luni, 4 februarie 2008

"Avem o adevărată epidemie de diabet în judeţ"


• apreciază doctorul Gabriela Creţeanu, şeful Secţiei Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din Spitalul Judeţean • 53.440 de persoane au fost identificate cu risc de îmbolnăvire pentru diabet zaharat numai anul trecut
Secţia de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din cadrul Spitalului de Urgenţă Sfântul Ioan cel Nou Suceava are 30 de paturi şi abordează patologia urgenţelor metabolice. În judeţ mai există două Compartimente de Diabet în cadrul secţiilor de medicină internă la spitalele din Rădăuţi şi Câmpulung. Secţia de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice include un cabinet de educaţie încadrat cu două asistente specializate în îngrijirea pacienţilor cu diabet. De asemenea există şi un sistem modern de şcolarizare care asigură educaţia audio a pacienţilor, cu casete înregistrate. "În cursul anului 2007 din partea Ministerului Sănătăţii Publice s-au aprobat fonduri pentru monitorizarea pacienţilor insulinotrataţi, aceştia beneficiind de o îngrijire mai bună. Programul iniţiat de Ministerul Sănătăţii Publice pentru evaluarea stării de sănătate a populaţiei, care a demarat în iulie 2007, a evidenţiat faptul că tratăm o adevărată epidemie de diabet. Au fost identificate, în urma analizelor obligatorii, 53.440 de persoane cu risc crescut de îmbolnăvire pentru diabet zaharat. Sunt zile în care numărul persoanelor cu diabet care se depistează la cabinetul de specialitate este cuprins între 18 - 24. Numărul cazurilor nou descoperite s-a dublat", ne-a declarat doctorul Gabriela Creţeanu, şeful Secţiei Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
La Unitatea Judeţeană de Diabet sunt înregistrate 20.748 de fişe. În fiecare an numărul cazurilor noi este într-o continuă creştere. În Secţia de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, în anul 2007, au fost luaţi în evidenţă 2.326 de pacienţi cu diabet zaharat din care 198 sunt cu diabet zaharat insulinodependent şi 2.128 sunt cu diabet zaharat insulinoindependent. Totodată un număr impresionant de pacienţi cu boli metabolice s-au adresat cabinetelor de specialitate, respectiv 21.687 la Suceava, 8.018 la Rădăuţi, 5.650 la Câmpulung, 2.332 la Vatra Dornei, 275 la Gura Humorului, 44 la Siret şi 2.750 la Fălticeni. Secţia de Diabet şi Nutriţie face parte din Unitatea Judeţeană de Diabet Suceava.
Unitatea Judeţeană de Diabet Suceava s-a înfiinţat în anul 1987 şi are cabinete de specialitate în toate oraşele judeţului, în care lucrează medici diabetologi sau internişti responsabili de îngrijirea persoanelor cu diabet.

0 comentarii: