vineri, 11 ianuarie 2008

KfW acorda Romaniei 21 mil. euro pentru mediu si infrastructura

Banca germana Kreditanstalt fur Wiederaufbau (KfW) va acorda Romaniei un imprumut de 21 milioane euro pentru finantarea unor programe de protectie a mediului si de imbunatatire a infrastructurilor locale din Suceava, Deva si Hunedoara, a anuntat Ministerul Economiei si Finantelor.

Acordul de imprumut a fost semnat de ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, din partea Romaniei, si de Doris Kohn, senior vice presedinte, si Roland Siller, prim vice presedinte, din partea KfW.

Imprumutul asigura cofinantarea a trei masuri ISPA. Primul este un program de reabilitare si modernizare a sistemelor de alimentare cu apa si de apa uzata in orasul Suceava, proiect cu un buget total de 46,99 milioane euro, din care 6,69 milioane euro din imprumut, 33,44 milioane euro fonduri ISPA , 4,46 milioane euro de la bugetul de stat si 2,4 milioane euro din bugetul local.

Al doilea program finantat este unul similar cu cel din Suceava, dar pentru orasele Deva si Hunedoara, cu un buget total de 50,72 milioane euro, din care 5,74 milioane euro din imprumut, 34,44 milioane euro din fonduri ISPA , 5,74 milioane euro de la bugetul de stat si 4,8 milioane euro din venituri proprii ale companiei locale de utilitati Apa Prod SA Deva.

Ultimul program finantat este unul de asistenta tehnica pentru pregatirea proiectelor in sectorul de mediu in Romania, cu un buget total de 25 milioane euro, din care 8,57 milioane euro din imprumut, 12,5 milioane euro fonduri ISPA si 3,93 milioane euro de la bugetul de stat, beneficiarul fiind Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile.

KfW -Banca de Dezvoltare a Germaniei - a mai dat imprumuturi unor banci comerciale de pe piata romaneasca pentru programe pentru finantarea IMM-urilor. Banca a lansat in 2006 doua emisiuni de obligatiuni in lei listate pe bursa din Luxemburg, prima in iulie, in valoare de 100 milioane lei, dobanda de 6% pe an si scadenta la 17 luni, iar a doua in octombrie, de 300 milioane lei, cu scadenta la doi ani si dobanda anuala de 6,75%.

0 comentarii: