miercuri, 19 martie 2008

Procesatorii de lapte vor fi instruiţi la Vatra Dornei de specialişti olandezi


Actualitate



Dulgheru Petrea Medici veterinari şi procesatori de lapte vor participa, în perioada 24-28 martie, la Vatra Dornei,la un seminar cu tema ,,Implementarea sistemului de analiză a punctelor critice de control în unităţile de procesare a laptelui din România’’, ce se va desfăşura în cadrul unui proiect româno-olandez de post aderare. Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, Petrea Dulgheru, a declarat marţi, că acest seminar care este organizat de ANSVSA, va fi susţinut de doi experţi olandezi, Cornelius Sonneveld şi Alfred Vissink, din cadrul autorităţii olandeze pentru controlul laptelui şi a produselor din lapte (COKZ), împreună cu specialişti din cadrul Direcţiei de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară.

Dulgheru a spus că seminarul cu tema ,,Implementarea sistemului HACCP (analiza punctelor critice de control) în unităţile de procesare a laptelui ” face parte dintr-un proiect româno-olandez post aderare, se adresează medicilor veterinari care îşi desfăşoară activitatea în domeniul igienei alimentelor şi sănătăţii publice veterinare, precum şi procesatorilor de lapte. Directorul DSVSA Suceava a mai spus că la acest seminar vor participa un număr de 31 de medici veterinari şi procesatori de lapte.

Vartic acceptă ordinul de detaşare la Hunedoara


Actualitate



vartic Noul comisar şef al Gărzii Financiare Suceava este Nicu Florescu, care a fost detaşat de la secţia Gărzii Financiare Sibiu, iar fostul şef al Gărzii Financiare Suceava, Ionuţ Vartic, a fost numit în funcţia de comisar-şef al Gărzii Financiare Hunedoara. Ionuţ Vartic a declarat marţi că, începând de miercuri, trebuie să preia conducerea Gărzii Financiare din Hunedoara, urmând ca în locul lui să vină Nicu Florescu. Vartic a spus că, potrivit ordinului de detaşare, transferurile s-au făcut din dorinţa de a eficientiza activitatea secţiilor Gărzii Financiare şi pentru optimizarea procesului de coordonare, control şi cel decizional, dar şi pentru îmbunătăţirea colaborării între judeţe. „Dacă această decizie este în interesul instituţiei, aşa cum am făcut treabă aici, şi nimeni nu mi-a reproşat nimic, aşa voi face şi la Hunedoara”, a declarat Ionuţ Vartic. El a precizat că detaşarea lui la Hunedoara va fi de maxim şase luni, după care va reveni la conducerea Gărzii Financiare Suceava. Noul şef al GF Suceava, Nicu Florescu, îşi va prelua postul de luni. El are 52 de ani şi a fost comisar-şef al Gărzii Financiare Sibiu din anul 2001.

Fotbal, Liga a III-a >> Sancţiuni pentru Ailenei


Sport



moldovan Eliminarea mijlocaşului Andrei Ailenei nu a fost primită foarte bine de oficialii din Areni. Chiar dacă sucevenii s-au impus în derby-ul cu Aerostar, conducerea Cetăţii a anunţat că jucătorul venit în această iarnă de la Juventus Fălticeni, va fi sancţionat în urma meciului disputat săptămâna trecută.

Victoria cu Aerostar Bacău, scor 1-3, nu a avut darul de a-l scăpa pe Andrei Ailenei de supărarea conducerii clubului. Preşedintele Cetăţii Suceava, Dumitru Moldovan, s-a declarat destul de nemulţumit faţă de gestul jucătorului, care la scorul de 0-0 a comis două faulturi inutile, lăsându-şi astfel echipa în inferioritate numerică. „Andrei Ailenei este un jucător valoros dar, prin felul în care a primit cele două avertismente din meciul cu Aerostar, a dat dovadă de iresponsabilitate. Pentru că şi-a lăsat echipa la greu, el îşi va plăti singur amenda către FRF pentru cartonaşul roşu şi nu va încasa prima de victorie pentru succesul de la Bacău”, a declarat preşedintele grupării din Areni.

Mijlocaşul Cetăţii Suceava, Andrei Ailenei, a fost eliminat în minutul 32 al partidei dintre Aerostar Bacău şi Cetatea Suceava, după ce a primit al doilea cartonaş galben. Venit în această iarnă de la formaţia Juventus Fălticeni, Ailenei a înscris în primul meci al returului golul victoriei pentru formaţia suceveană în disputa cu CF Brăila. Ca urmare a eliminării de la Bacău, mijlocaşul sucevenilor nu a putut evolua în ultimul meci al Cetăţii contra formaţiei Ceahlăul II Piatra Neamţ, primul meci pierdut de Marian Pană pe teren propriu în 3 ani şi jumătate, perioadă în care a antrenat formaţiile CS Otopeni şi Cetatea Suceava.

PNL Fălticeni caută soluţii pentru ieşirea din criză


Politica



Anghelus Biroul Interimar al Organizaţei Municipale a PNL Fălticeni a hotărât ca, la alegerile din luna iunie, să propună electoratului o serie de personalităţi locale care să aibă puterea de a scoate oraşul din conul de umbră economico-social în care se află în momentul de faţă. Liderul interimar al liberalilor fălticeneni, Iulian Angheluş, a declarat marţi presei, că în foarte scurt timp va fi gata strategia pentru câştigarea Primăriei, astfel încât „această poartă de intrare în judeţul Suceava, dinspre sudul României, să trăiască dezvoltarea pe care o merită. PNL va susţine o echipă profesionistă, de oameni cu sufletul pentru comunitate şi cu mintea pentru găsirea soluţiilor la problemele prea numeroase pe care le are Fălticeniul şi pe care Vasile Tofan nu le-a putut gestiona cu toată susţinerea guvernamentală pe care a avut-o”. Angheluş a lansat şi o provocare în rândul „vechilor liberali” din zonă, de a veni la sediul partidului şi a se implica în politica locală, astfel încât PNL să poată demonstra că „nu mor caii când vor câinii”.

Gabriela Szabo vine la Gura Humorului

Cros



Multipla medaliată în concursurile internaţionale şi naţionale de atletism, Gabriela Szabo va fi prezentă duminică, la Gura Humorului, la etapa judeţeană a Campionatului Naţional de Cros. Fosta atletă, medaliată cu aur în proba de 5.000 de metri la Olimpiada de la Sydney, nu va veni singură la Gura Humorului, ci însoţită de soţul său, Zsolt Gyöngyössy, cel care a fost şi singurul antrenor din carieră. Acesta a fost prezent la Gura Humorului şi anul trecut, la invitaţia antrenoarei Daniela Scripcă, de la CSŞ din localitate, care s-a ocupat şi atunci de organizarea concursului desfăşurat sub numele de Crosul Toamnei. Din păcate, Gabriela nu a putut ajunge atunci, dar zilele trecute a confirmat că va ajunge duminică la etapa judeţeană organizată de DSJ Suceava şi CSŞ Gura Humorului. În prezent vicepreşedinte al Federaţiei de Atletism, Gabriela şi-a început cariera sportivă tot la un concurs de cros, în anul 1988, atunci când diriginta ei, profesoară de educaţie fizică, a trimis-o la un astfel de concurs pe care l-a câştigat, acolo fiind remarcată şi de tânărul antrenor pe atunci, Zsolt Gyöngyössy. Din 1991 şi până în 2002, Szabo a strălucit în toate competiţiile la care a participat, strângând 21 de medalii de aur şi 12 de argint, fiind una din primele atlete din lume care a cucerit toate titlurile absolute ale campionatelor europene, mondiale şi Jocurilor Olimpice. Etapa judeţeană a naţionalelor de cros va începe duminică, de la orele 10.00, în Parcul Ariniş, la concurs fiind aşteptaţi peste 100 de sportivi, la categoriile de vârstă, copii I şi II, dar şi juniori III şi II.

Iulian Angheluş este preşedinte interimar al PNL Fălticeni

Numire



Organizaţia Municipală PNL Fălticeni are o nouă structură de conducere, preşedinţia acesteia urmând a fi asigurată, cu titlu interimar, de Iulian Angheluş, care este şi vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a liberalilor suceveni.

În noua sa funcţie, Angheluş a declarat că principalul obiectiv pe care îl are este realizarea unei strategii în vederea câştigării Primăriei din Fălticeni.

„Am stat de vorbă cu foarte mulţi fălticeneni, şi deja începem să ne creionăm imaginea asupra strategiei pe care o vom dezvolta în Fălticeni. Am avut discuţii interesante şi cu vechii liberali din Fălticeni, care au înţeles oportunitatea numirii unui Birou Interimar, astfel încât să dinamizăm activitatea politică a organizaţiei”, a precizat Angheluş.

Noul preşedinte al PNL Fălticeni a precizat că strategia liberală pentru dezvoltarea acestui municipiu va fi finalizată în cel mai scurt timp, urmând ca ea să fie prezentată odată cu lansarea oficială a candidatului liberal pentru primărie.

„PNL va susţine o echipă profesionistă, de oameni cu sufletul pentru comunitate şi care vor fi preocupaţi de găsirea soluţiilor la problemele, prea numeroase, pe care le are municipiul Fălticeni. Probleme pe care actualul primar Vasile Tofan nu le-a putut gestiona, cu toată susţinerea guvernamentală pe care a avut-o”, a mai spus preşedintele PNL Fălticeni, care a mai adăugat că în realizarea acestei strategii va miza şi pe spijinul „vechilor liberali” din acest municipiu.

Reclamaţiile partidelor în precampanie, la Autoritatea Electorală Permanentă

Prefectură



Prefectul judeţului Suceava, Orest Onofrei, a sugerat partidelor politice ca reclamaţiile din perioada pre-campanie să fie făcute direct la Autoritatea Electorală Permanentă, şi nu la Prefectură.

Onofrei a arătat că instituţia pe care o conduce nu are posibilitatea de a soluţiona sesizările unor formaţiuni politice cu privire la distribuirea de materiale considerate electorale înainte de perioada legală a campaniei.

„Am primit sesizări potrivit cărora un anumit partid ar fi încălcat legea electorală, prin distribuirea de materiale în afara perioadei legale. Însă Prefectura nu poate soluţiona aceste sesizări”, a subliniat prefectul de Suceava.

Onofrei a spus că în momentul de faţă, există un vid legislativ în privinţa stabilirii instituţiilor sau organismelor care pot soluţiona astfel de sesizări, pentru acţiuni întreprinse în perioada pre-campanie. El a mai spus că în mod normal, astfel de sesizări trebuie să fie analizate de birourile de circumscripţie judeţene, însă acestea nu au fost încă constituite, motiv pentru care reclamaţiile ar trebui trimise la Autoritatea Electorală Permanentă.

Nu în ultimul rând, Orest Onofrei a făcut un apel la formaţiunile politice sucevene să nu implice Prefectura în dispute de ordin politic.

Afirmaţiile prefectului au fost făcute după ce PSD Suceava a sesizat Prefectura că reprezentanţi ai PD-L au distribuit peste 500 de materiale electorale în Vatra Dornei, în condiţiile în care pe respectivele pliante se preciza că au fost tipărite doar 200 de exemplare.

Tot PSD a reclamat că PD-L a distribuit pliante electorale şi în Câmpulung Moldovenesc, care însă nu aveau informaţii privind numărul de exemplare tipărite.

Poştaş atacat de tâlhari, în scara unui bloc din Zamca

Încă un caz



La câteva luni după ce persoane neidentificate încă au tâlhărit o poştăriţă în scara unui bloc din cartierul Burdujeni, furându-i geanta în care se aflau aproximativ 26.500 de lei, bani de pensie a zeci de pensionari, un caz similar s-a petrecut, ieri, în jurul prânzului.

Virgil B., în vârstă de 55 de ani, se afla, în jurul orei 11:00, în cartierul Zamca, zonă în care lucrează ca factor poştal de aproape 20 de ani. La un moment dat, bărbatul a intrat într-o scară de bloc de pe strada Grigore Ureche, unde avea de lăsat mai multe scrisori şi avize.

La un moment dat, povesteşte Virgil B., un tânăr necunoscut care cobora de la etaj s-a năpustit asupra lui şi a început să-l lovească cu pumnii în zona feţei, încercând să-i smulgă geanta. Din fericire, poştaşul a ţinut cu putere de geantă şi a început să ţipe după ajutor, lucru care l-a pus pe fugă pe agresor.

Alertaţi de strigătele disperate ale factorului poştal, câţiva locatari au sunat imediat la Poliţie, în numai câteva minute la faţa locului sosind un echipaj al oamenilor legii.

Virgil B. a fost dus la „Urgenţele” Spitalului Judeţean Suceava, medicii stabilind că bărbatul a suferit mai multe leziuni la nivelul feţei, fără însă a necesita internarea.

Poştaşul nu le-a putut oferi poliţiştilor prea multe indicii despre semnalmentele autorului, tentativa de tâlhărie petrecându-se în numai câteva secunde.

Cercetările sunt continuate de judiciariştii Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei municipiului Suceava.

Tâlharii poştăriţei din Burdujeni nu au fost încă identificaţi

În luna octombrie a anului trecut, Elena S., în vârstă de 56 de ani, lucrător la Oficiul Poştal numărul 3 Suceava ( Burdujeni) a trecut printr-o experienţă asemănătoare.

În momentul în care a intrat într-un bloc de pe strada „Celulozei” (bloc 25, scara G), poştăriţa a observat doi tineri care stăteau în dreptul unei uşi, cu spatele la ea, ca şi când ar fi sunat la apartamentul cu pricina şi aşteptau să li se deschidă. Femeia nu a dat importanţă şi a mers mai departe. Nu a apucat, însă, să facă mai mulţi paşi, fiind lovită cu putere peste faţă. Din cauza loviturii extrem de violente, Elena S. şi-a pierdut pentru câteva momente cunoştinţa. Când s-a dezmeticit cât de cât, factorul poştal a observat că geanta îi fusese furată.

Deşi femeia a alertat imediat Poliţia, iar oamenii legii au ajuns în numai câteva minute la faţa locului, tâlharii dispăruseră din zonă.

Anchetatorii au audiat de atunci zeci de persoane, au luat amprente şi au căutat un indiciu care să-i pună pe urmele autorilor. Şi totuşi, tâlharii nu au fost prinşi.

Nici geanta poştăriţei nu a fost găsită până în prezent de judiciarişti.

Nicu Florescu este noul şef al Gărzii Financiare Suceava

Schimbare



Garda Financiară Suceava are, începând de astăzi, un nou comisar şef, în persoana lui Nicu Florescu. El a fost detaşat să ocupe această funcţie, pe o perioadă de maxim şase luni, de la secţia Gărzii Financiare din Sibiu, în timp ce Ionuţ Vartic, comisarul şef din Suceava, va ocupa aceeaşi funcţie, însă la secţia instituţiei de control financiar din Hunedoara.

Potrivit unei decizii recente a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, 18 şefi ai secţiilor Gărzii Financiare din ţară au primit ordine de detaşare pentru a ocupa aceleaşi funcţii, însă în alte locaţii.

În ceea ce-l priveşte pe comisarul şef de la Suceava, Ionuţ Vartic, acesta ne-a declarat că începând de astăzi trebuie să preia conducerea Gărzii Financiare din Hunedoara, urmând ca în locul lui să vină Nicu Florescu.

„Potrivit ordinului de detaşare, aceste transferuri s-au făcut din dorinţa de a eficientiza activitatea secţiilor Gărzii Financiare, şi pentru a optimiza procesul de coordonare, control şi decizional, dar şi pentru îmbunătăţirea colaborării între judeţe. Şi dacă această decizie este în interesul instituţiei, aşa cum am făcut treabă aici, şi nimeni nu mi-a reproşat nimic, aşa voi face şi la Hunedoara”, a declarat Ionuţ Vartic. El a precizat că detaşarea lui la Hunedoara va fi de maxim şase luni, după care va reveni la conducerea Gărzii Financiare Suceava.

Florescu vine la Suceava la începutul săptămânii viitoare

Contactat telefonic, noul şef al Gărzii Financiare Suceava, Nicu Florescu, ne-a declarat că va veni la noul loc de muncă începând de luni, 24 martie a.c., „în condiţiile în care trebuie să închei şi aici la Sibiu activitatea pe care am desfăşurat-o”.

În ceea ce-l priveşte pe Nicu Florescu, acesta are 52 de ani, şi ocupă funcţia de comisar şef al Gărzii Financiare Sibiu din anul 2001. De asemenea, el a mai spus că lucrează în cadrul Gărzii Financiare din anul 1991, cu o pauză de câţiva ani, timp în care s-a angajat în cadrul Curţii de Conturi.

“Toţi în ţara asta ne trădează!”

Cezar Ivănescu acuză



Invitat recent la Suceava, la lansarea volumelor de versuri ale Mariei-Elena Cuşnir, poetul Cezar Ivănescu a avut un discurs incisiv la adresa actualei puteri.

După protestul prin greva foamei de la sediul Uniunii Scriitorilor, de la începutul lunii februarie, protest la care a recurs ca urmare a acuzaţiilor publice pe care i le-a adus poetul Mircea Dinescu, membru al CNSAS, că ar fi fost un colaborator al securităţii, Cezar Ivănescu a creionat la Suceava un tablou sumbru al situaţiei actuale a românilor.

„Nu e posibil să se întâmple ce se întâmplă în România în 2008; mai jalnic decât pe vremea lui Ceauşescu. Mult mai jalnic”, a spus el accentuând acuzator:

“Guvern trădător, preşedinte trădător, toţi în ţara asta ne trădează… Sug tot ce pot mai bun”.

“Toţi vor ceva în ţara asta, numai românii nu vor nimic!”

“Jalea - remarca Cezar Ivănescu - este că în loc să se ocupe românii de ceea ce este esenţial la ora actuală - ungurii vor teritorii, nu? - toţi vor ceva în ţara asta, numai românii nu vor nimic decât să se care în Spania şi-n Italia. O să rămânem cu bozgorii, cu mongolii, cu pakistanezii, să vedeţi atunci fericire pe ţara asta”.

Deşi a încetat greva foamei după o discuţie cu Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România (cu care s-a confruntat în campania din anul 2005 pentru ocuparea funcţiei de conducere din fruntea breslei scriitoriceşti, campanie în care Cezar Ivănescu a uzat de un limbaj extrem de virulent) nu a ezitat ca, vorbind despre condiţia scriitorului român, să califice Uniunea Scriitorilor ca fiind o organizaţie care a încăput pe mâna unor indivizi cu interese obscure.

“E mai jalnic decât în ’89, ascultaţi ce vă spun. Mai jalnic trăieşte acest popor, mai jalnică e condiţia scriitorului român… A-ncăput şi Uniunea pe mâna unei mafii pe care-o cunoaştem cu toţii… Şi-acuma, mă rog, vor face oleacă pe ei băieţii, că vor fi toţi prin procese şi prin tribunale, dar nu se ştie, că ei cad totdeauna ca pisicile, în picioare, au potenţialul ăsta minunat. Să sperăm că scriitorul român va supravieţui şi cu Uniune, şi fără Uniune, că n-a existat din totdeauna Uniunea Scriitorilor, au existat scriitori români şi fără Uniune”.

“Să sperăm că salvarea va veni tot de la elite!”

Cezar Ivănescu a subliniat că “trebuie să sprijinim toate talentele româneşti indiferent din ce colţ al României sunt şi unde trăiesc” pentru a avea “o continuitate solidă în literatura română”, spunând că speră totuşi că “salvarea va veni de la elite” şi aducând ca argument generaţia scriitorilor “cu conştiinţă naţională”, care a înfăptuit România Mare:

“Unirea şi România Mare au făcut-o scriitorii; Sadoveanu şi cu toţi ceilalţi din Societatea Scriitorilor Români, când România Mare nu era încă realizată geografic, făceau şezători literare în toate colţurile României, şi-n Bucovina, şi-n Basarabia, şi-n Ardeal, peste tot, citeau în frumoasa limbă românească românilor de acolo şi ei au realizat practic idealul Marii Uniri.

Scriitorii erau cu adevărat scriitori, aveau conştiinţă naţională, nu şi-o pierduseră ca acum şi nu se vindeau pe trei lulele ungurilor şi evreilor şi francezilor şi ruşilor şi oricui, şi-au făcut România Mare în spirit şi-n literatură şi-apoi au venit şi trupele româneşti şi, pe unde-au şezut, s-au unit de voie… Să sperăm că salvarea va veni tot de la elite! Marile personalităţi au salvat totdeauna acest popor, această limbă, această istorie. Dacă ne va da Dumnezeu mari personalităţi creatoare, cu îndărătnicie, cu conştiinţa într-un destin, vom supravieţui, nu vom vorbi malgaşa, sau nu ştiu ce altă limbă!”.

Suceava: În comuna Putna, balast în loc de bani europeni



Comuna Putna, din judetul Suceava, riscã sã piardã finanţarea pentru reabilitarea drumului comunal Putna-Gura Putnei, în lungime de 7 kilometri, transmite corespondentul AMOS News.

Seful administratiei judetene, Gavril Mârza, a declarat cã proiectul de reabilitare a drumului a fost aprobat spre finanţare din Fondul Naţional de Dezvoltare Ruralã, insa ar putea fi eliminat din schemã, dupã ce în data de 15 martie, firma „Vicov Construct”, din Vicovu de Sus, a turnat 840 de tone de balast pe doi din cei şapte kilometri.

El a spus cã „Vicov Construct” a acţionat fãrã sã anunţe administratorul drumului, respectiv Primãria Putna şi a solicitat instituţiilor abilitate sã verifice acest caz.

Suceava: Propaganda politică, interzisă în şcoli



Inspectorul general al Inspectoratului Scolar Suceava, Petru Carcalete, a trimis tuturor scolilor din judet un comunicat prin care interzice organizarea si desfasurarea activitatilor de propaganda politica in unitatile si in spatiile de invatamant, transmite corespondentul AMOS News.

De asemenea, Carcalete recomanda conducerilor unitatilor scolare din judet sa solicite dascalilor, elevilor si personalului auxiliar sa nu se implice in actiuni specifice de propaganda in incinta scolilor si in timpul orelor de curs.


Sunt interzise distribuirea materialelor de propaganda politica in randul elevilor si cadrelor didactice, aplicarea afiselor electorale, gazduirea intalnirilor cu alegatorii, convocarea parintilor elevilor la manifestari electorale, prin intermediul acestora, prezentarea candidatilor pentru diferite functii, dezbateri intre cadrele didactice si elevi privind oportunitatea acordarii votului anumitor candidati, distribuirea unor stimulente de catre candidati sau reprezentanti ai unor partide, aplicarea unor instrumente de investigare a opiniei publice, cum ar fi chestionare si interviuri, participarea elevilor la manifestari politice in timpul programului scolar.


Seful Inspectoratului Scolar Suceava n-a precizat, insa, care sunt sanctiunile in cazul ignorarii uneia sau mai multora dintre interdictii.

Suceava: Concurs Naţional de Muzica pentru elevi



In perioada 22-23 martie, Inspectoratul Scolar Suceava va organiza faza zonala a Concursului National de Muzica pentru formatiile instrumentale, corale si solisti vocali din invatamantul gimnazial, transmite corespondentul AMOS News.

Pe scena Casei Culturii a municipiului Suceava vor evolua 75 de numere cuprinzand solisti vocali, instrumentisti, formatii vocale si instrumentale, ansambluri de cantece si dansuri, divertisment si muzica usoara din judetele Iasi, Suceava, Vrancea, Vaslui, Bacau si Neamt.

Jurizarea este asigurata de inspectori de specialitate din judetele participante, iar presedintele juriului este prof.univ.dr.Gheorghe Dutzica, Universitatea de Arte "George Enescu", din Iasi.

15 elevi suceveni calificaţi la Concursul Naţional de Matematică Aplicată "Adolf Haimovici"



Concursul National de Matematica Aplicata "Adolf Haimovici" se va desfasura intre 18-20 mai, la Facultatea Tehnica "Gh.Asachi" din Iasi, transmite corespondentul AMOS News.

Din judetul Suceava vor participa 15 elevi, calificati la penultima etapa a concursului.

Acestia vor reprezenta Colegiile Nationale "Petru Rares" si "Stefan cel Mare", Colegiul Economic "Dimitrie Cantemir", din Suceava, Colegiile Tehnice "Samoil Isopescul" Suceava si "Bucovina" Campulung Moldovenesc, precum si Grupul Scolar "Andronic Motrescu" Radauti.

Acces restrictiv în spitalele din judeţul Suceava



Autoritatea de Sănătate Publică Suceava a decis să menţină restricţiile privind accesul în spitalele din judeţ impuse la sfarsitul lunii ianuarie, din cauza creşterii numărului de afecţiuni respiratorii, transmite corespondentul AMOS News.

Şefa ASP, Odette Nicolae, a declarat că, potrivit raportărilor, în săptămîna 10-16 martie s-au înregistrat peste 1.700 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare - IACRS, 700 de pneumonii şi 4 cazuri suspecte de gripă. In comparaţie cu intervalul precedent, a crescut incidenţa IACRS la grupele de vîrstă 0-4, 5-14 şi 15-64 ani şi a pneumopatiilor acute la grupa de vîrstă 0-4 ani. Incidenţa cazurilor clinic compatibile cu gripa se menţine aceeaşi.Şefa ASP a mai spus că, tot comparativ cu perioada anterioară, se remarcă o creştere a ponderii spitalizărilor pentru pneumonie, la grupele de vîrstă 0-4, 5-14 şi 15-64 ani. De la inceputul acestui an, în judeţul Suceava au fost confirmate 33 de cazuri de gripă.

Pentru o zi, Suceava va fi centru agriculturii ecologice



"Agricultura ecologica- prezent si perspective de dezvoltare" este titlul Seminarului care va avea loc vineri, 21 martie, la Complexul Expozitional al Centrului Economic Bucovina-Salcea, din Suceava, transmite corespondentul AMOS Nevs.

Evenimentul, organizat de Camera de Comert, Industrie si Agricultura a judetului, in colaborare cu Ministerul Agricuturii si Dezvoltarii Rurale, este structurat pe 4 sesiuni cu tematici distincte. Vor conferentia cercetatori si profesori de la Universitatea Ecologica din Bucuresti, Institutul de Cercetari Biologice Iasi, Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Legumicultura Bacau, reprezentantii Directiilor pentru Agricultura din toate judetele, specialisti ai Ministerului pentru IMM-uri, Comert, Turism si Profesii Liberale, procesatori de materii prime ecologice din tara si din judetul Suceava, precum si consilieri si euroconsilieri din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.La dezbateri vor mai fi participa si fermieri, producatori de lapte ecologic, membri ai Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania - filiala Suceava, ai Asociatiei pomicultorilor din bazinul pomicol Falticeni, ai Asociatiei cultivatorilor de cartofi SUCIDAVA, dar si imprtatori si exportatori de produse ecologice.Seminarul se va incheia la finalul zilei, cu o masa rotunda, pentru concluzii.

Se împlinesc 55 de ani de la naşterea scriitorului şi jurnalistului Mircea Motrici



Scriitorul si jurnalistul sucevean Mircea Motrici ar fi implinit, in ziua de 24 martie, 55 de ani, transmite corespondentul AMOS News.

Pentru a-i cinsti memoria si opera, prietenii, colegii, familia si toti cei care l-au pretuit vor organizat luni o manifestare culturala in comuna Udesti, locul nasterii sale, si la Sala “Elena Greculesi” a Bibliotecii “I.G.Sbiera”, din Suceava. Cu acest prilej vor fi avea loc si trei lansari de carte. Prima, intitulata “Libertatea visului”, este un volum de versuri post-mortem de-ale lui Mircea Motrici, volum editat sub ingrijirea prietenului si colegului sau de breasla, Ion Dragusanul. Cea de-a doua il are ca autor pe Vasile Panzariu, fost detinut politic, iar a treia carte lansata pe 24 martie se numeste “Fenomenul in Bucovina” si poarta semnatura lui Ion Dragusanul.

Moderatorii evenimentului cultural vor fi Rozalia Motrici, Gheorghe David si Ion Dragusanul, iar organizatorii: Consiliul Judetean, Centrul Culturii Traditionale, Editura “Musatinii”, Biblioteca “I.G.Sbiera” si Consiliul Local al comunei Udesti.

Bani pentru finantare de proiecte, in contul Consiliului Judetean Suceava

Prima transa de bani de la Ministerul Dezvoltarii, pentru finantarea proiectelor ce urmeaza sa fie elaborate in vederea modernizarii a 11 drumuri judetene, au intrat in contul Consiliului Judetean Suceava, transmite corespondentul AMOS News.

Seful CJ, Gavril Marza, a declarat ca lucrarile de proiectare costa 68 de miliarde de lei vechi, iar Ministerul Dezvoltarii a virat deja 30% din suma. El a spus ca banii ajunsi la Suceava vor face obiectul rectificarii de buget judetean, ce va fi operata in aceasta luna.

Iulius Mall deschide primul sport pub din Suceava


Iulius Mall aduce pentru împătimiţii de sport primul pub specializat din Suceava. Din toamnă, aceştia vor avea Sport Pub Penalty- un loc perfect pentru o seară în oraş, la cele mai importante meciuri şi evenimente sportive. „Penalty”va avea o suprafaţă totală de 247 mp, cu o capacitate totală de 80 de persoane şi va fi amplasat la parterul Iulius Mall Suceava, cu acces la locurile de parcare gratuite ale mall-ului. „<> este primul sport pub din Suceava iar amplasarea sa în Iulius Mall îl va transforma într-o zonă de notorietate a oraşului” a declarat Oana Diaconescu, Senior Leasing Manager al Iulius Group.

. Localul va fi dotat cu videoproiector şi patru plasme amplasate la niveluri diferite, pentru ca toţi clienţii să aibă vizibilitate bună. Rândurile de mese vor fi dispune astfel încât să creeze efectul de tribună iar „culoarea” localului va fi dată de amenajarea inedită a spaţiului, cu tricouri, mingi şi fotografii autografiate de sportivi români şi străini.

In zilele în care se vor desfăşura meciuri imporatnte, localul va fi decorat în culorile echipei care joacă. Angajaţii pub-ului vor purta tricouri personalizate, în funcţie de evenimentele sportive zilnice iar unul dintre ospătari, desemnat „arbitrul zilei”, va acorda „cartonaşe” (premii) clienţilor, într-o atmosferă specială, tipică localurilor sportive.

Clienţii „Penalty” sunt reprezentaţi de persoane tinere şi active, căroră le plac sporturile şi doresc să se relaxeze după orele de serviciu, la o bere cu prietenii, vizionând meciul de fotbal al echipei favorite, sărbătorind ziua cuiva drag, sau participând la un eveniment special.

Meniul localului va fi foarte variat, iar dincolo de produsele specifice de tip fast food, va conţine recomandări ale unui specialist în domeniu.

Prezenta sport pub-ului în cadrul Iulius Mall Suceava este motivată de inexistenţa, la momentul actual, a unui astfel de local pe piaţa suceveană şi de pasiunea oamenilor pentru sport. „In această locaţie, clienţii vor găsi un cadru familiar şi primitor, cel mai important loc de întâlnire pentru suporterii microbişti, în special” a spus Oana Diaconescu.

Iulius Mall Suceava, cel de al patrulea mall din reţeaua Iulius, va fi inaugurat în ultima parte a anului 2008 şi va aduce în premieră în Suceava un sport pub şi un patioanr descoperit, cu o suprafaţă de 1100 mp.

Printre cele mai importante branduri care vor veni din acest an la Iulius Mall Suceava, se regăsesc: Auchan, unul dintre cei mai importanţi retaileri de produse food şi non- food din România, Bricostore, important retailer de bricolaj şi Cinema City, care va aduce publicului din Suceava un cinematograf ultramodern cu zece săli de cinema. „Procesul de închiriere se află în plină desfăşurare, iar retailerii pe care îi avem vor da unicitate Iulius Mall Suceava. Sucevenii vor avea parte de foarte multe surprize plăcute” a mai spus Oana Diaconescu.

Reţeaua Iulius Mall, prezentă la momentul actual în Iaşi, Timişoara şi Cluj îşi va redimensiona, odată cu inaugurarea mall-ului de la Suceava, conceptul general de dining- shopping- entertainment pe care l-a impus pe piaţa românească a centrelor comericale de tip mall. Cei 45.000 mp închiriabili vor conţine 150 magazine cu branduri renumite, o zonă de entertainment pentru copii, o o sală de bowling şi una de biliard, o sală de fitness ultramodernă, o fântână arteziană muzicală şi o zonă foodcourt cu o capacitate de 1100 locuri, care va avea restaurante cu specific naţional şi internaţional. Mall-ul va beneficia de o parcare exterioară gratuită, cu o capacitate de 1.300 locuri.

Dezvolatorul Iulius Mall Suceava estimează pentru această locaţie un trafic anual de 6 milioane vizitatori şi vânzări anuale de 7 milioane euro. Valoarea totală a investiţiilor de la Iulius Mall Suceava se ridică la aproximativ 60 milioane de euro. Construirea acestui mall va duce la sistematizarea zonei, la reabilitarea şi întreţinerea spaţiilor verzi, la ecologizarea zonei şi la conservarea şi dezvoltarea mediului ambiant. Iulius Mall Suceava este conceput ca un proiect regional, care nu se adresează doar comunitatii din municipiul resedinţă de judet, ci şi locuitorilor din judetele limitrofe.

În satele din Suceava, autopsiile se fac în curţile oamenilor

Situaţie şocantă în judeţul Suceava. Medicii legişti din mediul rural fac autopsiile în curţile oamenilor sau chiar în grajduri, sub privirile îngrozite ale rudelor.

Legiştii spun că au ajuns în această situaţie, pentru că în judeţ nu există suficiente spaţii amenajate pentru necropsii şi nici maşini pentru transportul cadavrelor. În judeţul Suceava există o singură maşină pentru transportul cadavrelor, astfel că morţii de la ţară ajung să fie tăiaţi şi examinaţi de către legişti chiar în curte.

Oamenii de la ţară spun că nu e normal ca autopsiile să se facă în gospodării, dar s-au obişnuit cu asta.

Din cele şapte secţii de morgă de la spitalele din judeţul Suceava, doar două au condiţii minime de funcţionare. Cadrele de la Serviciul de Medicină Legală sunt nevoite să lucreze în condiţii greu de imaginat.

Prefectul de Suceava a solicitat în scris primăriilor şi ASP Suceava să amenajeze spaţii corespunzătoare pentru efectuarea necropsiilor în mediul rural. Managerii de spitale spun că nu dispun de fonduri nici pentru pentru modernizarea morgilor existente în oraşe.