marți, 26 februarie 2008

Situaţia retrocedărilor Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina, discutată de comisia mixtă Guvern-Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române


Actualitate



Situaţia retrocedărilor pentru BOR, va fi discutată marţi, de către comisia mixtă Guvern-Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, de pe lista discuţiilor nelipsind problema Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina. Desemnat pentru a reprezenta Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor la această întrunire este avocatul Vasile Lupu. Acesta a declarat luni, că va prezenta situaţia Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina, care revendică 192.000 de hectare de pădure pe raza judeţului Suceava şi că speră să se găsească o cale de rezolvare mai urgentă, „altfel se termină pădurile”.

Problema restituirii pădurilor fostei Fundaţii Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina a fost discutată sâmbătă, la Adunarea eparhială a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, situaţia urmând să fie înscrisă pe agenda primei şedinţe a Sfântului Sinod.

În demersurile sale, Arhiepiscopia nu a reuşit să „păcălească” justiţia, dar nici executivul central.

În urmă cu două săptămâni, cererea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor privind acordarea, de Guvern, Fundaţiei Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina a statutului de fundaţie de utilitate publică, a fost respinsă, pe motivul că aceasta acţionează doar în numele unei persoane juridice şi nu pentru realizarea unui interes public general.

Reamintim că Tribunalul Suceava a admis, la mijlocul lunii martie 2007, o cerere a Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina (FBOB) privind retrocedarea unei suprafeţe de pădure şi obligă RNP, Direcţia Silvică Suceava şi statul român, prin Ministerul de Finanţe, să pună la dispoziţia FBOB o suprafaţă de 166.613 hectare.

Comisia judeţeană de fond funciar Suceava, şi-a declinat, în data de 7 aprilie 2006, competenţa de soluţionare a cererii Fundaţiei Fondul Bisericesc Ortodox al Bucovinei privind restituirea unei suprafeţe de aproximativ 192 000 de ha de pădure, motivând că nu face obiectul Legii 1/2000 a fondului funciar şi a Legii 247/2005 a proprietăţii.

lupu vasile Potrivit unei note prezentate în susţinerea motivării, Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina a avut, de la înfiinţare, doar drept de administrare asupra terenurilor forestiere şi nu de proprietate, fiind o fundaţie înfiinţată de stat.

În anul 2004, unităţile de cult din judeţul Suceava au primit în proprietate, potrivit Legii fondului funciar, câte 30 de hectare de terenuri cu vegetaţie forestieră, suprafaţa totală cu care Biserica Ortodoxă din Bucovina a fost pusă în posesie fiind de peste 15 000 de hectare. Apoi, în noiembrie 2004, printr-o Ordonanţă de Urgenţă emisă de fostul Guvern, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a fost împroprietărită cu 90 000 de ha de pădure, dar legea de aprobare a acestei ordonanţe a fost considerată neconstituţională de Curtea Constituţională.

Mai trebuie menţionat că, în urma unei cereri de constatare a nulităţii absolute a acestei fundaţii, formulată de fundaţia Pro Fondbis-1946 Semper din Suceava, Judecătoria Suceava a decis anularea actului constitutiv şi a statutului fundaţiei Fondul Bisericesc Ortodox al Bucovinei .

0 comentarii: