duminică, 17 februarie 2008

BERD vrea ca România să taie mai multe păduri


Un studiu BERD „semnalează“ că România poate creşte volumul masei lemnoase exploatate de la 18,5 milioane mc la 25-28 milioane mc

BERD vrea ca România să taie mai multe păduri

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) din conducerea căreia fac parte prim-miniştri sau miniştri de finanţe din toate ţările europene (membre şi non-membre UE) cere pe ocolite autorităţilor române să crească volumul masei lemnoase exploatate, de la 18,5 de milioane de metri cubi (mmc) în prezent, la 25-28 milioane mc. BERD a finanţat un studiu realizat de institutul austriac Austro Project şi ale cărui rezultate au fost prezentate reprezentanţilor Ministerului Agriculturii (MADR), Romsilva, Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS), săptămâna trecută, la Sinaia, în prezenţa unui emisar special BERD venit de la Londra. Studiul spune că România poate exploata până la 28 milioane mc de masă lemnoasă în special prin reducerea vârstelor de tăiere, dar şi prin creşterea intensităţii de intervenţie la rărituri sau prin construirea de drumuri care să faciliteze scoaterea lemnului din zonele inaccesibile în prezent.

Finanţat cu un grant (împrumut nerambursabil) BERD, studiul a avut un scop cât se poate de mercantil: stabilirea oportunităţilor de investiţii în domenii conexe exploatărilor forestiere din România, pentru firme europene, în primul rând austriece.

Ciprian Pahonţu, director în MADR, spune că specialiştii români prezenţi la seminarul de la Sinaia nu au agreat concluziile studiului prezentat de austrieci, întrucât acesta ar fi „cam pe lângă realităţile româneşti”. S-a convenit ca studiul să fie îmbunătăţit prin includerea opiniilor exprimate în timpul seminarului. Pe de altă parte, s-a discutat despre realizarea şi actualizarea permanentă a unui inventar al fondului forestier natural, aşa cum există în toate statele europene dezvoltate şi cum România nu are de 20 de ani încoace. „Ştim că avem aproape 6,4 milioane de hectare de teren împădurit, ştim şi care este volumul masei lemnoase, dar avem nevoie de date tehnice mai exacte, pentru estimări mai obiective ale posibilităţilor de exploatare a fondului forestier”, spune Pahonţu. Volumul de masă lemnoasă care poate fi exploatat anual este estimat, în prezent, la 22,5 mmc, iar cotele de tăiere aprobate prin decizii anuale ale Guvernului nu „sar” de 18,5 mmc.

Dan Ioan Aldea, directorul Romsilva, nu a participat la reuniunea de la Sinaia, dar ştie de studiul finanţat de BERD. „Nu sunt de acord cu aceste puncte de vedere. Ştiu că subordonaţi ai mei din teritoriu au exprimat alte idei, dar reprezintă strict părerea lor. În niciun caz nu se justifică scăderea vârstei de tăiere la conifere, ci doar la fag. Dacă am proceda altfel, ar însemna să facem jocurile unora interesaţi economic”.

0 comentarii: