vineri, 25 ianuarie 2008

O treime din pământul comunei Stroieşti s-a mutat la Şcheia


• 1.250 de hectare de teren extravilan din Stroieşti a fost cumpărat, oferit ca schimb în raport de cinci ari la un ar, pentru parcele intravilane în Şcheia, declară primarul Ştefan Crainiciuc • "sunt nişte nenorociţi, primarul de la Stroieşti şi fostul primar al Şcheii, Vasile Buhac, au luat zece ari în intravilan şi au dat 50 de ari în Gropi, terenuri ce nu pot fi folosite nici măcar ca păşune", declară actualul primar al comunei Şcheia, Vasile Andriciuc • Andriciuc spune că cei doi, Ştefan Crainiciuc şi Vasile Buhac, trebuie să intre sub incidenţa legii, fiindcă nu se poate transfera un teren dintr-o localitate în alta decât prin hotărâre de guvern
Primarul comunei Stroieşti, Ştefan Crainciuc, a explicat ieri că adevăratul samsar în zona Stroieşti - Şcheia nu este altul decât Titi Petrea, fostul şef al Oficiului Judeţean de Cadastru şi patron al firmei Wareso. Prin această firmă au fost făcute schimburi de teren în raport de cinci ari pentru un ar în intravilanul comunei Şcheia din extravilanul comunei Stroieşti. "În total ar fi vorba de 1250 de hectare de teren care au fost preluate din teritoriul administrativ al comunei Stroieşti prin acest gen de schimburi. Este vorba despre tarlale întregi precum Barabula - Zahareşti, Barabula - Stroieşti, Pripasna - Stroieşti, Postolăchioaia - Stroieşti, Toloacă - Velniţă, Redi - Stroieşti, Coasta munteanului, Ogoare lungi - Vâlcele, Gropi - Stroieşti, Gropi - Vâlcele, Clinul mic şi Clinul mare", a explicat primarul Ştefan Crainiciuc. Edilul şef al comunei Stroieşti, acuzat în ultima perioadă că a pactizat cu samsarul imobiliar Vasile Onciu pentru vânzarea unor terenuri ce apaţineau altor personae, a recunoscut că din suprafaţa totală de 3500 de hectare teren agricol ce aparţine unităţii administrativ teritoriale Stroieşti, 1250 ha au fost vândute în cadrul schimbului de terenuri cu Şcheia şi 250 de hectare au fost luate de alţi "patroni" - Capra Neagră, Buhac, Corduş şi alţii. "Oamenii au vândut pentru că sunt bătrâni, le trebuie bani, alţii au plecat din localitate. Cel care era interesat să facă un schimb de teren la Şcheia venea la primărie la Stroieşti, căuta cetăţeni interesaţi să vândă, primăria îi punea în posesie şi le dădea certificat fiscal din care rezulta că nu erau datori la primărie. Cu aceste acte deţinătorul terenului, împreună cu cumpărătorul se prezentau la notar unde încheiau actele de vânzare - cumpărare şi după aceea noul proprietar pleca la Wareso, să facă schimbul efectiv", a dezvăluit Ştefan Crainiciuc mecanismul afacerii imobiliare prin care cei cu dare de mână au intrat în posesia terenurilor râvnite de pe izlazul de la Şcheia, în intravilan, schimbate cu pământ de la Zahareşti prin cine ştie ce gropi şi care a intrat astfel în proprietatea primăriei Şcheia. Primarul Ştefan Crainicuc spune că l-a rugat la vremea respectivă pe Titi Petrea, şeful de la Oficiul Judeţean de Cadastru Agricol din anii 2000-2004 să facă delimitarea între cele două comune, însă el i-ar fi spus că pentru acest lucru trebuie hotărâre de guvern.
Lucru recunoscut şi de actualul primar al comunei Şcheia - Vasile Andriciuc: "Sunt nişte nenorociţi, primarul de la Stroieşti şi Buhac Vasile, fostul primar al comunei Şcheia, prin modul în care au făcut schimburile de teren între două unităţi administrativ - teritoriale. Au luat zece ari din intravilan şi ne-au dat 50 de ari în gropi, teren care în momentul de faţă nu poate fi folosit nici măcar ca păşune. Se intră sub incidenţa legii, pentru că nu se poate transfera o suprafaţă de teren din teritoriul administrativ al unei comune pentru o altă comună decât prin hotărâre de guvern. Legea a fost încălcată şi de către primarul Stroieştiului şi de către fostul primar al comunei Şcheia", a declarat Ştefan Crainiciuc.

0 comentarii: