marți, 11 decembrie 2007

Inselaciuni de peste 20 miliarde lei



Inselaciuni de peste 20 miliarde lei

● Procurorii DIICOT Iasi au anihilat o grupare infractionala de 13 persoane care, in perioada iulie-decembrie 2007, au creat prin inselaciune si emitere de file CEC falsificate un prejudiciu estimat la aproximativ 20 miliarde lei ● "Capii gruparii infractionale racolau persoane interpuse dispuse ca in schimbul unor sume modice de bani sa devina administratori ai unor societati infractionale. Singura conditie pentru aceste terte persoane era sa predea membrilor gruparii toate documentele societatii, inclusiv carnete cu file CEC semnate in alb", a declarat procurorul Adrian Daniel Horodniceanu ● Acestia sunt acuzati de initiere de grup infractional, inselaciune si emitere de file CEC cu data falsa sau carora le lipseste unul dintre elementele esentiale ● Tinerii au fost retinuti si prezentati instantei cu propunerea de arestare preventiva, insa judecatorii au decis cercetarea acestora in stare de libertate

Duminica, 9 decembrie, lucratorii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Iasi, sub coordonarea procurorilor din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT) au retinut sase tineri care au inselat mai multe societati comerciale din tara prin folosirea unor cecuri fara acoperire. Tinerii faceau parte dintr-o retea bine organizata in vederea savarsirii de infractiuni economice. Acestia au fost retinuti si prezentati instantei cu propunerea de arestare preventiva, insa judecatorii au decis cercetarea acestora in stare de libertate, cu obligatia de a nu parasi localitatea. Costel si Viorel Fanu, din municipiul Falticeni, in varsta de 30 si 34 ani, Gheorghe Caluian, de 34 ani, din Iasi, cunoscut cu antecedente penale, Mihaela Iamandi, de 33 ani, din Piatra Neamt, Sorin Visan, de 37 ani, din Falticeni si Gheorghe Lacatus, de 35 ani, din Targu Neamt au iesit ieri seara cu zambetul pe buze din sala de judecata, bucurosi ca au scapat de o noapte in penitenciar. Tinerii, toti recidivisti, erau capii retelei si lucrau impreuna cu alte sapte persoane din Iasi, Bucuresti si Botosani. Alti membri ai grupului cercetati de procurori sunt Ionut Hritac, care a acceptat sa devina administrator al societatii comerciale Tano Carridi SRL din Iasi si sa semneze file CEC, inmanate ulterior liderilor gruparii pentru a fi folosite la inducerea in eroare a vanzatorilor, Ionut Adobroaiei, care a acceptat sa devina administrator al societatii comerciale Iustina Star SRL din Piatra Neamt, Vasile Turcitu, care a acceptat sa devina administrator al societatii Kriss Oil Com SRL din Targu Neamt, Ioan Cionca, administrator al SC Intermedieri SRL Piatra Neamt, Mariana Radulescu, care a achizitionat bunuri in calitate de delegat al SC Tano Carridi SRL din Iasi, apoi a cooptat si alte persoane dispuse sa actioneze in aceeasi modalitate, precum si Ion Banila, care a participat la gasirea societatilor comerciale dispuse sa vanda bunuri cu plata prin fila CEC. "Capii gruparii infractionale racolau persoane interpuse dispuse ca in schimbul unor sume modice de bani sa devina administratori ai unor societati infractionale. Singura conditie pentru aceste terte persoane era sa predea membrilor gruparii toate documentele societatii, inclusiv carnete cu file CEC semnate in alb", a declarat procurorul Adrian Daniel Horodniceanu.

Pregatiri pentru viitoare tunuri

Potrivit procurorilor, inculpatii l-au trimis pe Ionut Hritac in Grecia, pentru a evita ca acesta sa le divulge numele in cursul unui eventual proces penal si i-au cerut acelasi lucru lui Ioan Cionca, in momentul in care au aflat ca s-au inregistrat refuzuri de plata pentru filele CEC emise de aceste persoane. Totodata, dupa cum sustin anchetatorii, inculpatii au stabilit sa distruga inscrisurile aflate in posesia lor care mentionau societatile pe care le-au controlat, au facut demersuri pentru a procura facturi falsificate care sa ateste provenienta bunurilor pe care le depoziteaza si au sters din memoria sistemelor informatice folosite date referitoare la inscrisurile pe care le-au intocmit. Tinerii nu s-au oprit aici, continuand sa infiinteze alte societati prin intermediul unor alte persoane. Din probele administrate pana in prezent rezulta ca inculpatii pregateau savarsirea unor noi infractiuni de inselaciune, iar in acest scop au facut demersuri pentru a prelua alte societati comerciale prin persoane interpuse, pentru a identifica alte societati dispuse sa vanda bunuri cu plata prin file CEC si pentru a gasi persoane dispuse sa obtina credite bancare folosind inscrisuri falsificate prin intermediul unei alte societati comerciale pe care o controleaza. De asemenea, anchetatorii sustin ca exista indicii ca numarul persoanelor inselate este mult mai mare, astfel incat cercetarile continua pana la stabilirea intregului prejudiciu si a tuturor persoanelor implicate.

Filiera unui prejudiciu de 20 miliarde lei

Membrii retelei au actionat in perioada iulie-decembrie 2007 si au infiintat sase astfel de societati. Liderii gruparii s-au ocupat de identificarea unor societati comerciale interesate sa-si vanda marfurile cu plata la termen de 20-30 de zile prin emiterea de file CEC care de fapt erau post datate, ca urmare a negocierilor telefonice prealabile purtate cu reprezentantii societatilor comerciale. CEC-urile erau emise ca reprezentand plati in conditiile in care nu exista acoperirea necesara in conturile bancare. Tinerii cumparau articole de imbracaminte, incaltaminte si jucarii, cel mai adesea din Complexul Comercial Europa din Bucuresti. Marfa era vanduta apoi chiar si la jumatate din pret unor societati comerciale din toate zonele tarii, dar in special in judetele Moldovei. "Capii gruparii, majoritatea de etnie rroma, infiintau societati comerciale pe numele unor terti, luau toate actele societatii si filele CEC, apoi mergeau in centre comerciale de unde cumparau haine si jucarii. Marfa o vindeau mult sub pretul pietei, in special in Suceava, Bacau, Piatra Neamt si Targu Neamt, dar si in alte zone din tara", a declarat Gheorghe Zbarnea, comisar-sef al BCCO Iasi. Astfel, in perioada iulie-decembrie 2007, membrii gruparii au inselat mai multe societati comerciale, producand un prejudiciu de 600 mii Euro, adica 20 miliarde lei (doua milioane RON), din care anchetatorii au recuperat deja un procent de 45 la suta. La data la care filele CEC emise erau refuzate la plata, societatea intra in evidenta Centralei Incidentelor de Plati din cadrul Bancii Nationale a Romaniei, iar membrii retelei infractionale ii determinau pe administratori sa paraseasca teritoriul tarii astfel incat cercetarile sa nu le poata dovedi implicarea in activitatea infractionala.

0 comentarii: