vineri, 25 ianuarie 2008

Greenpeace monitorizează fabrica EGGER din zona Rădăuţi - Satu Mare


• fabrica de PAL aparţinând Grupului Egger este considerată un posibil mare poluator în zonă, având în vedere că în procesul de fabricaţie se foloseşte formaldehida, o substanţă extrem de toxică • lucrul cu aceasta substanţă poate cauza afecţuni ale pielii, ochilor, precum şi probleme respiratorii • Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, formaldehida se află pe lista substanţelor cancerigene • investiţiile de pe platforma Rădăuţi Satu-Mare nu beneficiază încă de un studiu de impact asupra mediului, care să demonstreze dacă cele două fabrici afectează sau nu mediul şi populaţia din zonă • intuind pericolul reprezentat de această substanţă, şeful APM Suceava, Vasile Oşean, le-a sugerat celor de la EGGER să "uite" de o eventuală intenţie de a construi o fabrică de formaldehidă la Rădăuţi • Surse neguvernamentale ne-au declara că Organizaţia GREENPEACE monitorizează investiţiile austriece de pe platforma industrială Rădăuţi Satu Mare - Dorneşti. Fabrica de PAL aparţinând Grupului Egger este considerată un posibil mare poluator în zonă, având în vedere că în procesul de fabricaţie se foloseşte formaldehida, o substanţă extrem de toxică.
Formaldehida este o substanţă toxică, folosită pentru producerea răşinilor, în industria mobilei. Lucrul cu aceasta substanţă poate cauza afecţuni ale pielii, ochilor, precum şi probleme respiratorii. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, formaldehida se află pe lista substanţelor cancerigene.
"Formaldehida este un compus cu potenţial carcinogen prin iritaţie, în mod special la nivelul căilor respiratorii superioare, iar, după un timp îndelungat, de 10-20 de ani, poate să dezvolte cancere ale sferei ORL", a declarat medicul onocolog Răzvan Curcă.
Investiţiile de pe platforma Rădăuţi Satu-Mare nu beneficiază încă de un studiu de impact asupra mediului, care să demonstreze dacă cele două fabrici afectează sau nu mediul şi populaţia din zonă. De acest aspect trebuie să se ocupe Agenţia de Protecţie a Mediului.
Dacă Holz Industrie Schweigofer nu are deocamdată o problemă sub acest aspect, deoarece nu a început încă producţia, EGGER, chiar dacă nu lucrează în parametrii finali, fiind doar în probe, trebuia să aibă acest studiu de impact realizat.
De altfel, pericolul producerii şI utilizării acestei substanţe a fost intuit şi de Vasile Oşean, directorul APM Suceava, care susţine că, deşi reprezentanţii EGGER nu şi-au exprimat încă intenţia de a construi o fabrică de formaldehidă, le-a transmis să „uite" de o astfel de investiţie, întrucât, conform legislaţiei de mediu, nu vor primi niciodată autorizaţiile necesare. Asta pentru că formaldehida este o substanţă deosebit de periculoasă, cu risc cancerigen ridicat, iar producerea substanţei este o activitate ce generează o poluare peste limitele normale. Oşean ne-a declarat că, în eventualitatea în care EGGER vrea să construiască o astfel de fabrică, posibilitatea ca această să primească autorizaţiile necesare este una destul de mică. Asta pentru că, potrivit legislaţiei europene, autorizarea unei fabrici de formaldehidă necesită o serie întreagă de documente, studii de impact, avize, etc. Având în vedere că fabrica de PAL construită de EGGER la Rădăuţi se află în apropierea graniţei cu Ucraina, construirea unei fabrici de formaldehidă ar intra în categoria investiţiilor cu impact transfrontalier. În acest caz, este necesar ca şi ucrainienii să îşi dea acordul cu privire la construcţia fabricii, lucru foarte puţin probabil. Mai ales că în toamna anului trecut, în Sebeş, judeţul Alba, a avut loc un conflict de proporţii între oameni, administraţie şi Kronospan, companie care construise o fabrică de formaldehidă fără să obţină autorizaţiile necesare. Până la urmă, Kronospan a fost obligată să demonteze instalaţia de producere a formaldehidei.
Vasile Oşean, directorul APM Suceava, susţine că, deşi reprezentanţii EGGER nu şi-au exprimat încă intenţia de a construi o fabrică de formaldehidă, le-a transmis să „uite" de o astfel de investiţie, întrucât, conform legislaţiei de mediu, nu vor primi niciodată autorizaţiile necesare.
Precizăm că formaldehida este o substanţă toxică, folosită pentru producerea răşinilor, în industria mobilei. Formaldehida este folosită ca materie primă pentru producerea răşinilor utilizate ca adeziv la fabricarea plăcilor de PAL.
EGGER România a construit la Rădăuţi o fabrică de PAL melaminat, investiţia totală ridicându-se la aproximativ 500 de milioane de euro. Prima fază a construcţiei va acoperi 25 de hectare şi până la sfârşitul acestei faze, EGGER va investi o sumă totală de 210 milioane de euro. Noua fabrică va avea o capacitate de producţie de 600.000 metri cubi de PAL brut şi 30 de milioane metri pătraţi de PAL melaminat. Dacă nu vor produce formaldehida la Rădăuţi, austriecii vor fi nevoiţi să importe adezivul, la costuri evident mai mari.

0 comentarii: