luni, 22 octombrie 2007

Cetatea II Suceava- lidera ligii a IV-a

Cu doar o singura infrangere inregistrata in primele 11 etape de campionat, Cetatea II Suceava ocupa prima pozitie in clasamentul ligii a IV-a, urmata la 3 puncte distanta de Dorna Vatra-Dornei si Rapid CRF Suceava. In cadrul ultimei runde, disputate astazi, formatia secunda a Cetatii s-a impus cu scorul de 3-0, pe terenul celor de la Foresta Moldovita. Sucevenii au punctat prin Homneac, Lupu (foto) si Ignatescu.

CS Gura Humorului a reuşit scorul etapei

Etapa a fost una cu rezultate normale, astfel că ierarhia nu a suferit modificări importante. Surprinde puţin diferenţa categorică de scor înregistrată la Pătrăuţi între Florconstruct şi Zimbrul Siret, gazdele demonstrând încă o dată că au devenit o echipă de luat în seamă sub bagheta lui Radu Caşuba. Ca şi Bradul Putna de altfel, gruparea pregătită de Victor Găluşcă învingând de această dată Avântul Todireşti prin golurile marcate de Romega, Luca, Puha, Ionesei şi Căjvăneanu – autogol. Cetatea II Suceava-Arbore şi-a păstrat prima poziţie în clasament ca urmare a victoriei lejere înregistrate la Moldoviţa, Lupu, Ignătescu şi Homneac fiind autorii celor trei goluri. Şi mai clar s-a impus Rapidul la Liteni, scor 5-0, prin reuşitele semnate de Burlacu, Spătar, Stamate, Pânzaru şi Munteanu.

Iată care sunt rezultatele complete înregistrate în runda cu numărul XI:

Bucovina Bădeuţi – Minerul Iacobeni-Ciocăneşti 4-2

Viitorul Liteni – Rapid Suceava 0-5

Juventus II Fălticeni – Unirea Boroaia 3-1

Foresta Moldoviţa – Cetatea II Suceava-Arbore 0-3

CS Gura Humorului – Flacăra Roşie Udeşti 10-0

Florconstruct Pătrăuţi – Zimbrul Siret 8-0

Bradul Putna – Avântul Todireşti 5-0

Bucovina Rădăuţi – Dorna Vatra Dornei 1-4

Aduşi cu picioarele pe pământ

Deşi aştepta să se întoarcă măcar cu un punct de la Medgidia, echipa locală a dezamăgit total, fiind învinsă la opt goluri diferenţă, scor 32 – 24 (13 - 12). Deşi partida a fost una foarte echilibrată timp de o repriză şi jumătate, ultimele 15 minute au fost decisive în stabilirea rezultatului. Din păcate, pe fondul jocului echilibrat, lipsa de concentrare şi greşelile studenţilor din finalul jocului le-au oferit gazdelor posibilitatea de a se distanţa decisiv. „De această dată apărarea nu a mai funcţionat aşa cum ne-am propus, fiind mult mai penetrabilă pe fondul greşelilor existente într-un număr mai mare decât de obicei. Am pierdut destul de multe mingi şi am ratat decisiv mai multe atacuri pe finalul meciului, momente în care adversarii au marcat. Va trebui să ne adunăm şi să stabilim ce vom face în continuare, deoarece campionatul este lung şi se mai pot întâmpla multe”, a declarat la finalul meciului, antrenorul Petru Ghervan. În urma acestei înfrângeri, echipa CS Universitatea a căzut o poziţie în clasament, ocupând în prezent locul şase. În celelalte partide ale etapei cu numărul şase din Liga Naţională s-au înregistrat următoarele rezultate, HCM Constanţa - Steaua Bucureşti 22-22 (10-11),
HC Minaur Baia Mare - Poli Izometal Timişoara 21-17 (11-8), Lignitul Pandurii Tg. Jiu - Dinamo Bucureşti 26-24 (16-11), Uztel Ploieşti - UCM Reşiţa 33-35 (15-21), CSM D&C Oradea - Romvag Caracal 26-24 (12-13) şi HC Odorhei - Ştiinţa Mun. Dedeman Bacău 38-31 (15-14). În următoarea etapă, peste două săptămâni, pe 4 noiembrie, studenţii vor evolua pe teren propriu în compania celor de la Uztel Ploieşti.

Liga a III-a - Război al declaraţiilor pe ruta Suceava – Câmpulung Moldovenesc

La finalul partidei dintre Rarăul şi Cetatea oficialii câmpulungeni au contestat în termeni duri arbitrajul, centralul nemţean Petre Meterciuc fiind acuzat că a defavorizat în repetate rânduri formaţia gazdă. „Să fie clar, nu contest că Suceava are o echipă mai bună ca noi, de aceea nu cred că aveau nevoie şi de sprijinul brigăzii de arbitri pentru a se impune. Meterciuc şi-a bătut joc de noi în mai multe rânduri, totul culminând cu faza din minutul 65, când a închis ochii la un fault clar comis în careul oaspeţilor de către Nicolau asupra lui Andriuc. Mi-aş dori şi eu să am parte de asemenea arbitraj la meciurile susţinute în deplasare, dar sunt sigur că acest lucru nu o să se întâmple vreodată. Oricum după acest meci m-am convins că sucevenii sunt organizaţi din toate punctele de vedere, iar la ce măsuri îşi iau, nu au cum să rateze promovarea”, a declarat antrenorul principal al Rarăului, Relu Buliga. Tehnicianul sucevenilor, Marian Pană nu este de acord cu acuzele venite dinspre Câmpulung Moldovenesc şi spune că victoria Cetăţii putea fi chiar mult mai clară. „Îmi pare rău că nu le-am dat şapte goluri până la pauză, pentru ca acum să nu mai aibă motive să se plângă. Ei au jucat cu mare ambiţie şi pentru asta îi felicit. Nu pot fi de acord însă cu atitudinea jucătorilor gazdă din repriza a doua, când după fiecare minge aruncată în careul nostru se aruncau pe jos şi cerşeau penalty. A existat o singură fază mai controversată, în minutul 65, însă Nicolau mi-a spus că nu l-a faultat pe atacantul advers şi eu înclin să-i dau dreptate”, a precizat Marian Pană.

Două autobuze TPL, scoase din uz de panourile RESTACO

Două din autobuzele societăţii de Transport Public Local Suceava au fost trase pe dreapta cel puţin pentru câteva zile, după ce geamurile laterale ale acestora au fost distruse de panourile unei firmei RESTACO.

Incidentul s-a petrecut vineri seara, în jurul orei 22.00, când două dintre autobuzele TPL care veneau dinspre Burdujeni către Centru, au fost izbite în laterala dreaptă de panourile de protecţie amplasate în jurul sitului arheologic Curtea Domnească.

“Avem două autobuze scoase din uz din cauza panourilor RESTACO. Panourile din tablă au fost umflate de vânt şi duse până în stradă, unde au lovit autobuzele, care veneau unul după celălalt. La primul autobuz, geamul a fost distrus total, iar la al doilea, care a fost lovit imediat după aceea, geamul nu a căzut, dar este crăpat tot, parcă ar fi făcut din bobiţe de mazăre. În autobuze erau şi călători, noroc că nimeni nu a păţit nimic, doar au tras o sperietură zdravănă din cauza zgomotului şi a cioburilor răspândite”, a declarat administratorul TPL, Darie Romaniuc.

La faţa locului a fost chemată Poliţia Rutieră, care a fotografiat autobuzele avariate de panourile ajunse în stradă.

Unul din cele două autobuze Irisbus - Iveco va putea fi repus în circulaţie de astăzi, pentru că i-au fost înlocuite geamurile cu altele de rezervă, comandate anterior. Celălalt va mai sta o vreme la garaj, până când va ajunge la Suceava un alt set de geamuri.

Valoarea pagubelor produse este de aproape 300 de milioane de lei vechi, bani care vor fi acoperiţi de firma de asigurări cu care are contract TPL.

Există posibilitatea ca firma de asigurări să încerce să recupereze aceşti bani de la firma RESTACO, căreia îi aparţin panourile din Centru, pe motiv că acestea nu au fost bine ancorate, din moment ce au fost aruncate în stradă de prima rafală mai puternică de vânt.

Dacă firma de construcţii şi restaurări nu va lua măsuri preventive rapid, acest gen de incidente se va putea repeta oricând.

Prima ninsoare

Iarna a venit mai repede. Sfârşitul lunii octombrie a adus prima ninsoare în zona de munte a judeţului, stratul de zăpadă depus variind de la unu la 11 centimetri. Primele precipitaţii sub formă de ninsoare s-au înregistrat atât în zona Gura Humorului, cât şi în Câmpulung Moldovenesc sau Vatra Dornei. Dacă în zonele joase stratul de zăpadă nu a depăşit 1-2 centimetri, la altitudini de peste 1.500 de metri zăpada a atins grosimi de peste 10 centimetri. Potrivit datelor furnizate de Staţia meteo de pe masivul Rarău, precipitaţiile sub formă de ninsoare au început să cadă din noapte de sâmbătă spre duminică, astfel încât grosimea stratului de zăpadă depăşea ieri 10 centimetri.

Fără blocaje pe drumurile din judeţ

Deşi a nins aproape toată noaptea de sâmbătă spre duminică, stratul de zăpadă depus pe drumurile din judeţ nu a cauzat probleme în circulaţia rutieră. Potrivit directorului SC Drumuri şi Poduri SA Suceava, Eugen Girigan, la câteva ore după începerea ninsorii s-a intervenit cu utilaje speciale şi cu material antiderapant pe toate drumurile judeţene din zonele în care a nins. Girigan a precizat că singurul traseu pe care stratul de zăpadă a depăşit doi centimetri a fost Frasin – Holda, însă echipajele de la Drumuri şi Poduri Suceava au intervenit cu material antiderapant, iar circulaţia se desfăşoară în condiţii normale. „A nins în special în zona de munte, însă am intervenit imediat şi nu au fost înregistrate situaţii de blocaje rutiere”, a explicat Eugen Girigan, care a adăugat că societatea pe care o conduce are pregătit stocul de material antiderapant pentru intervenţii în situaţii de ninsori mai abundente.

De asemenea, ninsorile de la sfârşitul săptămânii trecute nu au cauzat blocaje nici pe drumurile naţionale din judeţ. Reprezentanţii Companiei Drumuri Naţionale Suceava ne-au declarat că, în dimineaţa zilei de ieri, s-a intervenit cu materiale antiderapante, în special în pasurile Meştecăniş, Palma şi în zona Măgura de lângă Vatra Dornei.

La rândul său, prefectul judeţului Suceava, Orest Onofrei, a declarat că, pentru prevenirea unor blocaje, pe traseele cele mai circulate din judeţ vor patrula echipaje ale Poliţiei, care vor opri maşinile neechipate corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă. „S-a intervenit imediat cu material antiderapant în toate zonele în care a nins şi, momentan, nu sunt probleme. Oricum, am dispus ca la toate urcările în pantă să existe câte un echipaj de poliţie, care are sarcina de a opri maşinile care nu sunt echipate corespunzător”, a declarat prefectul judeţului Suceava.

De ieri după-amiază, precipitaţiile sub formă de ninsoare au început să cadă şi asupra municipiului Suceava. Până la închiderea ediţiei, pe străzile Sucevei s-a circulat normal, fără blocaje rutiere.

Lucian Bute campion mondial la box


Sport



Bute.LucianDupă succesul lui Mihai Leu din 1997 şi cel reputat de Leonard Doroftei în 2002, boxul românesc a dat lumii un nou campion mondial. Este vorba de Lucian Bute, proaspătul câştigător al centurii la categoria supermijlocie, versiunea IBF.
Partida dintre compatriotul nostru şi columbianul Alejandro Berrio, desfăşurată sâmbătă dimineaţă, la „Bell Center” din Montreal, a fost una la discreţia românului. După un meci ce părea a se îndrepta către o decizie la puncte, în runda a 11-a, penultima, Bute, supranumit „Mr. KO”, şi-a prins adversarul într-un colţ al ringului, unde i-a administrat un croşeu, urmat de o directă şi de un upercut de stânga în plină figură, doar corzile oprindu-i sud-americanului prăbuşirea la podea. Evident, arbitrul a dictat sfârşitul partidei, Bute trecându-şi o nouă victorie înainte de limită în palmares. Cu siguranţă, însă, cea mai importantă din cariera sa la profesionişti.

Sute de mii de români au pus ceasurile să sune sâmbătă dimineaţă la ora 5, pentru a putea urmări în direct lupta de la Montreal a lui Lucian Bute. El a părut să ştie asta şi a declarat după victorie: „Mulţumesc celor din România care s-au trezit dimineaţă ca să vadă meciul meu şi le dedic această victorie. Mamă, te iubesc, ştiu că te-ai uitat la meci!”, a spus Lucian Bute, imediat după partidă, şi a izbucnit în lacrimi.
După ce şi-a revenit, a acordat un interviu, primul în calitate de campion mondial. „Sunt foarte bucuros. A fost o seară excepţională, aici, la Montreal, am muncit mult ca să ajung aici, dar Dumnezeu m-a ajutat şi am reuşit să-mi îndeplinesc visul. Îl văzusem pe Berrio şi ştiam că e un boxer încurcăreţ, care face orice să te enerveze în ring. Nu m-am grăbit însă, am aşteptat momentul prielnic şi l-am făcut KO. Poate că până în runda a 11-a nu am fost spectaculos, dar nu trebuia să risc nimic. O secundă de neatenţie mă putea costa totul. Şi nu am vrut asta”, a declarat pugilistul român pentru cotidianul Gazeta Sporturilor.

După meci, Berrio a rămas într-un colţ al sălii, privind în gol. Originar din Cartagena, el privea centura de campion mondial ca pe o garanţie a viitorului celor trei copii ai săi. A pierdut titlul, dar s-a ales cu aproximativ 260.000 de dolari, bursa de meci. Totuşi, în Columbia el s-a întors şi cu centura, care îi va rămâne lui ca trofeu. În câteva zile, lui Lucian Bute îi va sosi de la IBF o centură nou-nouţă, pe care o va pune la bătaie cu proxima ocazie. Câştigarea ei i-a adus 400.000 de dolari.


Legitimat la clubul Interbox, unde îl are antrenor pe Stephane Larouche, Bute a primit cuvinte de laudă din partea presei canadiene. "Lucian Bute nu a ratat şansa de a câştiga primul său titlu mondial. Viaţa de spartan pe care românul a avut-o în ultimii ani a dat roade, vineri seară, la Bell Center din Montreal”, scrie versiunea electronică a cotidianului Le Journal de Montreal. „Bute îl opreşte pe Berrio în repriza a 11-a prin KO. Românul i-a dat o serie de lovituri lui Berrio înainte ca arbitrul Marlon B. Wright să sară şi să oprească acţiunea”, notează site-ul fightnews.ca. „Românul de 23 de ani, stabilit în Canada, l-a oprit pe Berrio în primul său meci în care columbianul îşi apăra titlul. Lucian Bute rămâne neînvins, după ce l-a băgat la colţ pe columbian şi i-a administrat lovituri până ce arbitrul a intervenit”, consemnează ziarul canadian „Las Cruces Sun”. „Recordul perfect al lui Lucian Bute a devenit şi mai bun, 21 de victorii, 17 prin KO, ultima victorie fiind în faţa lui Alejandro Berrio. În repriza a 11-a, Berrio era pus la colţ de loviturile lui Bute, pe care doar arbitrul le-a oprit”, notează site-ul eastsideboxing.com.

Handbal. Liga Naţională » Sucevenii au pierdut la Medgidia (24 – 32)


Sport



CS UNIVERSITATEA SUCEAVAUniversitatea Suceava a fost învinsă sâmbătă la Medgidia, în etapa a VI-a a Ligii Naţionale de handbal. Deşi au plecat la drum gândind doar varianta victoriei, jucătorii suceveni n-au putut lua gazdelor cele două puncte, pierzând partida la opt goluri diferenţă, 24 – 32, rezultat care i-a coborât pe locul 6. Rezultatul poate părea ciudat, cât timp cotaţia CSM Medgidia în clasament este mult sub nivelul sucevenilor (locul 10), dar ce se întâmplă anul acesta în desfăşurarea Ligii Naţionale începe să nu mai mire pe nimeni.

Prima repriză a întâlnirii a decurs oarecum echilibrat, distanţa pe tabela de marcaj între adversare fiind mai tot timpul rezonabilă. În această notă, la pauză, universitarii lui Petru Ghervan şi Leonard Bibirig plecau la vestiare conduşi doar cu 13 – 12.

După reluarea jocului însă, partida a intrat pentru oaspeţi într-un fel de… zonă crepusculară. Înverşunaţi şi încrâncenaţi după puncte (aveau doar 3 înaintea partidei de ieri), handbaliştii din Medgidia au jucat dur şi fără menajamente, din toate punctele de vedere. N-ar fi reuşit poate să învingă nici aşa, dacă perechea de arbitri buzoieni Pavel – State nu ar fi uitat să scoată fluierele din gură şi le-au folosit cu mult sârg, chiar şi când situaţia din teren dicta „tăcere”. A fost clar că nu le-au plăcut bucovinenii, pe care i-au lăsat de multe ori să joace în cinci, dictând foarte uşor eliminare după eliminare în echipa Universităţii. „Un altfel de meci”, a declarat un oficial sucevean prezent la meci.

Petru Ghervan, însă, fără a comenta prea mult calitatea arbitrajului, a motivat mare parte din înfrângere cu prestaţia jucătorilor săi. „Trecând peste factorii perturbatori ai partidei, n-a fost un meci de jucărie. Băieţii nu au jucat ce trebuie şi ceea ce ştiu ei mai bine. Ar fi trebuit să fie mai concentraţi, să iasă la luptă mai mult, chiar acolo, în pumnii adversarilor, iar dacă nu câştigam, măcar pierdeam la o diferenţă mai mică”, a spus directorul tehnic al Universităţii Suceava.

Etapa a VII-a se va juca abia pe 4 noiembrie, pentru că în această săptămână are loc „Trofeul Carpaţi” la handbal. Suceava va întâlni atunci, acasă, pe Uztel Ploieşti.

Celelalte rezultate ale etapei

HCM Constanţa – Steaua Bucureşti 22 – 22

Minaur Baia Mare – Poli Timişoara 21 – 17

Pandurii Tg Jiu – Dinamo 26 – 24

Uztel Ploieşti – HCM Reşiţa 33 – 35

CSM Oradea – Romvag Caracal 26 – 24

HC Odorhei – Dedeman Bacău 38 – 31



Clasament

1. UCM Reşiţa – 10p
2. HC Odorhei – 10p
3. Dedeman Bacău – 9p
4. Steaua – 9p
5. CSM Oradea – 7p
6. Univ Buc. Suceava – 7p
7. Dinamo – 6p
8. Minaur Baia Mare – 6p
9. HCM Constanţa – 5p
10. CSM Medgidia – 5p
11. Pandurii Tg Jiu – 4p
12. Uztel Ploieşti – 4p
13. Poli Timişoara – 2p
14. Romvag Caracal – 0p

Rugbi. Divizia Naţională » Victorie pe „Unirea” CSM Bucovina Suceava – CFR Braşov 41 – 17 (19 – 10)


Sport



rugbyDupă duşul rece din partida cu Steaua Bucureşti de miercurea trecută, meciul cu echipa braşovenilor, una fără pretenţii în Divizia Naţională, a picat bine rugbiştilor suceveni.

Elevii lui Constantin Vlad au început în forţă etapa a V-a şi au marcat trei eseuri prin Opariuc, Nichiforiuc şi Lupei, două fiind transformate de Conache, la pauză, scorul fiind 19 – 10 pentru gazde.

Partea a doua a debutat mai cu „vână” pentru oaspeţii braşoveni, care au reuşit un eseu transformat şi s-au apropiat la două puncte de bucovineni. La 19 – 17, scorul îngrijora, dar după introducerea în teren a „echipei de intervenţie în caz de avarie”, respectiv Mihai Bortă, Jean Croitori şi Dan Scolobiuc, situaţia s-a reglat pentru suceveni pe tabela de marcaj. Drelciuc, Bortă de două ori şi Scolobiuc au culcat balonul în terenul de ţintă al braşovenilor, a rotunjit şi Conache cu transformările, iar partida s-a încheiat clar pentru CSM Bucovina Suceava: 41 – 17.

Au jucat pentru suceveni: Patenschi, Pascari, ST Rusu, Preutescu, Teodoreovici, Lupei, Nichiforiuc, Andronic, Bursuc, Soloniuc, Drelciuc, Opariuc, Tuchlei, Creţuleac, Conache. Au mai intrat: Bortă, Croitoru, Ştefancu, Scolobiuc.

În lipsa lui Constantin Vlad, plecat la lotul naţional de tineret, „tehnicul” sucevenilor a fost asigurat de Dumitru Livadaru şi Dan Scolobiuc, pe care i-a mulţumit evoluţia rugbiştilor în partida cu CFR Braşov. „A fost îmbucurător faptul că au fost câştigate multe baloane în margine, aspect cu care eram în suferinţă”, au afirmat cei doi.

Clasament, Seria II, Divizia Naţională

Steaua – 30p.

Farul – 14p.

Suceava – 9p.

Timişoara – 7p.

Poli Iaşi – 6p.

Braşov – 4p.

FOTBAL. LIGA a IV-a » Rezultatele etapei a XI-a (21 octombrie 2007)


Sport



Bucovina Bădeuţi – Minerul Iacobeni-Ciocăneşti 4-2

Viitorul Liteni – Rapid CFR Suceava 0-5

CS Juventus II Fălticeni – Unirea Boroaia 3-1

Foresta Moldoviţa – FC Cetatea II Suceava-Arbore 0-3

CS Gura Humorului – Flacăra Roşie Udeşti 10-0

Florconstruct Pătrăuţi – Zimbrul Siret 8-0

Bradul Putna – Avântul Todireşti 5-0
CSM Bucovina Rădăuţi – CSM Dorna Vatra Dornei 1-4

Casa Tineretului pe lista de priorităţi a PD


Politica



Florin Olaru-presedinte PD.jpgLiderii locali ai PD Suceava au solicitat municipalităţii sucevene urgentarea demersurilor pentru amenajarea unei Case a Tineretului în municipiul reşedinţă de judeţ. Preşedintele organizaţiei municipale Suceava a PD, Florin Olaru a declarat duminică, presei că o astfel de investiţie este „extrem de necesară şi le-a cerut factorilor de decizie din urbe „să lase politica deoparte când e vorba de tineri şi probleme lor”.

Acesta a apreciat ideea Primăriei de a amenaja un spaţiu pentru tineri în clădirea cinematografului Modern dar este de părere că lucrurile trebuie urgentate. „Trebuie să lăsăm deoparte politica şi să dăm tot sprijinul necesar pentru rezolvarea problemei în cadrul Consiliului Local având ca opţiune clădirea cinematografului Modern care poate funcţiona atât ca cinema ca şi până acum cât şi ca o Casă a Tineretului.

Ne trebuie un spaţiu pentru activităţi culturale destinate tinerilor. Ştim cu toţii că zecile de şcoli din Suceava nu au spaţii adecvate pentru desfăşurarea acestor activităţi. Ar fi normal să căutăm şi să găsim soluţii pentru a nu fi nevoiţi să fim puşi în situaţia ca elevii şi profesorii să bată pe la uşile sponsorilor pentru a face rost de bani să închirieze o sală pentru diverse activităţi. Spre exemplu situaţia din perioada asta când mai toate liceele organizează baluri ale bobocilor iar singura opţiune rezonabilă pentru organizarea de astfel de evenimente este Casa Culturii”, a precizat Florin Olaru.

Liderul PD Suceava a mai adăugat că în cadrul „Laboratorului de proiecte” care funcţionează în interiorul organizaţiei se lucrează la un proiect cultural de anvergură pentru municipiul reşedinţă de judeţ, care va fi prezentat în curând sucevenilor.

Candidatul PD Suceava la europarlamentare a plecat la Bucureşti cu 200 de democraţi


Politica



vicepreşedintele organizaţiei judeţene a PD, Florin HrebenciucÎnsoţit de aproximativ 200 de democraţi suceveni, vicepreşedintele organizaţiei judeţene a PD, Florin Hrebenciuc, va participa luni, la Bucureşti, la lansarea oficială a candidaţilor PD pentru Parlamentul European. Manifestarea va avea loc, cu începere de la ora 11, la Sala Palatului, unde se mizează pe prezenţa a peste 3.500 de membri şi militanţi democraţi din întreaga ţara. La eveniment şi-au anunţat prezenţa preşedintele României, Traian Băsescu şi liderul PPE, Wilfried Martens. Vicepreşedintele PD Suceava ocupă locul 25 pe lista PD pentru Parlamentul European dintr-un total de 45 de candidaţi, loc pe care acesta îl consideră onorant.

„Nu contează locul în echipă ci cel mai important este să faci parte dintr-o echipă puternică şi unită. Vrem să obţinem cei mai mulţi europarlamentari iar la nivelul judeţului Suceava să realizăm un scor electoral cel puţin la nivelul mediei pe ţară. Împreună cu cei de la Partidul Popular European vom urmări să sprijinim accelerarea procesului de integrare a României în Uniunea Europeană şi să atragem cît mai multe fonduri externe spre toate regiunile ţării şi în toate sectoarele de dezvoltare”, a ţinut să declare Florin Hrebenciuc la plecarea din Suceava.

„Pa Sărăcie!” Sloganul cu care Cătălin Nechifor îşi începe campania pentru Parlamentul European


Politica



Nechifor.Catalin.PSDTSD şi-a lansat, sâmbătă, într-o acţiune organizată la Bucureşti, candidatul pentru alegerile pentru Parlamentul European, suceveanul Cătălin Nechifor.

Cătălin Nechifor, care este prim vicepreşedinte al PSD Suceava şi vicepreşedinte TSD, a arătat că în competiţia pentru Parlamentul European PSD are un număr important de tineri pe listă, câţiva în zona eligibilă, cu ar fi Daciana Sârbu pe locul 4, Cristina Dumitrache (Constanta) -locul 11 sau Daniel Bărbulescu (Olt) - locul 13.

„Sunt şanse ca PSD să obţină peste 30% din voturi pe 25 noiembrie. Mai precis 11 mandate, prin urmare trei tineri din 11 propuneri vor merge la Bruxelles. Adică 27 %. Ceea ce nu de loc puţin”, susţine Cătălin Nechifor care subliniază că nu se poate spune că PSD nu e un partid reformat ci este modernizat şi întinerit.

„În ciuda faptului că atacurile din ultimii trei ani au fost din toate părţile şi din interior şi din exterior, am rezistat şi continuăm să reprezentăm o problemă pentru cei care vor să ne vadă în afara scenei politice”, susţine Cătălin Nechifor.

Acesta consideră că PSD va demonstra că este alternativa credibilă la actuala guvernare şi că de această dată nu va mai fi necesar doar votul negativ pentru schimbarea puterii politice.

„De această dată va fi obligatoriu să demonstrăm că suntem un partid de stânga adevărat, care se preocupă şi rezolvă probleme pentru toţi românii, pentru cei mulţi, dar şi pentru cei săraci şi defavorizaţi”, a spus prim vicepreşedintele PSD Suceava.

Acesta a mai arătat că românii s-au convins de incompetenţa guvernării portocalii şi că „visul urât cederist din perioada 1996 - 2000, s-a transformat în coşmar în ultimii trei ani, în perioada guvernării de dreapta PNL-PD, împreună cu preşedintele jucător Traian Băsescu”.

Cătălin Nechifor a remarcat că electoratului român i-a rămas gustul amar, al speranţei deşarte, al promisiunii fără acoperire pe care cei ce conduc România de azi au făcut-o cu nonşalanţă în 2004. „Pur şi simplu nu trăim bine”, a spus Cătălin Nechifor care a subliniat că şi în alte ţări europene sunt mulţi săraci, dar că îi este frică să se gândească câţi români sunt săraci şi câţi dintre aceştia trăiesc în sărăcie severă.

„Cred că asta ar trebui să fie bătălia pentru România europeană. "Pa sărăcie" va fi crezul meu, pentru care mă voi lupta pentru a ajunge în Parlamentul European. Pentru că avem o şansă unică, cu banii europeni să schimbăm viata românilor. Nu vom reuşi să trăim mai bine dacă nu scăpam de sărăcie”, a mai spus Cătălin Nechifor.

Marele Premiu al Festivalului internaţional „Cântecele neamului” pleacă spre Serbia


Timp Liber



În cadrul Galei Laureaţilor ce a avut loc duminică, după-amiază în sala Dom Polski Suceava, Marele Premiu al Festivalului concurs internaţional de interpretare a cântecului popular „Cântecele neamului” a fost înmânat clarinetistului Adrian Trika din Serbia. Un număr de 39 de solişti vocali şi instrumentişti ai şcolilor populare de artă din ţară şi comunităţi de români din străinătate au participat la cea de-a doua ediţie a Festivalului concurs internaţional de interpretare a cântecului popular „Cântecele neamului”. Concursul s-a adresat elevilor cu vârste între 15 şi 25 ani, din şcolile populare de artă din ţară şi celor similare din ţările unde trăiesc comunităţi de români.

Organizatorii au adresat invitaţii comunităţilor din ţările limitrofe României: Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia şi Bulgaria, a precizat directorul Şcolii Populare de Artă „Ion Irimescu” Suceava, Petre Horvat. În ceea ce priveşte participarea din ţară, un număr de 18 judeţe au fost reprezentate de câte doi solişti iar Suceava, ca şi gazdă a avut câte trei.

Faţă de ediţia anterioară, în acest an s-a oferit şi Marele Premiu (în valoare de 15 milioane de lei vechi) a cărui trofeu a fost realizat de artistul Mircea Dăneasa. Au mai fost acordate două premii I a câte 10 milioane de lei vechi, două premii II a câte 8 milioane de lei vechi, două premii III a câte 6 milioane de lei vechi şi două premii speciale a câte 5 milioane de lei vechi.

La secţiunea solişti vocali Suceava a obţinut un loc III prin Tudoriţa Georgiana Baltag şi un premiu special prin Alexandra Ungureanu. La secţiunea solişti instrumentişti suceveanii Ilie Hariuc- ţambal şi Filip Haramnea- clarinet au obţinut premii speciale.


În ceea ce priveşte juriul, a fost format din 11 membri preşedinte fiind prof. univ. Simion Duja de la Academia de Arte Chişinău.

Bugetul alocat festivalului a fost de 500 milioane de lei vechi, din care 100 milioane de lei vechi cofinanţare din partea Administraţiei Fondului Cultural Naţional iar restul de 400 milioane a fost asigurat de către Consiliul Judeţean Suceava.

Parcul Naţional Călimani, o frumuseţe selenară


Timp Liber



calimani.parcParcul Naţional Călimani se află în nordul Carpaţilor Orientali, în masivul cu acelaşi nume. Cu excepţia Parcului Naţional Munţii Rodnei, este cea mai nordică arie protejată de acest tip din România. Staţiunea Vatra Dornei este cel mai important punct de plecare pentru turiştii care vizitează aceste locuri.

Principala caracteristică a zonei Călimanilor este dată de un element geologic, anume de prezenţa masivă a rocilor eruptive care creează un peisaj deosebit. Aceşti munţi sunt vulcanici, formaţi în urma a două faze eruptive majore. Eroziunea care a urmat a dat naştere unor formaţiuni geologice spectaculoase, precum complexele de stânci numite “12 Apostoli” sau “Pietrele Roşii”.

În ceea ce priveşte flora, în acest parc naţional putem găsi multe specii rare. Printre acestea se afla ceapa de munte (Allium victorialis), oiţele (Anemone narcissifolia), potiraşele (Soldanella montana) şi ochiul găinii (Primula minima). Exista şi o specie endemică şi care se găsea numai în acest masiv, anume Linnaea borealis, dar din 1995 nu a mai fost găsită.
Pe soluri de natură vulcanică apare frecvent smârdarul (Rhododendron myrtifolium).

Dintre animale, au fost identificate 236 de specii de nevertebrate, ce trăiesc mai ales în sol, în pădurile de conifere. Studiul lor a evidenţiat 7 specii noi pentru ştiinţă şi 3 specii care erau semnalate, până acum, numai în Alpi. calimani
Între păsări, atracţia principala este cocoşul de mesteacăn (Tetrao tetrix), specie foarte rară în România. Mamiferele sunt reprezentate, în principal, de specii precum ursul (Ursus arctos), cerbul (Cervus elaphos), mistreţul (Sus scrofa), căpriorul (Capreolus capreolus), lupul (Canis lupus), jderul de copac (Martes martes) şi râsul (Lynx lynx), ultimele trei fiind considerate specii periclitate.

Zona Munţilor Călimani este una dintre cele mai puţin populate regiuni montane din România. Ea este însă, totodată, şi una dintre cele mai ameninţate din pricina intervenţiei omului, urmare a existenţei unei foste exploatări de sulf de sub vârful Negoiul Românesc. În prezent, se pune problema refacerii ecosistemelor forestiere pe teritoriul distrus în urma exploatării sulfului.

Gălăţean prins de poliţiştii rădăuţeni în timp ce se strecura prin acoperişul unui magazin


Actualitate



Un bărbat din Galaţi a fost prins de poliţiştii rădăuţeni în timp ce se pregătea să fura dintr-un magazin. Potrivit IPJ Suceava, duminică dimineaţă, în jurul orelor 01.00, o patrulă de siguranţă publică din cadrul Poliţiei municipiului Rădăuţi, în timp ce efectua serviciul de patrulare pe strada Calea Bucovinei din localitate, l-a prins în flagrant pe B. Costel, în vârstă de 23 ani, din comuna Umbrăreşti, judeţul Galaţi, care încerca să pătrundă într-un magazin din municipiul Rădăuţi, de pe acoperiş, după ce a înlăturat o placă de azbociment.

Gălăţeanul este cercetat pentru tentativă la infracţiunea de furt calificat.

Copiii cu nevoi speciale beneficiază de servicii gratuite de recuperare şi reabilitare la domiciliu


Actualitate



Aproape 300 de familii din judeţ care au copii cu nevoi speciale beneficiază de servicii gratuite de recuperare şi reabilitare la domiciliu. Aceste servicii sunt executate de Echipa mobilă, formată din cinci specialişti cu experienţă în domeniu: un kinetoterapeut, un asistent social şi trei psihologi. Specialiştii echipei mobile au la dispoziţie o maşină pentru deplasarea la familiile din judeţ, ludotecă - spaţiu special amenajat şi dotat cu materiale pentru desfăşurarea activităţilor psihologice, logopedice şi kinetoterapeutice, calculatoare pentru întocmirea tuturor documentelor necesare şi întreţinerea relaţiilor profesionale cu alte instituţii.


Membrii Echipei mobile sprijină şi asistă părinţii care au copii cu handicap, pentru ca aceştia să facă faţă mai uşor dificultăţilor psiho-sociale care afectează relaţiile familiale. Părinţii sunt învăţaţi cum să se comporte cu copiii lor bolnavi, pentru a preîntâmpina separarea copilului de familia sa. În acest fel, specialiştii, prin serviciile lor, îi ajută pe copiii cu dizabilităţi moderate şi severe să se integreze în societate, previn abandonul şi instituţionalizarea acestor copii.
De cele mai multe ori, Echipa mobilă selectează părinţi care au o situaţie financiară precară, mame singure cu copii cu nevoi speciale, părinţi care au un nivel scăzut de şcolarizare.


Părinţii care au copii cu dizabilităţi pot să se adreseze Echipei mobile (Servicii de Recuperare şi Reabilitare la domiciliul familiilor cu copii cu nevoi speciale) la sediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Serviciul de Resurse pentru Părinţi şi Echipa Mobilă, strada: Bulevardul George Enescu, nr. 16, cod poştal 720231, municipiul Suceava.

Incendiu la o maşină pe str. Gheorghe Doja


Actualitate



Detaşamentul de pompieri Suceava a fost solicitat sâmbătă dimineaţă la ora 04:00 să stingă o maşină ce ardea pe strada Gheorghe Doja din municipiul Suceava. La faţa locului s-a deplasat o autospecială care în 34 de minute a stins incendiul. Potrivit unei note a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” Suceava a ars, în proporţie de 85 la sută autoturismul marca Opel Vectra cu nr. de înmatriculare SV.04.ZIX a cărui proprietar este Gherman Gheorghe, valoarea pagubelor fiind estimată de acesta la 10.000 lei (100 milioane de lei vechi).

În urma cercetărilor s-a stabilit că incendiul a fost provocat de un scurt circuit electric.

Băut şi cu permisul suspendat a lovit o maşină


Actualitate



Un suceven aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, cu permisul de conducere reţinut a lovit o maşină pentru că nu a acordat prioritate. Potrivit IPJ Suceava, vineri seară, la orele 22.00, la intersecţia străzilor Gheorghe Doja cu Mircea Damaschin din municipiul Suceava, G. VALERICĂ de 46 ani, din localitate, posesor al permisului de conducere pentru categoriile ,, B , C ’’ din anul 1982, în timp ce conducea un autoturism marca Opel Vectra, nu a acordat prioritate de trecere unui autoturism marca Dacia Logan, condus regulamentar de A. ADRIAN de 37 ani, din localitate. În urma accidentului a rezultat vătămarea corporală lui A. IONUŢ, în vârstă de 5 ani, pasager în autoturismul Dacia Logan, care a fost transportat la spital. Atât tatăl cât şi copilul nu aveau ataşate centurile de siguranţă.

Cât priveşte conducătorul auto ce nu a acordat prioritate nu a fost pentru prima dată când a condus sub influenţa băuturilor alcoolice, permisul de conducere al acestuia fiind reţinut din 13.08.2007 pentru „infracţiunea de refuz sau sustragere de la recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei”.

Ambii conducători auto au fost testaţi cu aparatul etilotest rezultatul fiind negativ pentru A. ADRIAN şi de 0,83 mg/l în aerul expirat pentru G. VALERICĂ.

Prima ninsoare, o imagine dezolantă a municipiului reşedinţă de judeţ


Actualitate



prima.ninsoare.peste.lucrarile de termoficareJudeţul Suceava se află printre cele 28 judeţe din ţară care sunt avertizatecod.galben.21oct cu „COD GALBEN” pentru următoarele zile. În aproape tot judeţul duminică a fost lapoviţă iar la munte a nins. Duminică, spre seară, ningea în zonele Măgura, Mestecăniş şi Ciumârna, dar zăpada nu s-a depus pe carosabil, utilajele de deszăpezire împrăştiind materiale antiderapante

Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a declarat că autorităţile sucevene acţionează sub „Cod galben”, dar nu au fost semnalate probleme deosebite.

Acesta a spus că utilajele de deszăpezire sunt pregătite să intervină şi că în prezent de acţionează cu materiale antiderapante în zonele Mestecăniş şi Măgura pe E 576 şi pe DN 17 B în zona pasului Ciumârna.

Orest Onofrei a precizat că, dacă în cursul nopţii de duminică spre luni se va forma polei în zona de munte, autovehiculele de mare tonaj vor fi oprite la baza muntelui în cazul în care nu sunt echipate pentru trafic în condiţii de iarnă până când carosabilul va fi curăţat.

Prefectul de Suceava a mai menţionat că, în cadrul Comandamentului de Iarnă, care s-a întrunit săptămâna trecută, au fost stabilite procedurile de acţiune în cazul înrăutăţirii vremii şi şi-a exprimat speranţa că nu vor fi înregistrate probleme în această perioadă.

Pe de altă parte o problemă ar putea fi aceea că ninsoarea le-a luat-o înainte lucrătorilor ce înlocuiesc conductele de termoficare.

Potrivit avertizării meteo, în intervalul 22 octombrie, ora 12.00 - 24 octombrie, ora 21.00 va ploua pe arii extinse în majoritatea regiunilor, ploile vor avea şi caracter de aversă şi pot fi însoţite de descărcări electrice. În sudul şi estul ţării, precum şi în zona Munţilor Banatului, a Carpaţilor Meridionali şi Orientali, cantităţile de apă vor depăşi local 25 - 30 l/mp şi izolat 50 l/mp în 24 de ore.
Vântul va prezenta intensificări susţinute în Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei, îndeosebi în cursul zilei de luni, când va atinge şi izolat va depăşi viteze de 70...80 km/h. La munte, la peste 1800 m altitudine, la începutul intervalului menţionat, precipitaţiile vor mai fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

Consilierii PSD, de gardă la Primărie

Consilierii PSD, de gardă la Primărie


Consilierii social democraţi din municipiul Suceava pregătesc sezonul mişcărilor de protest nemulţumiţi fiind de modul în care arată „capitala” judeţului”. Semnalul de luptă a fost dat chiar de liderul lor, Virginel Iordache. El a solicitat primăriei să ia măsuri urgente pentru ca străzile sau terenurile care au fost afectate de lucrările de modernizare a termoficării să fie aduse la starea iniţială, iar arterele de circulaţie murdare cu noroi să fie spălate pentru a fi evitate posibilele accidente. De asemenea social democraţii mai solicită ca şanţurile care încă nu sînt acoperite să fie semnalizate prin mijloace vizuale. Iordache a declarat că în cazul în care municipalitatea nu va ţine cont de aceste solicitări consilierii PSD vor declanşa mişcări de protest mergînd de la grevă japoneză în deliberativul local pînă la protest public în faţa Primăriei. Preşedintele PSD a precizat că optează pentru protest în faţa Primăriei acţiune care ar putea avea loc joi, 25 octombrie. „În cazul în care solicitările noastre vor rămîne doar la nivelul unor demersuri şi problemele cetăţenilor nu vor fi rezolvate ne rezervăm dreptul de a protesta în mod public. Modul în care vom protesta va fi fie grevă japoneză fie abţinerea de la votul oricărui proiect de hotărîre fie prin protest public sau gravă în faţa Primăriei. Cu siguranţă vom protesta public în faţa Primăriei în aşa fel încît primarul să înţeleagă pentru totdeauna că realizările nu sunt ale primarului iar nerealizările ale Consiliului Local aşa cu vrea domnia sa să inducă ideea. Tot ceea ce este bun este meritul primarului iar ce este rău este meritul consilierilor PSD”, a declarat Iordache. Iordache a mai spus că aleşii PSD au fost pe teren pentru a monitoriza lucrările de reabilitare a termoficării şi că prezenţa lor a condus la o revigorare a ritmului de realizare a investiţiilor. Reacţia primarului Ion Lungu a fost foarte scrută. El a spus că vede în acţiunea social democraţilor suceveni „un spectacol ieftin de început de campanie electorală.

Regi, regine, prinţi şi prinţese la balul de la "Petru"

Regi, regine, prinţi şi prinţese la balul de la


Ca şi anul trecut Colegiul Naţional „Petru Rareş” a deschis seria balurilor bobocilor printr-un spectacol de bun gust organizat de elevii claselor a XII-a pe scena Casei de Cultură din municipiul Suceava (vezi foto). Dacă în 2006 au fost aleşi doi „mister” şi o „miss” acum podiumul s-a umplut de regi, regine, prinţi şi prinţese. Coroniţa de regină a revenit Andreei Hofman, elevă în clasa a IX –a G. Regele balului a fost „încornorat” Adrian Daniel Tătăruşanu, elev al clasei a IX –a C, care a primit din partea organizatorilor o sabie adevărată. Titlul de prinţesă a balului i-a revenit Oliviei Cîrţu cel de prinţ lui Răzvan Ştefănel Şalari, iar titlurile de principe şi principesă au fost adjudecate de Ciprian Maxim respectiv Adelina Apăvăloaie. Concurenţii au trecut prin diverse probe care au amuzat copios sala ca spre exemplu proba întrebărilor fulger, de genul „Când s-a înfiinţat CFR -ul în Anglia” sau „Cum se numeşte femeia care ştie întotdeauna unde-i este bărbatul...?”. Nu au lipsit probele de dans popular sau dans clasic. Spectacolul conceput de cei de la „Petru” s-a dorit a fi o evoluţie în timp, plecând de la mediul urban, trecând prin folclor, ca, în final, să ajungă la vremurile medievale. Organizatorii au adus pe scenă cam de toate: scenete umoristice, muzică rock - Trupa „Nevermind”, aplaudată şi apreciată de public, dans modern (Trupa „Froast”), moment hip hop, muzică folk. Nu au lipsit nici interpretările solo sau sceneta. Tema aleasă pentru aceasta a fost „din prostie, din interes şi din trecut”, fapt pentru care au fost bine alese cele trei cupluri de îndrăgostiţi. Momentele de publicitate din „emisiune” au şi ele rolul lor. Iată un exemplu: „sapa cu GPS – găseşte cartofii singură...pentru detalii contactaţi-mă”. Viţa de vie a încheiat o seară cu adevărat beton.

Onofrei îi învaţă pe pomicultori să-şi vândă marfa

Onofrei îi învaţă pe pomicultori să-şi vândă marfa


Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, îi sfătuieşte pe producătorii de mere din judeţ să se asocieze pentru a-şi putea vinde produsele. Onofrei a făcut această afirmaţie după ce la sfârşitul săptămânii trecute a participat la ediţia de anul acesta a „Târgului Mărului”, la care au participat pomicultori din întreg judeţul, şi care au afirmat că una din problemele cu care se confruntă este imposibilitatea de a-şi vinde merele. „Ar fi trebuit ca la acest târg să fie prezenţi nu numai pomicultorii, ci şi cei care au posibilitate să le cumpere produsele. Ori în forma actuală, acest târg nu oferă aşa ceva, şi sperăm ca la ediţia de anul viitor să se schimbe lucrurile”, a declarat Orest Onofrei.

El a spus că a fost surprins să afle că deşi pomicultorii suceveni pot oferi mere de calitate şi la preţuri mai mult decât avantajoase, produsele lor nu se regăsesc pe rafturile magazinelor şi a hypermarketurilor din judeţul Suceava. Prefectul de Suceava consideră că pentru a reuşi să-şi vândă produsele, pomicultorii ar trebui să-şi constituie o societate comercială, prin intermediul căreia să poată livra merele către potenţialii clienţi din judeţul Suceava şi din ţară.

„Pentru a putea intra pe piaţă, pomicultorii trebuie să ştie că toate contractele de achiziţie pot fi semnate doar cu o firmă, că trebuie să asigure livrarea unei cantităţi constante de mere, şi nu în ultimul rând că pot să ofere garanţia că pot furniza permanent produse de aceeaşi calitate, etichetate şi ambalate corespunzător”, este de părere prefectul judeţului Suceava.

Orest Onofrei a mai precizat că în situaţia în care s-ar asocia într-o firmă cu personalitate juridică distinctă, pomicultorii vor avea posibilitatea să acceseze fonduri europene pentru construcţia unor spaţii de depozitare, dar şi pentru achiziţionarea unor utilaje pentru ambalarea şi etichetarea produselor. Prefectul a mai adăugat că pomicultorii ar trebui să urmeze exemplul producătorilor de lapte şi de carne din judeţ, care în ultimii ani au reuşit să-şi vândă produsele către principalele hypermaketuri şi magazine.

PSD vrea să-l sperie pe Lungu cu "cartea neagră"

PSD vrea să-l sperie pe Lungu cu


Social democraţii din municipiul Suceava lucrează la „cartea neagră” a guvernării Ion Lungu, a anunţat liderul lor, Virginel Iordache. El a declarat că documentul va conţine multe pagini şi a dat asigurări că „sunt suficiente motive de îngrijorare pentru cetăţenii municipiului Suceava”. Preşedintele PSD Suceava a spus că există tendinţa de a compara administraţia Lungu cu cea PSD din perioada 2000-2004 lucru care în opinia lui nu este corect. Totuşi Iordache a ţinut să-şi ceară scuze în mod public de la suceveni pentru nerealizările administraţiei PSD când în fruntea primăriei s-a aflat Marian Ionescu. „Acelaşi lucru ar trebui să-l facă şi liberalii pentru nerealizările guvernării PNL din perioada 1996-2000. E un gest de demnitate”, a mai spus Iordache care a adăugat că PSD îşi propune să câştige primăria municipiului Suceava la alegerile locale din 2008. Primarul Ion Lungu a primit cu un zâmbet ironic afirmaţiile liderului social democrat. Lungu a declarat că cei care vor decide culoarea cărţii vor fi cetăţenii şi nu PSD şi este convins că îi vor acorda mai multe pagini albe decât negre. „Este un lucru normal să facem comparaţie între fosta administraţie PSD şi ceea ce este acum. E normal să spun ce s-a făcut în mandatul meu şi ce nu s-a făcut în perioada 2000-2004. Ce nu a realizat PSD în patru ani de guvernare cred că am realizat eu până acum şi mă refer aici în primul rând la reabilitarea sistemului de termoficare. Cei care vor decide culoarea cărţii vor fi cetăţenii nu PSD”, a mai spus Lungu.

Hrană de la firmele de katering pentru bolnavii din Spitalul Judeţean

Hrană de la firmele de katering pentru bolnavii din Spitalul Judeţean


Hrana bolnavilor internaţi la Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava va fi asigurată prin intermediul unor firme de katering sau de la alte cantine alimentare din municipiul reşedinţă de judeţ. Măsura a fost luată în urma începerii lucrărilor de modernizare a cantinei Spitalului Judeţean, care vor demara în primele zile ale lunii noiembrie a.c.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Sanitar Veterinare Suceava, conducerea acestei instituţii a verificat stadiul măsurilor luare de directorul spitalului judeţean în vederea începerii lucrărilor de modernizare a cantinei. Aceasta în condiţiile în care termenul dat de DSV Suceava pentru aducerea cantinei spitalului la parametri normali de funcţionare este de 1 noiembrie 2007. „Conducerile Direcţiei Sanitar Veterinare şi Spitalului Judeţean au stabilit paşii ce trebuie urmaţi pentru ca lucrările să se desfăşoare în ritm rapid şi de bună calitate iar bolnavii să poată servi masa în condiţii corespunzătoare de siguranţa alimentară. Iar datorită faptului că nu se pot efectua lucrări de modernizare în acelaşi timp cu prepararea hranei pentru bolnavi, hrana va fi preparată la alte cantine din municipiul Suceava sau la firme de katering. De aceea, rugăm toţi agenţii economici deţinători de cantine la care va apela domnul director Dăscăliuc să fie sprijinit în această problemă”, se arată într-un comunicat al Direcţiei Sanitar veterinare Suceava.

Potrivit directorului acestei instituţii, Petrea Dulgheru, în momentul în care jumătate din cantină va fi modernizată, spaţiul corespunzător va fi separat de cel necorespunzător cu panouri din termopan, astfel încât să fie posibilă prepararea hranei pentru bolnavi.

Recomandare pentru actorii implicaţi în campania pentru PE

Recomandare pentru actorii implicaţi în campania pentru PE


Prefectul Orest Onofrei a recomandat actorilor implicaţi în campania electorală premergătoare alegerilor pentru Parlamentul European să găsească mijloacele necesare pentru a conştientiza populaţia să vină la vot pe data de 25 noiembrie. Onofrei a precizat că acesta este un lucru extrem de important arătându-se îngrijorat că peste două treimi din populaţie nu ştie care este data alegerilor europarlamentare după cum relevă ultimele sondaje de opinie. „Trebuie să găsim mijloacele necesare ca să informăm populaţia şi să ne concentrăm pe asta şi mai puţin pentru a folosi orice subiect public pentru campania electorală. De exemplu mi se pare puţin deplasat să aduni geamantane de semnături pentru un lucru care există deja. Mă refer la dotarea Spitalului Judeţean cu aparatură modernă. Procedura de achiziţie este în curs, banii sunt în cont, licitaţiile sunt anunţate pe SEAP pentru toate cele cinci componente care ar fi trebuit să fie platoul de imagistică inclusiv tomograful. Singurul lucru care trebuie aici este timpul pentru a se parcurge procedurile şi a se adjudeca licitaţia. Nu văd rostul unei acţiuni civice de adunare de semnături pentru computerul tomograf. Pun această acţiune pe seama unei crize de idei”, a declarat Onofrei. El a mai recomandat celor implicaţi în campania electorală să abordeze subiecte care ţin de Europa şi de Parlamentul European.