marți, 18 decembrie 2007

Serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă nu sunt suficient dotate


Actualitate



Bilant ISU Sv Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava, colonelul Lucel Lulciuc a declarat luni, la şedinţa de bilanţ că personalul Inspecţiei de Prevenire a executat un control asupra modului în care sunt constituite, dotate şi încadrate serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă concluzia fiind aceea că dotarea este insuficientă şi că unele administraţii nu au cheltuit banii alocaţi în acest sens. „În momentul de faţă, în cele 114 localităţi ale judeţului sunt organizate servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă, defalcate pe categorii -funcţie de dotarea cu autospeciale/utilaje de stingere.

Astfel 74 servicii sunt de categoria I, 35 servicii de categoria a III-a, 5 servicii de categoria a IV-a., având în dotare 45 autospeciale de stingere cu apă şi 112 motopompe” a precizat Lucel Lulciuc care a adăugat că, în vederea susţinerii activităţii acestor servicii, au fost alocate fonduri în cuantum de 2.645.216 lei, fiind cheltuită pe parcursul anului 2007 suma de 1.706.868 lei - 64,5 la sută din suma alocată.

Şeful ISU „Bucovina” Suceava spune că nu au alocat fonduri pentru susţinerea activităţii S.V.S.U., şapte administraţii locale respectiv Adâncata, Ciocăneşti, Drăguşeni, Horodniceni, Moara, Stroieşti, Şcheia, iar în cazul a 14 localităţi fondurile cheltuite au avut valoarea zero.

„Luând în considerare prevederile legislaţiei în vigoare referitoare la corelaţia între categoria serviciului şi numărul gospodării/locuinţe individuale din localitate, rezultă un deficit de cel puţin 65 autospeciale de stingere, având în vedere că majoritatea localităţilor din judeţ au un număr mai mare de 2000 de gospodării, iar la nivelul oraşelor şi municipiilor în care sunt constituite unităţi ale serviciilor profesioniste de intervenţie nu este obligatorie constituirea şi a unui serviciu voluntar. Pentru intervenţia în vederea localizării şi stingerii incendiilor, serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă din judeţul Suceava sunt dotate cu 43 de autospeciale de stingere funcţionale şi 109 motopompe. Procentul de servicii care nu dispun de nici o autospecială sau utilaj de stingere- în localităţile Bălăceana, Berchişeşti, Fântâna Mare, Ilişeşti, Poieni Solca, Şcheia, Udeşti, reprezintă 6,14 la sută din totalul serviciilor voluntare organizate în judeţ” a menţionat colonelul Lulciuc.

Acesta a mai afirmat că anul acesta, au intrat în dotarea serviciilor voluntare 12 autospeciale de stingere (la localităţile Milişăuţi, Dolhasca, Frătăuţii Noi, Straja, Mălini, Comăneşti, Volovăţ, Ciprian Porumbescu, Boroaia, Bogdăneşti, Iaslovăţ, Râşca) second hand, din import, precum şi 40 de motopompe noi, de producţie internă.

0 comentarii: