joi, 13 decembrie 2007

100 miliarde lei vechi destinate învăţământului sucevean se întorc la Ministerul Finanţelor din cauza licitaţiilor contestate


• pentru că firmele participante au depus contestaţii, licitaţiile pentru investiţii, calculatoare şi mobilier au fost astfel anulate
Sume mari oferite de Ministerul Finanţelor pentru învăţământ vor fi restituite la buget din cauza blocării licitaţiilor pentru investiţii şi logistică în unităţile şcolare din judeţul Suceava. Din cele aproximativ 100 miliarde de lei vechi alocate, se întorc la buget 37 miliarde ce ar fi fost destinate investiţiilor, 20 miliarde pentru mobilier şi peste 42 miliarde pentru calculatoare.
"La data de 7 septembrie a.c., când am venit la conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, licitaţiile erau în derulare, însă contestaţiile au blocat licitaţia pentru cele două loturi de calculatoare şi laptopuri şi lotul pentru copiatoare, licitaţiile pentru investiţii şi pentru mobilier. Doar lotul trei cu videoproiectoare şi ecrane de proiecţie a fost dus până la capăt, cheltuindu-se o sumă de 910 milioane lei vechi, restul de peste 42 miliarde urmând a se întoarce la minister. Aceste echipamente tehnice urmează a fi preluate de şcoli în următoarele două-trei zile" a declarat ieri în cadrul conferinţei de presă inspectorul general al IŞJ, Lucian Lungu.
Anul acesta s-a acordat cea mai mare sumă pentru mobilier şcolar pentru unităţile şcolare din judeţul Suceava, peste 21 miliarde lei vechi, dar şi această licitaţie a fost contestată. "E posibil ca această contestaţie să fie rezolvată, însă banii nu pot fi cheltuiţi din lipsă de timp. IŞJ Suceava a predat situaţia licitaţiilor la data de 7 decembrie a.c., acesta fiind termenul limită, iar banii vor fi restituiţi la buget, urmând a fi reportaţi pentru anul viitor. Au fost un număr de 80 de firme care au avut caiete de sarcini, dintre care patru au participat la licitaţie, câştigând firma din Suceava, care a fost contestată de cea din Humor" a mai spus Lucian Lungu.
În cazul licitaţiei de la Gura Humorului pentru campusul de la Centrul Şcolar "Sf. Andrei", blocarea s-a făcut la adjudecare, iar orice firmă poate face contestaţii, lucru ce va îngreuna şi mai mult procesul. Deşi banii au fost depuşi în cont în luna iunie a.c., licitaţia a avut loc abia în luna decembrie a.c., dar s-a considerat incorectă întocmirea caietului de sarcini şi s-a anulat licitaţia. De aici se vor restitui la buget 17 miliarde de lei vechi.

0 comentarii: