vineri, 14 decembrie 2007

Generalul Iarnă: Pe aici nu se trece!



Meteorologii au avut dreptate. Iarna s-a instalat în cea mai mare parte a ţării şi ne aşteaptă un sfârşit de săptămână cu vreme rece şi ninsoare, mai ales în zonele din sud şi est. Pe mai multe şosele din ţară s-a circulat în condiţii de iarnă, au avut loc blocaje, tamponări şi accidente.

Traficul a fost blocat în noaptea de joi spre vineri pe DN 72 ce leagă Târgovişte de Ploieşti. Din cauza zăpezii şi a stratului de gheaţă, în zona localităţii Mija, din judeţul Dâmboviţa, tirurile nu au mai putut urca sau coborî pantele deosebit de periculoase. Coloanele de maşini s-au întins pe câţiva kilometri în ambele sensuri.

*

Ninsorile au afectat în mare parte sudul ţării. În judeţul Argeş, şoferii au avut o noapte de coşmar. Zăpada căzută abundent a făcut drumurile aproape impracticabile. S-au format coloane de maşini de câţiva kilometric, iar şoferii prinşi în trafic au aşteptat intervenţia drumarilor.

Două persoane au fost rănite dimineaţă, după ce şoferul unui autocar înmatriculat în Dolj nu a adaptat viteza la condiţiile de trafic. Maşina a acroşat un microbuz plin cu pasageri, care circula în aceeaşi direcţie. De joi seara şi până acum, pe Autostrada Bucureşti - Piteşti au avut loc 27 de tamponări din cauza faptului că drumarii nu au împrăştiat la timp materiale antiderapante.

*

În doar câteva ore, pe străzile din Iaşi s-au produs de trei ori mai multe accidente rutiere decât într-o zi obişnuită. Poleiul a dat peste cap programul poliţiştilor de la Biroul Tamponări. Au fost puţin 70 de tamponări în mai puţin de jumătate de zi, un record absolut pentru poliţiştii rutieri. Cele mai multe accidente au loc în zonele aglomerate ale Iaşului. Graba, lipsa de atenţie, dar şi neadaptarea vitezei la poleiul de pe carosabil au dus la triplarea numărului de accidente. Şoferii spun că pe o astfel de vreme, de câştigat au în special tinichigii auto. Probleme au apărut şi pe drumurile judeţene sau naţionale la ieşirea din Iaşi către Suceava şi Neamţ, în localităţile Paşcani, Motca şi Ciorăneşti. Blocajele în trafic sunt cauzate şi de faptul că maşinile nu sunt echipate cu cauciucuri de iarnă şi lanţuri.

*

Furtună pe mare din cauza vântului puternic care suflă cu aproape 70 km/ora. Căpitănia Zonală Constanţa a suspendat aseară manevrele în porturile Constanţa şi Constanţa Sud - Agigea. Navele aflate în rada exterioară a portului au primit dispoziţie să ancoreze la adăpost, iar cele aflate în port, să-şi întărească legăturile la cheu. Canalul Dunare Marea Neagra a fost închis, iar convoaiele de barje - trase la ţărm. Pâna la ameliorarea vremii ecluzarea pe Canal a fost suspendata. Autoritatile portuare anunţă furtună pe mare pâna la începtul săptămânii viitoare.

0 comentarii: