marți, 20 noiembrie 2007

Un sucevean a câştigat premiul I la Concursul „Floare de colţ”

Pentru al doilea an consecutiv, un elev de la Casa de tip familial „Colţ Alb” Suceava a câştigat cel mai mare premiu al Concursului Naţional „Floare de Colţ”, concurs destinat tinerilor talentaţi dezavantajaţi din punct de vedere social.

Cristina Nistor, în vârstă de 17 ani, elevă la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, a câştigat premiul I la faza finală a Concursului Naţional „Floare de Colţ” – secţiunea pictură. Anul trecut, un alt sucevean, Alin Ichim, a câştigat cel mai mare premiu al Concursului Naţional „Floare de Colţ”, la secţiunea ştiinţe umaniste – biologie. Alin este orfan de ambii părinţi, şi încă de mic a fost în grija Statului. Acum este elev al Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” Suceava, şi locuieşte în Casa de tip Familial „Colţ Alb” Suceava. El a obţinut aproximativ 52 de milioane de lei vechi, bani pe care îi păstrează pentru când va fi student.

Cristina Nistor nu a dorit să ne spună nimic despre premiul câştigat, sugerând, doar, că vrea să savureze singură acest succes. Pentru a ajunge la concurs, adolescenta a fost sprijinită şi încurajată foarte mult de personalul de la Casa de tip familial „Colţ alb”.

În acest an, la secţiunea sport a Concursului Naţional „Floare de Colţ”, Daniela Bejenariu (judo), o adolescentă în vârstă de 15 ani, de la Centrul Şcolar Gura Humorului, a obţinut locul al III –lea, câştigând 500 de euro.

Premiile din ediţiile anterioare

Suceava a fost reprezentată în finala acestui concurs naţional de 7 copii, cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani. La prima ediţie, desfăşurată în anul 2003, suceveanca Lăcrămioara Lungu a câştigat locul II pe ţară la secţiunea muzică - oboi. În prezent, ea este studentă la Conservatorul din Bucureşti. La ediţiile precedente, câte 27 de copii au câştigat, în fiecare an, premii în valoare totală de 65.000 de euro. La a III-a ediţie, locul I pe ţară a fost câştigat de o elevă a Şcolii Speciale Câmpulung Moldovenesc, în vârstă de 16 ani, Adriana Cepişcă, aflată în plasament familial. Tânăra a beneficiat de o bursă lunară de 300 de euro, timp de un an, şi o excursie în Franţa, de două săptămâni.

PNG a oferit posibilitatea pensionarilor suceveni să viziteze mănăstirile din Bucovina



Câteva zeci de pensionari din municipiul Suceava au avut posibilitatea să viziteze mănăstirile din Bucovina. Excursiile au fost organizate de Organizaţia Municipală a PNG Suceava, preşedintele acesteia, Ghiţă Ignătescu, precizând că la ele au participat pensionari care nu au avut posibilitatea să vadă, până în momentul de faţă aceste lăcaşe de cult.

„Din discuţiile pe care le-am avut cu cetăţenii municipiului Suceava am constatat că sunt foarte multe persoane de vârsta a treia care nu au avut ocazia, nici până în momentul de faţă, să viziteze mănăstirile din Bucovina. Şi din acest motiv am hotărât să organizăm aceste excursii, pentru că nu este normal ca aceste lăcaşe de cult să fie vizitate de oameni din toată ţara şi din străinătate, iar cei de aici, din Suceava, să nu aibă posibilitatea să ajungă măcar odată în viaţă să le vadă”, a declarat Ignătescu.

El a spus că până în momentul de faţă, de aceste excursii au beneficiat 60 de pensionari, din cartierele Burdujeni, Mărăşeşti şi Zamca.

Preşedintele PNG Suceava a precizat că aceştia au avut posibilitatea să viziteze mănăstirile Bogdana, Putna, Suceviţa, Moldoviţa, Voroneţ, Mănăstirea Humorului, beneficiind şi de serviciile unui ghid care le-a prezentat istoria acestor monumente. Ghiţă Ignătescu a precizat că deşi aceste acţiuni au fost organizate iniţial în perioada campaniei electorale pentru Parlamentul European, ele vor continua şi după data de 25 noiembrie 2007. „Am discutat cu foarte mulţi oameni şi PNG va continua să organizeze astfel de excursii, în special pentru bătrânii cu venituri foarte mici”, a declarat preşedintele PNG Suceava.

Discoteci şi baruri, închise de ASP



Şase decizii de suspendare a activităţii şi trei amenzi în valoare totală de 7600 lei, sunt sancţiunile aplicate de Inspecţia Sanitară de Stat din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Suceava, în prima jumătate a lunii noiembrie.

Potrivit datelor contabilizate de această instituţie, a fost închis disco-barul din comuna Satu Mare, satul Ţibeni, aparţinând SC ADORAMA COM SRL, din Rădăuţi, motivele fiind neasigurarea apei curente calde în incintă şi a unui sistem de canalizare corespunzător, precum şi zgomotul deranjant pentru vecini pe care-l producea. De altfel, vizita inspectorilor ASP a fost făcută la sesizarea locuitorilor din zonă, care s-au plâns că nu au linişte din cauza gălăgiei.

O decizie de suspendare a activităţii a fost luată şi în cazul magazinului mixt, al aceleiaşi societăţi. Pentru grave abateri de la normele igienico-sanitare, respectiv toalete pentru consumatori cu instalaţii defecte, sistem de colectare a deşeurilor lichide necorespunzător şi spaţii de funcţionare mizere au mai fost închise magazinul mixt şi cafe-barul, din comuna Forăşti, aparţinând SC AGROUNIVERSAL VACARU SRL.

O măsură similară a fost luată şi în cazul coaforului Cooperativei Meşteşugăreşti din Vatra Dornei, pentru „neasigurarea condiţiilor igienico-sanitare de funcţionare şi a structurii funcţionale necesare desfăşurării activităţii”.

Dispoziţie de suspendare a activităţii a primit, în noiembrie, şi bucătăria de la Spitalul Judeţean Suceava, închisă în data de 5, din cauza mizeriei.

Conform evidenţelor ASP, cea mai mare amendă, de 4000 lei, a fost aplicată în prima parte a acestei luni societăţii ADORAMA COM SRL, din Ţibeni, cea care s-a ales şi cu decizie de suspendare a activităţii, de această dată motivul fiind funcţionarea fără autorizaţie sanitară. Cu 600 lei au trebuit să cotizeze administratorii SC AGROUNIVERSAL VACARU SRL, pentru neefectuarea de către personalul angajat a examenelor medicale periodice, în timp ce o amendă de 3000 lei a fost obligat să suporte proprietarul unui magazin mixt din Brodina - SC NOVO FOREST SRL - motivul fiind lipsa unui dispozitiv de măsurare a temperaturii în frigidere.

Termen limită pentru refacerea a 40 de străzi din Suceava



Misiune dificilă pentru firmele de construcţii implicate în acţiunea de reabilitare a reţelelor termice, dar şi pentru Termica şi Primăria Suceava. În aproximativ două săptămâni vor trebui refăcute 40 de străzi din municipiul Suceava, care au fost afectate de lucrările de înlocuire a conductelor de termoficare uzate, cu altele noi, mult mai performante.

Viceprimarul Sucevei, Angela Zarojanu, a spus că în următoarele două săptămâni, principala prioritate a municipalităţii sucevene vor fi aceste lucrări, care vor fi vegheate îndeaproape de inspectorii Primăriei, atât pentru a fi făcute reparaţii de calitate, cât şi pentru a se păstra un ritm alert în execuţia acestora.

“Străzile Sucevei trebuie refăcute cât mai repede, atât pentru că deja am intrat în iarnă, cât şi pentru a-i scăpa pe suceveni de neplăcerile provocate, de a circula printre gropi şi prin noroi. Prezenţa noastră pe şantier, zi de zi, va impulsiona firmele implicate să îşi execute îndatoririle cât mai repede”, consideră viceprimarul Angela Zarojanu.

Directorul societăţii de termoficare a Sucevei a precizat că, odată cu finalizarea lucrărilor de racordare a tuturor scărilor de bloc la reţeaua de apă caldă, toate eforturile se vor concentra asupra refacerii străzilor afectate de lucrări.

“Toate firmele implicate în acţiunile de refacere a reţelelor de termoficare şi de modernizate a 10 puncte termice au prins în contract şi obligativitatea de a aduce terenul la starea iniţială. Deja au fost contractate toate lucrările, cu o mulţime de firme de specialitate, încât, dacă în următoarele două săptămâni vremea ne va fi favorabilă, vrem ca lucrările să fie finalizate. Toate gropile vor fi astupate, iar deasupra va fi turnat asfalt sau un strat de beton, în funcţie de structura stradală din zona respectivă”, a declarat Constantin Plăcintă.

Lucrările de înlocuire a reţelelor uzate de termoficare au afectat toate cartierele municipiului reşedinţă de judeţ, dar, conform contractelor încheiate, peste tot vor fi aduse la starea iniţială zonele afectate.

Apa caldă revine la toţi sucevenii

Până la sfârşitul acestei săptămâni, toţi locuitorii municipiului Suceava, racordaţi la sistemul centralizat de termoficare, vor beneficia de apă caldă şi căldură.

Directorul societăţii de termoficare, Constantin Plăcintă, a precizat că la mai bine de jumătate din consumatorii afectaţi de lucrările de modernizare a punctelor termice apa caldă a revenit în cursul zilelor de vineri şi sâmbătă.

„În urma suplimentării echipelor de lucru cu angajaţi a numeroase firme din ţară, s-a reuşit ca la final de săptămână să furnizăm din nou apă caldă la 80 de scări de bloc, din care 60 sunt racordate la PT Obcini 3, câte 10 scări, la PT Mihai Viteazu 1 şi Tribunal (A1), precum şi două scări de bloc şi câteva case de la punctul termic Liceu Ştefan cel Mare”, a declarat Constantin Plăcintă.

În prezent, nu beneficiază încă de apă caldă 30% din consumatorii arondaţi punctului termic Obcini 3, jumătate din locatarii arondaţi PT Mihai Viteazu 1, 70% din sucevenii racordaţi punctului termic A1 şi jumătate din cei care beneficiau de servicii de termoficare de la punctul termic Zamca 5.

În total, în cursul acestei săptămâni vor fi racordate la reţeaua de apă caldă 108 scări de bloc, cele mai multe – 36, fiind din cartierul Zamca, 34 de scări de bloc – din cartierul Obcini, precum, iar alte 30 de scări de bloc, din zona Tribunalului.

Primul brad metalic din Suceava, montat în Intersecţia Burdujeni



Pentru prima dată, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, în municipiul reşedinţă de judeţ vor fi aprinse luminile într-un brad realizat pe structură metalică.

Lucrările de montare a acestuia au început de ieri, în intersecţia străzilor Calea Unirii cu Calea Burdujeni, acolo unde este montat un ceas cu afişaj electronic.

Viceprimarul Sucevei, Angela Zarojanu, a spus că, pe lângă acest brad metalic, care va fi împodobit cu ramuri de brad naturale, în municipiu vor mai fi montaţi încă cinci brazi, cu dimensiuni considerabile.

Astfel, cu o serie de utilaje speciale, vor fi aduşi de la Frasin cinci brazi cu dimensiuni cuprinse între 14 – 16 metri, care vor fi amplasaţi în puncte cheie ale oraşului.

Cel mai mare brad va fi cel din centrul Sucevei, din faţa Casei de Cultură, în vreme ce alţi doi brazi, aproape la fel de înalţi vor fi amplasaţi la intrarea în Suceava dinspre Fălticeni, la intersecţia de vizavi de staţia Peco, iar altul în parcul Areni, lângă Primărie.

Alţi doi brazi vor fi amplasaţi în două mari cartiere ale Sucevei, în Burdujeni, lângă biserica Sf. Andrei şi altul în Iţcani, în faţa Gării.

Mizerie la bucătăria Spitalului Siret

Sancţiuni din partea Direcţiei Sanitar Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor Suceava pentru Spitalul Orăşenesc Siret, din cauza mizeriei de la bucătărie. Inspectorii DSVSA veniţi în control la această unitate au constatat că la blocul alimentar condiţiile de preparare a hranei nu sunt respectate.

Nereguli pe linie de igienă sanitară au fost depistate şi în sălile în care bolnavii luau masa. Verificările au fost întreprinse în cursul lunii octombrie şi s-au lăsat cu sancţiuni. Potrivit şefului Serviciului Inspecţie şi Control din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, doctorul Vasile Semeniuc, pentru aceste abateri, conducerea Spitalului Orăşenesc Siret a primit un avertisment.

Cercetat de Poliţie pentru tentativă de incest

Un bărbat în vârstă de 46 de ani, din comuna Dărmăneşti, este cercetat de Poliţie, fiind acuzat că a încercat să întreţină raporturi sexuale cu propria sa fiică, o tânără în vârstă de 20 de ani, cu deficienţe mintale.

Dosarul penal întocmit pe numele respectivului a fost trimis, zilele trecute, înapoi la Poliţie de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, pentru continuarea cercetărilor.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, toată povestea s-a petrecut în iarna anului 2006, atunci când victima a depus o plângere la Poliţie, în care reclama faptul că tatăl său a violat-o.

Tânăra a povestit că tatăl său a obligat-o să se dezbrace şi, sub ameninţări, a făcut sex cu ea. Audiat la Poliţie, bărbatul a recunoscut că, fiind sub influenţa băuturilor alcoolice, a încercat să întreţină raporturi sexuale cu fiica sa, însă, a mai scris în declaraţia dată în faţa oamenilor legii, acest lucru nu s-a mai petrecut.

Tatăl acuzat de incest a fost dus şi în faţa detectorului de minciuni al Poliţiei, aparatul indicând că răspunsurile date de bărbat au fost sincere şi că, într-adevăr, raportul sexual dintre cei doi nu a avut loc.

Întrucât povestea este una destul de încurcată, procurorii au retrimis dosarul la Poliţie şi au cerut continuarea cercetărilor pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de incest.

Colaborarea cu Securitatea nu a afectat imaginea lui ÎPS Pimen

Sucevenii îşi menţin încrederea în ÎPS Pimen chiar şi după ce s-a aflat că acesta a colaborat cu Securitatea. Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor se bucură de cea mai mare încredere din partea locuitorilor din zona Siret-Rădăuţi, în timp ce în municipiul Suceava şi localităţile învecinate problemele de imagine au fost serioase după acest scandal. La nivelul întregului judeţ, 66% dintre locuitori cred că imaginea ÎPS Pimen nu a fost afectată de dezvăluirile recente, în timp ce 6% şi-au schimbat părerea despre înaltul prelat, restul de 28% preferând să nu-şi exprime vreo opţiune.

Potrivit unui studiu realizat de firma Hexis Consulting, în perioada 4-11 noiembrie, pe un eşantion de 1.197 de persoane, cu o marjă de eroare de +/-3%, două treimi dintre cei intervievaţi nu şi-au schimbat părerea despre ÎPS Pimen după ce Colegiul Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii a dat verdictul de poliţie politică împotriva sa.

Sociologul Adrian Botezatu afirmă că acest procent de încredere de care se bucură arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor este dat de percepţia directă a oamenilor vizavi de o persoană.

„Oamenii au făcut diferenţa între vechiul sistem şi presiunile la care erau supuşi atunci, inclusiv ierarhii. În plus, lucrurile stau diferit în mediul rural faţă de oraşe, şi în special la Bucureşti, acolo unde impactul mediatic asupra acestor dezvăluiri a fost mult mai puternic. La sate, există un anumit grad de conservatorism, iar oamenii sunt mai puţin supuşi mesajelor transmise de mass-media”, a explicat Botezatu. CNSAS a decis în urmă cu câteva săptămâni că ÎPS Pimen a făcut poliţie politică. Înaltul prelat a colaborat atât cu Securitatea, cât şi cu Direcţia de Informaţii Externe, unde avea numele conspirative de „Sidorovici”, respectiv „Petru”.

"Există informaţii grele despre ÎPS Pimen, despre misiunile din ţară şi din străinătate la care participa", au fost declaraţiile date de surse din cadrul CNSAS. Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor nu a comentat aceste acuzaţii, dar a contestat verdictul, fără a se mai prezenta şi la audieri pentru a-şi susţine cauza.

Dezvăluirile despre colaborarea cu Securitatea, percepute diferit în judeţ

Persoanele care au răspuns acestui sondaj de opinie provin din tot judeţul, procentele de încredere în ÎPS Pimen fiind diferite, de la zonă la zonă.

În zona Suceava, mediatizarea acestui caz i-a determinat pe 11% dintre subiecţi să-şi schimbe părerea despre imaginea înaltului prelat, în timp ce 45% dintre persoane nu au fost influenţate de faptul că au aflat despre colaborarea cu Securitatea, restul de 44% preferând să nu se pronunţe.

La polul opus se află zona Siret-Rădăuţi, unde 82% dintre cei care au răspuns afirmă că imaginea lui ÎPS Pimen nu a avut de suferit de pe urma scandalului, iar contrariul îl cred doar 4% dintre subiecţi.

În celelalte două zone cuprinse în sondaj, respectiv Fălticeni şi Gura Humorului - Câmplung Moldovenesc - Vatra Dornei, procentul celor care nu şi-au schimbat imaginea despre înaltul prelat este de 70%, respectiv 68%.

Tinerii şi vârstnicii, opinii diferite despre acest scandal

Colaborarea preoţilor cu Securitatea şi impactul asupra populaţiei din acest punct de vedere a fost un alt subiect al sondajului de opinie. Dintre cei care au răspuns la întrebare, 6% cred că verdictele date de CNSAS au afectat foarte mult credibilitatea unor înalţi prelaţi, în timp ce 19% cred că doar „mult”, iar 23% că „mai puţin”.

Restul subiecţilor a afirmat că scandalul nu a afectat deloc credibilitatea preoţilor acuzaţi că au făcut poliţie politică, în proporţie de 21%, în timp ce 31% nu s-au putut pronunţa.

„Procentul de 25% al celor care cred că scandalul a afectat şi credibilitatea înalţilor prelaţi provine din rândul electoratului tânăr şi educat. Pentru un om mai în vârstă percepţia despre vechiul regim este asociată cu viaţa personală, cu faptele bune şi cele rele care s-au petrecut în acea perioadă, iar preotul făcea parte din acel sistem”, a declarat sociologul Adrian Botezatu.

Adomniţei anunţă salarii mai mari pentru profesori

Adomniţei anunţă salarii mai mari pentru profesori


Ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei, a declarat că în anul 2008 creşterea salariilor pentru profesori va fi de 100% comparativ cu veniturile obţinute de aceştia în anul 2004. Anunţul a fost făcut de Adomniţei la întâlnirea pe care a avut-o cu cadrele didactice din Vatra Dornei. El a adăugat că un argument pentru creşterea salariilor este că din 2004 şi până în 2007 Guvernul a majorat veniturile cadrelor didactice de trei ori mai mult, respectiv cu 101,8% pentru conferenţiari, lectori asistenţi preparatori, cu 50,6% pentru profesori universitari, cu 89% pentru cadrele didactice cu grad I şi cu 79,2% pentru alte categorii de personal. „Ştiu că salariile reprezintă o motivaţie foarte importantă pentru dumneavoastră şi nici eu, nici Guvernul pe care-l reprezint, nu suntem imuni la această necesitate. Vom face toate eforturile în acest sens, iar negocierile cu sindicatele vor avea loc cât de curând”, a spus ministrul educaţiei.
Cristian Adomniţei a explicat profesorilor prezenţi la întâlnire că descentralizarea sistemului de învăţământ, preconizată în noul proiect de legi ale educaţiei, va veni în avantajul elevilor, cât şi a cadrelor didactice. El a explicat că pentru început, descentralizarea va presupune finanţarea pe elev, schimbarea structurii anilor preuniversitari obligatorii, de la clasa pregătitoare, până la clasa a IX-a, de gimnaziu şi schimbarea sistemului de admitere şi evaluare a elevilor. „Vreau să facem din şcoală un loc atât de atrăgător, prin condiţiile de cazare, clase, materiale didactice şi pregătirea resursei umane, astfel încât atât copiii, cât şi părinţii lor să înţeleagă cât de important e să se educe. Cele mai multe cazuri de abandon se înregistrează la sfârşitul clasei a VIII- a. Iar cauzele sunt multiple, sărăcia, faptul că părinţii nu mai au cum să-i întreţină şi-i trimit la muncă sau pentru că elevul pică examenele. De aceea, vreau să facem campusuri, de aceea le dăm bani prin programul «Bani de liceu», de aceea schimbăm sistemul de intrare la liceu. Prevenirea abandonului şcolar, în aceste condiţii, nu mai este doar responsabilitatea părintelui, ci a noastră a tuturor. Dacă un copil de şapte ani nu vine la şcoală, atunci vina este exclusiv a noastră, a tuturor, pentru că nu facem eforturi suficiente să-l ajutăm”, a precizat ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei.

Firmele de construcţii îşi trimit oamenii în şomaj

Firmele de construcţii îşi trimit oamenii în şomaj


In prima jumatate a lunii noiembrie opt firme au depus la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Suceava notificari privind concedierea colectiva a salariatilor. Conform acestor notificari vor fi disponibilizati un numar de 1759 salariati din care 1207 muncitori calificati. Este vorba in principal de societati comerciale din domeniul constructiilor, acolo unde, datorita conditiilor termice nefavorabile activitatea se diminueaza considerabil in sezonul de iarna. « Un alt motiv care determina concedierile masive este acela ca firmele de constructii au realizat lucrarile contractate urmand predarea acestora catre beneficiarii de investitii. Potrivit Codului Muncii, in cazul angajatorului care intentioneaza sa efectueze concedieri colective, acesta are obligatia de a initia, in timp util si in scopul ajungerii la o intelegere, consultari cu sindicatul sau reprezentantii salariatilor cu privire la metodele si mijloacele de reducere a numarului de salariati care vor fi disponibilizati precum si stabilirea unor masuri sociale care vizeaza sprijin pentru recalificarea sau reconversia profesionala a salariatilor concediati », a declarat şeful ITM Suceava, Mihai Airinei. Cele mai multe concedieri a anunţat COMINCO Frasin în număr de 1069 de salariaţi. Prin notificarea de concediere colectiva, S.C. “COMINCO BUCOVINA SA Frasin si S.C. “CIVICA GROUP” SA Suceava se angajeaza ca salariatii disponibilizati sa urmeze o forma de pregatirea profesionala in meseriile de baza din activitatea de constructii. Avand in vedere caracterul sezonier al activitatilor de constructii este de asteptat ca si celelalte firme mari din domeniul constructiilor sa depuna notificari privind concedierea colectiva a salariatilor.

Uricec îndeamnă sucevenii să fructifice şansa votului uninominal

Uricec îndeamnă sucevenii să fructifice şansa votului uninominal


Preşedintele organizaţiei judeţene a PD, Eugen Constantin Uricec (foto), i-a îndemnat pe suceveni să fructifice şansa votului uninominal în varianta propusă de preşedintele României, Traian Băsescu, spunându-le că în caz contrar nu vor mai avea căderea să pună la zid clasa politică românească şi să critice prestaţia parlamentarilor. Uricec a declarat că acum este momentul decisiv „pentru a rupe pisica în două” arătând că votul uninominal va conduce la reformarea clasei politice şi va oferi cetăţeanului şansa de a vota omul şi nu lista. „Îi invit pe suceveni să dea dovadă de responsabilitate politică şi să vină la vot pentru că în primul rând este un drept pe care l-au câştigat prin Constituţie şi în al doilea rând numai prin votul lor pot să remanieze clasa politică. Este şansa lor ca la viitoarele alegeri legislative să-şi desemneze reprezentanţii în Parlament la modul în care sunt aleşi primarii de localităţi. Referendumul pentru votul uninominal reprezintă momentul decisiv pentru a rupe pisica în două cum se spune pe româneşte. Referendumul oferă şansa de a crea o nouă clasă politică pe care şi-o doreşte cetăţeanul, şansa de trimite în Parlament oameni care să lucreze pentru el. Dacă această şansă nu este fructificată este foarte clar că în viitor cetăţenii nu vor mai putea avea căderea să judece clasa politică şi pe reprezentanţii ei”, a declarat Uricec. El a menţionat că militanţii PD din organizaţia judeţeană a partidului desfăşoară o campanie susţinută de informare a electoratului sucevean cu privire la importanţa referendumului pentru votul uninominal şi a alegerilor pentru Parlamentul European exprimându-şi speranţa că prezenţa la vot pe data de 25 noiembrie va fi una care să facă cinste zonei.

Zarojanu consideră că populaţia nu este interesată de referendum

Zarojanu consideră că populaţia nu este interesată de referendum


Preşedintele Organizaţiei Municipale a PNL Suceava, Angela Zarojanu, consideră că populaţia nu este interesată de referendumul convocat de preşedintele României, Traian Băsescu, pentru introducerea votului uninominal, neconsiderându-l o prioritate. Zarojanu a spus că din discuţiile pe care le-a avut în această campanie electorală cu cetăţenii judeţului, aceştia susţin că nu îi interesează referendumul. „Zbaterile domnului preşedinte Traian Băsescu de a organiza referendumul în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare, pentru a susţine campania PD nu are rezultatele scontate. Iar acest lucru este demonstrat de faptul că întâlnirile din ţară ale lui Traian Băsescu cu populaţia nu s-au bucurat de prea mare succes”, a spus Angela Zarojanu.

Preşedintele PNL Suceava spune că iniţiativa de a organiza referendumul este inutilă, în condiţiile în care acesta nu face altceva decât să creeze probleme în organizarea alegerilor europarlamentare. Mai mult, Zarojanu spune că referendumul va însemna doar cheltuirea unor sume importante de bani, care puteau fi folosite în alt scop.

„Sunt primele alegeri europarlamentare care se organizează în România, şi era firesc ca toată lumea, începând cu preşedintele României să se concentreze ca ele să fie organizate bine, şi să existe o participare mare la vot. Însă se pare că domnul Băsescu nu şi-a dorit acest lucru”, a declarat Angela Zarojanu. Liderul PNL Suceava spune că deşi iniţial PD şi PLD au anunţat că susţin organizarea referendumului, în ultima perioadă acestea s-au detaşat de iniţiativa preşedintelui României. „Domnul Băsescu a rămas singur într-o luptă pentru o problemă care e deja rezolvată. Şi asta pentru că şi cei de la PD şi PLD au abandonat promovarea referendumului pentru că sunt interesaţi mai mult de europarlamentare”, spune Zarojanu.

Iordache acuză schimbarea directorilor de şcoli pe criterii politice

Iordache acuză schimbarea directorilor de şcoli pe criterii politice


Preşedintele organizaţiei municipale Suceava a PSD, Virginel Iordache, acuză conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean că a reânviat moda de a schimba directorii de şcoli pe criterii politice. Iordache, fost inspector general adjunct pe vremea guvernării PSD în prezent directorul Colegiului Naţional de Informatică „Spiru Haret” a exemplificat cu directorul Grupului Tehnic „Al. Ioan Cuza” şi al şcolii numărul 10 din municipiul Suceava care au fost înlocuiţi recent cu oameni ai PNL. Liderul social democrat a făcut un apel către conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean ca directorii de şcoli să nu fie schimbaţi decât „în cazurile care se impun” asta spre binele învăţământului sucevean. „Se pare că în ultimul timp a reânviat moda de a schimba directorii de şcoli în funcţie de apartenenţa unuia sau altuia dintre inspectorii generali la un partid sau altul. Fac apel la conducerea Inspectoratului Şcolar ca pentru binele învăţământului sucevean, pentru liniştea ce trebuie să se instaureze în şcoli şi în cancelarii, ca directorii să nu fie schimbaţi decât în cazurile care se impun. Se pot ivi şi asemenea cazuri. Schimbările pe criterii politice au darul de a destabiliza colective întregi, au darul de a crea haos în învăţământul sucevean şi cred eu că principalul scop pe care trebuie să îl aibă instituţia numită Inspectoratul Şcolar este păstrarea ordinii şi liniştii în şcoli şi aplicarea legii”, a declarat Iordache. Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, liberalul Lucian Lungu, a respins acuzaţiile lansate de Virginel Iordahe precizând că nu este persoana cea mai îndreptăţită să vorbească de schimbări pe criterii politice. „Domnul Iordache să nu vorbească de schimbări pe criterii politice pentru că el ca membru marcant al PSD este directorul unui liceu important din municipiu şi eu l-am numit în funcţia respectivă. Pe de altă parte domnul Iordache să-şi aducă aminte câţi directori de şcoli au fost schimbaţi în primele luni ale guvernării PSD”, a spus Lucian Lungu. El a precizat că directorii de la Colegiul Tehnic „Al. Ioan Cuza” şi de la şcoala 10 au fost înlocuiţi în urma unor inspecţii tehnice care a scos la iveală mai multe nereguli în activitatea lor.

PNL şi PLD Suceava îşi „fură” unii altora organizaţiile locale


Politica



Pardau_PLDsteiciucLiberalii şi liberal democraţii suceveni îşi „fură” reciproc organizaţiile din teritoriu. PNL Suceava a anunţat că preşedintele PLD Moldoviţa, Vasile Iliese împreună cu 200 de membri ai organizaţiei, s-au înscris în PNL, însă, în replică PLD Suceava spune că Vasile Iliese nu deţine funcţia de preşedinte al organizaţiei respective. „Această „fumigenă” nu poate fi decât o diversiune şi denotă disperarea în care se găseşte PNL Suceava.

Dacă PNL Moldova „a reuşit” performanţa să adune la mitingul din municipiul Suceava, la care a participat Tăriceanu, doar circa 1500 de oameni, aducerea a 200 de noi membri la Moldoviţa ar reprezenta un motiv suficient de întemeiat ca organizaţia judeţeană PNL Suceava să fie preluată de noua organizaţie PNL Moldoviţa” precizează într-un comunicat preşedintele PLD Suceava, deputatul Dumitru Pardău. Acesta menţionează că mai mulţi membri ai PNL Moldoviţa au dorit să treacă la PLD, dar au fost ameninţaţi, cu diferite controale la firmele lor, de către o parte din conducerea judeţeană PNL.

Deputatul sucevean spune că PNL Suceava va avea mari surprize atunci când PLD va publica lista organizaţiilor PNL care au aderat la PLD. Acesta declară că oamenii au făcut acest pas deoarece „sunt total dezamăgiţi de politica centrală a PNL şi de prestaţia jalnică a organizaţiei judeţene a acestui partid”.

Preşedintele PLD Suceava spune că numărul real al organizaţii locale PNL care au trecut la PLD este 36, dar a exemplificat doar cu cele din Dorneşti, Valea Moldovei, Ulma, Baia, Preuteşti.

În replică, vicepreşedintele PNL Suceava, Mihai Aurel Steiciuc, a declarat că PNL a anunţat mai demult că lideri ai celor cinci organizaţii locale s-au înscris în PLD, dar a ţinut să menţioneze că în comunele respective au fost numite conduceri interimare, iar unii membri au şi revenit de atunci în PNL.

Mihai Steiciuc a spus că PLD este deranjat de plecarea celor două sute de membri din Moldoviţa pentru că astfel numărul de membri ai organizaţiei PLD Suceava s-a diminuat cu mai mult de zece la sută.

Suma alocată de MEdCT judeţului în acest an a fost 67.148 mii lei


Invatamant



Ministrul Cristian Adomniţei Ministrul Cristian Adomniţei a vizitat la sfârşitul săptămânii trecute, mai multe unităţi şcolare din judeţul Suceava, respectiv din Vatra Dornei, Şaru Dornei, Dorna Candrenilor, Iacobeni şi Ciocăneşti. În şcolile din aceste localităţi MECT a investit, în 2007, sume importante de bani atât pentru reabilitare, cât şi pentru obiective noi. Pentru întreg judeţul Suceava, suma alocată în acest an se ridică la 67.148 mii lei. Ministrul a vizitat şantierele în lucru, s-a interesat de stadiul în care se află lucrările, de procentul de absorbţie a fondurilor alocate şi le-a solicitat atât primarilor prezenţi, cât şi directorilor de şcoli şi inspectorului general din judeţul Suceava, Lucian Lungu, să grăbească lucrările, deoarece, în caz contrar, există riscul de a pierde finanţarea.

Un exemplu pozitiv de absorbţie rapidă a fondurilor, datorită derulării rapide a lucrărilor, îl reprezintă Grupul Şcolar Agricol Dorna Candrenilor, care până la sfârşitul anului 2007, va reuşi să folosească întreaga sumă acordată de MECT, de 1.832 mii lei. Grupului şcolar i s-a mai alocat şi o sumă de 748 mii lei pentru dotarea cu echipament auto. Ministrul Adomniţei le-a spus profesorilor de aici că a dorit ca în 2007 absolut toate unităţile de învăţământ de profil să beneficieze de camioane cu remorcă, tractoare cu remorcă şi autoturisme, dar doar 20 de şcoli au putut fi acoperite. Ministrul a precizat că, în 2008, toate unităţile vor avea dotări auto, iar laboratoarele de practică vor fi îmbunătăţite.

Cele mai multe unităţi din localităţile vizitate de ministru nu au aviz sanitar de funcţionare, din cauza lipsei utilităţilor sanitare sau a lipsei apei curente, iar încălzirea se face cu lemne. Cristian Adomniţei a atras atenţia asupra acestor neajunsuri şi le-a precizat profesorilor că aceste probleme vor fi soluţionate numai prin participarea activă a primăriilor şi consiliilor locale şi prin aplicarea soluţiilor corecte.

Ministrul a declarat că preocuparea lui ţine şi de asigurarea necesarului de microbuze şcolare, care reprezintă o problemă deosebită mai ales pentru zonele izolate. Pentru 2008, prin alocarea a 1000 de mijloace de transport şi rezolvarea problemelor tehnice pentru cele deja alocate se vor satisface toate cererile la nivel de ţară, după ce în 2007 a fost aprobată, prin ordin de ministru, achiziţionarea a 800 de microbuze. Până în acest moment, toate regiunile din România au primit sau urmează să primească microbuzele, cu excepţia zonei de NV a ţării, unde, după trei licitaţii, nu a fost declarat nici un câştigător.

Ministrul Cristian Adomniţei le-a mai spus cadrelor didactice din unităţile de învăţământ sucevene că, în paralel cu celelalte proiecte menţionate, va continua şi programul de informatizare a şcolilor şi de dotare cu calculatore, astfel încât toţii copiii, de la clasa I până la clasa a XII-a, să poată beneficia de acest sistem de învăţare. Vizita ministrului Cristian Adomniţei s-a încheiat în comuna Ciocăneşti, unde a fost invitat să inaugureze un „muzeu-atelier viu” dedicat artei populare bucovinene.

În comuna Ciocăneşti a avut loc, în luna iunie, un tragic eveniment. Doi copii şi şoferul microbuzului şcolar au murit, iar alţi şapte elevi au fost grav răniţi, după coliziunea cu un camion. „Legătura noastră, a mea şi a dumneavoastră, s-a născut în durere. Sper însă ca, în timp, această durere să se atenueze. Vă mulţumesc pentru că m-aţi invitat, într-un moment de bucurie pentru comunitatea dumneavoastră şi, aşa cum am făcut-o şi prima oară când ne-am cunoscut, vă asigur de tot sprijinul meu, atât personal, cât şi în calitate de ministru al Educaţiei”, a declarat ministrul Adomniţei.

IŞJ aşteaptă un raport privind cazul de violenţă de la Grupul Şcolar Dumbrăveni


Invatamant



O elevă din clasa a 12-a de la Grupul Şcolar Dumbrăveni a fost bătută chiar în timpul orei de profesorul de istorie, Nucu Mugurel Botezatu. Chemată de urgenţă la şcoală, sora mai mare a victimei l-a luat la palme pe profesor tot în faţa clasei. Până la rezolvarea cazului de către comisia de anchetă a Inspectoratului Şcolar Suceava ambele părţi implicate au depus plângeri la poliţie. Eleva spune că totul a plecat de la nişte explicaţii pe care ea le-a solicitat profesorului când acesta a ameninţat-o că îi va scade nota la purtare până la 6. „Eu am cerut să mi se dea o explicaţie. El a venit la mine şi m-a tras de păr şi mi-a dat cu palmele până am căzut. Am reuşit să mă ridic şi iar m-a lovit” a declarat eleva.

Şi profesorul Mugurel Botezatu a recunoscut că i-a aplicat fetei câteva palme. „Nu se potoleau chiar dacă insistam, ba mai multă gălăgie făceau. M-am ridicat şi m-am dus la ea şi i-am aplicat una sau două palme” a declarat profesorul.

Din nefericire incidentul nu s-a oprit aici. Profesorul s-a trezit în doar câteva minute din agresor în victima. Sora elevei, chemată de urgenţă la şcoală l-a luat la palme pe cadrul didactic chiar în faţa clasei. „Eleva s-a ridicat, mi-a spus -lasă că vedeţi ce păţiţi dumneavoastră şi a plecat” declară profesorul. Liliana Bârzu, sora elevei a afirmat că a primit un mesaj de la sora sa în care i se spunea să vină urgent la şcoală că a avut probleme cu un profesor. „Am venit, am bătut întimplat şi el a spus că nu trebuie să-mi dea explicaţii şi că poate vreau să-mi dea şi mie câteva” spune sora elevei. Profesorul a încercat să se apere afirmând că „doamna Bârzu a intrat în clasă foarte recalcitrantă şi fără prea multe explicaţii a inceput să ţipe la mine. Am rugat-o să părăsească clasa pentru a continua ora. Am rugat-o să termine cu insultele că nu ştiu dacă mă pot controla. Atunci ea a venit la mine şi mi-a tras o palmă”.

După incident, ambele părţi implicate în scandal au depus plângeri la poliţie.

Chiar dacă gesturile sunt regretate, conducerea Grupului Şcolar Dumbrăveni a demarat o anchetă care urmează să stabilească cu exactitate cele întâmplate. „Regret comportamentul, nu sunt de acord cu agresivitatea dar am vrut să trag o linie de demarcaţie între statutul de profesor şi cel de elev” a declarat prosesorul Botezatu.

Adriana Duceac, consilier probleme educative a precizat că potrivit codului muncii prima pedeapsă ar fi mustrarea verbală şi apoi cea scrisă urmând şi sancţionarea pecuniară. „Nu cred că se va ajunge la aceste măsuri pentru că nu e un caz aşa de grav” a mai adăugat Adriana Duceac.

Referindu-se la acest caz, Lucian Lungu, inspector şcolar general a afirmat că la unitatea din Dumbrăveni există o stare tensionată care nu duce la nimic bun. „Acum văd că se transmite şi către elevi. Conducerea unităţii urmează ca până miercuri să-mi prezinte un raport” a spus şeful IŞJ Suceava.

Numai în 5 cazuri instanţa a anulat amenzile aplicate de comisarii judeţeni de mediu


Actualitate



sefGMediu_ConstantinHarasimActivitatea Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Suceava pentru anul 2007 a fost evaluată ca fiind una „bună” de către Garda Naţionala. La fel a fost evaluată şi activitatea managerială. Un argument îl constituie şi faptul că doar 5 dintre cele 253 de amenzi aplicate până în prezent de comisarii judeţeni de mediu au fost anulate de instanţă, după ce au fost contestate, procentul fiind de 1,9 la suta.

Şeful Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Suceava, Constantin Harasim a mai precizat că, în 10 cazuri amenzile au fost transformate în avertismente rămânând la capitolul sancţiuni.

Pentru că reglementările în baza cărora au fost amendate societăţile „Cetiniţa” şi „Macrosilva”, ambele din Putna, nu au fost explicite, amenzile în valoare de câte 30.000 lei pentru exploatarea maselor lemnoase fără autorizaţie au fost anulate de instanţa.Scăpate de plata amenzilor au fost şi Primăria Solca – sancţionată cu 1000 de lei pentru depozitări de deşeuri în locuri nepermise şi Direcţia Regională de Drumuri Naţionale şi Autostrăzi Iaşi - amendată cu 30.000 de lei pentru că nu a urmărit respectarea normelor de mediu în ce priveşte colectarea deşeurilor de material lemnos.

Direcţia a încredinţat această lucrare altei firme dar a fost amendată, ca titular de contract. De asemenea, lui Ilie Gheorghe Zubaş din Rădăuţi i-a fost anulată amenda de 500 de lei aplicată de comisarii de mediu pentru depăşiri la noxele emise de maşina proprietate personală.

Premierul Tăriceanu cuprins de fiori după evenimentele de săptămâna trecută


Actualitate



tariceanuAflat la sfârşitul săptămânii trecute la Suceava, primul ministru Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că potrivit sondajelor de opinie „de trei săptămâni se vede că referendumul este inutil”, adăugând că Guvernul a aprobat prin asumarea răspunderii legea privind votul uninominal. „Am mai spus acest lucru, este un capriciu al preşedintelui.

Are posibilitatea să îl organizeze, să îl organizeze. Guvernul a făcut ceea ce este necesar pentru ţinerea referendumului în bune condiţii dar problema votului uninominal este închisa. Este multă demagogie pe acest subiect” a declarat premierul Tăriceanu.

Primul ministru a menţionat că reforma clasei politice nu se face prin schimbarea sistemului electoral, pentru că tot aceeaşi oameni care sunt acum în politică vor participa şi la viitoarele alegerii În opinia acestuia reforma clasei politice este un proces de durată, o selecţie a unor alte elite. „Se vor schimba garniturile care au apărut după Revoluţie, după căderea comunismului, dar acest lucru necesită timp.

Nu înseamnă că eu sunt împotriva votului uninominal. Din contră, mi-am asumat răspunderea pe acest subiect. Subliniez că votul uninominal trebuie să respecte voinţa electoratului.

Nu putem lăsa ca jumătate din voturile electoratului să se piardă şi acest electorat să nu fie reprezentat. Acesta este motivul pentru care am făcut o anumită propunere pentru votul uninominal. Chiar şi în Franţa, unde se merge pe votul uninominal în scrutin majoritar în două tururi, încep discuţiile pentru renunţarea la acest sistem, pentru că este extrem de păgubos. Din acest punct de vedere, într-o Europă modernă, în care drepturile individului şi ale minorităţilor sunt bunuri câştigate şi se luptă pentru păstrarea lor, nu e normal ca, noi, o ţară nou intrată, să spunem: nu ne interesează punctele de vedere minoritare sau minorităţile.

Le dăm afară, le trimitem la plimbare. Acest lucru nu este absolut normal şi, din acest punct de vedere, nu am nici cel mai mic motiv de a ezita, de a spune, foarte clar că un sistem de vot uninominal trebuie să respecte voinţa electoratului” a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.

Referindu-se la votul pentru alegerile pentru Parlamentul European, premierul Tăriceanu a declarat că sunt foarte importante pentru că vom trimite un număr important de parlamentari care vor trebui să poată să ne reprezinte cu demnitate şi curaj. „Dar ceea ce s-a întâmplat în această săptămână îmi dă mari fiori, mari semne de întrebare.În momentul în care în Parlamentul European se votează o rezoluţie, care este în favoarea României şi pe care trebuia să o susţinem, parlamentarii Partidului Democrat se fofilează şi dispar de la vot.

Dacă acesta este Partidul Democrat care observ că are o cotă înaltă în preferinţele electoratului, atunci, cred că este cazul să tragem un mare semnal de alarmă şi să punem un mare semn de întrebare în ceea ce priveşte capacitatea Partidului Democrat de a reprezenta interesele românilor. Dacă vor să reprezinte interesele Partidului Popular în Parlamentul European este cu totul altceva, dar atunci să nu ceară votul românilor” a mai adăugat Călin Popescu Tăriceanu.

Fotbal, Liga a III-a >> Duel între “cetăţile” Sucevei şi Neamţului


Sport



Cetatea Suceava – Cetatea Tg. Neamţ

cetateaPenultima etapă a turului de campionat din Seria I a Ligii a III-a se va disputa marţi, cu începere de la ora 14. Pe “Areni”, Cetatea Suceava va primi replica ocupantei locului 7, Cetatea Tg. Neamţ.

Elevii lui Marian Pană sunt decişi să câştige şi acest joc. Adversara de marţi, a sucevenilor nu a excelat până acum în partidele disputate în deplasare, acolo unde a obţinut doar două victorii, în celelalte cinci întâlniri fiind învinsă.

În tabăra galben-albaştrilor, care au pierdut un singur punct acasă (1-1 cu Pambac) va reveni mijlocaşul Ionel Celpan, cel care şi-a ispăşit etapa de suspendare în partida de la Bârlad.

Având 43 de puncte (cele mai multe dintre toate formaţiile din Liga a III-a) şi 43 de goluri marcate (cel mai bun atac din eşalon), Cetatea Suceava este favorită clară în disputa cu formaţia nemţeană.

Partida va fi arbitrată de o brigadă ieşeană, care îl va avea la centru pe Romeo Butnaru, ajutat la cele două margini de Daniel Ştefănescu şi Petronela Aniţoaei. Observatorul FRF pentru acest joc este Iosif Gherghely.

CSM Rarăul Câmpulung – Aerostar Bacău

Etapa precedentă CSM Rarăul a spus “pas” meciului de la Brăila. Rămaşi fără antrenori, secundul Mihai Eremia părăsind şi el corabia câmpulungeană, fotbaliştii de la poalele Rarăului întâlnesc marţi, pe Aerostar Bacău. Cu un lot destul de şubred, gazdele de marţi, pornesc ca out-sideri întâlnirea cu “aviatorii” băcăuani, deşi vor evolua pe teren propriu.

CSM Rarăul a ajuns pe locul 15, retrogradabil, iar în cazul unui nou eşec, formaţia antrenată de Dan Mândrilă şi Cristian Popescu ar ajunge la -10 în clasamentul adevărului.

De partea cealaltă, Aerostar se află pe locul 4, în imediata apropiere a podiumului Seriei I, şi are, în deplasare, un parcurs identic cu al Rarăului, în meciurile de acasă: 3 victorii, două remize şi două înfrângeri.

Partida va începe de la ora 14 şi va fi condusă de o brigadă de arbitri alcătuită din Titi Lucian (Botoşani) la centru, Trif Alina (Iaşi), Iovu Ciprian (Botoşani) la cele două tuşe.

FC Bârlad – Juventus Fălticeni

În etapa trecută Juventus a obţinut trei puncte uriaşe în întâlnirea cu CFR Paşcani, puncte care au scos echipa din zona retrogradării şi dau speranţe pentru finalul turului de campionat. Şuleru şi Paul Bosancu au marcat pentru Juventus, care s-a impus cu 2-1 în faţa păşcănenilor.

Marţi, fălticenenii vor juca la Bârlad, în faţa unei echipe care vineri a fost îngenuncheată de Cetatea, suferind cea mai severă înfrângere, 1-4 pe propriul teren.

Chiar şi învinşi de suceveni, bârlădenii ocupă locul 5 în clasamentul Seriei I, iar pe teren propriu aceştia au obţinut până acum 6 victorii şi două înfrângeri. Juventus a câştigat două meciuri în deplasare şi a obţinut o remiză, dar elevii lui Ovidiu Murariu trebuie să scape de acel -5 din clasamentul adevărului pentru a avea o iarnă liniştită.

Partida va fi arbitrată de gălăţeanul Sebastian Captan la centru, iar la cele două margini vor fi ploieştenii Emil Bozieru şi Marius Deaconu.

Fotbal, Liga a IV-a >> Succes important pentru “feroviari”


Sport



Rapid CFR Suceava – Cetatea II Suceava Arbore 2-0 (0-0)

Rapid CFR SuceavaCele două formaţii au arătat un fotbal de mare angajament, pe un teren greu, acoperit cu zăpadă, care a solicitat la maximum forma fizică a jucătorilor. Spre lauda lor, atât cei 22 de fotbalişti, cât şi brigada de arbitri s-au achitat bine de sarcini.

S-au întâlnit două echipe valoroase, care vor lupta pentru câştigarea campionatului, dovadă şi poziţiile ocupate în clasament. La ambele grupări evoluează jucători valoroşi, unii chiar peste media competiţiei.

Întâlnirea a fost echilibrată până în minutul 80. În toată această perioadă au fost faze de atac la ambele porţi, care i-au făcut remarcaţi pe cei doi portari: Pascal (Rapid CFR) şi Constantin (Cetatea II).

Finalul partidei a fost unul de infarct. În minutul 90, Marius Ciobanu de la gazde a transformat cu siguranţă un penalti şi a deschis scorul. Un minut mai târziu, Stamate a dus scorul la 2-0, prilej pentru fanii iţcăneni de a scandal imnul oficial al Rapidului.

Au jucat formaţiile:

Rapid CFR: Pascal – Sevaciuc, V. Murariu, M. Ciobanu, G. Clim, Spătar, Hulubă, Romaniuc, Stamate, Turineac, L. Burlacu. Au mai intrat: Pînzaru, Grigorean, C. Munteanu.

Cetatea II: Constantin – Scutelnicu, Rodrigo, O. Ciobanu, P. Răzlog, Ignătescu, Turliuc, D. Ene, O. Păcurari, Homneac, Dimas. Au mai jucat: Martinescu şi Dovalciuc.

În urma acestui rezultat, Rapid CFR a egalat la puncte pe Cetatea II şi a trecut pe primul loc al clasamentului.

Fotbal, Liga a IV-a >> Dorna şi-a păstrat statutul de formaţie aflată pe podium


Sport



juventusFlorconstruct Pătrăuţi – Bradul Putna 2 – 0 (1 – 0)

Joc echilibrat, între două echipe de valori apropiate, cu numeroase faze de fotbal adevărat. Au învins gazdele, prin golurile înscrise de Ionel Stoian (16) şi Nicolae Niga (51).

Au jucat formaţiile:

Florconstruct: Tănăsuc – Donisău, Cârlan, E. Romaş, N. Holca, Leonte, M. Florea, N. Niga, I. Niga, Stoian, Fl. Romaş. Au mai intrat: Burduja, Hladiuc.

Bradul: Zubaş – Ioancea, Ţurcan, Muntean, Pleşca, Isopescu, Romega, Busuioc, Ionesi, Bâru, Luca. A mai intrat Puha.

Foresta Moldoviţa – Dorna Vatra Dornei 0 – 3 (0 – 1)


Meci dominat de la un capăt la celălalt de echipa lui Iliuţă Groza, care şi-a respectat statutul de formaţie aflată pe podiumul campionatului şi a câştigat jocul la o diferenţă clară. Golurile au fost marcate de Lucian Cobzaru în minutele 6, 51 şi 89.

Au jucat formaţiile:

Foresta: Bursuc – Gramuş, Andronic, Coca, Popovici, Păduraru, Ariton, Ene, I. Ungureanu, Petrescu, Niţu. Au mai jucat: Gheorghiasa, F. Ungureanu, Zancu şi Gavrileac.

Dorna: I. Marolicaru – Szekely, Iuga, Melinte, Ţifui, Vizitiu, Nemeş, Groza, Kasper, A. Bostan, Cobzaru.

CS Juventus II Fălticeni – Avântul Todireşti 6 – 0 (0 – 0)

Meci foarte bun făcut de echipa fălticeneană, care a prezentat o formaţie alcătuită din jucători tineri şi foarte tineri. După ce la pauză scorul a fost 0-0, în repriza a doua gazdele au marcat de şase ori prin Tomescu (53, 87), Vali Grămadă (55, 64), Zaremba (76) şi Fl. Pânzariu (86).

Au jucat formaţiile:

Juventus: Iederan – Ciocârlan, Ailenei, Cara, Zaremba, Craiu, A. Pânzariu, Fl. Pânzariu, Luca, Grămadă, Tomescu. Au mai intrat: Bijec şi Spânu.

Avântul: Chelaru – N. Grosu, Tcaiuc, Anton, Diceanu, Brăescu, Buburuzan, Balint, Lazăr, Mocanu, Căjvănean. Au mai intrat: Iuga şi Tabarcia.

CS Gura Humorului – CSM Bucovina Rădăuţi 4 – 0 (1 – 0)

Joc de bună calitate sportivă, între două echipe care au în componenţă fotbalişti mingicari. Deşi terenul a fost acoperit cu zăpadă, a fost o primă repriză echilibrată care s-a încheiat cu un gol al gazdelor marcat de Gafiţa, în minutul 45, direct din corner.

În partea a doua a jocului, humorenii s-au impus clar prin reuşitele lui Căinari (49), Cocar (53) şi Dumitru Negrea (74). De la gazde a lipsit George Neagoe iar de la oaspeţi portarul Luca şi Ionel Lavric.

Au jucat formaţiile:

CS Gura Humorului: P. Negrea – Poienari, Beleca, Ioniţă, Căinari, Cocar, Bernic, Grosu, Gafiţa, Macovei, Tanasă. Au mai intrat: Morari, D. Negrea, Obreja şi Faraon.

Bucovina: Petrescul – Ilişoi, Zaharia, Martiniuc, Cojocari, Şorodoc, Drângoi, Slavnicu, Apostol, Leviţki, Grosu.

Primăria Suceava caută muncitori pentru reparaţiile la conductele de apă şi canalizare


Primarul Sucevei, dl Ion Lungu, a declarat că, în prag de lansare a execuţiei proiectului ISPA, se fac demersuri de identificare a muncitorilor care doresc să lucreze în regim intensiv la reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare, precum şi la staţia de epurare.

"O dată cu promovarea şi lansarea proiectului ISPA, încercăm să găsim salariaţi care vor fi antrenaţi zi şi noapte în acest proiect şi care vor fi plătiţi suplimentar", a precizat dl Lungu, adăugînd că legislaţia europeană prevede, pentru angajaţii care lucrează în proiecte cu finanţare comunitară, un adaos de remuneraţie de 75 la sută. Tot în acest scop, societatea de utilităţi comunale ACET doreşte să angajeze şefi de şantier pentru viitoarele lucrări, dar şi oameni cu calificare corespunzătoare, însă aceştia nu sînt de găsit. "Profesioniştii au propriile firme sau sînt plecaţi la muncă în străinătate", a evidenţiat dl Lungu. Valoarea totală a investiţiilor din cadrul Programului ISPA se ridică la 52,68 milioane euro, dintre care 33,442 milioane euro reprezentînd finanţare nerambursabilă din partea Uniunii Europene, 12,55 milioane euro – participare a Guvernului României şi 6,68 milioane euro – împrumut de la banca germană KFW.

Sănătatea sucevenilor, pe muchie de bisturiu


Conducerea PRM Suceava consideră că nu mai este un secret pentru nimeni faptul că Sănătatea este în pragul falimentului. Preşedintele organizaţiei, ex-senatorul Gheorghe Acatrinei, precizează că, aceste conduceri ale unităţilor sanitare se văd puse în faţa unei acute lipse de fonduri, finanţarea de la casele de asigurări fiind insuficientă.

Domnia sa reliefează că spitalele reclamă creşterea datoriilor către furnizori, lipsa banilor pentru salarii sau insuficienţa resurselor financiare pentru achitarea medicamentelor şi materialelor sanitare. "În România, fondurile alocate sănătăţii sînt cu mult sub cele cheltuite în ţările europene. Aşa s-a ajuns ca spitalele să fie silite să facă economii la hrana bolnavilor, ajungîndu-se pînă acolo încît aceştia să fie supuşi la un adevărat post negru. Deşi situaţia este îngrijorătoare, responsabilii consideră că se poate şi aşa, reclamînd o mai chibzuită administrare a puţinului pus la dispoziţie", a explicat ex-parlamentarul sucevean. Dl Acatrinei evidenţiază că, la Spitalul Judeţean "Sfîntul Ioan cel Nou" din Suceava, numărul de paturi a fost redus în mod drastic, chiar dacă, şi pînă acum, într-un pat erau repartizaţi cîte doi bolnavi. Şeful sucevean al partidului PRM spune că este strigător la cer faptul că, pe fondul asigurării unei alimentaţii proaste pentru pacienţi şi slabei asigurări a medicaţiei necesare, conducerea celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ face economii de milioane de euro. Şi asta în condiţiile în care bolnavii trebuie să vină cu medicamente şi materiale sanitare de acasă. Gheorghe Acatrinei mai subliniază, de asemenea, că salariul unui medic debutant nu depăşeşte 150 de euro pe lună şi creşte lent în timp, o asemenea remuneraţie fiind de neconceput la slujitorii unei aşa nobile meserii cum este medicina. "Nefiind stimulaţi financiar, medicii şi asistenţii părăsesc locurile de muncă, preferînd să lucreze în ţările vestice. PRM Suceava consideră că, în acest context, trebuie luate măsuri urgente de ameliorare a acestei stări de fapt. Altfel, România va deveni o ţară de bolnavi, fiind deja pe poziţii fruntaşe în Europa din acest punct de vedere", a încheiat preşedintele judeţean al PRM.

Cele 5 schelete umane vechi de 200 de ani, nu interesează pe nimeni


Soarta celor 5 schelete umane descoperite la Vadu Moldovei, la sfîrşitul săptămînii trecute, vechi, din estimările poliţiştilor, de 200 de ani, pare să nu intereseze pe nimeni.

Reamintim că o echipă de muncitori aparţinînd unei societăţi comerciale din Fălticeni le-a găsit în apropiere de DN2, între localităţile Ciumuleşti şi Vadu Moldovei. Criminaliştii au stabilit că în cauză nu este vorba de fapte penale şi au încredinţat osemintele preotului paroh Constantin Patrolea, care ar fi vrut să le înhumeze creştineşte, însă nu i s-a dat voie. Ordine nu au venit, însă, nici DCCPPCN Suceava, şi nici Complexul Muzeal Bucovina, singurele instituţii abilitate să se pronunţe în asemenea cazuri, nu au fost anunţate. Atît directorul Muzeului, Emil Constantin Ursu, cît şi cel de la Culte şi Patrimoniu, Aurel Buzincu, ne-au declarat că nimeni nu a luat legătura cu ei şi că sesizarea din oficiu nu e posibilă. "Nu înţeleg de ce nu se cunoaşte legea. Odată ancheta poliţienească terminată, era de datoria primarului să ne anunţe, pentru că nu se poate şti dacă nu e vorba de relicve importante. În afară de oseminte, specialiştii noştri ar fi găsit şi alte urme, care cu siguranţă ar fi explicat provenienţa acelor schelete acolo. Repet, e o necunoaştere crasă a legii. Am mai avut şi în trecut de-a face cu astfel de situaţii", ne-a spus dl Buzincu.

Ministrul Adomniţei i-a asigurat pe profesorii dorneni că salariile vor creşte


Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Cristian Adomniţei, i-a asigurat pe profesorii din Vatra Dornei că, anul viitor creşterea salarială va fi de 100 la sută, comparativ cu anul de referinţă 2004. Prezent la sfîrşitul săptămînii trecute la Vatra Dornei, ministrul Adomniţei a afirmat că aşa cum Guvernul şi-a respectat promisiunea de a creşte salariile pînă în 2007, aşa se va întîmpla şi în cursul anului 2008, argumentînd prin faptul că, din 2004 pînă în 2007, Guvernul a majorat veniturile cadrelor didactice de trei ori mai mult, astfel: 101,8 la sută pentru conferenţiari, lectori asistenţi preparatori, cu 50,6 la sută pentru profesorii universitari, cu 89 la sută pentru cadrele didactice cu grad I şi cu 79,2 la sută pentru alte categorii de personal.

"Ştiu că salariile reprezintă o motivaţie extrem de importantă pentru dumneavoastră şi nici eu, nici Guvernul pe care-l reprezint, nu sîntem imuni la această necesitate. Vom face toate eforturile în acest sens, iar negocierile cu sindicatele vor avea loc cît de curînd", a spus ministrul Adomniţei. La întîlnirea de la Vatra Dornei, ministrul le-a explicat celor prezenţi că descentralizarea sistemului de învăţămînt, preconizată în noul proiect de legi, va determina plusvaloare atît pentru elevi, cît şi pentru profesori. Printre paşii care vor sta la baza descentralizării se numără finanţarea pe elev, schimbarea structurii anilor preuniversitari obligatorii - de la clasa pregătitoare, pînă la clasa a IX-a de gimnaziu, schimbarea sistemului de admitere şi evaluare a elevilor şi încurajarea educaţiei timpurii. Ministrul Educaţiei a mai făcut un apel către cadrele didactice prezente, pentru a avea grijă de propria şcoală şi de banii primiţi, altfel ei vor fi retraşi. "Vreau să facem din şcoală un loc atrăgător - prin condiţiile de cazare, clase, materiale didactice şi pregătirea resursei umane - astfel încît atît copiii, cît şi părinţii lor să înţeleagă cît de important este educaţia. Cele mai multe cazuri de abandon se înregistrează la sfîrşitul clasei a VIII-a. De aceea vreau să facem campusuri, de aceea le dăm bani prin programul Bani de liceu, de aceea schimbăm sistemul de intrare la liceu. Prevenirea abandonului şcolar, în aceste condiţii, nu mai este doar responsabilitatea părintelui, ci şi a noastră - a mea, a societăţii în general. Dacă un copil de 7 ani nu vine la şcoală, atunci vina este exclusiv a noastră, a tuturor, pentru că nu facem eforturi suficiente să-l ajutăm", a precizat în încheiere ministrul Educaţiei.

Sindicaliştii din FEN intră astăzi în greva japoneză


Astăzi, sindicalişti din cadrul Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN) vor organiza un protest, nemulţumiţi că Guvernul nu şi-a respectat acordurile semnate privind elaborarea unei noi legi a salarizării personalului bugetar şi de inexistenţa unui contract colectiv pe ramură.

Cele aproximativ 500 cadre didactice din judeţ care vor face grevă japoneză, acuză tergiversarea nemotivată şi ilegală a Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, privind înregistrarea contractului colectiv de muncă unic pe ramura învăţămînt, care este deja semnat de trei federaţii reprezentative. Un alt motiv de nemulţumire este refuzul Guvernului de a răspunde favorabil solicitărilor repetate ale FEN cu privire la negocierea majorărilor salariale pe anul 2008, înainte de aprobarea bugetului, în vederea identificării fondurilor necesare pentru asigurarea salariului minim de 880 de lei garantat prin contractul Colectiv de muncă pentru personalul din învăţămînt cu studii superioare. Pentru această formă de protest au optat peste 80 la sută dintre profesorii suceveni afiliaţi la FEN, după ce au fost consultaţi printr-un referendum cu privire la acest lucru. Săptămîna trecută, profesori din Sibiu, Caraş Severin, Galaţi, Satu Mare şi Timiş au fost în grevă japoneză în cascadă, iar astăzi este rîndul celor din Suceava şi Botoşani. "Greva se va derula pe parcursul întregii zile, iar cadrele didactice vor intra la ore, programul se va desfăşura normal, după orar, numai că profesorii vor purta la mînă o banderolă albă", ne-a spus liderul de sindicat Traian Pădureţ. Majoritatea cadrelor care vor protesta fac parte din Sindicatul "Sf. Andrei" din Gura Humorului, afiliat la FEN.

Primarul Sucevei, invitat la derdeluş


Locuitorii de pe Strada Mihail Sadoveanu din cartierul Zamca nu mai pot circula pe strada lor din pricina derdeluşului. Strada nu este asfaltată şi din cauza temperaturilor foarte scăzute din ultimele zile s-a format gheaţă.

Primarul Sucevei, invitat la derdeluş
"Pe timpul lui Ceauşescu veneau cei de la IGO şi mai aruncau cîte o lopată de nisip. Acum însă, Primăria ne-a uitat. Îl invităm totuşi pe domnul primar Lungu să se dea cu sania pe Mihail Sadoveanu. Noi nu putem ieşi pe poartă că ne rupem gîturile în stradă", ne-a spus un localnic în vîrstă de 73 de ani.

Revoluţionarii suceveni vor fi împroprietăriţi de către primării


Prefectura Suceava le-a cerut conducerilor celor 114 unităţi administrativ-teritoriale din judeţ să rezolve problema atribuirii de suprafeţe de teren revoluţionarilor şi să nu mai trimită documentaţiile la Comisia judeţeană de fond funciar.

Potrivit subprefectului Ştefan Alexandru Băişanu, atribuţii pe linia aplicării Legii nr 341/2004 au exclusiv autorităţile administraţiei publice locale, respectiv primăriile, comisiile locale nefiind abilitate pe această linie. "Conducerile primăriilor trebuie să ştie că au obligaţia de a-i împroprietări pe revoluţionari. Această activitatea este atributul lor şi nu a comisiilor locale de fond funciar, care funcţionează pe lîngă primării", a subliniat adjunctul Prefecturii. Potrivit legii, eroii martiri şi luptătorii din Revoluţia din Decembrie 1989 au dreptul, în limita posibilităţilor, la un hectar de teren în intravilan sau jumătate de hectar în extravilan. Această din urmă suprafaţă este destinată ridicării unei locuinţe şi poate fi acordată doar dacă solicitantul nu a deţinut sau nu are în proprietate un spaţiu de locuit. Revoluţionarii pot beneficia de aceste facilităţi numai cu condiţia neînstrăinării terenului într-un interval de timp mai scurt de 10 ani de la data constituirii dreptului de proprietate. Subprefectul Ştefan Alexandru Băişanu a făcut demersul amintit după ce tot mai multe primării se "spală pe mîini" de obligaţia legală, orientîndu-i pe cei în drept către Prefectură.

Transgaz va prelua investitia conductei de gaz de la Campulung Moldovenesc


Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ca a dispus Transgaz sa preia integral investitia privind conducta de gaz metan pe tronsonul Suceava-Gura Humorului-Campulung Moldovenesc.

Vosganian a spus ca Transgaz a purtat, deja, discutii cu Consiliul Judetean Suceava privind aceasta investitie care se ridica la aproximativ 15-20 de milioane de euro. Ministrul Economiei si Finantelor a dat asigurari ca, pana la sfarsitul anului 2009, va fi incheiata aceasta investitie.
Varujan Vosganian a explicat ca Transgaz va fi proprietarul acestor conducte si va primi in contul transportului gazelor sumele aferente. ''Preluarea se va face din acest moment, iar ce s-a cheltuit ramane bun cheltuit'', a spus Vosganian. El a precizat ca, in acest fel, se va rezolva ''punctual'' o problema, iar campulungenii vor avea rezolvata problema incalzirii de care sufera de mai bine de zece ani.
Totodata, Vosganian a afirmat ca s-au stabilit principalele proiecte de investitie ale Transgaz pentru acest an si pentru semestrul unu al anului 2008, avand ca obiectiv zonele de extremitate in care fie la nivelul presiunii, fie la nivelul retelelor erau deficitare. Vosganian a precizat ca este vorba despre: Giurgiu, care fi racordat la reteaua de gaz saptamana viitoare; Dobrogea de Sud, respectiv Negru Voda, Mangalia, Constanta; prelungirea conductei Iasi-Targu Frumos-Harlau, pe tronsonul Harlau-Botosani-Dorohoi-Siret ce a inceput la 1 octombrie si va fi finalizat pana in vara 2008; tronsonul nord-vestic de la Oradea; nordul Clujului; tronsonul Suceava-Gura Humorului-Campulung Moldovenesc, intarziat din cauza unor probleme de natura financiara.

Aprecieri daneze asupra unui proiect de succes din Vatra Dornei


Pe 10 noiembrie, Vatra Dornei a fost gazda unei delegatii oficiale a Agentiei Daneze pentru Protectia Mediului – DEPA, aflati intr-o vizita de studiu si monitorizare in localitatile din Romania, unde Ministerul Mediului si Enerigiei din Danemarca a implementat proiecte de succes.

Incepand din anul 1991, Ministerul Mediului si Energiei din Danemarca a contribuit la protejarea mediului in tarile din Europa Centrala si de Est, sprijinind astfel limitarea poluarii regionale si globale. In Romania, Guvernul Danez a implemnetat mai multe programe de protectia mediului in diverse sectoare specifice: controlul poluarii, calitatea apei si alimentarea cu apa potabila, calitatea aerului, managementul deseurilor, managementul resurselor naturale.
In cadrul colaborarii romano - daneze, in anul 2001 Romania a semnat un memorandum ce prevedea promovarea unui proiect numit "Rumegus 2000". Proiectul avea ca obiectiv principal protejarea mediului prin evitarea poluarii albiilor raurilor si schimbarea caracteristicilor chimice ale solului si implicit a florei pasunilor si fametelor prin depozitarea necontrolata a rumegusului precum si reducerea fenomenului efectului de sera datorat gazelor degajate in urma fermentarii rumegusului depozitat. Obiectivul secundar a fost asigurarea incalzirii locuintelor si apei calde menajere in cinci localitati turistice din Romania. Dintr-un numar de 15 solicitari de finantare, au fost selectate cinci proiecte, printre care si Vatra Dornei.
Practic vorbind, se punea problema constuirii unor centrale termice care foloseau drept combustibil rumegusul.
Scopurile, obiectivele specifice si strategiile proiectului au fost urmatoarele:
- de a sprijini comunitatile locale in atenuarea poluarii provenite din prelucrarea primara a lemnului;
- de a reduce depozitarea necontrolata a rumegusului in albiile raurilor si in natura in general, si in felul acesta de a reduce impactul asupra naturii cauzat de activitatile de prelucrare a lemnului;
- de a promova folosirea biomasei pe o scara mai larga in Romania;
- de a raspandi si dezvolta rezultatele proiectului biomasei implementate, in cinci orase selectate - Vatra Dornei, Intorsura Buzaului – Judetul Covasna, Gheorgheni si Vlahita – Judetul Harghita si Huedin – Judetul Cluj.
Dintre cele cinci localitati selectate, la Vatra Dornei a fost construta centrala termica pe rumegus cu capacitatea cea mai mare din tara si din Europa – 18 MW. Conceptul proiectului a fost dezvoltat de Agentia Daneza pentru Protectia Mediului (DEPA) prin Grue & Hornstrup Consulting Engineers, Agentia Romana pentru Conservarea Energiei (ARCE) si comunitatile locale.
Prin implementarea acestui proiect, la inceputul lunii aprilie 2004, in municipiul Vatra Dornei a fost pusa in functiune o centrala termica pe rumegus, investitie de 4,5 milioane de euro.
Urmare a finalizarii acestei investitii, peste 2500 de familii si un numar important de institutii publice, precum si 2 baze de tratament si circa 1500 spatii de cazare, beneficiaza de avantajele unui serviciu modern de furnizare a energiei termice in regim centralizat, la costuri scazute, ce nu mai necesita subventie.
”Este un proiect de succes al comunitatii dornene, dar, iata, sambata am aflat ca acest proiect este si pe lista proiectelor de succes a Guvernului Danez. Acest lucru a fost posibil si datorita unei echipe de profesionisti care lucreaza la exploatarea acestui obiectiv, care prin pricepere si munca sustinuta reusesc sa mentina functionarea centralei termice la parametrii proiectati. Nu este un lucru deloc usor sa stii ca ai responsabilitatea asigurarii cu caldura a orasului, aici la Vatra Dornei unde temperatura medie anuala se situeaza in jurul valorii de 5 grade Celsius, iar in perioada cea mai mare dintr-un an temperaturile sunt de ordin negativ. Vestea ca eforturile noastre sunt apreciate la nivel european, ne onoreaza dar in acelasi timp ne obliga sa pastram standardele atinse, pentru ca, iata Europa este cu ochii pe noi!”, spune primarul municipiului Vatra Dornei, Constantin Hutanu.
Centrala termica pe rumegus a fost proiectata si constuita pentru a asigura 40% din necesarul de caldura din Vatra Dornei, urmand ca principala sursa de producere a energiei termice sa fie centrala termica cu cogenerare, cu o capacitate de 20 MW energie termica, construita prin programul „Utilitati si Mediu la Standarde Europene in judetul Suceava”. Pentru acest program comunitatea dorneana a angajat un credit extern de 10,4 milioane euro.
”La ora actuala functionam cu mult peste capacitatea maxima de productie a centralei termice pe rumegus, tocmai datorita faptului ca nu s-a pus in functiune centrala termica cu cogenerare, care speram sa functioneze inca din anul 2006. Din pacate, datorita unor neintelegeri dintre conducerea Ecoterm Gaz Bucovina – administratorul proiectului si constructorul Petrom Service, lucrarile la conducta de inalta presiune Frasin – Vatra Dornei sunt sistate de peste 1,5 ani, iar reluarea acestor lucrari nu poate fi preconizata in viitorul apropiat. Acest lucru face ca problema asigurarii agentului termic in Vatra Dornei sa ramana o problema deosebit de grea, in conditiile in care piata exploatarii lemnului inregistreaza un regres si in conditiile in care nu peste mult timp vom fi obligati sa platim rambursari la creditul contractat. Este o responsabilitate enorma asumata de catre executivul Primariei din Vatra Dornei, asigurarea centralei cu necesarul de rumegus – peste 100.000 mc/an, cu toate riscurile care decurg din faptul ca nu avem asigurata o sursa alternativa de producere a energiei termice si nici nu putem asigura necesarul de caldura pentru intreg orasul!”, conchide primarul municipiului Vatra Dornei, Constantin Hutanu.

Nunta de Aur la Campulung Moldovenesc


Pe 8 noiembrie, Gabriel Constantin Serban, primarul Municipiului Campulung Moldovenesc, a organizat prima festivitate de premiere a cuplurilor care au peste 50 de ani de casatorie si care au domiciliul stabil in municipiul Campulung Moldovenesc.

La acest eveniment au participat aproximativ 150 de cupluri care si-au sarbatorit "Nunta de aur" intr-un cadru festiv in sala de expozitii a Casei de Cultura, impreuna cu primarul municipiului - Gabriel Constantin Serban, oficiali locali si apropiati ai acestora. Evenimentul a fost marcat si de ceremonia religioasa specifica pentru nunta de aur, oficiata de preotul unei parohii din Campulung Moldovenesc, in cinstea celor casatoriti.
Respectarea legamantului casatoriei, increderea, aprecierea reciproca, cumpatarea, buna comunicare si iubirea sincera, constituie valorile esentiale pe care cuplurile le-au urmat pentru a ajunge sa sarbatoreasca 50 de ani de convietuire in dragoste si iubire si le-a facut sa reziste atatia ani impreuna iar efortul acestora a fost rasplatit prin acordarea unei diplome aniversare, flori, si un premiu in valoare de 100 lei.
Aceasta initiativa este prima de acest gen in oras, iar cu aceasta ocazie speciala a fost invitat Fuego, care a sustinut un concert in cinstea celor care au sarbatorit 50 de ani de casatorie. Printre cuplurile prezente s-a remarcat cea mai longeviva familie din Campulung Moldovenesc, care a implinit 62 de ani de convietuire.
Actiunea a fost de o incarcatura emotionala deosebita, o reala bucurie pentru reprezentantii varstei de aur si de accea se doreste o continuare a ei si in anul 2008.