luni, 22 octombrie 2007

Marele Premiu al Festivalului internaţional „Cântecele neamului” pleacă spre Serbia


Timp Liber



În cadrul Galei Laureaţilor ce a avut loc duminică, după-amiază în sala Dom Polski Suceava, Marele Premiu al Festivalului concurs internaţional de interpretare a cântecului popular „Cântecele neamului” a fost înmânat clarinetistului Adrian Trika din Serbia. Un număr de 39 de solişti vocali şi instrumentişti ai şcolilor populare de artă din ţară şi comunităţi de români din străinătate au participat la cea de-a doua ediţie a Festivalului concurs internaţional de interpretare a cântecului popular „Cântecele neamului”. Concursul s-a adresat elevilor cu vârste între 15 şi 25 ani, din şcolile populare de artă din ţară şi celor similare din ţările unde trăiesc comunităţi de români.

Organizatorii au adresat invitaţii comunităţilor din ţările limitrofe României: Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia şi Bulgaria, a precizat directorul Şcolii Populare de Artă „Ion Irimescu” Suceava, Petre Horvat. În ceea ce priveşte participarea din ţară, un număr de 18 judeţe au fost reprezentate de câte doi solişti iar Suceava, ca şi gazdă a avut câte trei.

Faţă de ediţia anterioară, în acest an s-a oferit şi Marele Premiu (în valoare de 15 milioane de lei vechi) a cărui trofeu a fost realizat de artistul Mircea Dăneasa. Au mai fost acordate două premii I a câte 10 milioane de lei vechi, două premii II a câte 8 milioane de lei vechi, două premii III a câte 6 milioane de lei vechi şi două premii speciale a câte 5 milioane de lei vechi.

La secţiunea solişti vocali Suceava a obţinut un loc III prin Tudoriţa Georgiana Baltag şi un premiu special prin Alexandra Ungureanu. La secţiunea solişti instrumentişti suceveanii Ilie Hariuc- ţambal şi Filip Haramnea- clarinet au obţinut premii speciale.


În ceea ce priveşte juriul, a fost format din 11 membri preşedinte fiind prof. univ. Simion Duja de la Academia de Arte Chişinău.

Bugetul alocat festivalului a fost de 500 milioane de lei vechi, din care 100 milioane de lei vechi cofinanţare din partea Administraţiei Fondului Cultural Naţional iar restul de 400 milioane a fost asigurat de către Consiliul Judeţean Suceava.

0 comentarii: