vineri, 14 decembrie 2007

Mega-proiect imobilar în municipiul Suceava


Actualitate



Cartier_rezidentialFirma suceveană de construcţii General Construct SRL, împreună cu dezvoltatorul imobiliar AMW Imobiliare şi în parteneriat cu Parohia Armeană din Suceava, au anunţat că vor demara în foarte scurt timp un proiect de construcţie a unui cartier de blocuri şi case în apropierea Mănăstirii Zamca din Suceava. Respectivul proiect va fi supus unor „restricţii severe” aşa cum se precizează în avizul Ministerului Culturii şi asta din cauza faptului că respectivul cartier se va situa în apropierea mănăstiri armeneşti Zamca, monument istoric de clasă A.

Directorul tehnic al firmei de construcţii, Doru Ghiaţă, a spus joi, într-o conferinţă de presă că pentru realizarea proiectului, timp de trei ani au fost purtate discuţii cu specialişti în urbanism, arhitecţi, istorici şi teologi, toate acestea pentru ca acest nou cartier să pună în valoare Mănăstirea şi să respecte zona de protecţie a monumentului. El a explicat că acest cartier este de fapt „primul proiect imobiliar unitar din municipiu”, că se va numi „Ani” (după numele capitalei istorice a armenilor) şi că va aduce aminte de comunitatea armeană ce a locuit cândva în Suceava.

Arhitectul sucevean Constantin Gorcea a ţinut să arate că noul cartier va fi ridicat la aproximativ 80 de metri de zidul mănăstirii, va proteja monumentul, inclusiv fortificaţiile de pământ (unice în lume prin felul lor de realizare) şi că vor fi construite alei pietonale care să pună în valoare întreaga zonă. „Se urmăreşte împletirea interesului privat cu deservirea interesului public”, a spus Gorcea. El a subliniat că întregul proiect rezidenţial prezentat poate fi „un exemplu de abordare a unei investiţii de acest gen”.

La rândul său, directorul economic al firmei de construcţii, Mihai Ursan, a explicat că din suprafaţa deCartier_rezidential Zamca străzi şi trotuare. În prima fază a proiectului vor fi construite opt case, în a doua fază vor fi construite şapte scări de bloc cu un total de 157 de apartamente de la o cameră, cu suprafaţa de 33 mp, la patru camere, cu suprafaţa de 118 mp, iar în faza a treia vor fi construite 25 de case. Cele şapte blocuri de locuinţe vor fi construite din 2008 şi vor fi finalizate în 2010, această parte a investiţiei fiind evaluată la 15 milioane de 14.595 de metri pătraţi pe care se va construi acest nou cartier, doar pe 3500 de mp vor fi construcţii, blocuri şi case. El a spus că pe 8000 de mp vor fi spaţii verzi şi locuri de joacă pentru copii, iar 3000 de mp vor fi euro.

Creierul „proiectului”, directorul general al firmei de consctrucţii, Viorel Nuţu a spus la conferinţa de presă că se aşteaptă ca proiectul să fie apreciat de suceveni şi ca cei care vor cumpăra locuinţe aici să realizeze faptul că reprezintă cu adevărat una dintre cele mai bune „afaceri imobiliare”.

Mănăstirea armenească Zamca a fost construită între anii 1551-1612 de armenii refugiaţi în Moldova. Ansamblul este format dintr-o incintă patrulater fortificată, cu biserica "Sf. Axente" în centru, turn clopotniţă pe latura de est şi paraclis pe latura de vest. Între 1690-1691 s-au executat, în jurul Mănăstirii, şanţuri şi valuri de pământ. De câţiva ani Minsterul Culturii a locat o serie de fonduri pentru refacerea ei însă lucrările au avansat destul de puţin.

0 comentarii: