joi, 24 ianuarie 2008

Dosar penal pentru un bărbat ce a avariat o maşină în Fălticeni şi a plecat


Actualitate



Un bărbat din comuna suceveană Şcheia s-a ales cu dosar penal după ce a avariat o maşină în Fălticeni şi a plecat mai departe. Potrivit IPJ Suceava, luni, la ora 16.10, S. Cristi, în vârstă de 41 ani, din comuna Şcheia a fost depistat conducând autoturismul marca Dacia pe strada Sucevei din municipiul Fălticeni, în timp ce se afla sub influenţa băuturilor alcoolice. Acestuia i s-a solicitat să fie testat cu aparatul etilotest, însă nu a reuşit să sufle corect pentru a fi indicată alcoolemia, astfel încât a fost condus la spital, unde i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Nichitean Sergiu Deoarece autoturismul condus de S. Cristi prezenta avarii în partea din faţă, în urma verificărilor efectuate s-a constatat că acesta a avariat autoturismul Dacia proprietatea Mariei T. din localitate, ce se afla parcat în faţa Colegiului Agricol Fălticeni.

„Pentru încă o dată organele de la poliţia rutieră dau dovada de exces de zel, şi dau fuga, fuga, la întocmirea de dosar penal. Dar ce se întâmplă dacă în urma recoltării probelor biologice, gradul de îmbibaţie alcoolică nu depăşeşte limita legală prevăzută de lege, de 0,4g în aerul respirabil sau 0,8g exprimat în grame la litru de sânge, art.52 din Decretul nr.328/1966, cu modificările ulterioare, ordonanţa de urgenţă 195/2002 (art. 79, alin.1 şi 89 lit.a) şi HG 95/2003, pentru că de sustragere de la recoltarea probelor biologice nu poate fi vorba.

Dacă din proba ştiinţifică de laborator se va constata ca cel suspect a condus autovehiculul sub influenţa, chiar uşoară, a alcoolului – fără să fi ajuns însă în starea de îmbibaţie alcoolică la care se referă art.37 alin.1 – fapta va constitui contravenţie prevăzută în art.44 pct.3.

Întradevăr, în conformitate cu art.44 pct7 din regulamentul pentru aplicarea Decretului nr.328/1966 conducătorii auto sunt obligaţi să oprească imediat când sunt angajaţi într-un accident de circulaţie, dar nici o dispoziţie legală nu le impune obligaţia să se prezinte din proprie iniţiativă pentru recoltarea probelor biologice, chiar dacă au în sânge o îmbibaţie alcoolică sau se află în stare de ebrietate” a precizat pentru newsbucovina avocatul Sergiu Nichitean.

0 comentarii: