joi, 7 februarie 2008

Masturbarea - Generalitati


Aproape intotdeauna copiii fac primele experiente sexuale prin masturbare. Varsta primei masturbari este foarte variabila. in general catre 13 ani.

La adultul care traieste in cuplu, masturbarea continua sa fie folosita, fie ca mangaiere preliminara pentru a-i asigura barbatului o erectie suficienta si pentru a scurta, in cazul femeii, timpul necesar iminentei orgasmului, fie ca act complet. in general, fiecare partener il masturba pe celalalt. Este o practica frecventa la adolescenti, pentru care teama primului raport sexual duce la cautarea altor mijloace de a obtine o placere orgasmica. Uneori, fiecare partener se masturbeaza izolat, de exemplu citind reviste erotice sau vizionand casete sau filme porno. Multe alte "scenarii" sunt propice masturbarii. De pilda, sotul plecat in calatorie ii telefoneaza sotiei sale. Conversatia se invarte in jurul unor fantasme erotice destinate sa-i excite pe parteneri in timp ce se masturbeaza.

Daca masturbarea este frecventa la tineri si la celibatarii adulti, ea nu este decat accidentala la un cuplu, care prefera alte tehnici orgasmiec. Ea este uneori folosita in plus fata de alte relatii sexuale, cand unul dintre parteneri are nevoi mai mari decat celalalt.

Este curios de notat ca proportia masturbarilor solitare, net in favoarea barbatilor la cuplurile tinere, devine net in favoarea femeilor la cuplurile mai in varsta. Aceasta inversare de tendinta are doua motive: femeia tanara nu acorda o importanta exagerata notiunii de orgasm, ea are o conceptie mai globala despre sexualitate iar evolutia ci sexuala este mai lenta. Pe de alta parte, partenerul ci isi pierde odata cu varsta o parte din posibilitatile de a o satisface, ceea ce o face sa compenseze aceasta lipsa prin masturbare.

Multa vreme, masturbarea a fost considerata, nu numai ca o practica rusinoasa si perversa, ci drept cauza a tot felul de afectiuni: impotenta, scadere a vederii, anemie, etc... Chiar si medicii dadeau crezare acestor pareri despre care astazi se stie ca sunt lipsite de orice fundament. Dimpotriva, se poate spune ca masturbarea este benefica in masura in care ea ne permite sa devenim constienti de functionarea organelor noastre sexuale si de placerile pe care ni le pot oferi ele.

De asemenea, ea reprezinta un mijloc practic de pastrare a unei activitati sexuale satisfacatoare cand intr-un cuplu are loc o ruptura datorata unei calatorii, sau la sfarsitul perioadei de sarcina. Unor femei le place sa se masturbeze sau sa fie masturbate in timpul actului sexual, fie pentru a ajunge mai repede la un orgasm, fie pentru a obtine simultan un orgasm vaginal si clitoridian. Unor barbati le face placere ca partenera lor sa-i masturbe in timpul felatiei sau al ejacularii.

Doua reprosuri pot fi facute masturbarii:
1) Ea face sa intervina doar placerea orgasmica, disociata de orice idee afectiva si sentimentala. Acest repros nu este valabil decat daca masturbarea este practicata in mod repetitiv si exclusiv, ceea ce nu se intampla niciodata intr-un cuplu.
2) Este un act scurt a carui practicare in adolescenta poate determina pe tanarul devenit adult sa caute in timpul actului sexual cu o partenera un raport la fel de scurt cu ejaculare precoce. Acest repros ar fi valabil numai daca barbatul nu ar incerca, in momentul constituirii cuplului, sa-si completeze cunostintele in materie de sexualitate, ceea ce i-ar da posibilitatea sa descopere intreaga varietate a placerilor pe care i-o ofera masturbarea, pentru a prelungi delicioasele preliminarii incununate doar de orgasm.

De retinut, de altfel, ca masturbarea nu ar trebui sa fie un act scurt. Nu e doar un mijloc de a obtine un orgasm, ci un mijloc de a se destinde, si care poate fi prelungit foarte mult in perioada apropiata de orgasm, cu preocuparea de a nu depasi punctul de "non-retur". In special femeile resimt o intensa placere in aceste momente.

0 comentarii: