marți, 5 februarie 2008

Criza de medicamente s-a adâncit



Pacienţii internaţi în spitale resimt tot mai acut criza actuală de medicamente, dar aceasta nu a afectat şi bolnavii trataţi în ambulatoriu, care găsesc în continuare în farmacii produsele gratuite sau compensate recomandate de doctori.

Ieri, managerul general al Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, doctorul Doina Ganea Motan, a declarat că aprovizionarea cu medicamente este tot mai dificilă, în condiţiile în care şi alţi furnizori au refuzat să mai onoreze comenzile, în lipsa unei ajustări a preţurilor. Sursa citată a anunţat că numărul medicamentelor care lipsesc din stocurile unităţii a ajuns la 45, după ce săptămâna trecută acesta a fost de 33.

Populaţia nu are motive să intre în panică

Preşedintele Colegiul Judeţean al Farmaciştilor, Doiniţa Cocriş, a anunţat că piaţa produselor farmaceutice nu s-a blocat în totalitate, bolnavii trataţi în ambulatoriu găsind în continuare în farmacii medicamentele de care au nevoie.

Potrivit sursei citate, deocamdată nu sunt probleme în ceea ce priveşte aprovizionarea unităţilor de profil, iar populaţia nu are motive să intre în panică şi să aglomereze cabinetele medicilor în vederea obţinerii unei prescripţii.

„La spitale sunt disfuncţionalităţi pentru că sistemul de achiziţii este diferit iar plata se face, de asemenea, în alte condiţii. În cazul farmaciilor, dacă un furnizor nu poate pune la dispoziţie un anumit produs, se apelează la altul”, a explicat Doiniţa Cocriş.

La rândul ei, Casa de Asigurări de Sănătate Suceava a comunicat că există fonduri suficiente pentru eliberarea medicamentelor în regim compensat şi gratuit.

0 comentarii: