vineri, 25 ianuarie 2008

Onofrei cere informaţii privind protestul care a determinat blocarea drumului Vama Siret - Cernăuţi


Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a solicitat, miercuri, Consulatului General al Ucrainei la Suceava precizări privind incidentul de marţi seară, când un grup de ucraineni a blocat şoseaua din Vama Siret - Porubnoue spre Cernăuţi, nemulţumiţi de regimul diferenţiat faţă de români la frontieră.
Onofrei a declarat, miercuri, că a discutat cu un reprezentant al Consulatului General al Ucrainei la Suceava care i-a dat asigurări că imediat ce MAE ucrainean va prezenta un punct de vedere oficial acesta va fi transmis autorităţilor sucevene, transmite corespondentul MEDIAFAX.
El a spus că marţi seară, pe teritoriul ucrainean, la câţiva kilometri de Vama Siret-Porubnoe, un grup de cetăţeni ucraineni a blocat şoseaua timp de aproximativ două ore, exprimându-şi nemulţumirea că pentru a intra in România trebuie să obţină viză, in timp ce cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru intrarea in Ucraina, situaţia determinând un blocaj de sute de maşini pe sensul de intrare in România.
Drumul a fost deblocat după ce reprezentanţi ai Administraţiei Regionale din Cernăuţi s-au deplasat in zonă pentru a discuta cu protestatarii.
Onofrei a arătat că, după deblocare, in PTF Siret s-a suplimentat personalul şi au fost deschise cele cinci culoare de intrare in ţară pentru ca cei care au stat in blocaj să nu fie obligaţi să aştepte şi in vamă din cauza aglomeraţiei.
Prefectul de Suceava a spus că a solicitat Consulatului General al Ucrainei la Suceava precizări privind acest incident şi dacă a fost soluţionat, arătând că populaţia trebuie să ştie dacă are pe unde trece dacă intră in Ucraina prin PTF Siret, acesta fiind şi singurul punct rutier internaţional din zonă.
El a arătat că după aderarea României la UE traficul prin PTF Siret a crescut de zece ori şi că este important ca cei care călătoresc in Ucraina să ştie dacă pot ajunge unde doresc.
• Un grup de ucraineni a blocat ieri din nou accesul spre Vama Siret dinspre Cernăuţi
Un grup de cetăţeni ucraineni a blocat şi miercuri, pentru scurt timp, drumul de acces dinspre Cernăuţi spre Vama Siret solicitând anularea taxei de viză pentru intrarea in România, la ora transmiterii acestei ştiri protestul fiind incheiat.
Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a declarat că circulaţia pe traseul Cernăuţi spre Vama Siret a fost blocat, miercuri, din nou, de un grup de protestatari care cer anularea taxei de viză.
El a spus că protestul a fost de durată mai scurtă decât cel de marţi, fiind intrerupt de intervenţia autorităţilor.
Potrivit prefectului, protestatarii au arătat că nu renunţă la protest solicitând anularea taxei de viză sau cel puţin diminuarea cuantumului acesteia.

0 comentarii: