marți, 26 februarie 2008

Preşedintele Colegiului Judeţean al Medicilor „tună şi fulgeră” la adresa autorităţilor locale şi centrale


Sanatate



Cristian Anton Irimie Preşedintele Colegiului Medicilor Suceava, Cristian Irimie, a anunţat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că medicii din judeţ se confruntă cu unele cazuri în care sunt încălcate drepturile acestora, de aceea instituţia este hotărâtă, ca în cazul în care nu se ajunge la înţelegeri pe cale amiabilă, să recurgă la instanţa de judecată. Ca exemplu, preşedintele Colegiului Medicilor Suceava a adus la cunoştinţă faptul că primarii, primăriile, consilierii locali şi alţi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale care, în calitate de proprietari ai spaţiilor în care îşi desfăşoară activitatea medicii, nu-şi respectă obligaţia de a contribui la buna întreţinere a spaţiilor respective.

Tot la capitolul disfuncţii, a fost pusă şi relaţia medicilor cu diverse instituţii, cum sunt Casa de Asigurări, ori conducerile spitalelor. Cristian Irimie declară că prin limitele administrative şi economice se fac abuzuri împotriva medicilor , aceştia fiind obligaţi să trateze la nivelul competenţelor maxime, dar fără a avea resurse. „Toată lumea dă vina pe corpul medical, fără să-şi ia nimeni responsabilitatea că s-a acţionat prin aceste constrângeri economice şi administrative. Ajungem iarăşi să dăm vina pe spitale, pe conducerile lor, şi să nu spunem că se termină primul trimestru, bugetul naţional al României este aprobat din luna decembrie, iar MS şi CNAS nu au binevoit să facă contractul cadru şi să semneze contractele cu spitalele şi cu medicii şi atunci spitalele funcţionează în limitele bugetului lunar alocat - 8,2% din bugetul pe anul trecut – şi nu au nici o posibilitate, conform legii achiziţiilor publice, să facă achiziţii de medicamente şi materiale sanitare în cantităţile normale pentru această perioadă, care în general este de foarte mare aglomeraţie în spitale”, a declarat Cristian Irimie.

Cea mai grea situaţie se înregistrează la Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, a precizat Cristian Irimie, care a adăugat că achiziţiile se fac pe bucăţele şi medicii sunt nevoiţi să schimbe medicamentele chiar în timpul tratamentului.

0 comentarii: