vineri, 14 decembrie 2007

Caz de trichineloză la un mistreţ de pe raza CSV Gura Humorului


Actualitate



dulgheruUn mistreţ împuşcat pe fondul de vânătoare nr. 47 Voroneţ gestionat de către Ocolul silvic Gura Humorului a fost diagnosticat cu trichineloză în urma analizelor de laborator.

Carcasa mistreţului a fost trimisă în frigoriferul Cîmpulung Moldovenesc, unde au fost prelevate probe pentru examenul de laborator. După efectuarea testelor prin digestie artificială proba a fost depistată pozitivă fiind declarată trichineloza. Potrivit şefului DSVSA Suceava, Petrea Dulgheru, DSP Suceava şi Directia Silvică Suceava au fost informate despre acest caz de trichineloză, urmând a se lua masurile legale ce se impun. În focar se va reactiva Comandamentul Antiepizootic Local, se va pune în aplicare un program de măsuri pentru combaterea bolii şi se va trimite carcasa de mistreţ la incinerare.

Petrea Dulgheru atenţionează toate instituţiile şi persoanele implicate în acţiunile de vânătoare, să anunţe medicii veterinari competenţi teritorial în vederea examinării postmortem a animalelor împuşcate şi recoltării probelor de laborator, acestea urmând a fi expediate obligatoriu şi în cel mai scurt timp la Laboratorul DSVSA Suceava.

“Atenţionăm la modul cel mai serios pe toţi vânătorii să nu consume carne de mistreţ şi nici să nu permită altor persoane acest lucru înainte de efectuarea examenului trichineloscopic, ştiut fiind faptul că aceştia ignoră în repetate rânduri efectuarea testelor şi de obicei nu aşteaptă rezultatul acestora, expunându-se la un pericol deosebit de mare”, a declarat Petrea Dulgheru.

0 comentarii: