vineri, 7 septembrie 2007

Au început înscrierile pentru noua ediţie

Pentru cei doritori să se înscrie în noua ediţie a Campionatului Municipal de fotbal vă anunţăm că organizatorii competiţiei se vor întâlni luni 10 septembrie, la ora 18.00, pe terasa Palirom (la intrarea în stadionul Areni). „Ultima ediţie a fost poate cea mai nereuşită de până acum. Din 18 formaţii înscrise la startul întrecerii au terminat competiţia numai jumătate dintre ele. Consider că este păcat să renunţăm aşa de uşor la această întrecere care a produs atâtea orgolii de-a lungul anilor şi îi aşteptăm pe toţi cei interesaţi să joace fotbal de plăcere la şedinţa de luni cu delegaţii echipelor”, a declarat Costel Buta, organizatorul ultimelor ediţii ale Campionatului Municipal.

Homneac a fost drastic suspendat

Cetatea întâlneşte astăzi, de la ora 17.00, pe stadionul Areni formaţia Aerostar Bacău, într-un meci contând pentru etapa a III-a a Ligii a III-a. Fotbaliştii pregătiţi de Marian Pană abordează partida din postura de lideri şi este de aşteptat ca sucevenii să confirme forma bună arătată în acest debut de sezon. Dacă atacantul Ştefan Iordache va reveni pe gazon după accidentarea care l-a ţinut pe bară în ultimele săptămâni, Tudor Homneac(foto) va fi nevoit să urmărescă din tribună următoarele 4 meciuri ale Cetăţii. Fotbalistul revenit de la Jucentus Fălticeni la începutul acestui sezon a fost eliminat pentru lovirea adversarului în întâlnirea din runda precedentă de la Brăila, iar Comisia de Disciplină a FRF l-a suspendat pentru nu mai puţin de 4 meciuri. Despre Aerostar se ştie că este o echipă tânără, cel mai vârstnic echipier al băcăuanilor fiind fostul component al Forestei, Dinu Oniu. Vedeta Aerostarului este mijlocaşul Gabriel Petrea, fotbalist care a îmbrăcat şi tricoul Cetăţii în urmă cu doi ani. Dintre reprezentatele judeţului în eşalomul trei, cea mai dificilă misiune o are în această etapă Juventus Fălticeni, care va juca în deplasare la Politehnica Galaţi, pe terenul unei formaţii ce are ca obiectiv promovarea în Liga a II-a la finalul acestei ediţii de campionat. Rarăul Câmpulung Moldovenesc va primi pe teren propriu replica Laminorului Roman, iar elevii lui Relu Buliga şi-au propus să obţină astăzi prima victorie a sezonului.

"Ziua porţilor deschise" pentru persoanele cu handicap



Zeci de persoane cu dizabilităţi din instituţiile de sănătate mintală din judeţ au participat, ieri, la o masă rotundă cu tema "Şanse egale pe piaţa muncii pentru persoanele cu dizabilităţi".

S-au discutat problemele legate de integrarea lor în cîmpul muncii şi în societate, organizată de clubul "Împreună". Totodată, ele au adus în holul clubului expoziţia "O şansă pentru fiecare", cu vînzare, cuprinzînd obiecte lucrate de fiecare în atelierele de terapie ocupaţională: împletituri din sfoară, nuiele, lînă, articole din lemn, îmbrăcăminte şi obiecte ornamentale.

Complexul Muzeal "Bucovina" nu are bani pentru salarii



Angajaţii Complexului Muzeal "Bucovina" Suceava (CMB) nu-şi vor primi mîine salariile, iar o serie de proiecte aflate în derulare vor rămîne fără finanţare.

Asta după ce preşedintele Consiliului Judeţean Suceava a anunţat că-şi menţine hotărîrea de a nu mai direcţiona fonduri, din această lună, instituţiei culturale. Gavril Mîrza este supărat că Ministerul Culturii nu a finalizat documentaţia pentru predarea/primirea patrimoniului aflat în administrarea Complexului Muzeal, în proprietatea Consiliului Judeţean, acţiune care trebuie făcută, potrivit unei hotărîri de Guvern, încă din 2004. Directorul complexului, Emil Ursu, a precizat că pe 14 şi 15 septembrie la Suceava se va afla secretarul de stat Virgil Niţulescu, de la Ministerul Culturii, cu care va discuta şi problema predării patrimoniului. "Trebuie să recunosc că sînt bulversat de toată chestia asta deoarece sînt nişte proiecte în derulare şi, rămînînd fără finanţare, rămînem fără mîini. Virgil Niţulescu vine şi pentru întîlnirea biroului local de organizare a Congresului mondial de conservare înainte de depunerea dosarului de candidatură. Nu ne mai stă capul la acest congres atîta vreme cît vorbim de oameni care nu-şi mai iau salariile", a spus directorul complexului. Din patrimoniul ce trebuie să treacă în proprietatea Consiliului Judeţean fac parte, între altele Muzeul de Istorie şi de Ştiinţele Naturii Suceava, Cetatea de Scaun, Laboratorul Zonal de Restaurare Istorie, Casa Memorială "Nicolae Labiş", Muzeul Siret şi Muzeul şi Casa Memorială "Ciprian Porumbescu".

Zilele comunei Vama



Astăzi încep "Zilele comunei Vama", sărbătoare organizată de Primăria şi Consiliul Local, cu sprijinul agenţilor economici.

Suita de manifestări va debuta cu o festivitate urmată de o şedinţă extraordinară a Consiliului Local. Cu acelaşi prilej vor avea loc dezvelirea unui bust în memoria celui mai de seamă om al comunei din toate timpurile, Iorgu G. Toma, şi un spectacol folcloric în parcul ce îi poartă numele. Sîmbătă au fost programate o paradă a portului popular, o expoziţie gastronomică şi spectacole. Duminică va avea loc un regal al muzicii populare, iar finalul sărbătorii va fi marcat printr-un foc de artificii şi "gioc".

Tîrg de turism



În perioada 14-16 septembrie, Centrul Economic "Bucovina" va găzdui un tîrg de turism, la care sînt aşteptaţi tour-operatori importanţi din Europa. Purtătorul de cuvînt al Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, a anunţat că vor fi amenajate 40 de standuri şi că au fost invitate firme de turism din regiunile partenere ale judeţului, respectiv Schwaben din Germania, Mayenne şi Departamentul de Nord din Franţa, Abruzzo din Italia, Silezia din Polonia, Drenthe din Olanda şi Cernăuţi din Ucraina. La tîrg îşi vor prezenta produsele şi serviciile inclusiv reprezentanţii firmelor sucevene de turism

Accident la Ilişeşti



Ieri dimineaţă, DN 17, în apropiere Ilişeşti, a fost blocat timp de două ore din cauza unui accident de circulaţie.

Adrian B. (23 de ani) din Gura Humorului, aflat la volanul unui Mercedes care venea dinspre Ilişeşti spre Suceava, nu a adaptat viteza la condiţiile de drum şi din cauza denivelărilor a pătruns pe contrasens, unde s-a izbit frontal de o Skoda, condusă de Ioan M. (25 de ani) din Liteni. În urma impactului, cei doi şoferi şi un pasager din Mercedes au fost răniţi. Victimele au fost transportate la Spitalul Judeţean. Din primele cercetări, a rezultat că vinovat de producerea accidentului este Adrian B.

Economie de timp şi bani online

La ITM Suceava



Agenţii economici şi instituţiile publice pot evita aglomeraţia de la ghişeele Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) şi pot face economie de timp şi bani dacă depun documentaţia reclamată de lege online.

Economie de timp şi bani online
Pentru aceasta, cei vizaţi trebuie să solicite parola de acces, Inspectoratul oferindu-se să vină în sprijinul angajatorilor prin organizarea de întîlniri de lucru cu angajatorii. "Îi aşteptăm, în primul rînd, pe reprezentanţii firmelor de contabilitate, care depun documente pentru mai mulţi angajatori", a spus inspectorul şef, Mihai Airinei. În baza unor reglementări legale apărute în ultimii doi ani, toţi angajatorii privaţi au obligaţia să depună la ITM contractele de muncă, copii după statele de plată, declaraţiile de comision şi registrul electronic al salariaţilor. Pînă acum, au depus documente online un număr de aproximat 900 de angajatori care au înţeles avantajele acestei soluţii.

Jeep-ul consulului Ucrainei a rămas în drum



Ieri, consulul General al Ucrainei, Excelenţa Sa Sergiy Nikshych, a rămas fără baterie la maşină.
Jeep-ul consulului Ucrainei a rămas în drum
Pentru că nu putea abandona Jeep-ul în faţa sediului Uniunii Ucrainenilor din România (UUR)-ţinutul Bucovina, consulul a dat o mînă de ajutor şoferului şi a împins maşina, împreună cu Ion Bodnar, preşedintele UUR. Oficialul nu s-a ruşinat cînd s-a văzut fotografiat, menţionînd că "maşina are o mică problemă".

Concurs de escaladă montană pe Rarău

Cîmpulung Moldovenesc



Astăzi, în zona Pietrele Doamnei din masivul Rarău se reunesc alpinişti din întreaga lume pentru concursul de escaladă montană "Rarău Climbing Open 2007".

Concurs de escaladă montană pe Rarău
Manifestarea sportivă este organizată de Serviciul Public Salvamont din cadrul Consiliului Judeţean Suceava în colaborare cu Alpin Club Repedea Iaşi, cu sprijinul unor oameni de afaceri din judeţul Suceava, pasionaţi de sport şi mari iubitori ai muntelui. Ediţia din acest an este cea de-a cincea şi a treia cu participare internaţională. Potrivit şefului salvamontiştilor suceveni, Voicu Raia, organizatorii se aşteaptă să participe 70-80 de pasionaţi ai muntelui, care s-au dovedit fideli acestei competiţii. Ca o noutate, pentru că şi în anii trecuţi au existat solicitări din partea unor participanţi extrem de tineri, începînd cu această ediţie competiţia va avea şi o secţiune destinată juniorilor. Aceeaşi sursă ne-a spus că special pentru acestă competiţie au fost amenajate 20 de noi trasee de escaladă, astfel că numărul total al traseelor la standarde europene din masivul Rarău s-a rotunjit în prezent la 100. De altfel, zona Rarău a fost inclusă în acest an într-un catalog al perimetrelor europene de escaladă, publicat în străinătate şi, chiar şi în afara concursului, s-a bucurat de prezenţa periodică a unui număr consistent de căţărători cehi, nemţi, polonezi şi francezi care au aflat despre buna sa reputaţie. "Noi ne bucurăm că am reuşit Pietrele Doamnei aşa cum e normal să fie traseele europene şi că oaspeţii noştri căţărători sînt mulţumiţi. Şi ne bucurăm de asemeni că putem pune în valoare frumuseţile acestei zone şi putem să atragem oamenii pasionaţi de munte pe aceste meleaguri", a adăugat Voicu Raia. Concursul se va încheia pe 9 septembrie.

Bani guvernamentali cheltuiţi sub presiune



Primarul Ion Lungu se plînge de intervalul foarte scurt de timp în care trebuie cheltuiţi banii alocaţi de la bugetul de stat.

Domnia sa a arătat că autorităţile locale se confruntă cu o adevărată presiune pentru a cheltui fondurile respective, pînă la finele anului. "Avem probleme cu sumele care vin destul de tîrziu, pe infrastructură, învăţămînt sau altele şi este lesne de înţeles, ţinînd cont de cele 52 de zile pentru licitaţii sau selecţie de oferte. Trebuie să cheltuim aceşti bani pînă la sfîrşitul anului", a spus primarul Lungu, adăugînd că din cauza grabei, există riscul de a nu se face lucrări de calitate. Edilul şef cere factorilor guvernamentali responsabili să ia măsuri, astfel încît, sumele respective să se poată reporta de la un an la altul. Primăria Suceava a primit, recent, 53,4 miliarde lei vechi pentru investiţii şi reparaţii la instituţiile de învăţămînt, însă din cauza împotrivirii consilierilor PSD şi PD, care nu au votat rectificarea de buget, folosirea acestora a fost întîrziată.

Lecţii de tăcere, la Piatra Tăieturii



Cînd buna mea prietenă de la cabana "Cătălina" m-a poftit la o călătorie spre Piatra Tăieturii, am şi sărit în maşină.

Lecţii de tăcere, la Piatra Tăieturii

Despre locul destinaţiei aflasem doar că era la vreo 30 de kilometri de Vatra Dornei, într-o comună mare, frumoasă şi cu oameni gospodari - Panaci, în care se ajunge uşor. Drumul este bun, asfaltat, iar aşezările prin care treci îţi arată chipul şi sufletul bucovineanului. Om bun, cald, aprig la muncă şi în lupta cu muntele, din care a tăiat şi drum spre Mănăstirea Piatra Tăieturii.

Lăsînd în urmă calea naţională, la lăcaşul de cult se ajunge după ce urci, pe drum forestier, vreo şapte kilometri, pe care, citadini fiind, i-am parcurs cu maşina. Oamenii locului s-au uitat lung după noi în timp ce turam motorul, ei ştiind că la loc de rugăciune mergi pe jos, ca în pelerinaj.

Drumul către schit urcă printre brazi uriaşi, care parcă ne dojeneau pentru zgomotul pe care l-am făcut chinuind maşina în lupta cu grohotişurile, şi tufe de zmeură, care şi-au retras capetele roşii a spaimă cînd au văzut străinii ce le-au tulburat liniştea. Cînd am ajuns la poarta mănăstirii, radiatorul scotea aburi. Bătrîna Mazda fierbea de furie, nu că am chinuit-o şi am obligat-o să înfrunte muntele cu noi în spate, ci pentru că tulburasem tihna unor locuri de o rară frumuseţe.

Mănastirea Piatra Tăieturii a fost ridicată în perioada interbelică de părintele Iosif Achirilei. Stareţul a reuşit să adune obşte în jurul schitului, dar a fost ucis de un sătean şi nu şi-a mai încheiat lucrarea. Lăcaşul a rămas pustiu pînă în urmă cu vreo 15 ani cînd, ascultînd o chemare divină, o familie de prin aşezările învecinate a lăsat în urmă cele lumeşti şi a urcat pe munte. La început, părinţii şi cei doi fii care au ales calea călugăriei nu au avut nimic în afară de dorinţa de a ridica lăcaşul de cult. Între timp, pe vîrful muntelui au apărut chilii şi o biserică, lîngă care este o cruce înaltă, ridicată pe borna ce marca, odinioară, hotarul cu imperiul austro-ungar. Alături de cruce este Peştera dorinţelor, păstrătoare a multor gînduri şi mărturisiri.

Rezemaţi de crucea ce separă Moldova de Ardeal, am văzut în depărtare munţii Rodnei, Rarăul şi Ceahlăul. Am simţim cum sufletele ni se lipesc de cer şi se umplu de o linişte în care puteai să-ţi asculţi gîndurile. N-aş mai fi plecat şi atunci am înţeles dorinţa sihaştrilor de a trăi departe de lume. Doar aşa poţi să te împaci cu tine, ca apoi să poţi fi alături şi de ceilalţi.

În pădurea de la Piatra Tăieturii a trăit în pustie şi bunul părinte Ilie Cleopa, despre care se spune că ajunsese să cunoască pînă şi graiul sălbăticiunilor. Şapte ani a trăit bunul părinte în pustnicie şi aşa a învăţat ce înseamnă jertfa şi răbdarea. Aşa s-a apropiat de oameni, care l-au căutat mereu, chiar şi după moarte, pentru bunătatea sa. "Mereu primeşti cu măsura cu care dăruieşti", ne-a spus unul dintre părinţii ce vieţuiesc la Mănăstirea Piatra Tăieturii, loc în care merită să ajungi măcar pentru a învăţa lecţia tăcerii.

Fără apă caldă



Nici bine nu a dat drumul la apă caldă că societatea Termica se confruntă deja cu avariile.

Fără apă caldă
Ieri, pe strada Mihai Viteazu, muncitorii s-au "luptat" ore în şir cu o ţeavă, care "nu se mai lăsa" schimbată. O mare de abur a acoperit strada, făcînd traficul imposibil în zonă. "Au dat drumul la apă şi au oprit iar, că a apărut avaria asta", ne-a declarat Ioan Bejan, pensionar.

Bazine de inot pe banii guvernului




SUCEAVA. Ministrul dezvoltarii, Laszlo Borbely, a anuntat ieri, la Suceava, ca guvernul va finanta constructia a 70 de bazine de inot.


Borbely a precizat ca se lucreaza la proiectele tehnice, investitia totala fiind de aproximativ 130 milioane de euro. „Este un program nou al actualului guvern si dorim sa-l promovam deoarece dotarea oraselor cu bazine de inot este mai mult decat precara”, a spus Borbely. El a precizat ca lista oraselor in care vor fi construite aceste bazine nu a fost finalizata, ea urmand a fi completata dupa consultarea Federatiei Romane de Inot.

Criteriile de selectie si ghidul solicitantului la programul operational regional vor fi gata in aceasta luna, sustine Laszlo Borbely




Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely, a declarat, miercuri, la Suceava, ca pe 18 spetembrie vor fi finalizate criteriile de selectie si ghidul solicitantului la toate cele sase axe din competenta programului operational regional.
Borbely a precizat ca la acest program Romania este in grafic, iar de saptamana viitoare, la una dintre cele sase axe, comunitatile locale pot, deja, sa acceada cu proiecte.


Potrivit acestuia, ministerul pe care il coordoneaza reprezinta doar autoritatea de management ce monitorizeaza, puterea si decizia fiind in mana regiunilor si a autoritatilor locale.
Referindu-se la Regiunea de Dezvoltare Nord Est, Borbely a spus ca, statistic vorbind, este una dintre regiunile sarace din Romania si, de aceea, va primi cei mai multi bani din programul operational regional.
In judetul Suceava sunt peste 100 de proiecte pregatite de autoritatile locale pentru a accesa bani prin acest program operational regional.
Laszlo Borbely a subliniat faptul ca nu se poate sa se inainteze doar proiecte pe infrastructura locala, asa cum este in prezent tendinata, solicitand primarilor de orase sa se prezinte cu proiecte integrate de dezvoltare urbana.



Totodata, Borbely a criticat faptul ca guvernele care au fost de-a lungul timpului nu au construit mai repede autostrazi, ajungandu-se in prezent in situatia ca circulatia rutiera sa fie foarte greoaie in Romania.

Criteriile de selectie si ghidul solicitantului la programul operational regional vor fi gata in aceasta luna, sustine Laszlo Borbely




Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely, a declarat, miercuri, la Suceava, ca pe 18 spetembrie vor fi finalizate criteriile de selectie si ghidul solicitantului la toate cele sase axe din competenta programului operational regional. Borbely a precizat ca la acest program Romania este in grafic, iar de saptamana viitoare, la una dintre cele sase axe, comunitatile locale pot, deja, sa acceada cu proiecte. Potrivit acestuia, ministerul pe care il coordoneaza reprezinta doar autoritatea de management ce monitorizeaza, puterea si decizia fiind in mana regiunilor si a autoritatilor locale.



Referindu-se la Regiunea de Dezvoltare Nord Est, Borbely a spus ca, statistic vorbind, este una dintre regiunile sarace din Romania si, de aceea, va primi cei mai multi bani din programul operational regional. In judetul Suceava sunt peste 100 de proiecte pregatite de autoritatile locale pentru a accesa bani prin acest program operational regional. Laszlo Borbely a subliniat faptul ca nu se poate sa se inainteze doar proiecte pe infrastructura locala, asa cum este in prezent tendinata, solicitand primarilor de orase sa se prezinte cu proiecte integrate de dezvoltare urbana.


Totodata, Borbely a criticat faptul ca guvernele care au fost de-a lungul timpului nu au construit mai repede autostrazi, ajungandu-se in prezent in situatia ca circulatia rutiera sa fie foarte greoaie in Romania.

Laszlo Boberly a luat lectii de zugravit pe santierul ANL din Burdujeni




Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely, a vizitat, miercuri, ansamblul de locuinte Privighetorii din Suceava, unde se construiesc sase blocuri prin Agentia Nationala de Locuinte (ANL), transmite corespondentul ROMPRES. Ministrul s-a aratat multumit de modul in care se deruleaza constructia acestor locuinte, ce urmeaza sa fie date in folosinta pana la sfarsitul acestui an.


Avand in vedere faptul ca joi va da o mana de ajutor, ca voluntar, la constructia caselor de pe santierul Eurohabitat de la Radauti unde, pentru cateva ore va exersa ca zugrav, Borbely a cerut sfaturi in privinta modului in care se zugraveste un apartament si a precizat ca prefera trafaletul. Doi zugravi de pe santier i-au facut o scurta demonstratie practica. Laszlo Boberly se afla intr-o vizita oficiala de doua zile in judetul Suceava.

Emil Constantinescu, voluntar pentru o zi Radauti




Emil Constantinescu, voluntar pentru o zi Radauti

Fostul presedinte Emil Constantinescu a fost, miercuri, voluntar pe santierul Euro2007Habitat Build de la Radauti, pentru a ajuta la finalizarea constructiei celor 27 de case pentru tot atatea familii nevoiase, informeaza un comunicat remis Agentiei ROMPRES de Habitat for Humanity Romania. "Vreau sa elogiez aceasta capacitate a oamenilor de a lucra ca voluntari, de a lucra impreuna cu altii pentru un scop inalt. Asta inseamna solidaritate si solidaritatea este cea mai inalta forma a libertatii", a declarat Emil Constantinescu la Radauti.


Fostul sef al statului le-a spus familiilor beneficiare ca, lucrand alaturi de voluntari la constructia viitoarelor lor case, devin ei insisi binefacatorii altora si capata o alta demnitate, combinand respectul de sine cu respectul pentru celorlalti. "Cred ca ceea ce faceti dumneavoastra azi aici este mult mai important si mai inalt decat orice discursuri care s-au tinut, inclusiv discursurile mele", a adaugat Emil Constantinescu.


Au mai ramas doar trei zile pana cand 27 de familii din Radauti vor avea un camin cu sprijinul voluntarilor participanti la proiectul Euro2007Habitat Build. Proiectul Euro2007Habitat Build este realizat in colaborare cu Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor si sub patronajul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania si beneficiaza de sprijinul partenerilor Habitat for Humanity. Habitat for Humanity, asociatie non-profit, a sprijinit in Romania mai mult de 650 de familii in nevoie de locuinta sa se mute in case simple, decente si sanatoase. Habitat for Humanity este o organizatie activa in Beius, Cluj, Pitesti, Radauti, Comanesti, Craiova si Cumpana (judetul Constanta).


Familiile beneficiare lucreaza la construirea propriilor locuinte alaturi de voluntari romani si straini. Habitat a ajutat in 2005, 2006 si 2007 peste 300 de familii din Bacau, Arges si Dolj sa-si refaca locuintele distruse de inundatii. La nivel international, Habitat a construit peste 225.000 de locuinte in 100 de tari ale lumii, pentru un numar de peste un milion de oameni.

Cristian Gaţu s-a alăturat ieri voluntarilor de la Rădăuţi

• Preşedintele Federaţiei Române de Handbal a sosit ieri dimineaţă, împreună cu soţia, la Rădăuţi, unde a dat o mână de ajutor voluntarilor care construiesc 27 de case pentru tot atâtea familii nevoiaşe din municipiu

• Alături de Cristian Gaţu, a bătut cuie şi vicepreşedintele Federaţiei Române de Handbal, Petre Paleu

• Printre voluntari s-a numărat şi campionul naţional, european, mondial şi olimpic la lupte greco – romane Ştefan Rusu, alături de alţi 20 de sportivi rădăuţeni, printre care 5 luptători

• Astăzi este aşteptat la Rădăuţi fostul preşedinte al României Emil Constantinescu

Pe şantierul de construcţii din Rădăuţi, unde Habitat for Humanity România construieşte, împreună cu 650 de voluntari din ţară şi din străinătate, 27 de case pentru tot atâtea familii nevoiaşe, în doar 5 zile lucrătoare, s-a aflat ieri dimineaţă, pentru câteva ore, preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Cristian Gaţu, împreună cu soţia. Cristian Gaţu s-a alăturat voluntarilor şi a lucrat cu spor până aproape de ora 12:00. Alături de Cristian Gaţu a bătut cuie şi vicepreşedintele Federaţiei Române de Handbal, Petre Paleu.
Printre vedetele care au muncit ieri ca voluntari s-a numărat şi campionul naţional, european, mondial şi olimpic la lupte greco – romane, Ştefan Rusu, alături de alţi 20 de sportivi rădăuţeni, din care 5 sunt luptători. Cristian Gaţu a declarat că ceea ce se întâmplă pe şantierul Habitat este o demonstraţie de solidaritate şi acest lucru ar trebui să existe nu numai în acest domeniu. Preşedintele Federaţiei Române de Handbal a participat în urmă cu câţiva ani la inaugurarea zonei Habitat din Beiuş, de unde este născută soţia sa. „Sunt român şi deci sunt sufletist. Lucrurile acestea îţi dau optimism şi sentimentul că nu trăieşti singur şi numai pentru tine. (…) Important este să învăţăm şi noi, românii, ceva de aici. Cred că nu trebuiau să vină americanii să ne arate că prin lucru în echipă se poate ajunge departe”, a mai spus Cristian Gaţu.
Viviana Huţuleac, manager comunicare EURO2007Habitat Build, ne-a spus că lucrările de construcţii au înaintat foarte mult, astfel că s-a ajuns la acoperiş. Potrivit managerului de comunicare al proiectului, după ce au fost pregătite fundaţiile celor 27 de case, voluntarii au reuşit în două zile să monteze pereţii pentru fiecare locuinţă în parte. „Casele sunt destinate familiilor tinere care au unul până la trei copii şi locuiesc cu părinţii sau în chirie. Beneficiarii locuinţelor sunt ospătari, asistenţi medicali, învăţători, profesori sau funcţionari, iar venitul pe membru de familie este cuprins între 300 şi 400 lei”, a mai spus Viviana Huţuleac.
Dacă luni seară voluntarii s-au recreat după o zi de muncă în faţa unui spectacol folcloric, în care au evoluat artişti autohtoni (Ionela Popescu, Adriana Bucevschi - fiica unei vechi familii de solişti vocali ai cântecului popular rădăuţean, Dana Dăncilă şi Ansamblul „Ciobănaşul” din Rădăuţi), fără ca aceştia să aibă vreo pretenţie financiară, aseară a fost rândul sportivilor de la CSŞ Rădăuţi, secţia tir cu arcul, să facă o demonstraţie în faţa sutelor de voluntari români şi străini. Tot aseară, pe scena improvizată în apropierea cartierului de noi locuinţe au evoluat elevi ai Clubului Copiilor Rădăuţi, care au cântat şi dansat în aplauzele spectatorilor.
Astăzi, în jurul orei 8: 00, este aşteptat la Rădăuţi fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu.

Politisti voluntari, la Euro 2007 Habitat Build




Politisti voluntari, la Euro 2007 Habitat Build

Politia municipiului Radauti a sprijinit actiunea umanitara Euro 2007 Habitat Build, prin implicarea unui numar de 22 politisti in calitate de voluntari, a informat purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Suceava, Alin Botezatu. Astfel, in zilele de 4 si 5 septembrie, politistii voluntari au contribuit la ridicarea a doua dintre cele 27 case, destinate familiilor defavorizate.

Totodata, masurile de ordine in zona habitatului sunt organizate pe trei schimburi, atat de agenti de siguranta publica, din cadrul Biroului Politiei de Ordine Publica, cat si de agenti de la posturile de politie comunale. In perioada 1- 9 septembrie, Fundatia "Habitat for Humanity" Romania organizeaza, in municipiul Radauti, evenimentul "Euro 2007 Habitat Build", ce presupune constructia a 27 case (numarul statelor membre ale Uniunii Europene) in doar 5 zile lucratoare, cu participarea unor voluntari atat din tara, cat si din strainatate, inclusiv personalitati ale lumii politice, sportive si media. Casele sunt construite in parteneriat cu firme recunoscute atat pe plan national si mondial, iar la ridicarea acestora participa 650 voluntari

Firmele romanesti trebuie sa se asocieze pentru a castiga licitatii la lucrari de anvergura, sustine Borbely




Firmele romanesti care vor sa castige lucrari de anvergura trebuie sa se asocieze pentru a avea forta, a declarat, miercuri, ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor publice si Locuintelor, Laszlo Borbely. Ministrul a reactionat in acest fel la afirmatia presedintelui Consiliului Judetean (CJ) Suceava, Gavril Marza, potrivit careia licitatiile sunt facute in asa fel incat sa fie castigate numai de firmele mari din strainatate.


In judetul Suceava, lucrarile de reparare a drumurilor sau de alimentari cu apa au fost castigate de firme din Grecia si Austria. Dupa ce au adjudecat licitatiile, firmele straine au dat lucrarile in subantrepriza. Nemultumite de calitatea si ritmul de derulare a lucrarilor, autoritatile judetene au facut numeroase plangeri la guvern

Lichidări în familie la Tribunalul Suceava

• În decursul timpului, Liliana Axente, soţia judecătorului Teodor Axente, a primit mai multe dosare de lichidare a unor firme intrate în faliment

• Chiar dacă Ordonanţa 86/2006 prevede că situaţiile asemănătoare celei în care se află familia Axente sunt de incompatibilitate, soţul a continuat să profeseze la diferite secţii ale Tribunalelor din Suceava şi Botoşani

• Deputatul Mircea Grosaru, asociat al unei firme concurente celei deţinute de soţia judecătorului Teodor Axente, a atacat vehement această situaţie şi a declarat că a sesizat conducerea Tribunalului Suceava despre starea de incompatibilitate în care se află Liliana Axente

• În aceeaşi situaţie de incompatibilitate se află un alt lichidator, Ovidiu Călin, fost director în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava

Pe principiul banii familiei trebuie drămăluiţi aşa cum trebuie, soţia unui judecător din Suceava şi-a exercitat meseria de practician coordonator (n.r. – funcţie similară celei de administrator) la o firmă de lichidare judiciară fără să ţină cont că este în incompatibilitate. Atât prevederile Ordonanţei 86/2006, cât şi ale Legii 254/2007 au fost încălcate în mod repetat de Liliana Axente, fapt care a fost semnalat recent şi conducerii Tribunalului Suceava, acolo unde Teodor Axente îşi exercită profesia de judecător.
Reprezentanţii Uniunii Naţionale a Practicienilor în Reorganizare şi Lichidare (UNPRL), filiala Suceava, au cerut acum ceva vreme tuturor celor 23 de lichidatori care au firme în judeţ să-şi exprime poziţiile faţă de eventualele încălcări ale legislaţiei în vigoare. Liliana Axente nu a menţionat că ar fi în stare de incompatibilitate cu soţul ei, sperând probabil că lucrurile vor continua ca şi până acum. Totuşi, reprezentanţii UNPRL Suceava au ajuns la concluzia că atât Liliana Axente, cât şi Ovidiu Călin, un fost director la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava, reprofilat între timp în lichidator, sunt în stare de incompatibilitate.

• Naşa Liliana Axente a primit de la finul Dorin Neagu, judecător sindic, mai multe dosare de lichidare

Tonul acuzaţiilor la adresa celor doi a fost dat de deputatul Mircea Grosaru, asociat la o firmă concurentă. „E foarte clar şi limpede ce spune legea, iar cei doi sunt în incompatibilitate din toate punctele de vedere. Nimeni nu are nimic cu ei, dar legea trebuie respectată. Dacă lor li se pare normal ca soţul sau finul să-i dea lucrări soţiei sau naşei înseamnă că lucrurile merg cu totul anapoda. Toată lumea ar trebui să pornească de pe picior de egalitate, inclusiv cele două persoane, şi mă refer aici la Liliana Axente, soţia judecătorului Teodor Axente, şi la Ovidiu Călin, fost director la Finanţe”, a declarat Mircea Grosaru. Atât el, cât şi ceilalţi reprezentanţi ai UNPLR Suceava au susţinut că Liliana Axente şi Ovidiu Călin au încălcat prevederile OUG 86/2006 şi ale Legii 254/2007, iar actele întocmite de cei doi în dosarele pe care le au sunt lovite de nulitate.
Liliana Axente a devenit lichidator în cursul anului 2000, când a preluat societatea Insolventul. Câţiva ani mai târziu, Teodor Axente a ajuns judecător la Tribunalul Suceava, după ce profesase anterior ca judecător la Curtea de Conturi. În cursul anului 2006 a fost emisă Ordonanţa 86, care stipula că orice practician în insolvenţă nu-şi poate practica meseria la tribunalele specializate şi curţile de apel unde soţul îndeplineşte funcţia de judecător. Ori, din momentul apariţiei acestor reglementări, Teodor Axente a profesat câteva luni şi la Tribunalul Suceava, după cum singur recunoaşte. „Pentru a se evita orice discuţie, în momentul apariţiei Ordonanţei 86 din 2006 am cerut să fiu transferat la o altă instanţă. De atunci şi până acum am profesat la Tribunalul Botoşani şi la Judecătoria Fălticeni, iar în această vară, pe timpul vacanţei judecătoreşti, din lipsă de personal, şi la Tribunalul Suceava. Din punctul meu de vedere totul s-a făcut legal”, a mărturisit judecătorul Teodor Axente. Acesta a negat şi faptul că finul său, judecătorul Dorin Neagu, fost judecător sindic până în decembrie anul trecut, i-ar fi atribuit dosare soţiei sale, Liliana Axente.
Totuşi, se pare că lucrurile nu stau chiar aşa, iar înainte de a fi schimbat din funcţia de judecător sindic, Dorin Neagu i-a făcut cadou mai multe dosare naşei sale.
În acest moment, firma Insolventul, la care Liliana Axente este practician coordonator, are peste 30 de dosare în lucru. Specialiştii în domeniu spun însă că nu numărul dosarelor contează, ci mărimea firmelor care trebuie lichidate. Şi aceasta pentru că procentul pe care-l încasează firma care se ocupă cu lichidarea judiciară încasează un procent de 10% din valoarea tranzacţiei. Ori, tranzacţiile importante aduc şi bani frumoşi în buzunarul celor care se ocupă cu finalizarea procedurilor de lichidare.

• Ovidiu Călin: „Sunt compatibil în toate dosarele primite înainte de 30 iulie 2007”

Şi cealaltă persoană acuzată de incompatibilitate, Ovidiu Călin, crede că acuzaţiile care i se aduc sunt nefondate. Acesta a declarat că se consideră compatibil în dosarele pe care le-a primit de la instanţa suceveană până pe 30 iulie 2007, data când a intrat în vigoare Legea 254/2007, dosare pe care crede că trebuie să le finalizeze deoarece legea nu se aplică retroactiv. Mai mult, spune Ovidiu Călin, funcţia de director la DGFP Suceava, care l-ar face incompatibil cu prevederile Legii 254, a deţinut-o până în 2001, iar în intervalul 2001-2005 a fost doar simplu funcţionar. „Cunosc faptul că unii colegi ai mei au considerat că sunt incompatibil, dar trebuie să existe prezumţia de nevinovăţie. Până când nu se vor pronunţa Comisia de Disciplină de la Suceava şi de la nivel central şi instanţa de judecată consider că orice măsură de suspendare a mea ar fi în afara legii”, a declarat Ovidiu Călin. Ca fapt divers, trebuie spus că şeful Comisiei de Disciplină a UNPRL Suceava este chiar Ovidiu Călin, iar firma pe care acesta o conduce, Euroconturi, a primit din 2005 şi până în prezent peste 30 de dosare pentru lichidarea unor societăţi din judeţ.


Judecătorul Axente, mutat la Fălticeni

Contactat telefonic, preşedintele Curţii de Apel Suceava, Cezar Hâncu, a declarat că ştie despre acuzaţiile aduse de Uniunea Naţională a Practicienilor în Reorganizare şi Lichidare, filiala Suceava şi a luat deja o serie de măsuri. Mai exact, începând de marţi, judecătorul Teodor Axente a fost mutat la Judecătoria Fălticeni, acolo unde va prezenta începând de luni, când va reveni din concediu. „Din punctul nostru de vedere nu este nici un fel de problemă privind incompatibilităţile. Totul s-a rezolvat, iar dacă reprezentanţii UNPRL Suceava au constatat încălcări ale propriei legi de organizare a activităţii trebuie să şi le rezolve aşa cum cred de cuviinţă”, a spus Cezar Hâncu.

Dosar penal pentru un elev care a falsificat abonamentul TPL






• Acesta a scanat un abonament şi după ce l-a prelucrat pe calculator, l-a scos la o imprimantă color

Unui elev din municipiul Suceava i se va întocmi dosar penal pentru fals în acte, după ce acesta a fost prins circulând pe autobuzele de transport public în comun, cu un abonament TPL falsificat.
Directorul TPL, Darie Romaniuc, a precizat că acesta este primul caz de abonament falsificat descoperit anul acesta, pentru că în restul cazurilor, a fost vorba de o modificare a datei de valabilitate a abonamentelor, dar cel mai des, de o utilizare a unor abonamente de către alte persoane decât cele pentru care au fost eliberate.
“Am înaintat plângere la Poliţie, pentru fals în acte, pentru că nu mai e vorba doar de un fals grosolan, cu ştersături pe data de valabilitate a abonamentului sau o rescriere a acestuia, cu pixul, ci de un fals bine executat, prin scanarea unui abonament, prelucrarea acestuia pe calculator şi imprimarea sa la o imprimantă color”, a declarat Darie Romaniuc.
Un fenomen interesant constatat de conducerea TPL e cel al utilizării abonamentelor de către alte persoane decât cele pentru care a fost eliberat, cele mai numeroase cazuri de acest fel depistate până acum fiind cele în care sunt utilizate abonamente gratuite sau subvenţionate cu 50% de către Primăria Suceava.

ROMEXPO organizeaza la Suceava prima editie Targului de Turism al Bucovinei



Continuand politica sa de implicare in organizarea de targuri si expozitii in cele mai importante zone economice ale Romaniei, ROMEXPO si Camera de Comert, Industrie si Agricultura Suceava organizeaza, in perioada 14-16 septembrie, Targul de Turism al Bucovinei, in parteneriat cu autoritatile locale si asociatiile profesionale. Targul de Turism al Bucovinei se va desfasura in Centrul Economic Bucovina - Noul Complex Expozitional aflat in vecinatatea aeroportului din localitatea Salcea, la circa 10 kilometri de Suceava.


Tematica este foarte diversificata si cuprinde mai multe categorii de turism care exista in zona Bucovinei: turism de afaceri, turism activ, agroturism, turism cultural, turism balnear, ecoturism, turism de odihna, turism rural, turism pentru sporturile de iarna, recreere si agrement.

Participa peste 70 de firme, asociatii de turism din zona Bucovinei, hoteluri, pensiuni, locuri de agrement, pe o suprafata de 520 de metri patrati. Targul este destinat specialistilor in turism, agentiilor de turism atat din tara, cat si din strainatate, institutiilor de invatamant superior de profil, societatilor de asigurari, reprezentatilor ambasadelor straine in Romania, oficiilor de promovare a turismului in strainatate. Si-au anuntat intentia de a participa la aceasta manifestare un numar de 22 de agentii de turism si trei institutii de invatamant superior de profil. De asemenea, Asociatia Agentiilor de Turism din Bulgaria (BATA) s-a aratat interesata de eveniment.

Targul se doreste a fi un eveniment important in cadrul salbei de manifestari reunite sub denumirea ANUL BUCOVINA. Organizat cu scopul promovarii unicitatii potentialului turistic al Sucevei, ANUL BUCOVINA cuprinde, practic, toate evenimentele culturale si artistice care au loc in judetul Suceava incepand din iunie 2007, timp de un an de zile. Informatii complete asupra tuturor manifestarilor cuprinse in programul ANUL BUCOVINA, precum si asupra zonei turistice a judetului Suceava pot fi gasite pe site-urile www.anulbucovina.ro si www.redescoperabucovina.ro.

Copil de patru ani mort intr-un incendiu




Copil de patru ani mort intr-un incendiu

Un baietel in varsta de 4 ani a murit intr-un incendiu provocat de un scurtcircuit electric, a informat, miercuri, Biroul de presa al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Suceava. Potrivit sursei citate, in noaptea de marti spre miercuri, pompierii din Radauti si voluntarii din Vicovu de Sus, Bilca Galanesti au intervenit pentru localizarea si stingerea unui incendiu izbucnit in gospodaria lui Corneliu O., din Vicovu de Sus. In incendiu, a decedat copilul proprietarului, Beniamin O., in varsta de patru ani si patru luni.

Au ars sura si adapostul de animale, pe o suprafata de 150 de metri patrati, acoperisul casei, pe o suprafata de o suta de metri patrati, o camera de locuit si bunuri de uz casnic, pagubele materiale fiind estimate la 20.000 de lei.

Amenda de sase ori mai mare decat valoarea marfii confiscate




 Amenda de sase ori mai mare decat valoarea marfii confiscate

Doi barbati din Botosani au fost amendati de Garda Financiara cu 20.000 de lei, dupa ce au fost depistati in trafic de politistii de frontiera ca transportau din Ucraina peste o mie de pachete de tigari de contrabanda, a informat, miercuri, purtatorul de cuvant al Directiei Politiei de Frontiera Radauti, Ovidiu Sasu. Politisti din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Siret, impreuna cu lucratori ai Garzii Financiare, au oprit la control cursa regulata Radauti-Botosani.


In urma controlului, in bagajele lui Sorin Z, de 32 de ani, si ale lui Nicolae C., de 56 de ani, ambii din Botosani, au fost gasite peste 1.000 de pachete de tigari de contrabanda. Cei doi au declarat ca au achizitionat tigarile de la cetateni ucraineni in scopul consumului propriu si al familiei. Marfa, in valoare de 3.198 de lei, a fost retinuta in vederea confiscarii, iar cei doi au fost sanctionati contraventional cu 20.000 de lei.

Laszlo Borbely: Motiunea de cenzura a PSD nu va trece in Parlament




Vicepresedintele UDMR Laszlo Borbely, ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor publice si Locuintelor, a apreciat, miercuri, la Suceava ca motiunea de cenzura a PSD va fi depusa la Parlament, dar nu va trece la vot in plenul reunit al celor doua Camere.
In opinia lui Borbely, aceasta motiune nu se justifica atata timp cat ''nu s-a intamplat nimic spectaculos'', considerand ca ''fara sa discuti pe fond si fara sa analizezi, este doar un joc politic''.


''Nu am inteles ce s-a intamplat din iulie cand am trecut ordonanta privind pensiile. Sper ca PSD sa-si dea seama ca in acest moment nu se justifica aceasta motiune'', a spus Borbely.
Totodata, Laszlo Borbely considera ca, in aceasta conjunctura si tinand cont de calendarul electoral de anul acesta si de anul viitor, ar fi bine sa existe o majoritate asumata care sa functioneze in Parlament.

Motiunea de cenzura a PSD nu va trece in Parlament




Motiunea de cenzura a PSD nu va trece in Parlament

Vicepresedintele UDMR Laszlo Borbely, ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor publice si Locuintelor, a apreciat, miercuri, la Suceava ca motiunea de cenzura a PSD va fi depusa la Parlament, dar nu va trece la vot in plenul reunit al celor doua Camere. In opinia lui Borbely, aceasta motiune nu se justifica atata timp cat ''nu s-a intamplat nimic spectaculos'', considerand ca ''fara sa discuti pe fond si fara sa analizezi, este doar un joc politic''. ''Nu am inteles ce s-a intamplat din iulie cand am trecut ordonanta privind pensiile.


Sper ca PSD sa-si dea seama ca in acest moment nu se justifica aceasta motiune'', a spus Borbely. Totodata, Laszlo Borbely considera ca, in aceasta conjunctura si tinand cont de calendarul electoral de anul acesta si de anul viitor, ar fi bine sa existe o majoritate asumata care sa functioneze in Parlament.

Este necesar un parteneriat real intre minister si autoritatile locale, sustine Laszlo Borbely




Este necesar un parteneriat real intre minister si autoritatile locale, sustine Laszlo Borbely

Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely, a declarat miercuri, la Suceava, ca nu pot fi evitate programele ce tin de autoritatea centrala din punct de vedere al finantarii, desi sustine continuarea descentralizarii, transmite corespondentul ROMPRES. In opinia lui Borbely, trebuie sa existe un parteneriat real intre ministerul pe care-l coordoneaza si autoritatile locale (primarii, consilii judetene) si, de aceea, sunt necesare desele deplasari pe care le efectueaza in teritoriu.


Laszlo Borbely s-a intalnit miercuri cu autoritatile judetene sucevene, primarii din judet, precum si cu reprezentantii firmelor de constructii. El a facut o prezentare a programelor pe care le are in portofoliu ministerul pe care il coordoneaza, considerand ca informarea corecta si la timp a primarilor este foarte importanta. Borbely a prezentat programele de infrastructura rurala, in special cele de alimentare cu apa.


Potrivit ministrului Dezvoltarii, este foarte important sa se rezolve aceasta problema, avand in vedere ca, in Romania, din cele 13.000 de localitati, 7.000 nu au inca alimentare cu apa in sistem centralizat. El a precizat ca in ultimii zece ani s-a introdus apa in aproximativ 870 de localitati, proces ce va continua si in urmatorii ani. Totodata, Borbely a spus ca va continua programul de constructie a locuintelor si va face demersurile necesare pentru a obtine facilitati legislative pentru accesul tinerilor la locuinte.


Ministrul Borbely a afirmat ca, din pacate, din informatiile pe care le are din teritoriu, a constatat ca 58% dintre primari nu cunosc legislatia in domeniul locuintelor si creeaza in acest fel probleme celor care solicita informatii in domeniu. De asemenea, ministrul Dezvoltarii a precizat ca s-au mai alocat 25 de milioane de lei pentru locuinte sociale, cu chirie, pentru persoanele evacuate din casele nationalizate, la nivel de tara existand peste 10.000 de familii in aceasta situatie.

PNL Suceava vrea reportarea banilor pentru investitii

"In primul rand este vorba de sumele repartizate de la Ministerul Educatiei si ar fi de dorit ca acestea sa poata fi reportate de la un an la altul. Au fost demersuri la o intalnire politica, dar ma voi adresa si la Ministerul Educatiei, Ministerul Economiei si Finantelor, precum si la Asociatia Municipilor din Romania", ne-a declarat presedintele organizatiei judetene a PNL Suceava, primarul Ion Lungu. El a precizat ca la Delegatia Permanenta acest punct de vedere a fost sustinut si de primarul liberal al Bacaului, Romeo Stavarache. Motivul pentru care liberalii suceveni sustin acest lucru este ca de multe ori fondurile guvernamentale sunt repartizate din cea de-a doua jumatate a anului si trebuie folosite la lucrari ample. Pentru ca banii sa nu fie returnati la bugetul de stat, lucrarile trebuie terminate pana la sfarsitul anului. De aceea, la autoritatile locale exista o presiune mare de a se cheltui repede banii de la Guvern si in acest fel creste riscul de a nu fi facute lucrari de cea mai buna calitate. Presedintele organizatiei judetene a PNL Suceava, primarul Ion Lungu, a declarat ca a facut demersuri pe linie politica pentru un amendament prin care sa se permita ca macar banii primiti de la Ministerul Educatiei pentru scoli sa nu fie returnati la bugetul de stat daca nu au putut fi cheltuiti in totalitate pana la finele anului.

Apa calda oprita de avarii



SUCEAVA. Dupa ce au stat aproape trei saptamâni fara apa calda din cauza reviziei generale, nervii sucevenilor au fost pusi din nou la incercare.

Miercuri, la numai câteva ore dupa reluarea furnizarii apei calde, doua avarii au lasat fara apa calda zeci de mii de locatari din cartierele Obcini si George Enescu. Ieri, o noua avarie s-a produs la conductele de termoficare de pe strada Mihai Viteazu, fiind afectati sucevenii din zona centrala a orasului. Reprezentantii Termica au remediat defectiunile în câteva ore si au dat vina pe vechimea conductelor.