima nu a putut oferi nici un amănunt despre agresor, deoarece acesta din urmă a atacat de la spate, juidiciariştii au reuşit să-i dea imediat de urme. Oamenii legii s-au folosit de un truc vechi, apelând numărul de telefon mobil al victimei, care se presupunea că se află la tâlhar. La celălalt capăt al firului a răspuns agresorul, însă, precaut, nu a vorbit deloc, iar după câteva secunde a închis. Pentru anchetatori, însă, a fost suficient.

După zgomotele pe care le-au auzit pe fundal, judiciariştii şi-au dat seama că autorul se află undeva într-un local. Bănuind că nu a putut ajunge prea departe, poliţiştii au scotocit toate crâşmele din zonă, luându-i la întrebări pe toţi cei suspecţi. Aproximativ o oră le-a luat oamenilor legii să ajungă şi la autor, acesta fiind găsit, aşa cum bănuiau, într-un restaurant din Burdujeni.

Asupra lui Ştefan Chiriac, în vârstă de 21 de ani, din municipiul Suceava, zis „Chioru”, individ cu antecedente penale, s-a găsit, de altfel, telefonul victimei, într-un final, tânărul recunoscându-şi fapta. Din nefericire, poliţiştii nu au reuşit să recupereze nici un leu din cei 280 furaţi de la victimă, Chiriac „topind” toţi banii la jocurile mecanice (poker).

„Cercetările sunt continuate cu autorul în stare de libertate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tâlhărie”, se precizează într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

Modernizarea staţiilor de autobuz

Un lucru foarte important pentru aspectul municipiului Suceava şi pentru confortul celor care circulă cu mijloacele de transport în comun îl reprezintă modernizarea staţiilor de autobuz, care se va face după un proiect tip, ce va fi aprobat de Consiliul Local.
Durata de execuţie a lucrărilor este de un an şi jumătate, timp în care vor fi modernizate 17 staţii de aşteptare, cu o suprafaţă totală de 1.378 de metri pătraţi: Pod Iţcani, Pasarela Iţcani, Nordic, Akrom, Centru Sânge, Gara Iţcani, Liceul de Informatică, Centru, IRIC, Calea Obcinilor, Balada, Spital, ACR, Peco Iţcani, Mobstrat, Ambro şi Mc Donalds.
Este păcat că acest lucru nu s-a făcut mai devreme, în anii din urmă, pentru că acum am constatat că o parte dintre staţii au fost concesionate şi s-au făcut acolo tot felul de lucrări de modernizare, care vor trebui acum înglobate în proiect.
Aceste staţii vor da un plus de culoare municipalităţii, fiind realizate cu pereţi transparenţi, cu acoperişuri cu tablă modernă, în aşa fel încât să dispară aceste staţii vechi, urâte, cu geamuri sparte şi pline de afişe. Odată cu modernizarea acestor staţii vom face şi o amplasare a traseelor mijloacelor de transport, cu un sistem modern, electronic, pentru a avea un oraş modern, la standarde europene. Prin acest proiect european, călătorii vor putea vedea pe panourile luminoase care sunt maşinile care trebuie să vină, cu orele de sosire şi cele de plecare.
Valoarea totală a investiţiei este de aproximativ 26 de miliarde de lei vechi, iar, după aprobarea indicatorilor tehnico-economici, vom realiza partea de proiectare, încât, din primăvară, să putem începe lucrările de modernizare.

Traşeele Sucevei


De cîteva luni, străzile municipiului reşedinţă de judeţ au devenit un uriaş şantier, în care sapă muncitorii firmelor care s-au angajat, în urma licitaţiei organizate de Primăria Suceava, să repare reţeaua de termoficare a oraşului.

Traşeele Sucevei

Demersul, bun în esenţă, i-a deranjat pe locuitorii urbei, care s-au arătat indignaţi de atitudinea muncitorilor. Dacă în zone centrale ale Sucevei, şi nici acolo peste tot, s‑a lucrat cu grijă, în perimetrele periferice, s-a lucrat aiurea, iar străzile sînt scobite şi pline de pămînt. S‑a ajuns chiar la situaţii hilare: tot în cartierul George Enescu, o echipă de lucrători a greşit zona în care trebuia să facă săpăturile pentru a da de conductele de termoficare. Ghinionul a făcut ca aceşti oameni "harnici şi pricepuţi" să dea peste o conductă aparţinînd ACET (furnizorul de apă). Locuitorii din zonă ne-au spus că ţeava era fisurată, dar muncitorii, în loc să sesizeze ACET, au ales să acopere iute groapa cu pămînt... "Aceste lucrări erau necesare comunităţii, doar că sînt făcute fără cap. Sînt lipsite de strategie. Îşi bat joc de comunitate! Din păcate, românul dovedeşte, încă o dată, că nu este învăţat să facă lucrurile cu cap şi coadă", ne-a declarat Dumitru Stănescu, 38 de ani. Sucevenii aşteaptă acum ca muncitorii să bandajeze şi "rănile" făcute de constructorii‑măcelari, dar este greu de estimat cînd vor reuşi să termine treaba.