marți, 11 decembrie 2007

Şeful DSV, acuzat că a inventat dezastrul din piaţa Vicov


Petrea Dulgheru, deghizat, a plecat la „vânătoare” de nereguli

• Primarul din Vicovu de Sus, Gheorghe Schipor, susţine că toate neregulile semnalate de veterinari nu au un suport real, iar povestea cu carnea de cal este o invenţie a doctorului Petrea Dulgheru

Acţiunea de control organizată de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava sâmbătă dimineaţă în hala de carne a pieţei oraşului Vicovu de Sus, în urma căreia doctorul Petrea Dulgheru, şeful DSVSA, a semnalat o mulţime de nereguli, este contestată vehement de autorităţile locale din oraş.
Primarul şi şeful de post din localitate susţin că veterinarii nu au confiscat nici măcar un kilogram de carne din hală. Mai mult, edilul oraşului bagă mâna în foc că în piaţa din oraşul său nu se vinde carne de cal, şi spune că declaraţiile lui Petrea Dulgheru cu privire la acest aspect sunt pure invenţii.

• Argumentele primarului

Primarul oraşului Vicovu de Sus, Gheorghe Schipor, susţine că toate neregulile semnalate de veterinari nu au un vreun suport real. Conform doctorului Petrea Dulgheru, care, reamintim, s-a deghizat în simplu cumpărător folosindu-se de un suman, o căciulă de miel şi mustăţi aplicate, un localnic vindea, sâmbătă dimineaţa, la ora 5.00, din portbagajul maşinii, în apropierea halei, carne de cal, amestecată cu carne de vită.
„Dacă într-adevăr găsea carne de cal, şi chiar cumpăra, de ce domnul director nu a sunat imediat la 112 sau la poliţie, ca respectivul să fie prins. Susţine că a cumpărat carne de cal de la noi din piaţă, dar nu a confiscat nici măcar un kilogram din aceasta”, îşi susţine opinia Gheorghe Schipor.
Într-adevăr, veterinarii susţin că au confiscat 65 de kilograme de carne din hală, însă doar de porc şi de vită.
Primarul susţine însă că nici această cantitate de 65 de kilograme de carne nu a fost confiscată în realitate.
„ Nu există proces verbal de confiscare nici măcar pentru un kilogram de carne. ”, spune edilul, susţinut şi de şeful poliţiei din localitate, comisarul şef Ilie Huţanu.
Primarul spune că hala de carne a oraşului este dotată cu gresie, faianţă şi apă caldă, fiind departe de a fi un focar de infecţie, cum au stabilit sanitar-veterinarii, iar piaţa este dotată cu un grup sanitar performant. Edilul mai susţine că hala a fost dată spre folosinţă către trei agenţi economici din oraş, iar de autorizare aceştia trebuie să răspundă, nu administratorul pieţei.

• Şeful DSV îşi menţine declaraţiile

Contactat telefonic, Dulgheru a explicat încă odată cum stau lucrurile, din punctul său de vedere, în ceea ce priveşte carnea de cal.
„La ora 5.00, când am ajuns în piaţă, în zona halei erau vreo 11 mijloace de transport, ale oamenilor veniţi să-şi vândă carnea în piaţă. Cum pe mine nu m-au recunoscut, am cumpărat de la ei carne, inclusiv de cal. La scurt timp, anunţaţi de controlul oficial la care vin colegii mei, au fugit mai toţi, inclusiv cel ce vindea carnea de cal. Eu oricum am cumpărat de la acesta carne, iar după analize se va vedea clar că am avut dreptate”, spune şeful DSVSA.
În privinţa afirmaţiei primarului şi a şefului poliţiei, cum că nu există proces verbal de confiscare a cărnii, Dulgheru spune că hârtiile există, şi le va face publice în scurt timp.

• „În aceeaşi zi, hala a fost redeschisă cu aprobarea primarului”

Imediat după controlul de sâmbătă, echipa mixtă a veterinarilor a dispus sancţionarea cu 10.000 de lei a administratorului pieţei, reprezentant legal al Consiliului Local din localitate şi închiderea halei pe termen nelimitat, până la remedierea deficienţelor de igienă constatate.
„Imediat după ce inspectorii instituţiei noastre au plecat de acolo, în aceeaşi zi, hala a fost redeschisă cu aprobarea primarului Schipor. Am putut constata astfel că acesta se crede stat în stat în Vicovu de Sus”, a declarat Petrea Dulgheru.
Cum cele mai multe dintre acuzaţiile aduse veterinarilor pot fi demontate uşor prin acte de constatare oficiale ori prin buletine de analiză, aşteptăm ca în zilele următoare aceştia din urmă să clarifice situaţia.

0 comentarii: