duminică, 2 martie 2008

Minori trecuţi graniţa ilegal, cu acte false făcute la notar



La câteva luni după ce au trimis-o în judecată pe Cătălina Buzdugă –notar public în municipiul Rădăuţi, pentru că a falsificat un document prin care o minoră a putut să iasă din România, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava au finalizat cercetările într-un alt dosar în care aceasta a fost cercetată pentru o faptă similară.

De data aceasta, Cătălina Buzdugă a fost pusă sub învinuire pentru că, în cursul anului 2005, a întocmit în fals şi a autentificat un alt document, prin intermediul căruia un adolescent în vârstă de 15 ani a putut pleca la mama sa, în Italia. Aceasta din urmă, Iustina Sidorov, divorţase de câteva luni, iar instanţele judecătoreşti îi încredinţaseră ei copilul. Cum muncea de mai multă vreme în Peninsulă, Iustina Sidorov s-a hotărât să-şi aducă fiul alături de ea. Deşi nu s-a întors în România şi, implicit, nu s-a putut prezenta în faţa notarului, aşa cum prevede legea, Iustina Sidorov a reuşit să obţină actul notarial pe baza căruia fiul ei a părăsit ţara. Anchetatorii aveau să descopere că falsul s-a făcut la cabinetul Cătălinei Buzdugă, în urma unei înţelegeri dintre notar şi bunica minorului.

În urma anchetei, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava au dispus scoaterea de sub urmărire penală a notarului şi amendarea acestuia cu 1000 de lei (sancţiune administrativă), ţinând cont de faptul că minorul fusese încredinţat prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă mamei sale, şi atât adolescentul, cât şi mama acestuia doreau să fie împreună, în Italia.

Au „semnat” din Anglia, pentru ca fata lor să fugă la iubitul din Spania

Dacă în dosarul finalizat zilele trecute, Cătălina Buzdugă a scăpat doar cu o amendă, nu le fel au stat lucrurile şi în urmă cu câteva luni, când notarul din Rădăuţi a fost trimis în judecată pentru nu mai puţin de patru infracţiuni, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fals intelectual, uz de fals, complicitate la trecerea frauduloasă a frontierei.

Toată povestea, reiese din rehizitoriul întocmit de procurori, s-a petrecut la începutul anului 2006, atunci când un individ din Rădăuţi a intervenit pe lângă notarul Buzdugă să întocmească un document prin care părinţii unei adolescente în vârstă de 16 ani erau de acord ca aceasta să iasă din ţară. Până aici nimic necurat, numai că părinţii cu pricina erau tocmai în Anglia, la muncă, şi nu ştiau nimic despre demersul notarului. Îşi lăsaseră fata în grija bunicilor şi nici nu se gândeau că adolescenta, îndrăgostită peste cap de un rădăuţean plecat în Spania, vroia să fugă de la Rădăuţi direct în braţele acestuia.

0 comentarii: