vineri, 25 ianuarie 2008

PD-L a dat ieri în judecată PSD



Procesul partidelor de opoziţie. După ce PSD le-a cerut celor de la PD-L să elibereze sediul pe care PD l-a ocupat începând cu anul 2003, războiul dintre cele două formaţiuni politice s-a mutat cu arme şi bagaje în instanţă.

PD-L contestă acum modul în care s-a efectuat tranzacţia în urma căreia PSD a cumpărat de la Primăria Suceava sediul din strada Meseriaşilor, nr. 2, iar în acţiunea civilă depusă la Judecătorie se menţionează că la mijloc ar putea fi şi probleme mult mai grave, de competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Acţiunea, care vizează constatarea nulităţii absolute a actului de vânzare-cumpărare întocmit pe 23 mai 2003, a fost introdusă de avocatul PD-L, Radu Ursu, care deţine şi funcţia de prim-vicepreşedinte al acestei formaţiuni politice.

În motivarea acţiunii, se arată că PD-L este succesorul de drept al Partidului Democrat, şi, în consecinţă, „avem calitate de persoană interesată, căci din suprafaţa de 330,40 mp vândută pârâtei (n.r. – PSD), face parte şi suprafaţa de 91,08 mp, sediu care ni se cuvine a fi vândută nouă”.

Motivele invocate de PD-L

Potrivit reprezentanţilor PD-L, pentru constatarea nulităţii actului de vânzare-cumpărare dintre Primăria Suceava şi PSD, există cel puţin trei motive.

„Tranzacţia este încheiată sub forma unui înscris sub semnătură privată, care nici nu poate fi înscris în cartea funciară şi care nu ne este opozabil, în calitate de terţi, având doar putere între părţi, iar legea interzice sub sancţiunea nulităţii orice vânzare de imobile altfel decât în formă autentică”, se arată în acţiunea depusă de PD-L la Judecătoria Suceava.

Pe de altă parte, Radu Ursu crede că şi preţul cu care PSD a cumpărat sediul din centrul municipiului Suceava este ridicol, doar 162 de milioane de lei vechi, fără TVA.

„La acea vreme, un spaţiu identic în centrul oraşului valora 5 miliarde de lei vechi, ceea ce denotă că statul a fost păgubit cu bună ştiinţă, prin fixarea acestui preţ. De altfel, preţul s-a fixat şi încasat la puţin timp după apariţia Legii 90/2003, însă înainte de publicarea normelor metodologice de aplicare, tocmai pentru a se evita calcularea preţului în baza normelor care prevedeau reevaluarea imobilului, ceea ce nu s-a făcut, spaţiile fiind nereevaluate”, se specifică în motivarea acţiunii.

Din acest motiv, reprezentanţii PD-L spun că intenţionează să depună o plângere penală şi la DNA, în legătură cu eventuala săvârşire a unor fapte de corupţie.

Al treilea motiv invocat de Radu Ursu este că vânzarea s-a realizat cu o clauză ilicită.

Răspunsul PSD

Reprezentanţii PSD consideră însă că toate aceste motive invocate de PD-L nu au nici un suport real.

„Norma generală prevede că orice contract în formă autentică este valabil doar în cazul tranzacţiilor cu terenuri, nu şi în cazul clădirilor. În ceea ce priveşte achiziţionarea la un preţ subevaluat a spaţiului de pe strada Meseriaşilor, nr. 2, este un alt aspect fals. Legea 90/2003 prevede că vânzarea spaţiilor către partidele politice se face la preţul de inventar, şi, drept urmare, preţul plătit este corect. Din punctul nostru de vedere tranzacţia s-a derulat respectând întru totul legile”, a declarat Bogdan Filip, juristul care reprezintă PSD în acest caz.

Lanţ gros pe uşa fostului sediu al PD

Dacă juriştii au bătăliile lor, în sălile de judecată, războiul nu se rezumă doar la acest aspect.

În cursul zilei de ieri, pe uşa fostului sediu al Partidului Democrat a apărut un lanţ gros şi un lacăt, instalat cel mai probabil de reprezentanţii PSD.

Pe aceeaşi uşă se mai găseşte şi o bandă de culoare roşie, cu ştampile la capete, care se doreşte a fi un fel de sigiliu.

0 comentarii: