vineri, 25 ianuarie 2008

Ziua Unirii sărbătorită discret de suceveni


Timp Liber



Unire Momentul Unirii din 1859, a fost aniversat joi, prin manifestări ştiinţifice ce au avut loc la Colegiul Tehnic Alimentar Suceava şi la Comandamentul Judeţean de Jandarmi Suceava, ocazie cu care muzeografii Dejan Monica, Cristina Pînzariu şi Dan Petrovici din cadrul Secţiilor de Istorie şi Arheologie ale Complexului Muzeal Bucovina Suceava, au prezentat expuneri.

La Suceava a fost expus, în capul scărilor din foaierul Muzeului de Istorie, din cadrul Complexului Muzeal Bucovina, un steag din timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, cu prilejul aniversării a 149 de ani de la actul istoric al Unirii Principatelor Moldova şi Muntenia (24 ianuarie 1859), eveniment care a condus la apariţia unui nou stat pe continentul european (România, a cărei existenţă, ca stat, a fost declarată la data de 24 decembrie 1861). Steagul, a cărui valoare a fost estimată la suma de 5.000 de euro, face parte din patrimoniul muzeului sucevean şi provine de la castelul de la Ruginoasa. Condiţiile de conservare (piesa este sensibilă în special la lumina care degradează culorile, dar şi la umiditate şi temperatură) nu permit o expunere mai îndelungată de 48 de ore. Steagul tricolor, din mătase, care are ca însemn central o coroană princiară, nefiind identic cu drapelul pe care domnitorul l-a înmânat unităţilor militare, la data de 1 septembrie 1863, atunci când a spus: „Azi primiţi din mâinile mele drapelul care reuneşte colorile provinciilor surori”, era arborat la castelul de la Ruginoasa atunci când domnitorul se afla la reşedinţa sa de familie.

Tot de Ziua Unirii, la Muzeul de Istorie a avut loc lansarea „Anuarului Complexului Muzeal Bucovina”, publicaţie de sinteză a rezultatelor activităţilor de studiu şi cercetare întreprinse de specialiştii instituţiei muzeale sucevene şi de colaboratorii acestora, pentru anii 2004, 2005 şi 2006, lucrare apărută recent la Editura Universităţii Suceava.

Triplul anuar, care are peste 400 de pagini, şi care cuprinde studii de arheologie, de istorie, istoria culturii, restaurare-conservare, referiri cu privire la anumite documente, texte de muzeografie, note de lectură şi comentarii, apare pentru prima oară în format A4, cu 24 de planşe color, colectivul de redacţie fiind alcătuit din dr. Ion Mareş (redactor coordonator), dr. Mihai-Aurelian Căruntu (redactor) şi dr. Bogdan Petru Niculică (secretar de redacţie).

0 comentarii: