vineri, 14 decembrie 2007

Doar 0,15 % din oferta Casa de Bucovina au fost subscrise dupa zece zile



Oferta publica a societatii Casa de Bucovina, al doilea IPO de la Bursa de Valori Bucuresti din acest an, nu a atras atentia investitorilor, dupa zece zile de la inceperea ofertei fiind subscrise doar 0,15% din cele 45,5 milioane de actiuni oferite spre vanzare.

Mareste poza

Obiectul ofertei este reprezentat de 45,5 milioane de actiuni, la un pret de subscriere de 0,2 lei/actiune. In urma acestui IPO, compania urmareste obtinerea sumei de 9,1 mil. lei (circa 2,5 mil. euro).

Casa de Bucovina intentioneaza sa investeasca banii obtinuti in constructia unui restaurant de capacitate mare si a unui hotel de trei stele.

“La o prima vedere, credem ca oferta publica initiala nu aduce in prim-plan o companie cu un grad foarte ridicat de atractivitate, din urmatoarele considerente: rata de rentabilitate economica este scazuta (in 2006, acest indicator a inregistrat nivelul de 2%, situandu-se cu mult sub media dobanzilor bancare), iar compania se confrunta cu un dezechilibru financiar la nivelul elementelor bilantiere (nevoile curente ale societatii sunt acoperite doar intr-o proportie de circa 60% de fondul de rulment degajat de societate, restul finantarii fiind asigurat prin credite pe termen scurt).

Prin urmare, aparent, pretul de listare nu justifica, in momentul de fata, rezultatele societatii”, a precizat intr-un raport Georgiana Pacesila, analist financiar la Confident Invest.

O analiza succinta a conditiilor prezentei oferte indica incercarea de listare a companiei la multipli de pret destul de ridicati in comparatie cu principalii indicatori de randament.

Astfel, pretul cerut potentialilor subscriitori corespunde unui nivel PER de 51,18, peste media pietei, si este de peste sase ori mai ridicat decat cifra de afaceri pe actiune obtinuta de companie, mentioneaza analistul Confident. Pachetul majoritar de actiuni, de 85,49%, este detinut de SIF Muntenia. Din actionariat mai fac parte Consiliul Local Gura Humorului, cu 11,06%, Cominco SA Bucuresti, cu 1,92%, restul fiind divizat intre alte persoane juridice.

Oferta este intermediata de Rombell Securities, societate de brokeraj detinuta de familia omului de afaceri Dan Voiculescu.

0 comentarii: