vineri, 11 ianuarie 2008

Ce malluri vor fi deschise anul acesta pe piata din Bucuresti si din provincie si cate hectare vor avea





Orasele vedeta vor fi in acest an Bucurestiul si Suceava, cu cate trei inaugurari de noi centre comerciale, in timp ce la Galati, Buzau, Piatra-Neamt sau Focsani vor fi deschise primele dezvoltari de acest tip.
Peste 20 de malluri vor fi deschise in acest an, astfel ca stocul de centre comerciale la nivel national va cunoaste o noua dublare, dupa ce in 2007 cele noua centre inaugurate au dus stocul de mall-uri la 18 unitati.

Cele 20 de malluri insumeaza o suprafata inchiriabila de peste 800.000 de metri patrati, investitiile totale anuntate de dezvoltatori ridicandu-se la aproximativ 1,3 miliarde de euro.

In Bucuresti vor fi inaugurate trei centre comerciale, care vor intrerupe "seceta" din ultimii doi ani, tinand cont de la deschiderea City Mall din 2005 niciun alt centru comercial de mari dimensiuni nu a mai fost livrat in Capitala. Baneasa Shopping City, Sun Plaza si Liberty Center vor contribui practic la dublarea stocului de spatii in centre comerciale din Capitala, care va depasi pana la sfarsitul anului 300.000 de metri patrati, in cazul livrarii celor trei proiecte la termen.

Primul dintre mallurile anuntate in Bucuresti va fi livrat Baneasa Shopping City, in cadrul proiectului Baneasa, proiect care are o suprafata inchiriabila de 85.000 de metri patrati, la fel de mare cat Bucuresti Mall si Plaza Romania la un loc.

Mallul din Baneasa a implicat investitii de circa 150 de milioane de euro, dezvoltarea aflandu-se intr-un stadiu avansat de constructie, inaugurarea fiind programata pentru primavara acestui an. Principalele ancore din Baneasa vor fi retailerii de imbracaminte Peek & Cloppenburg, Inditex si Azadea Group.

Liberty Center si Sun Plaza, dezvoltari din jumatatea sudica a orasului, vor aduce in piata circa 100.000 de metri patrati de spatii comerciale, inaugurarile fiind programate spre finalul anului, tinand cont de stadiul actual al constructiei.

Bucurestiul mai are programate pentru urmatorii ani cel putin alte cinci centre comerciale - Cotroceni Park, Dambovita Center, Parklake Plaza, Galleria Bucharest sau mallul din cadrul proiectului Sema Parc, toate dezvoltarile fiind de mari dimensiuni, astfel ca vom asista la o competitie puternica.

Anul acesta, la fel de multe centre comerciale ca in Bucuresti vor fi livrate si in Suceava, unde insa nu exista in momentul de fata niciun mall. Astfel, in orasul din nordul Moldovei va fi in acest an finalizat cel de-al patrulea proiect din portofoliul omului de afaceri Iulian Dascalu, care opereaza deja trei centre comerciale prin intermediul Iulius Group la Iasi, Timisoara si Cluj-Napoca, precum si centrele comerciale Shopping City si Galleria.

Cele trei centre comerciale vor arunca in piata suceveana spatii comerciale cu o suprafata de peste 100.000 de metri patrati, investitiile cumulate ridicandu-se la circa 180 de milioane de euro. La Suceava va fi livrat unul dintre primele malluri de pe piata locala ale dezvoltatorului israelian Globe Trade Center (GTC), care s-a remarcat pana in prezent prin dezvoltarile de birouri, respectiv constructia si vanzarea imobilelor Europe House si America House din Bucuresti.

Tot in Moldova, dar la Iasi, am putea asista in acest an la prima "saturare" a pietei, in conditiile in care va fi livrat cel de-al patrulea centru comercial din oras, si anume ERA Shopping Park, dezvoltat de cipriotii de la Omilos.

Iasiul este, de altfel, primul oras din provincie in care a fost finalizat un centru comercial - Iulius Mall, mai apoi fiind livrate alte doua dezvoltari, Moldova Mall, aflat in portofoliul Equest, si Felicia Shopping City, a carui galerie comerciala a fost cumparata de ING Real Estate.

Un alt oras cu o dinamica buna in dezvoltarea de centre comerciale este Constanta, unde actualelor dezvoltari - Tomis Mall si TOM - li se vor mai adauga doua noi mall-uri - City Park si Trident Plaza. Piata de la malul marii va ramane in continuare atractiva dezvoltatorilor, astfel ca in primavara anului 2009 la Constanta va fi inaugurat cel de-al doilea mall Polus Center de pe piata locala, dezvoltat de TriGranit si cumparat de Immoeast pentru 185 de milioane de euro.

De altfel, fondul austriac de investitii Immoeast ar putea deveni inca din 2008 principalul proprietar de malluri de pe piata locala, in conditiile in care doua dintre proiectele dezvoltate de catre RED - la Constanta si Arad, precum si Euromall Galati - vor fi livrate in acest an. Immoeast detine in prezent doua centre comerciale operationale - Polus Center Cluj si Euromall Pitesti, iar cu cele trei noi dezvoltari ar putea trece in fruntea ierarhiei, depasind reteaua Iulius Mall, care va ajunge in 2008 la patru unitati.

In acest an este anuntata si livrarea primelor centre comerciale ale dezvoltatorului irlandez Mivan, care a anuntat ca va investi intr-o retea de zece centre comerciale in provincie, primul oras cu un centru Tiago Mall urmand a fi Oradea.

Totodata, in 2008 o serie de orase vor fi trecute pentru prima data pe harta centrelor comerciale, cum este cazul Brailei, unde sunt anuntate doua dezvoltari, dar si alte orase precum Galati, Buzau, Piatra Neamt sau Focsani.

In conditiile in care o serie de orase, precum Craiova, Satu Mare, Baia Mare sau Ploiesti, vor ramane si la sfarsitul acestui an fara nicio dezvoltare moderna de mall finalizata, investitiile in malluri vor continua si in urmatorii ani, in 2008 fiind anuntata livrarea unui numar cel putin la fel de mare de malluri.

0 comentarii: