marți, 11 decembrie 2007

Veterinarii ridică "scuturile" împotriva gripei aviare

Veterinarii ridică


Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava se pregăteşte pentru combaterea apariţiei gripei aviare pe teritoriul judeţului Suceava. Directorul DSVSA Suceava, Petrea Dulgheru, a declarat că în condiţiile în care pe teritoriul României s-a semnalat evoluţia unui focar de influenţă aviară înalt patogenă H5 N1, respectiv în localitatea Murighiol, Tulcea, în judeţul Suceava s-au instituit o serie de măsuri pentru prevenirea apariţiei acestei boli.

„Pe lângă reinstruirea tuturor medicilor veterinari, se face şi supravegherea păsărilor sălbatice şi domestice, în colaborare cu organele silvice şi AJVPS. În cazul în care vor exista cadavre de păsări, ele vor fi aduse la laborator pentru investigaţii de specialitate”, a declarat Petrea Dulgheru.

El a adăugat că în judeţul Suceava sunt monitorizate 12 localităţi, precum şi trei exploataţii de păsări autorizate, de capacitate mică, unde se fac controale privind respectarea normelor de biosecuritate.

„Circulaţia păsărilor domestice este monitorizată permanent şi s-au impus restricţiile necesare cu privire la interzicerea lăsării acestora în afara curţilor şi la luciul de apa.

La DSVSA Suceava există stocurile necesare de materiale pentru intervenţii în caz de necesitate, respectiv, echipamente de protecţie, utilaje de dezinfecţie şi dezinfectante. De asemenea, Laboratorul Suceava are asigurate materialele necesare pentru executarea investigatiilor în domeniul depistării gripei aviare”, a declarat Petrea Dulgheru, care a mai adăugat că până în prezent nu s-au înregistrat cazuri de gripă aviară.

0 comentarii: