marți, 11 decembrie 2007

Ştefan Hruşcă a colindat fălticenenii

„Îngerul cu păr bălai, cu vocea cristalină” a încântat auzul şi a umplut de bucurie sufletele câtorva sute de oameni prezenţi la concertul de colinde organizat de Fundaţia Culturală „Ion Irimescu”, la sala „Pictor Aurel Băieşu” din Fălticeni. Pentru localnici spectacolul lui Ştefan Hruşcă, care a inaugurat sala din vecinătatea Muzeului de Artă „Ion Irimescu”, a fost o adevărată sărbătoare. Adulţii, tinerii şi copiii prezenţi au fredonat cunoscute colinde româneşti interpretate de „sufletul colindelor străbune”, aşa cum l-a numit muzeograf Gabriela Curtui în cuvântul de bun venit adresat din partea organizatorilor.

Cuprins de emoţii, cum însuşi cântăreţul a recunoscut, Hruşcă a interpretat cele mai frumoase colinde pe care, a spus el, le-a cules din satul natal, de la oamenii locului. „Colinda înseamnă un cântec de stare pe care românul a creat-o atunci când s-a apropiat de Univers, de Cel de Sus, este un cântec de leagăn, este un cântec al neamului românesc, este ceea ce Ştefan Hruşcă a adus în faţa românilor începând din 1990, sunt cântecele neamului, cântece care înnobilează sufletele românilor”, a spus Hruşcă.

Ştefan Hruşcă i-a îndemnat pe oameni să-şi colinde rudele, prietenii şi pe toţi cei dragi în noaptea de Crăciun

De la oaspetele atât de îndrăgit de cei prezenţi, am aflat că în satul său natal copiii merg devreme cu uratul, începând de pe la amiază, până se lasă întunericul. Tinerii, în schimb, colindă odată cu lăsarea serii până în zori, de multe ori răsună atâtea co-linde pe uliţele satului, încât nu ştii pe care s-o asculţi. El i-a îndemnat pe oameni să colinde, dar să şi primească colindători, pentru că asta face parte din tradiţia noastră, a românilor. Hruşcă a povestit şi de începuturile carierei sale, când, învăţător fiind la Borşa, a fost invitat de poetul Adrian Păunescu, ajuns cu Cenaclul Flacăra în localitatea maramureşeană, să interpreteze o colindă. „De atunci viaţa mea a căpătat un alt sens, cred că am ales ceea ce mi se potriveşte mai bine, ceea ce m-a apropiat de românii de pretutindeni”, a recunoscut Ştefan Hruşcă, amintindu-şi cu drag de anii 81.

Alături de Hruşcă, la Fălticeni s-au aflat şi cei doi buni prieteni ai săi, Ionuţ şi Marius, cel din urmă însoţindu-l încă din anul 1995.

Fălticenenii ştiu să colinde, iar copiii trebuie aduşi la astfel de spectacole pentru a învăţa să ducă tradiţia mai departe, a spus Hruşcă.

Şi pentru a-i arăta „dascălului de colinde”, cum îl numea George Ţărnea pe Hruşcă, un fălticenean de numai câţiva anişori a interpretat câteva colinde în acompaniamentul la chitară al tatălui, profesorul Marius Dăscălescu.

Hruşcă a promis fălticenenilor că se va reîntoarce la Fălticeni în primăvara anului viitor, când va interpreta cântece

„După ce numele său a devenit sinonim cu colindele”, Ştefan Hruşcă a lansat, luna trecută, albumul de creaţie „Balade speciale”, primul său album folk din ultimii 12 ani, care va fi promovat printr-un turneu naţional. În anul 2008, Ştefan Hruşcă va face un turneu de 50 de zile, număr egal cu cel al anilor pe care-i va împlini, şi va poposi inclusiv în urbea de pe Şomuz. Numai cuvinte frumoase a avut de spus Hruşcă despre poetul George Ţărnea, cel pe ale cărui versuri este compusă muzica noului album.

Sala s-a ridicat în picioare la finalul spectacolului, cântându-i lui Hruşcă „La mulţi ani”, copiii i-au oferit flori, iar primarul Vasile Tofan şi directorul Muzeului „Ion Irimescu”, Gheorghe Dăscălescu, i-au oferit cărţi, printre care şi un album „Ion Irimescu”. Ma-estrului i-ar fi plăcut să-l aibă oaspete pe Ştefan Hruşcă, iar la fereastra sa i-ar fi plăcut să mai răsune colinde, aşa cum, de altfel, răsunau în fiecare an de Crăciun din piepturile copiilor fălticeneni, atât de dragi Maestrului.

Banii strânşi din vânzarea biletelor la concertul de colinde susţinut de Ştefan Hruşcă vor fi folosiţi pentru sonorizarea sălii „Pictor Aurel Băieşu”. Prin Acordul între Comunitatea Montană Valle Roveto din Italia şi Primăria Fălticeni şi în cadrul mai larg al Protocolului de colaborare între Regiunea Abruzzo şi Consiliul Judeţean Suceava, au fost primiţi 50000 de euro pentru renovarea şi modernizarea fostei săli a sindicatului „Sanitas”. Fondurile au fost alocate de partea italiană prin Programul de Cooperare Transnaţională Italiano-Română.

0 comentarii: