vineri, 11 ianuarie 2008

Sighetu Marmaţiei - Festivalul de Colinde, datini şi obiceiuri de iarnă la ucraineni, ediţia a XV-a

Din 1994, între Crăciunul şi Anul Nou pe rit vechi, Uniunea Ucrainenilor din România, în colaborare cu Ministerul Culturii, autorităţile judeţene şi cele din Sighetu Marmaţiei organizează în municipiul de pe malul stîng al rîului de frontieră Tisa Festivalul de Colinde, datini şi obiceiuri de iarnă la ucraineni.
Festivalul, ajuns la Ediţia a XV-a, se va desfăşura în perioada 11-12 ianuarie 2008.
Azi sunt aşteptaţi invitaţii de la Ambasada Ucrainei la Bucureşti, Consulatului general al Ucrainei la Suceava, Ministerului Culturii, Ministerului Educaţiei, oaspeţii din Ucraina şi Polonia, dar şi din judeţele Satu Mare, Suceava şi Tulcea.
Ziua fierbinte a acestui Festival de Datini Ucrainene va fi mîine, 12 ianuarie 2008, care va începe la ora 10 cu participarea la Sfînta Liturghie oficiată în limbile ucraineană şi română la Biserica Ortodoxă ucraineană din centrul municipiului (paroh, preot dr. consilier vicarial Nicolae Lauruc).
De aici, la ora 12.30 va porni prin centrul Sighetului spre sala „Viorel Costin” parada grupurilor de colindători, unde, de la ora 13.30 se va desfăşura concertul de Colinde şi urări de Anul Nou - ne-a informat prof. Miroslav Petreţchi, prim-vicepreşedinte al Uniunii şi preşedinte UUR- Filiala Maramureş.
Alături de invitaţii din ţară şi străinătate participă formaţii artistice din Sighet, Poienile de sub Munte, Repedea, Ruscova, Remeţi, Crasna Vişeului, Valea Vişeului, Bistra, Rona de Sus, Lunca la Tisa, Crăciuneşti, Bocicoiu Mare,Tisa.
Deputatul Ştefan Buciuta, preşedintele UUR, vă invită aşadar mîine să participaţi la sărbătorile de iarnă continuate după vechiul calendar pînă pe 20 ianuarie, de Sfîntul Ivan.

0 comentarii: