marți, 26 februarie 2008

PROGNOZA METEO








Astăzi, în unele regiuni, temperaturile scad puţin comparativ cu cele de ieri. Dar vremea rămâne deosebit de caldă pentru această dată, pentru că, dinspre vest vin spre ţara noastră valuri de aer cald, cu diferenţe termice mici între ele. Maximele vor fi cuprinse între 9 şi 19 grade. Aspectul vremii se menţine frumos, dar spre seară apar unele înnorări în regiunile nord-vestice. Vântul va fi în general slab până la moderat. Doar în zona montană înaltă vor fi intensificări trecătoare.

Mâine, vremea se încălzeşte din nou. În aproape toată ţara maximele vor trece de 15 grade. Temperaturi ceva mai mici vor fi doar în nord-vest, unde şi înnorările sunt accentuate şi cad ploi locale, slabe cantitativ. 13 grade vor fi în Baia Mare, 15 la Oradea şi 14 la Cluj Napoca. Cel mai cald va fi în sudul ţării, cu 18 grade la Giurgiu şi 19 la Călăraşi şi Bucureşti. Creşte temperatura şi în Moldova. 17 grade vor fi la Galaţi şi 16 la Iaşi, Bacău şi Suceava.

Joi, se mai răcoreşte, dar regimul termic rămâne tot peste cel normal. Răcirea vremii este determinată de un front atmosferic ce va aduce nori şi ploi în sudul Transilvaniei, în Moldova, Muntenia şi Dobrogea. Maximele coboară sub 10 grade în nordul şi centrul ţării, dar în sud vor fi valori de 15 - 16 grade la Craiova, Giurgiu şi Călăraşi.

În capitală, astăzi maxima va fi cu 2 - 3 grade mai mică decât cea de ieri, dar vremea se menţine deosebit de caldă pentru sfârşitul lunii februarie. Acum sunt 9 grade în centru, iar la amiază se aşteaptă 17 grade. Soarele va străluci pe parcursul întregii zile, iar vântul va adia plăcut. Mâine, vremea se menţine însorită şi se încălzeşte. Vor fi din nou 18 - 19 grade. Joi, însă, cerul va fi acoperit de nori, şi este posibil să plouă puţin, iar maxima coboară până pe la 16 grade. Oricum, sunt 10 grade, peste normala acestei perioade.

La munte, astăzi vremea este foarte frumoasă şi soarele străluceşte cu generozitate. Din păcate, asta nu este o veste bună pentru schiori, pentru că stratul de zăpadă de pe pârtii se topeşte încet, dar sigur. În plus, la altitudini mai mari de 1800 de metri, riscul de declanşare a avalanşelor este însemnat, adică de gradul 3 din 5. În restul zonei montane, pericolul de producere a avalanşelor se menţine la gradul 2, adică moderat.

Totuşi, dacă rămâneţi în zonele marcate şi amenajate, puteţi schia în siguranţă, spun salvamontiştii. La Arieşeni, în Apuseni, zăpada măsoară între 90 şi 120 de cm, iar instalaţiile de cablu funcţionează. La Bâlea Lac, stratul de omăt a scăzut cu aproximativ 3 cm faţă de ieri şi este acum puţin sub 190 de cm. Oricum, aici nu se poate schia, pentru că un zgomot mai puternic poate provoca o avalanşă de proporţii. În schimb, pe Valea Prahovei, deşi zăpada se topeşte din cauza soarelui strălucitor, încă sunt condiţii bune pentru schi şi săniuş. La Predeal zăpada are 43 de cm, iar la Sinaia 52.

Foto: photobucket.com
http://www.realitatea.net/vremea.html?stire=61752





2008 va fi un an normal din punct de vedere meteo. Autoritatea Naţională de Meteorologie nu exclude însă posibilitatea unor inundaţii pe râurile mici în această primăvară şi nici secetă în sud-estul ţării, în lunile de vară.

Specialiştii spun însă că, potrivit prognozelor, perioadele în care se vor produce fenomene extreme vor fi foarte scurte.

http://www.realitatea.net/vremea.html?stire=62857

0 comentarii: