luni, 22 octombrie 2007

Lucian Bute campion mondial la box


Sport



Bute.LucianDupă succesul lui Mihai Leu din 1997 şi cel reputat de Leonard Doroftei în 2002, boxul românesc a dat lumii un nou campion mondial. Este vorba de Lucian Bute, proaspătul câştigător al centurii la categoria supermijlocie, versiunea IBF.
Partida dintre compatriotul nostru şi columbianul Alejandro Berrio, desfăşurată sâmbătă dimineaţă, la „Bell Center” din Montreal, a fost una la discreţia românului. După un meci ce părea a se îndrepta către o decizie la puncte, în runda a 11-a, penultima, Bute, supranumit „Mr. KO”, şi-a prins adversarul într-un colţ al ringului, unde i-a administrat un croşeu, urmat de o directă şi de un upercut de stânga în plină figură, doar corzile oprindu-i sud-americanului prăbuşirea la podea. Evident, arbitrul a dictat sfârşitul partidei, Bute trecându-şi o nouă victorie înainte de limită în palmares. Cu siguranţă, însă, cea mai importantă din cariera sa la profesionişti.

Sute de mii de români au pus ceasurile să sune sâmbătă dimineaţă la ora 5, pentru a putea urmări în direct lupta de la Montreal a lui Lucian Bute. El a părut să ştie asta şi a declarat după victorie: „Mulţumesc celor din România care s-au trezit dimineaţă ca să vadă meciul meu şi le dedic această victorie. Mamă, te iubesc, ştiu că te-ai uitat la meci!”, a spus Lucian Bute, imediat după partidă, şi a izbucnit în lacrimi.
După ce şi-a revenit, a acordat un interviu, primul în calitate de campion mondial. „Sunt foarte bucuros. A fost o seară excepţională, aici, la Montreal, am muncit mult ca să ajung aici, dar Dumnezeu m-a ajutat şi am reuşit să-mi îndeplinesc visul. Îl văzusem pe Berrio şi ştiam că e un boxer încurcăreţ, care face orice să te enerveze în ring. Nu m-am grăbit însă, am aşteptat momentul prielnic şi l-am făcut KO. Poate că până în runda a 11-a nu am fost spectaculos, dar nu trebuia să risc nimic. O secundă de neatenţie mă putea costa totul. Şi nu am vrut asta”, a declarat pugilistul român pentru cotidianul Gazeta Sporturilor.

După meci, Berrio a rămas într-un colţ al sălii, privind în gol. Originar din Cartagena, el privea centura de campion mondial ca pe o garanţie a viitorului celor trei copii ai săi. A pierdut titlul, dar s-a ales cu aproximativ 260.000 de dolari, bursa de meci. Totuşi, în Columbia el s-a întors şi cu centura, care îi va rămâne lui ca trofeu. În câteva zile, lui Lucian Bute îi va sosi de la IBF o centură nou-nouţă, pe care o va pune la bătaie cu proxima ocazie. Câştigarea ei i-a adus 400.000 de dolari.


Legitimat la clubul Interbox, unde îl are antrenor pe Stephane Larouche, Bute a primit cuvinte de laudă din partea presei canadiene. "Lucian Bute nu a ratat şansa de a câştiga primul său titlu mondial. Viaţa de spartan pe care românul a avut-o în ultimii ani a dat roade, vineri seară, la Bell Center din Montreal”, scrie versiunea electronică a cotidianului Le Journal de Montreal. „Bute îl opreşte pe Berrio în repriza a 11-a prin KO. Românul i-a dat o serie de lovituri lui Berrio înainte ca arbitrul Marlon B. Wright să sară şi să oprească acţiunea”, notează site-ul fightnews.ca. „Românul de 23 de ani, stabilit în Canada, l-a oprit pe Berrio în primul său meci în care columbianul îşi apăra titlul. Lucian Bute rămâne neînvins, după ce l-a băgat la colţ pe columbian şi i-a administrat lovituri până ce arbitrul a intervenit”, consemnează ziarul canadian „Las Cruces Sun”. „Recordul perfect al lui Lucian Bute a devenit şi mai bun, 21 de victorii, 17 prin KO, ultima victorie fiind în faţa lui Alejandro Berrio. În repriza a 11-a, Berrio era pus la colţ de loviturile lui Bute, pe care doar arbitrul le-a oprit”, notează site-ul eastsideboxing.com.

0 comentarii: