marți, 11 decembrie 2007

Mii de suceveni au rămas fără apă caldă şi căldură


O porţiune din Magistrala I de termoficare a explodat


• O explozie la Magistrala I de termoficare a inundat punctul termic Hotel şi a blocat circulaţia în centrul Sucevei

Mii de suceveni din zona centrală a Sucevei au rămas mai bine de o zi şi o noapte fără căldură şi apă caldă, după ce o porţiune din Magistrala I de termoficare a explodat, în zona Casei de Cultură. Avaria s-a produs duminică seara, în jurul orei 22.00, dar, din cauză că vechiul sistem de termoficare, uzat şi peticit în zeci de locuri, nu are nici un sistem de supraveghere şi depistare a spărturilor care apar la conducte, nici nu s-a putut afla de la început unde trebuie intervenit.
Lipsa căldurii şi a apei calde s-a resimţit în locuinţele locuitorilor racordaţi la punctele termice Parc, Tipografie, A1, Mihai Viteazu, Areni, dar şi la sucevenii care beneficiază de servicii de termoficare de la PT Intersecţie Mărăşeşti, care, deşi erau pe Magistrala II, au fost trecuţi vara aceasta pe Magistrala I, atunci când s-au făcut lucrările de modernizare a punctului termic.

Metode învechite de depistare a avariilor

Pentru descoperirea avariei care a inundat punctul termic Hotel şi a lăsat fără apă caldă şi căldură aproape un sfert din populaţia Sucevei, care este racordată la reţeaua centralizată de termoficare, lucrările de spargere a străzii Nicolae Bălcescu au început ieri dimineaţă, în dreptul Casei de Cultură. Dar, după ce în dreptul magazinului Orange a fost săpat un crater imens, muncitorii au abandonat lucrarea, pentru a relua săpăturile ceva mai încolo, pe mijlocul străzii.
“Singura metodă pe care o avem pentru depistarea avariilor, pe traseul reţelelor ce nu au fost înlocuite, este cea de utilizare a , care nu are o precizie prea bună. Tocmai de aceea prima dată s-au făcut săpături într-un loc, pentru ca apoi să descoperim că spărtura este în alt loc, în apropiere. Spre comparaţie, acolo unde au fost înlocuite conductele anul acesta, putem afla cu precizie când şi unde apare şi cea mai mică fisură, încât putem interveni înainte de a se produce avaria”, a declarat directorul Termica, Constantin Plăcintă.
Închiderea uneia dintre cele mai circulate străzi din zona centrală – Nicolae Bălcescu, s-a resimţit în traficul rutier, şoferii trebuind să găsească rute alternative pentru a ocoli zona afectată.
Conform reprezentanţilor Termica, lucrările de remediere a avariei urmau să fie finalizate în cursul nopţii, în jurul orei 23.00, pentru a putea fi furnizată căldură populaţiei.

0 comentarii: