marți, 26 februarie 2008

Se dau bani pentru canalizări

Primarii localităţilor mari pot depune proiecte în valoare de cel mult 100 milioane de lei.

Edilii localităţilor cu peste 50.000 de locuitori pot accesa banii pentru canalizări şi reţele de apă alocaţi de Ministerul Mediului.

Fondurile sunt date atât pentru lucrări de modernizare a reţelei existente, cât şi pentru înfiinţarea unora noi, în vederea conformării României cu directivele europene din domeniul gospodăririi apelor. În următorii zece ani, România trebuie să investească 18 miliarde de euro pentru înnoirea reţelelor de apă şi pentru staţiile de epurare.

Suma pusă în joc de minister este de peste 100 de milioane lei şi poate fi luată de autorităţile locale din judeţe, pentru a finanţa realizarea de reţele de alimentare cu apă, canalizare şi epurare.


"Infrastructura de apă şi canalizare este principalul obiectiv pentru Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile. De aceea, pentru acest an, ministerul dispune de fonduri special prevăzute în buget pentru 142 de lucrări de alimentare cu apă, canalizare şi epurare în localităţile din România", a spus Lucia Varga, secretar de stat la Ministerul Mediului. Aceasta a adăugat că în România încă există 2.609 de localităţi care trebuie să-şi realizeze sisteme de canalizare şi epurare.


Criteriile după care vor fi daţi banii sunt aceleaşi ca anul trecut: problemele cu nitraţii din apă, oraşele fără sisteme de canalizare, dar cu staţii de epurare, localităţile din zonele transfrontaliere şi anul de conformare. Edilii vor trebui să demareze proiectarea şi execuţia proiectelor pentru canalizări. În această primăvară, în 37 de localităţi vor avea loc licitaţiile de execuţie, urmând ca în cel mult două luni să înceapă lucrările.


Uniunea Europeană i-a permis României ca până în anul 2018 să îşi construiască infrastructura de apă şi canalizare în conformitate cu directivele europene în domeniul apelor, necesarul de investiţii fiind estimat la peste 15 miliarde de euro.


Calendar precis de la UE


În baza unui calendar precis, se vor folosi şi fonduri europene, fiind depuse proiecte la Bruxelles pentru realizarea sistemelor integrate de alimentare cu apă în zece judeţe, iar pe de altă parte sunt alocate fonduri de la bugetul de stat pentru realizarea investiţiilor. Doar 35% din fondurile necesare sunt europene, în rest provin de la guvern.


Cu toate că, anul trecut, românii nu s-au înghesuit să cheltuiască banii pentru ape, în noiembrie 2007, Helmut Bloech, directorul departamentului pentru protecţia apelor şi mediului marin de la Comisia Europeană, a lăudat România pentru modul în care a adoptat politicile europene ale apei.


„România are probleme similare celor pe care le-a avut Austria în 1995, când s-a integrat. Dar ţara are capacitatea tehnică să implementeze toate măsurile pe care şi le-a asumat prin tratat", declara Bloech.

Fonduri europene nefolosite anul trecut

Anul trecut, primarii şi consilierii locali din România nu au putut cheltui decât 21 milioane de lei din suma alocată de Ministerul Mediului pentru proiectele de canalizare şi epurare. Restul de 135 de milioane au rămas necheltuiţi din lipsă de proiecte. În monitorizarea făcută de experţii de mediu, există oraşe sau judeţe care nu au cheltuit niciun leu din valoarea alocată pentru 2007, printre ele numărându-se Vaslui, Lugoj, judeţul Satu Mare sau municipiul Oradea.

0 comentarii: