vineri, 14 decembrie 2007

Industria şi imobiliarele, liderii investiţiilor străine




Industria şi sectorul real estate au fost principalele domenii în care companiile cu participare străină au operat majorări de capital în luna octombrie a acestui an.

Grupul se pregăteşte să inaugureze la începutul anului viitor la Rădăuţi cel mai mare greenfield din prelucrarea lemnului, valoarea totală a investiţiilor ridicându-se la jumătate de miliard de euro. Potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), în octombrie au fost realizate majorări de capital de 161 de milioane de euro, în scădere cu 5% faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

În schimb, pe ansamblul primelor zece luni ale anului, valoarea investiţiilor străine ca aport la capitalul social al firmelor înregistrate în România a ajuns la 2,04 miliarde de euro, cu 14% peste nivelul înregistrat în perioada ianuarie - octombrie 2006.

Locul al doilea în clasamentul celor mai mari majorări de capital operate în octombrie îl ocupă divizia imobiliară a grupului Allianz - Deutsche Gesellschaft fźr Immobilienfond, care deţine trei clădiri de birouri din Capitală - Millennium Business Center, PGV Tower şi Construdava II.

Compania a adus 26,4 milioane euro la capitalul celor trei firme pe care le deţine (DEGI Millennium Tower, DEGI PGV Tower şi DEGI Construdava). Pe segmentul industrial majorări de capital importante au fost realizate în domeniul siderurgic unde compania Donalam, specializată în fabricarea de profile laminate şi fasonate din oţel, a primit de la acţionarul majoritar italian o injecţie de 8,9 milioane de euro la capital.

De asemenea, scrie Ziarul Financiar, societatea Lamdro Drobeta Turnu Severin, care produce oţel-beton, a beneficiat de o majorare de capital de 8,4 milioane de euro în octombrie. Compania a fost cumpărată în 2000 de grupul de întreprinderi Max Aicher din Germania.

Un alt aport semnificativ de capital a fost adus de Swisscom, cel mai mare operator de telecom din Elveţia, care a majorat capitalul social al companiei Air Bites cu 6,8 milioane de euro. Datele ONRC arată că în primele zece luni ale anului, au fost înfiinţate 13.190 de firme noi cu participare străină, cu circa 30% mai multe decât în intervalul similar de anul trecut. La începutul lunii noiembrie, în România existau 145.133 de firme cu participare străină.

Subscrierile de capital la firmele cu participaţie străină reprezintă o componentă luată în calcul la cuantificarea investiţiilor străine directe. Investiţiile străine directe au însumat, în primele nouă luni, peste cinci miliarde de euro. Agenţia Română pentru Investiţii Străine estimează că investiţiile străine directe se vor ridica în acest an la 7 miliarde euro, faţă de 9,1 miliarde euro în 2006, când a fost privatizată BCR.

0 comentarii: