marți, 11 decembrie 2007

Judeţul Suceava, afectat de deficitul forţei de muncă


Constantin Şuvăr: „Foarte mulţi suceveni renunţă la indemnizaţia de şomaj”

• Scăderea ratei şomajului înregistrată în judeţul Suceava, în 2007, este, în opinia autorităţilor, urmarea migrării masive a sucevenilor la muncă, în străinătate

Judeţul Suceava este puternic afectat de deficitul forţei de muncă, fenomen care se înregistrează atât la nivel local, cât şi la nivel naţional. Aceasta este concluzia reprezentanţilor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava, în urma analizei indicilor de performanţă pe care instituţia i-a înregistrat în 2007.
Statistica prezentată cu ocazia zilei Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, marcată ieri şi la Suceava, cuprinde o evoluţie interesantă şi, în acelaşi timp, surprinzătoare a pieţei muncii din judeţ. În condiţiile în care piaţa muncii din judeţul Suceava s-a confruntat, în 2007, cu disponibilizarea a 1.475 de salariaţi, rata şomajului a avut o traiectorie descendentă, la sfârşitul lunii noiembrie fiind cu 0,75% sub valoarea înregistrată la începutul anului şi cu 0,79% sub valoarea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului 2006.

• „Din păcate, noi pregătim specialişti pentru alte ţări”

Potrivit directorului executiv al AJOFM Suceava, Constantin Şuvăr, scăderea ratei şomajului în 2007, de la 4,66%, la 3,91%, nu înseamnă, din păcate, că tot mai mulţi suceveni renunţă la statutul de şomer pentru cel de angajat. Migrarea masivă a forţei de muncă din judeţ, în special spre ţările Uniunii Europene, este una dintre „cauzele” scăderii numărului de şomeri, foarte mulţi suceveni preferând să renunţe la indemnizaţia de şomaj, pentru un venit mult mai mare în străinătate.
„Nu suntem deloc mulţumiţi de numărul de persoane ocupate în urma cursurilor de formare profesională pe care AJOFM Suceava le-a organizat în acest an. Din cei 1.589 de absolvenţi, numai 854 s-au încadrat după finalizarea cursurilor. Putem spune că, din păcate, noi pregătim specialişti pentru alte ţări”, a declarat directorul Constantin Şuvăr.
În primele nouă luni ale acestui an, în judeţul Suceava, 970 de persoane au fost încadrate în muncă prin informare şi consiliere. Cifre mai mici decât cele prevăzute în planul de măsuri pentru 2007, al AJOFM Suceava, s-au înregistrat în cazul persoanelor încadrate prin acordarea de subvenţii din partea statului, fapt care dovedeşte o lipsă de informare a angajatorilor din judeţ, cu privire la facilităţile oferite pentru potenţialii angajaţi.

• 103 cursuri de formare profesională pentru şomerii suceveni, în 2008

Printre măsurile menite să rezolve parţial problema deficitului de forţă de muncă din judeţul Suceava, în 2008, se numără şi organizarea unor cursuri de formare profesională pentru şomeri.
În 2008, AJOFM Suceava îşi propune să organizeze 103 astfel de cursuri, la care vor putea participa 1.7000 de persoane. Cele mai multe cursuri vor fi pentru specializările operator calculator electronic şi reţele (15), zidar, pietrar şi tencuitor (10), ospătar, chelner şi vânzător în unităţi de alimentaţie (8), bucătar (6), tâmplar (6).
Directorul AJOFM Suceava a precizat că, în 2008, se va acorda o atenţie deosebită forţei de muncă din mediul rural. Prin astfel de măsuri se încearcă evitarea situaţiei în care, deşi numărul cursanţilor din mediul rural este mai mare decât al celor din mediul urban, numărul persoanelor încadrate în urma cursurilor, provenind de la sate, este întotdeauna mai mic.

0 comentarii: